forester maceram bitti.genel değerlendirmem

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan rnk Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 17
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 30,845

rnk

Ana Kamp
evet arkadaşlar geçirdiğim kaza neticesinde subaru forester marka aracım pert oldu.yaklaşık 2yıllık subaru deneyimimden sonra araç hakkındaki görüşlerimi paylaşayım sizinle yazdıklarım belki biraz dağınık olacak çünkü aklıma geldiği gibi yazıya dökeceğim bilgilerinize:
1.2006 model atmosferik aracım vardı.genel olarak binmesi çok keyifli idi.
2.4 ileri vites yetersiz kalıyordu
3.camların direksiz olması sebebi ile çok gürültü alıyordu.
4.lpg siz binilmiyor.ama lpg de tavsiye etmiyorum.subap ayarları 20.000km sonra bozuldu.normal motorda subap ayarı çok kolay bu araçta ise motor iniyor.nitekim ağır bakımı 90.000km'ye çektik.subap ayarı vb yapıldı (2400tl-ağır bakım).subap ayarı yapılmasına rağmen araba gene titriyordu.
5.araba 'taş gibi araba' hakkını yiyemem.verdiğiniz para ile bir çok özelliği size çok ekonomik veriyor.
6.lpg taktırmayacaksınız.yetkili yada özel servis farketmez gitmenize gerek yok gidin istediğiniz yerde yağını suyunu değiştirin.paranıza yazık etmeyin(benim kişisel tecrube ve görüşüm katılmayan olabilir)
7.buna rağmen gene alırmısın derseniz alırım.çok keyifli bir araba.ancak iki şartım var. yeni kasa alırdım hem camlar direkli hem de yakıt tüketim daha ekonomik.

almayı düşünen arkadaşlara tavsiyem lpgsiz araç alın lpg den uzak durun.dizel de iyi bir seçenek ama bilmiyorum dizel foresterin atıları ve eksileri nelerdir

Etiketler
Ynt: forester maceram bitti.genel değerlendirmem

Öncelikle geçmiş olsun.
En iyi yorum, kullanıcı yorumudur.

forester benimde çok beğendiğim araçlardan bir tanesi, bir arkadaşımda 2005 modeli var,
turbo modeli sanırım 200bg, arabayı kullanmaya doyamıyor insan, ancak lpg olmayınca yakıt malyeti biraz zorlayabilir insanı...

verdiğiniz bilgiler için teşekkürler

@rnk, öncelikle çok geçmiş olsun. Yazdıklarına katılıyorum. LPG Forester için hiç iyi bir seçim olmuyor ne yazıkki.

Aracın kaza anında durumu nasıldı, yeterli koruma sağladı mı? Yeni araç olarak ne düşünüyorsun?

GezenGen' Alıntı:
@rnk, öncelikle çok geçmiş olsun. Yazdıklarına katılıyorum. LPG Forester için hiç iyi bir seçim olmuyor ne yazıkki.

Aracın kaza anında durumu nasıldı, yeterli koruma sağladı mı? Yeni araç olarak ne düşünüyorsun?

teşekkürler gezengen.bu aslında 2.kazam benim.ilk kazada sağ taraftan vurmuşlardı bana sadece kapılar değişti.ikinci kazam çok ciddi idi tam takla attım.yol kenarında baş aşağı yuvarlandım.öncelikle tabii ki Allah korudu.kemerim takılı idi burnum kanamadan çıktım elhamdulillah.sürekli 4*4 un faydasını gördüm.

yeni araca gelince ileriye yönelik farklı planlamalar olduğu için şu anda aile için verso aldık kaskonun verdiğine bir miktar ekleyerek.ben de şimdilik diğer aracı kullanacağım.ama ileride tekrar forester alır mısın diye sorarsanız;

1.yedek parçasorunları
2.servis tekeli
3.vergi problemi(çok önemli değil aslında)
4.lpg problemi
5.motor yapısı vb sebeplerinden düşünmezdim.maalesef türkiye şartları.

size bir anektod aktarayım çok alakalı olmadığını düşünebilirsiniz ama yine de yazayım.tablet pc aldım asus marka paketten arızalı çıktığı anlaşıldı,android sıkıntısı vb.daha sonra apple aldım şu an için 0 problem .kendisini tüm dünyaya kanıtlamış durumda adamlar.ve yüzbinlerce uygulama var.güçlü firma servis problemi yok.çok alınıp satılan bir ürün apple.subaru apple in tam tersi bir durumda anlıyacağınız ;D

arabada da bundan sonraki tercihim imkanım olursa tüm dünyada kabul görmüş bmw,audi,toyota vb olur heralde.ama her şeyin başı sağlık gerisi çok önemli değil.subarum olmasada forumdayım selamlar

Sayın rnk
Öncelikle geçmiş olsun, düşüncelerinizin bir çoğuna katılıyorum. Ancak hem mesleğim hem ilgim gereği alternatif yakıtlar konusunda biraz bilgi ve tecrübe sahibiyim. Tüm araçlarda LPG uzun kullanımlarda problem yaratır. Uygun olmayan montaj, ateşleme, zaten yorgun olan motora birde lpg montajı yapılması küçük olan problemleri iyice açığa çıkarır. Tüm lpg'li araç kullananların araçlarını lpg ile devirli ve spor kullanmamalarını tavsiye ederimki bu sayede daha sorunsuz ve uzun ömürlü motorları olsun. Sert kullanımların ihtiyacı olduğunda benzine geçmek çok zor olmasa gerek. Zaten subaru sahiplerini yolunacak kaz gören ve araçtan anladığını iddia eden usta-servisler ile gününü kurtarmaya çalışan lpg montajcılarınında olduğu bu ortamda evet subaruya lpg takılmaz. Ben lpg ile yaklaşık 20.000 km oldu ama dilimi ısırarak söylüyorum subap ayarı gerektirmiyor aracım daha. Subap ayarı ihtiyacınızın 20.000 km'de lpg ile oluşması bana az geldi. Versonuzla güvenli sürüşler.

öncelikle geçmiş olsun.

bazı yazdıklarınıza itirazım var. şu an 2.foresterımı kullanıyorum , 2003 ve 2004 model kullandım , ikisi de camdan ses almıyordu , fitilinizde problem vardır bence ya da kapınız ayarsızdır. Direksiz değil çerçevesizdir subaru ve buna rağmen rüzgar sesi almaması da oto dergilerinde bile testlerde yazılmıştır.

LPG konusunda ben zaten LPG kullanımınn bu araca uygun olmadığını hatta turbo araç almakla LPG taktırma düşüncesinin uyumsuzluğunu da hep savunurum.

toplamda 2,5 senelik forester ve 2 yıllık legacy kullanıcısıyım , cadde motors ve oto teknik servislerine gittim , tek bir hatalarını bile görmedim bu konuda da size katılamayacağım. Dünyaca kabul görmüş markaları saymışsınız ya , subaru kullanıcıları bilir ki SUBARU zaten Dünya çapında kabul görmüş ve özel bir markadır , herkes bmw ve mercedes alır fakat subaru herkese hitap etmez , bence zaten etmemelidir. Tıpkı Saab'ın ayrı olması gibi SUBARU da ayrıdır. Vergi probleminden neyi kastettiniz , 2000 motorlu diğer araçlarla vergisi aynı , 320 ne ödüyorsa , audi 2.0 TDI ne ödüyorsa aynı vergiyi ödüyorsunuz... Yedek parça sorunu demişsiniz , hangi parçayı bulamadınız yazabilir misiniz ? motor yapısı vb sebepleri demişsiniz , boxer motor dünyaya örenek oluyorken siz motor yapısından şikayet etmişsiniz ?

s.forester' Alıntı:
öncelikle geçmiş olsun.

bazı yazdıklarınıza itirazım var. şu an 2.foresterımı kullanıyorum , 2003 ve 2004 model kullandım , ikisi de camdan ses almıyordu , fitilinizde problem vardır bence ya da kapınız ayarsızdır. Direksiz değil çerçevesizdir subaru ve buna rağmen rüzgar sesi almaması da oto dergilerinde bile testlerde yazılmıştır.

LPG konusunda ben zaten LPG kullanımınn bu araca uygun olmadığını hatta turbo araç almakla LPG taktırma düşüncesinin uyumsuzluğunu da hep savunurum.

toplamda 2,5 senelik forester ve 2 yıllık legacy kullanıcısıyım , cadde motors ve oto teknik servislerine gittim , tek bir hatalarını bile görmedim bu konuda da size katılamayacağım. Dünyaca kabul görmüş markaları saymışsınız ya , subaru kullanıcıları bilir ki SUBARU zaten Dünya çapında kabul görmüş ve özel bir markadır , herkes bmw ve mercedes alır fakat subaru herkese hitap etmez , bence zaten etmemelidir. Tıpkı Saab'ın ayrı olması gibi SUBARU da ayrıdır. Vergi probleminden neyi kastettiniz , 2000 motorlu diğer araçlarla vergisi aynı , 320 ne ödüyorsa , audi 2.0 TDI ne ödüyorsa aynı vergiyi ödüyorsunuz... Yedek parça sorunu demişsiniz , hangi parçayı bulamadınız yazabilir misiniz ? motor yapısı vb sebepleri demişsiniz , boxer motor dünyaya örenek oluyorken siz motor yapısından şikayet etmişsiniz ?
S.forester ya subaru fanisin yada subaru çalışanı falan.allah askına yazıyı nasıl okudunuz merak ediyorum.kendi söylediklerinize gercekler çelişiyor farkında değilsiniz.
1.camlar direksiz,çerçeve siz ne ise ses alıyor.servise götürdüm.tekrar kontrol edildi vs vs sonuc sıfır.hadi benimki olmadı marka neden acaba çerçevesi yada direkli ne ise o modele gecti ???
2.lpg de hem fikiriz sorun yok.ben ayrıca subap ayarı yaptırdım ve ayar tutmadı.gene özel serviste.aracimi 1200km servise getirdim götürdüm bilginize .ihmal yok yani.cok meşhur bı servis bu arada
3.yahu kardesim ben servis kötü vs demiyorum ki servis tekeli var diyorum siz ne anlıyorsunuz.koca Türkiye'de 8-10 tane adamın eline bakıyoruz.
4.saabi ornek vermişsen saabin turkiye demiyorum dünyadaki Hali ortada subaruda o yonde hizla ilerliyor.bu kafa ile Toyota bile kurtaramaz onu.
5.ben vergisi önemli degil hadi onu geçtik dedim.burayida yanlış anlamışsin hadi ne ise geçtim.
6.yedek parça bazılari Japonya'dan gelecek 45 gün sonra denildi önce sonra parçaları buluncaya kadar göbeğimiz çatladı.basina gelen bilir.Boxer motor dünyada kabul gormuş ilginç sanırım bı Porsche kaldı.ne ise turkiye şartlarında gitmez kardesim.1,6 xv üretmeleri de 1,6i,impreza da kurtarmaz.nitekim millet gitmiyor diye satmaya çalışıyor.bende 2 sene kullandım.artilarini eksilerini yazdım.bu arac yine de sıra aracı değildir.sadece az bulunduğu icin eksi yönleri gormemezlikten gelinmektedir.mekanik olarak saglam(lpgsiz) servis ve pazarlama vs yönlerinden bence kabus gibidir.isin özeti bu.selamlar

sayın rnk , esas kendisiyle çelişen sizsiniz , buyrun :

1-Subaru herhangi bir itiraz , sıkıntı olsaydı çerçevesiz modeli yıllarca üretmezdi 2.senede makyaja giderdi , mecbur kalırdı... tekrar söylüyorum 2. foresterim , alana kadar deneme sürüşü yaptığım diğer araçlarda da ses gelmiyordu , gelen bir şikayeti A sütunun iç tarafına yapıştırlan (görünmüyor bile) bir bant ile cadde servis'te derhal çözdüklerini ben gördüm. Kaldı ki Forester’dan yıllar önce de Legacy’de uzun süre kullanılmıştır çerçevesiz cam.

2-Hemfikirmişiz.

3-Servis tekeli , sayısının kısıtlı olduğu doğru ama tekel denince sanki servislerin %80i bir kişiye ya da kuruluşa aitmiş gibi konuşmuşsunuz. Bekayı beğenmeyen Cadde'ye gider ya da Oto Teknik'e gider ya da bir diğerine , sahipleri,işletmecileri farklı...

4-Saab iyi gidiyor , dünya'da harika demedim , Sadece farklı bir kesime hitap eder dedim , Saab beğenmediniz , Alfa Romeo örneği olsun. İşiniz özü herkese hitab etmeyen bir markadır, özel kalmasını da ben açıkçası tercih ederim.

5-Vergi problemi diye önce listeye koyan sonra da yanına çok önemli değil aslında yazarak çelişen sizsiniz , zaten 2000 Motorlu araçların ödediği Standard vergiyi ödüyor , Sanl,ki Forester’a özgü bişey gibi yazmanız tuhaf.

6-Yedek parça konusunda bazen öyle bir parça oluyor ki Hyundai’nin Kore’den 40 gün parça beklediğini duyuyorum (kendimiz zamanında satış-servis-yedek parça plaza olarak işlettik , Kocaeli’de) veya Peugeot Fransa’dan 15 gün beklenen parçanın hatalı gelmesiyle bir 15 gün daha beklendiğini de gördüm. Sadece Subaru’ya özgü değildir bu da , Honda’nın da her modelinin her parçası burada depoda yoktur bildiğiniz gibi , hele bir de 2004 olduğunu düşünün… 2004 Accord parçalarını arayın bakalım ne olacak ?

Gitmiyor bu araba diye Impreza satmaya çalışanları da sizden duydum sadece , olabilir ben şahit olmadım , piyasada da öyle bir yaygın kanı yok ? boxer motor bu ülkeye uygun değildir teziniz de hakikatten enteresan…

Neyse Subaru çalışanı , servisi ya da ortağı değilim.
Evinde Subaru bayrakları , posterleri asılı olan bir fan da değilim , eksiklikleri de çoktur mesela ses izolasyonu kötüdür , bunları da görürüm ama bu fiyata daha iyisini de bulamazsınız bu da bir gerçektir…

arkadaşlar bu arada toyota ve subaru ortakdır , subarunun % 20 hissesi toyotaya aittir, ve subaru diğer prestijli markalar kadar hatta daha iyidir diyebilirim subaru subarudur.
sayın rnk büyük geçmiş olsun ,gelen mala gelsin cana bir şey olmasın.

evet neyse ki dediğiniz gibi maceranız bitmiş ama size bir zarar gelmemiş , forester kendini feda etmiş bakın ;)

yeni alacağınız araç hayırlı olsun şimdiden.

Bence Subaru Tipik japon felsefesini yansıtıyor.."Sorunsuz en uzun km"..Bence diğer arac kullanımından Subaruya geçildiğizaman fark hemen anlaşılıyor..Boxer motor bence daha seri ve atak..AWD sistemi, ise bence sorunsuz bir sürüş için gerekli olan bir sistem..Ben kendı aracımla kum,kar,yağmur vs..koşullarında denedım arac gayet başarılı ve stabıl..bence bu aracı normal asfalt sürüşünde de yol çizgisinden çıkarmakda zor..Parça sorunu bence yok..arayın Jaspasubaruyu veya Argos subaru'yu istediğiniz parça gelsin..Zaten bu araçları bilen alır..çünkü Türkiye'de 0 reklam ve servis sayısının az olmasına rağmen satışları şimdiye kadar gayet başarılı..

Konuyu misafir olarak okudum ve üye olup paylaşmak istedim.

Öncelikle herkese selamlar, aracım forester 62 binde LPG takıldı, şu an 127 binde araç henüz subap ile ilgili bir sıkıntı yok. Onun dışında camlar evet sıkıntı veriyor ama pratik çözümlerle hallediliyor, her güzel şeyin bir maliyeti var tabii, havalı havalı kapı açmanın maliyeti de rüzgar gürültüsü oluyor :smiley: İthal araçların tümünde parça sıkıntısı vardır, sıradan otomobillerde bile özellikli parçalar (muadil kullanmak istemezseniz 15-20 gün bekletiyor.) Bu sene kışın karda İstanbul'da çok keyif aldım araçtan, çıkmadığım yokuş vs. kalmadı, baharda da çamurlara daldım, off-road aşkı kabardı birden içimde (iyi lastiklerle tabii). Sonuçta bu araç asfaltta canavar tamam ama araziye de girebiliyor değil mi (ben tamamen unutmuştum bu özelliği). Şimdi alternatif arıyorum, düşünüyorum neye bincem ben bu arabadan sonra diye, valla ne yalan söyliyim yine bir forester olacak galiba :smiley:

Bu araca alternatif gerçekten zor. Yeni Forester ben de çok düşündüm fakat dizel ve otomatik olmasını istedim, çünkü LPG ile kullanmak istemiyordum artık. O nedenle Forester ile yollarımız ayrıldı şuan için.

Öncelikle gecmis olsun
Yorumlarınıza katılmıyorum
Benim de aynı model aracım var. Cam kenarındaki aynanın bulunduğu üçgen parça yirtildigi için sürücü camından ses alıyordu. Parça değişti ve ses kesildi. Belki aracınızda buna benzer bir durum vardı.
LPG den dolayı aracı kötülemek doğru değil. LPG standart bir uygulama olmadıgından araçların yakıt, enjeksiyon, valf sistemleri bu yakıta göre tasarlanmıyor. Forester da durum aynı.
Forumdaki arkadaşların foresterdan beklentilerini anlamış değilim. Forester 2lt motora sahiptir yani 1.6lt bir binek araca göre doğal olarak çok yakar. Aracım hem turbo olsun, 2 Lt olsun, çok kaçsın az yaksın. Maalesef bu mümkün değil. Araç alırken önceliğiniz ekonomiklik ise subaru almamalisiniz.
Bu arada subarunun kimden kabul görmesi gerekiyor?? Gezenbilir.com dan mı?

Sayın rnk
17 Ocak 2011 de kaleme aldığın "Forester almayı düşünenlerin el kitabında" (bknz konular) farklı düşündüğünü fark ettim. Özellikle 28. Maddede kendini anlatmışsın. Şimdi senin yazdıklarına itibar etmeli miyiz? 13 ve 18. Madde de ilginc gercekten. 7. Madde de iceri giren ses probleminin cozumunu gostermissin. Kendi uygulamadigin cozum onerilerini baskalarina onermemelisin.
Aracla takla attıgında görüşlerin de takla atmış sanki.

"
Forumda hocam forester nasıldır? şurası nasıldır? ya alsam mı acep diye kıvrım kıvrım düşünen arkadaşların acılarını bi nebze olsun hafifletme amacı ile bu başlık açılmıştır.
ben başlangıç yapıyorum ilave etmek isteyen arkadaşlarda maddeler halinde devam ederlerse seviniriz.
aracınız %100 japondur.
1.aracınız boxer motordur.ağırlık merkezinin yere daha yakın olmasını sağlar.savrulmazsınız
2.sürekli simetrik 4x4.sistem gayet basittir bknz.>>juggler
3.2,000cc ve üzeri motor mevcuttur
4.atmosferik motor 150 hp turbo beslemeliler modeline göre 177-230hp arasındadır.2,5 motor 230 hp dir.
5.genelde otomatik şanzıman tercih edilmektedir.
6.ortalama şehir içinde 12 lt civarı yakar.şehirler arsı hadi 7 diyelim.
7.son kasalar hariç camlar çıtasızdır.uzun vadede ses içeri alabilir çözüm için bknz.>>>tonkano
8.ön arka sis farları mevcuttur.
9.panoramik cam tavan mevcuttur.
10.6 lı cd çalar mevcuttur.
11.aracınızı efendi efendi kullanırsanız kolay kolay bo-za-maz-sı-nız.dolayısı ile yedek parçaya ihtiyaç duymazsınız.
12.aracınızı mümkünse kasko ile kullanınız.
13.lpg takılabilir lpg her araçta olduğu gibi foresterdada soruna neden olabilir.
14.yol tutuşu çok iyidir.yeni kasalar hariç esp felan yoktur.sanırım gerek yoktur.
15.sürekli 4x4 sisteminin espirisini japon mühendi abiler 'aktif sürüş güvenliği' konsepti çerçevesinde anlatmaktadır.bu konsept türkiye yolları için %100 geçerlidir.çünkü yolda çukur tümsek aniden yola düşen cisim hayvan vb. yollarımızda eksik olmamaktadır
16.dolayısıyla aracınızın muadillerinden sürekli 4x4 olduğundan dolayı 1litre fazla yakmasını kafanıza takmayınız.
17.aracınızın sürekli 4x4 olması akrobasik hareketleri mazur göstermez(bi forumda okumuştum)
18.servisi mevcuttur Allah korusun kaza vb olaylar dışında servisteki işlemleriniz yeryuzundeki diğer araçlardan farklı değildir.o yuzden servise gitmekten korkmayınız yalnız ne için gittiğinizi biliniz şurası şurası şurası diye listeyi uzatabilirler
19.aracınızın bakımlarınız yaptırırsanız diğer kore fr vb araçlara göre aynı zaman diliminde çok daha az servise gidersiniz.
20.aracın 100.000 km ağır bakımı mevcuttur gerçekten ağırdır sizi baya bi yıpratır
21.bu araç satıcısı için değil binicisi için üretilmiştir.lütfen 10.000km kullanayım da satayım diye düşünmeyin paranızın hakkını son kuruşuna kadar alınız.çünkü kolay kolay satamazsınız.zaten satmazsınız o da ayrı
22.toyota rav4,crv,x trail kuzenleridir.kuzenlerinin yanında çok hakkı yenmiş bir araçtır onların yanında göze çarpan en önemli eksiği ,fiyatı biraz eksiktir.
23.kabin içi alman muadilleri kadar zarif değildir.kötü de değildir.
24.en temel şeyler mevcuttur.cruise,far yıkama vb özelliklerde yok değildir.
25.klasik japon aracıdır.en sorunsuz şekilde en uzun yol mantığı mevcuttur.
26.bayilerinin dediğine göre %70-80 müşteri sadakati mevcuttur.satan bi daha forester almaktadır.bunun şahitlerinden biri de benim.aracını aldığım bayan yeni kasa forester almıştır.
27.forester kullananlarda araçları ile aralarında açıklanamayan garip bir sevgi bağı mevcuttur.
28.araç hakkında olumsuz bir yığın şeyde söyleyenler çıkacaktır servis.yedek parça vb.çok fazla itibar etmeyiniz.ne yani reno da motor arızası çıktığında aracı ertesi gün bedava mı veriyolar.bunu hiç bi zaman anlayamadaım.ha benim kullanımım genelde şehir içi en kötü stabilize yol.arazıye çıkacam diyorsanız her araç canınızı yakacaktır.
29.gönül rahatlığı ile aracınızı alınız korkmayınız rahat olunuz selamlar

Read more: http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=67718.0#ixzz24gkyniAn

Madde 21 de dediğiniz gibi
"Bu araç SATICIsı için değil binicisi için üretilmiştir."
Bu yazıları Madde 27 deki sebepten dolayı yazıyorum. Sizinle kişisel bir problemim yok.
Saygılar.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,662
Kayıtlı Üye Sayımız
166,519
Kaydolan Son Üyemiz
cagatayuysal

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR