Eski Niva (87 - 92 Model) Almanın Artıları Eksileri Nelerdir?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan rumelian Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 32
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 18,948

rumelian

Kamp III
Yer
istanbul
arkadaşlar 87-92 model arası bir lada niva hakkında ne düşünürsünüz ?
Frontera benim aracım olmasına rağmen annemim RR'ını 8 ay önce satması nedeni ile "evin tek arabası " oldu :(
bu yüzden de 1-2 ay içinde bütçem ona elverdiği için 87-92 arası bir lada niva almak istiyorum.
aslında ilk fikir palio vandı. ama oda ticari araç sayıldığından polis onda da psikoteknin belgesi vb. evrakları isteyeckmiş. birde muayenesi 1 yıl.
bunlar palio da eksiler oluşturunca zaten aklımdaki fikir olan nivaa dedim.
Ama soru şu... Ya aldığım niva elimde patlarsa... Niva alırken nelere dikkat etmeliyim. Araç arazide kullanılacağı gibi şehirdede kullanılacak. Tem de falan giderken arıza yapmaması lazım...
Tamam 20 yıllık bir araç alacağım ama başlıca nelerine dikkat etmeliyim?
Arazilerini nasıl kontrol ederim?
Motorun ciddi hararet problemi olup olmadığı nasıl anlaşılır?
Lpg sistemi ile ilgili kontrollerde nelere dikkat etmeliyim?
Yapmam gereken mekanik modifikasyonlar varmı ?
Ana mekanik parçaları pahalımıdır? (şanzıman, baskı balata, radyatör vb)
Tamam çok soru sordum son sorum :smiley: Arka koltuk yatabiliyor mu? Bagaj kapasitesi için...
Sahibinden.com daki ilanlar istanbul dışında o yüzden bir gözüm kapalı alacağım. Tabiki masraf edeceğim. Ama aldımmı biraz da sürebilmeliyim.
Birde şehir içi kullanımı nasıldır? Direksiyonu, görüşü, vitesleri? Beni en korkutan kısmı duyduğuma göre manuel jikle imiş... Ben otomatiğe alışığım..

Etiketler
Ynt: Eski Niva (87 - 92 Model) Almanın Artıları Eksileri Nelerdir?

Merhaba Cem Bey,
daha önce hiç Niva'yla tanışmadığınızı anlıyorum...
TEM,arıza,mekanik,şanzuman....bunlar niva için çok lüx tabirler...hemen vazgeçmenizi öneririm.
sadece arazide parçalamak için düşünürseniz,bol ve ucuz yedek parça konusunda çok başarılı,
fakat Niva ile bu konuda aklınızdan geçenleri gerçekleştirmeniz bi hayli güç.

şehirde kullanılmaz diye bişey yok.Ben şehirde ve arazide gayet memnunum.Ancak konforlu değildir .Bence tek eksik yönü bu.Karar sizin.

slm alacagınız niva baya düşük model size tafsiyem aracı denizden uzak bölgelerden alın mesela ankara cıvarları nem oranı düşük oldugu için cürüme az olur kasaları diridir aracın ön arka şaselerine ve tabanlarına iyi bakın cürüme ve darbe olmasın alt takımda bazı nivalarda araziyi iptal ediyorlar böyle bir arac almayın herşeyi üzerinde olsun ön traverse iyi bakın ön difin içteki aks kafalarının traverse yanaştıgı noktalar eşit uzaklıktamı buna dikat edin yedek parca maliyetleri düşük işçilikleri diger araclar gibi yani ben baskı balatayı 50tl ye aldım usta işçilik 150 tl aldı gibi fakat bügün başka bir arazi aracındada yapılan işçilik aynıdır onun debriyaj seti 250 tl dir işçiligide 250 tl göze gelmiyor aslında arazi ve şehir için iki takım lastik yapın şehirde kulanacaksanız normal asfalt lastigi ve dış capı 67cm yi gecmeyen lastikler kulanırsanız yakıt ekonomisi de yaparsınız arazi için bir takım ok 144 edinin onlarıda kışın her türlü arazide rahatca hareket etmenizi saglar alacagınız aracın mekanik yorgunlugu mu hakkak olacaktır yedek parcaları inanılmaz ucuz ve boldur misal marş motoru 80tl komple asfaltta aşırı hızlı bir arac degil fakat cok ta hantal degil uygun lastiklerle makul sevyede kulanılır biraz serttir konfor arama arka koltugu yatar üç kapı arazi aracları içinde iç mekanı en ferah aractır

aynı marka ve modelde 3 yaşındakı bir araçta 6-7 bin lira masraf olabilirken 15 yasındakı aynı araçta 1 kuruş masraf olmayabilir. Önemli olan aracın yaşı değil o yaşa kadar nasıl kullanıldığıdır. Aracı almadan önce mutlaka kaportacıya ve 4 çekerden anlayan bir ustaya gösterin. özellikle arazi viteslerini test edin

Parça fiyatatları şaka gibiymiş.. Benim Fronteraya yaptığım masrafla bir lada alabilrdim herhalde.. Parasını hazırlıyorum anca 1 ay sonra alabileceğim.. Konfor ve hız beklemiyorum araçtan ama yolda arıza yapmasın bana yeter... Arazi iptali çok yaygın bu ladalarda..

Şimdiden hayırlı olsun diyelim bizde. Araziyi iptal eden çok var ama bence o nivanın bir farkı kalmıyorki onun yerine gidip binek bir araç alırım hiçdeğilse şehir içinde rahat rahat dolanırım :smiley:

benim aracım 92 model hem arazide hem asfaltta çok memnunum 6 senedir kullanıyoruz aracı hiç yolda bırakmadı herhangi bir problemden dolayı temiz ve bakımlı bir araç bulursanız aırza çıkarabileceğini sanmıyorum...

rumelian' Alıntı:
Parça fiyatatları şaka gibiymiş.. Benim Fronteraya yaptığım masrafla bir lada alabilrdim herhalde.. Parasını hazırlıyorum anca 1 ay sonra alabileceğim.. Konfor ve hız beklemiyorum araçtan ama yolda arıza yapmasın bana yeter... Arazi iptali çok yaygın bu ladalarda..

toplamaya başla sonra sorarım sana :smiley: ufak ufak nasıl götürüyor eski araba... piyasa çok durgun 2-3 yaşında derli toplu bir şey denk getirebilirsin bence 87-92 model arabayı toplayacağın bütçe ile. üstelik modele göre vites, ateşleme, enjektör sistemi vs de farklı.

son öneri; şöyle 1990 model filan arabam süper toplu diyen bir ilanı ara git arabayı gör :smiley: kafayı yemiştim ben Niva araken :smiley:

aynen tolga beye katılıyorum. bende 92 niva aldım. temiz görünüyordu ama 1.5 - 2 binliraya zorla adam ettim bu parayıda üstüne koysaydım toplu bi 97 ve üstü alabilirdim :D

bende 4 tekere geçmeye çalışan biri olarak forumlarda yapmış olduğum araştırmalar sonucu bütçeme en uygun olarak bende niva seçtim ama öğrendiğim kadarıyla 95 modela altı 1.6 olan motorlar daha masraflı bu yüzden 95 üstü 1.7 bir araç alama hayalindeyim araştırmalarımıda hep bu yönde yapıyorum. 96 , 97 temiz bir alet bulursam yaz sonuna doğru alacam (tamamen duygusal sebeplerden dolayı) bende rumelian gibiydim alıyım biraz masraf ediyim diyodum ama 95 altı pek mantıklı gelmiyor aam zor durumda kalırsam yani artık tak etti 2 tekerde bi yere kadar belki bende gözümü kaptıp alırım.
şimdiden kolay gelsinn

arkadaşlar cevaplar için çok teşekkürler..
Geçen gün yolda karşılaştığım '88 lada sahibi birine de sordum.. adam deliymişim gibi baktı ve çaresizsen, illa arabam olsun diye alacaksan al dedi... o her sabah acaba bugün çalışacak mı? diye gidiyormuş aracın başına.. sürekli tamir görüyormuş araç.. en büyük derdi yakıt sistemiymiş. (Lpg ile biraz aşmış bu sorunu) ve rölantide titreşim.. Akşam evine gittiğinde bir süre titremeye devam ediyormuş :D . herkes aman sakın diyor ama hala belamı arıyorum sanırım. Fronterayı da böyle almıştım :D :D :D. biraz masraf ettik (mekaniğe 3,5 milyar civarı) ama şimdi çok düzgün bir araç oldu.. sanırım şu aşamada 1.7 niva bulmaya çalışacağım.. hergün forumda araştırmaya devam ediyorum. Bilgi edinmeye çalışıyorum.. tabi para biriktirmeye de devam :D

Biz ilk olarak 2000 yılında 11 yaşında bir niva aldık ilk zamanlar ayda bir arıza çıkarıyordu arızalarını giderdikçe bu sefer yılda bir arıza çıkarmaya başladı. bazen arıza bile vermiyordu şaşırıyordum...9 yıl boyunca 50000 km yolun 40000 kmsini arazide yaptık sağolsun bugüne kadar bizi yolda bırakmadı. ama nivanın bagajı lada servisi gibiydi arıza çıkarabilecek yedek parçalar anahtarlar vs. ancak eski bir nivaya binen kişinin biraz teknik bilgisi olması gerekiyor yani en küçük arızayı kendisi giderebilmeli yoksa niva bezdirir...

emre_ozk' Alıntı:
Biz ilk olarak 2000 yılında 11 yaşında bir niva aldık ilk zamanlar ayda bir arıza çıkarıyordu arızalarını giderdikçe bu sefer yılda bir arıza çıkarmaya başladı. bazen arıza bile vermiyordu şaşırıyordum...9 yıl boyunca 50000 km yolun 40000 kmsini arazide yaptık sağolsun bugüne kadar bizi yolda bırakmadı. ama nivanın bagajı lada servisi gibiydi arıza çıkarabilecek yedek parçalar anahtarlar vs. ancak eski bir nivaya binen kişinin biraz teknik bilgisi olması gerekiyor yani en küçük arızayı kendisi giderebilmeli yoksa niva bezdirir...
Küçük arızalar derken neler mesela? Jikle ile ilgili problem oluyor mu?

bence lada çok arıza verir diye bir mantık yanlış. kötü marka diye bişey bence yoktur. kötü bakım yapılmış araç vardır. biz toplum olarak hasta olmadan doktora, araç arıza yapmadan ustaya gitmeyiz. gidincede her işimizde olduğu gibi en ucuz en kısa yoldan moda tabiriyle çakma tarafından, standart dışı yollardan işimizi görür sonrada ucuza getirdik diye övünürüz. türkiye insanının zayıf ekonomik gücü ve buna bağlı mecburen gelişen keskin ve ileri zekası lada gibi tüm araçları da böyle bakımsız ve orjinalinden uzakta bırakmıştır.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,840
Kayıtlı Üye Sayımız
166,631
Kaydolan Son Üyemiz
drcard

SON KONULAR

Geri