Fotoğraf Sanatçısı Dr. Erdal Kınacı Cezaevinde...

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan YOL Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 9
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 7,856

YOL

SEDAT AÇIL
Yer
İstanbul, Acıbadem
Web
www.sedatacil.com
Telsiz Çağrı Kodu
TB2FKL
[attachment=1]

KAMUOYUNA

Yıllardır bir doktor olarak devletin çeşitli kademelerinde ülkesine hizmet etmiş, bunun yanı sıra fotoğrafçı kimliği, aldığı ödüller ve fotoğrafları ile ülkesini uluslararası alanda da gururla temsil etmiş dostumuz, arkadaşımız, abimiz, kardeşimiz sevgili Erdal Kınacı, şu günlerde hukuka intikal etmiş bir konu nedeni ile tutuklanmış, bunu takiben basında kendisi ile ilgili hiç haketmediği asılsız ithamlarla henüz dava sürerken bir çeşit yargılanma eylemine maruz bırakılmıştır. Bu durum biz sevenlerini büyük bir üzüntü içinde bırakmıştır. Basında çıkan iddiaların tersine Erdal Kınacı, 25 yıldır fotoğraf ile uğraşmaktadır. 40’tan fazla ulusal ödül sahibidir. National Geographic dergisinin düzenlediği uluslararası yarışmada “İnsan” kategorisinde 2006 yılı dünya birinciliğini kazanmış, 2007 yılında ise yine National Geographic dergisinde “foto öykü” dalında Türkiye birincisi olmuştur. Fotoğraf çalışmaları yurtiçinde ve yurt dışında çeşitli dergilerde övgü ile yayınlanmış, birçok karma ve kişisel sergide fotoğrafları sergilenmiştir. Türkiye’de yaşayan engellilerin daha iyi koşullarda yaşamasına yönelik bilinç ve gündem oluşturmak amacıyla Engelsiz Yaşam Derneği ile gerçekleştirdiği Engelsiz Yaşam için Fotoğraflar projesi 2007 yılında Ankara, İzmir ve Aydın illerinde sergilenmiş, Türkiye’nin pek çok ilinde gösteri şeklinde sunulmuş, bu doğrultuda engelsiz yaşam konusunda pek çok çalışma ve yardım organizasyonuna ilham kaynağı olmuş, yurtiçi ve yutdışından Erdal Kınacı’nın bulunduğu bölgeye gönderilen yardımlar engellilere dağıtılmıştır. Son projelerinden olan Gir Geç Pansiyonlar, hayat kadınlarının yaşadıkları drama kamuoyunun dikkatini çekmek amacı ile gerçekleştirilmiştir.

Biz fotoğrafçılar ve sevenleri olarak, Türkiye Cumhuriyeti Adalet ve hukuk sistemine güveniyoruz, adaletin doğru kararı vereceği konusunda inancımız ve saygımız sonsuzdur. Erdal Kınacı ile ilgili hukuki süreç tamamlanana kadar basını bu konuda daha duyarlı olmaya davet ediyoruz.

Gezenbilir Fotoğrafçıları olarak Erdal Kınacı’nın yanında olduğumuzu tüm kamuoyuna duyururuz.

www.erdalkinacidestek.com

kinaci02.jpg

Etiketler

Cebinde iki ayrı not taşıyacaksın.

Birinde -dünyanın merkezi sensin- diğerinde –bir hiçsin- yazacak.

Kendini bulunmaz Hint kumaşı sanmaya başladığında ikincisini, yaşadığın hayattan zevk almamaya başladığında ise birinci notu okuyacaksın…

Okul zamanlarında branş konularından çok hayat dersleri vermesi ile ünlü, bilge öğretmenimizin hemen her derste tekrarladığı sözler bunlar.

Son zamanlarda cebimde taşıdığım üzerinde –Dünyanın merkezi sensin- yazan notu sıkça çıkarı p okuma ihtiyacı hissediyorum.

Yaşamdan zevk almamayı bırakın en az yaşam kadar önem verdiğim, hatta yaşamımı sürdürmek için amaç edindiğim fotoğrafa sırt çevirdim. Gözüm gibi sevdiğim o mucize makineleri görmek bile istemiyorum.

İçerisinde fotoğraf kelimesi geçen yazı, makale, kitap veya herhangi bir şey yoğun şekilde gerilmeme, kullandığım antidepresan dozunu artırmama sebep oluyor.

Söz verdiğim için kaleme almaya çalıştığım bu yazı, şu an için ıstıraptan başka bir şey vermiyor. Okuyana da bir şey vermeyeceğinin farkındayım.

Bir zamandan beri “olağanaltı hal bölgesi” elbisesini giyen, yaşadığım “yalnız fakat güzel” ülkede, ne yazık ki hak-hukuk-adalet gibi kavramlara olan inancımı yitirdim.

Fotoğraftan dolayı linç olur mu? Sorusunun cevabını alıyorum.

Bu metni sayfa editörünün dışında kimsenin okuyacağını sanmıyorum. Fakat yanılıyorsam ve buraya kadar vakit ayırı p okuyan olursa merak edeceğini de biliyorum.

Üzgünüm;

Fotoğraftan dolayı linç olur mu? Sorusunun cevabını size ben vermeyeceğim. Halen devam etmekte olan o girişimi burada tekrar dillendirmeye hiç niyetim yok.

Söylemek istediğim tek şey, lütfen dikkatli olun, fotoğrafı masum bir hobi, hoşça vakit geçirmeye yarayan bir uğraş veya çeşitli siteler marifeti ile sosyalleşme aracı olarak görmeyin.

Paylaştığınız tek bir kare emek emek kurduğunuz tüm yaşantınızı bir anda değiştirmeye, hatta alt üst etmeye yetecek güçte bunu bilin ve lütfen dikkatli olun…

Erdal KINACI

30 Haziran 2008

Ynt: Fotoğraf Sanatçısı Dr. Erdal Kınacı Cezaevinde...

2006 yılında National Geographic Society’nin dünya çapında düzenlediği ve 17 ülkeden toplam 30 bini aşkın fotoğrafın değerlendirildiği ‘Uluslararası Fotoğraf Yarışması’nda ‘insan’ kategorisinde dünya birincisi olan fotoğraf sanatçımız Dr. Erdal Kınacı, görev yaptığı Mersin’in Anamur ilçesinde önce açığa , sonra da göz altına alındı. Bu konuda yazılı ve görsel medyada çıkan haberler doğrudur ancak içerik olarak eksik ve yanlış bilgiler bulunmaktadır.

Şikâyete konu olan fotoğraf (yalnızca 1 adet fotoğraftan dava açılmaktadır) model sözleşmesi yapılmış olmasına rağmen “gir-geç pansiyonlar” serisinden bir erkek modelin “bu montajdır ben orda değildim” demesinden kaynaklanmaktadır. Bu seri ve davayla "engelsiz yaşam" serisinin bir ilgisi yoktur. Tempo dergisinde yayınlanan “gir-geç pansiyonlar” fotoğraflarının içine albümler karıştığı için bir iki adet “engelsiz yaşam” serisine ait fotoğraf karışmıştır ve bu bir iki fotoğraf bu serinin içindeymiş gibi yayınlanmıştır. Tutuklama olayı avukatların “sanığın kaçabileceğini!” düşünerek tedbir amaçlı mahkeme tarihine kadar gözaltına alınmasını istemesinden kaynaklanmaktadır.
DR ERDAL KINACI Anlaşılacağı üzere henüz kesinleşmiş bir mahkeme kararı yoktur. Ancak yazılı ve görsel medya “Mahkeme kararıyla kesinleşinceye kadar her zanlı suçsuzdur” ilkesini dikkate almadan sanki “suçu sabit görülerek tutuklanmış” şeklinde haberlere yer vermektedir.

Ülkemizin fotoğraf sanatı konusunda dünyaya açılan pencerelerinden biri olarak gördüğümüz Sayın Erdal Kınacı’nın suçsuz olduğuna yürekten inanıyoruz. Yüce Türk Adaleti’nin en doğru kararı en kısa zamanda vereceğinden hiç şüphemiz yoktur.

Suclu. Hem de oyle boyle degil. Nasil suclu olmasin,adam gibi yasiyor ya. Ne bir torpil yaptirmis kendine,ne de esini dostunu kayirmistir. Vicdani elvermediginden calip,cirpmayi da becerememistir, Doktor Erdal. Kalkmis fotograf cekmis insana dair,yasama dair. Bunlar yetmezmis gibi, bir de uluslararasi bir yarismada birinci olmus. Yarisma ustelik INSAN uzerine. E bundan buyuk suc olur mu? Utanma da kalmamis artik insanda, ne yazik....

Umarim butun bu olanlar,Erdal Bey'in belleginde eski, kotu bir ani olarak kalir;sevenlerine ileride anlatmak icin. Simdiden gecmis olsun diyor, mahkeme kararinin alehine sonuclanacagini ihtimal dahi vermiyorum.Insan olmayanlarin, insanlara kestigi cezalari kabul etmiyorum.

Gokhan.

Gökhan bey gibi benim de korkum bu kadar önemli bir fotoğrafçımızın çektiği bir fotoğraf yüzünden başına gelenlerden sonra adalet huzurundan suçsuzluğu kanıtlanmış olarak ayrılsa bile, denklanşöre basarken içinde onu fotoğraf çekmeye iten o çoşkuyu bulamayacak olması ihtimali.

Erdal Kınacının mahkemede suçlu bulunacağına inanmıyorum. Ama onu linç eden medyanın, suçsuz bulunmasına aynı önemi vereceğine de inanmıyorum.

Saygılar

Emrah Ünal

Şule Tüzül'den Mesaj Var!.

Merhaba, Bir süre önce Erdal Kınacı'nın tutuklanması üzerine sizlerden www.erdalkinacidestek.com adresine destek vermenizi istemiştim. 25 Temmuz 2008 tarihinde Anamur'da yapılan konu ile ilgili duruşmaya gittim. Erdal Kınacı'yı destekleyen biri olarak tanıklık da yapacaktım. Ancak duruşmanın 6 saat sürmesi ve duruşmanın kalan kısmının 22 Ağustos 2008'e ertelenmesi üzerine şahitlik durumum da bu tarihe kaldı. 25 Temmuz günü duruşmaya sadece şikayetçileri, Erdal Kınacı'yı, avukatları ve görevlileri aldıklarından, duruşmayı izleyemedim. Ancak, duruşma sonrası duruşma tutanağını okuyarak öğrendiğim gerçekler, duruşma sırasında orada karşılaştığım ve bazıları ile konuştuğum şikayetçilerden edindiğim izlenim sonrası Erdal Kınacı ile ilgili desteğimi geri çekmek ve bu konuda sizleri haberdar etmek gereği duyuyorum.

Erdal Kınacı ile olan yaklaşık 3 senelik arkadaşlığım, onun fotoğraflarına ve fotoğrafçılığına olan hayranlığım, Engelsiz Yaşam projesindeki ortaklığım süresince kendisinin fotoğrafları konusundaki tüm bilgilerimin yanlış olduğunu öğrenmiş bulunuyorum. Davada şikayetçi olan 11 kişi ile ilgili olarak farkına vardığım gerçekler kısaca; *Engelsiz Yaşam Projesinde yer alan ve sergilenen fotoğraflarda gönüllü olarak modellik yaptığını sandığım bu insanların hiçbirinin bu durumdan haberi yokmuş. Yani, bu kişiler Erdal Kınacı tarafından verilen sağlık hizmetleri (muayene, tedavi, yeşil kart işlemleri, fakirlik raporu işlemleri) sırasında fotoğraflanmış, kendilerine bir fotoğraf projesinde yer aldıkları bilgisi verilmemiş. İşin daha vahim boyutu ise, daha sonra bu kişiler Gir Geç Pansiyonlar isimli proje ile hiçbir ilgileri olmadığı halde bu projede fotomontaj yöntemi de kullanılarak çekilen fotoğrafları ile yer almışlar.*

Hukuken durum nedir, ne olur bunu bilemem. Erdal Kınacı'nın suç işleyip işlemediği konusunda ben yargıda bulunamam. Zaten dava konusu sadece Tempo dergisinde yayınlanan fotoğraflar. *Ancak ben, 3 sene boyunca kendisini fotoğrafa, insana ve yaşama dair inandığım doğrular çerçevesinde destekledim. Şimdi görüyorum ki, insanların çok çirkin biçimde kullanıldığı bir durum söz konusu ve bugüne kadar bunlar konusunda bilgilendirilmemekle, söylemesi çok zor ama, ben de kandırılmış durumdayım. Ne durumda olduğumu ifade etmem imkansız. * Mahkeme sonuçlanana kadar, yakın arkadaşlarım dışında kimse ile bunları paylaşmak istemiyordum. Ancak şöyle bir durum söz konusu oldu: Aşağıda da göreceğiniz gibi, destek sitesinde benim ismimin ve sadece benim yüzümden o siteye destek verenlerin isimlerinin yer almasını istemedim. Ayrıca destek sitesindeki yazı bana ait, Engelsiz Yaşam Derneği'nin isminin de yer aldığı bu yazının sitede kalmasını istemedim. Fakat, ilk aşamada aşağıda yer alan isimleri silmelerine rağmen, maalesef şimdi sadece benim ismimi sileceklerini, isminin silinmesini isteyenlerin kendilerine mail atmalarını istediler. Ayrıca yazımı da maalesef silmiyorlar. Eğer isminizin destek sitesinden silinmesini istiyorsanız memduhsarac@gmail.com adresine mail atabilirsiniz. 3 senelik yanılgının sarsıntısının yanısıra, benden dolayı Erdal Kınacı'ya inanan insanlara karşı duyduğum sorumluluk ve mahcubiyet inanın taşımayacağım kadar ağır. Bu yüzden sizleri bilgilendirmek istedim.

Yukarıda yazdıklarım konu ile ilgili benim fark ettiğim gerçekler, doğrular ve cümleler. Mahkeme sonucu ne olur bilemem. Bu konuda alacağınız tavır bundan sonra size kalmıştır.

Selam ve sevgilerimle.
ŞULE TÜZÜL

Hemen bir dip not düşeyim, Erdal Kınacı zaten en başından beri kendisine yöneltilen bu iddiaları reddediyor. Ayrıca bildiğim kadarıyla Erdal Kınacı fotoğraflarını çektiği maddi durumu iyi olmayan hastalara hatrı sayılır miktarlarda para yardımı yapıyordu. Sanırım en büyük hatası telif sözleşmesi yapmamış olması...

Iddialar ilginc,gercekten. Ama odullu bir fotografci oldugunu dusunursek,bu sekilde bir projeye girip kendini riske atma ihtimali dusuktur bana gore. Sedat dedigin gibi en buyuk hatasi,telif sozlesmesi yapmamasi olmus. Sonucta konusulanlar havada kaliyor. Bakalim sonu neye varacak.

Kinaci mahkemeden serbest kalmis. Ama suclu mu degil mi bilemiyorum. Akibetini bilen var mi acaba?

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,846
Kayıtlı Üye Sayımız
166,646
Kaydolan Son Üyemiz
MentorMind

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR