El Yapımı Kamp Ocağı Tavsiyesi

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan doqukankemer Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 22
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 33,353

doqukankemer

Ana Kamp
Yer
Muğla
Tekrar selamlar..Ben internette ve formumuzda görmüştüm küçük kamp ocağı yapılmış..Ben denedim 2 kola kutusundan aynı resimdeki gibi yaptım..ama orta kısmını cıkartmadım..Yani 2 kola kutusunun en alt kısmı içe eğimli olan yeri olduğu gibi duruyor..Sadece ben şişeleri kestim ve 2 sini biebirine monte ettim..Sonra alttaki eğimli yuzeyin ortasını 5 ykr kadar deldim ve içine ordan kolonya koydum..Sonra 5-7cm lık bi kağıt mendili iyice kolonyaya batırdıktan sonra o 5 ykr lik delikten içeri soktum..Mendilin bir ucu kolonyanın içinde bir ucu da dışarıda olmuş oldu..Mendil kolonyalı olduğu için yanmıyor ve alevin boyu 10 cm belki biraz daha fazla oluyor..İçine ağzına kadar kolonya koyduğum zaman tam 45 dk alev hiç azalmadı..Arada kolonya takviyesi yapılırsa işe yarar diye düşünüyorum..Kağıt mendil koymadan denediğimde ise alev fazla kuvvetli değildi..En yakın zamanda resimleri atacağım..Umarım işe yarar belki yemek pişirecek kadar olmasada konserve yemekleri ısıtır hatta kaynatır..

Bu konuda daha pratik bilgiler varsa bekliyorum merak içinde :smiley:

Saygılar

Etiketler

Ynt: El Yapımı Kamp Ocağı Tavsiyesi

burda daha detaylı olarak bulabilirsin

http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=11416.0

Ben bunu denedim içine kolonya koyup ama yakamadım bu şekilde olunca:smiley:..( videodaki)
Yakıt olarak ne koyulacağını bilmiyorum ve videoda içine koyulan süngerimsi şey fiberglass mı?

ben fotoları bu gece ekleyeceğim.

selam arkadaşlar. yakıt olarak kullanalacak malzeme alkol türevi olursa verdiği ısı pek işe yaramaz. petrol türevi olursa idare eder, fakat irtifa biraz yükselince oda işe yaramaz. bu benim düşüncem tabi. deneyipte memnun kalan olursa benide haberdar etsin.

doqukankemer' Alıntı:
Ben bunu denedim içine kolonya koyup ama yakamadım bu şekilde olunca:smiley:..( videodaki)
Yakıt olarak ne koyulacağını bilmiyorum ve videoda içine koyulan süngerimsi şey fiberglass mı?

ben fotoları bu gece ekleyeceğim.
Bu videoda kendi ürettiğim ocağı yakıyorum. Az miktarda kolonya döküp ocağı yaktım. Ben ocağın içine herhangi bir madde koymamayı tercih ediyorum. Aksi hali pek tutmadım, kullanışlı gelmedi.

http://eylemcengiz.com/ambar/ocak.mpg

mayunal' Alıntı:
selam arkadaşlar. yakıt olarak kullanalacak malzeme alkol türevi olursa verdiği ısı pek işe yaramaz. petrol türevi olursa idare eder, fakat irtifa biraz yükselince oda işe yaramaz. bu benim düşüncem tabi. deneyipte memnun kalan olursa benide haberdar etsin.

sacayagi__ters_kullanim_2.jpg

(Not: Delikleri aslında bundan daha sık yapıyorum. Uzun süre çalışacak ocakları da yakıt alabilsin diye daha yüksek yapıyorum.)

Bu ocağın, rüzgardan korununca ve zemin sıcaklığından yalıtılınca makarna tenceresini taşırabildiğini söylemem gerek. Tencereyi yukarda görülen sacayağı ocak ikilisi ile kullanmayı tercih ediyorum. Zemin kötü ise altlarına tahta, karton vs koymak faydalı oluyor. Esasen önemli olan tek başına ocağın tipi değil, ocağın ve kabın iyi yalıtılması, ısının kaba iyi iletilmesi de aynı derecede önemli. Rüzgarlık görevini gören birşey yokken alev tencereyi ıskalayıp saç baş yoldurabiliyor.

Rüzgarlık olarak ise helen çok kullanışlı bir çözüm oturtmuş değilim. Ancak altta resmi olan fena durmuyor. Fakat ben her şeyi biraz da kendim yapayım ve de ucuza getireyim dediğimden bunu almadım.  :smiley:

stove_windshield_main.jpg
362434.JPG

Beşiktaş'ta PTT'nin olduğu pasajda hatta PTT ile aynı katta üç tane outdoor mağazası vardır. Bir tanesinde bunlardan vardı.

arkadaşlar ben bunu ya yanlış yaptım yada çok iş gören bir araç değil. İlk denemeyi alkolle yaptım 1 litre suyu kaynatması baya zaman aldı oda şartlarında rüzgar olmamasına ramen. benzinle denedim çok yakıyor:D sanırm doğada beslenmemizi buna emanet etmek doğru olmaz...bu arda benzinli ocaklarda gerçekten pahalı.aynı prensiplere dayalı bir ocağı kendi emeklerimizle yapamazmıyız acaba? yada deneyen oldumu...

Alkolün verimi genel olarak iyi değil, ocağın suyu uzun sürede kaynatmasının sebebi bu. Benzin ise sadece gaz halindeyken verimli yanar o yüzden bu ocakta hiç denememeniz gerek. Bu ocağın temel kullanım alanı ultra-light yani ultra hafif olarak geçen aktiviteler. Ocak, ticari bir ocağın olabileceğinden çok daha ince malzeme ile yapıldığı için çok daha hafif. (ve tabi çok daha kolay hasar görüyor)
Benzin ocağı yapmayı denemenizi üretimle ilgili çok iyi imkanlara sahip değilseniz kesinlikle önermem. Tabi ki hobi amaçlı bununla uğraşabilirsiniz fakat çalışan ve maliyeti düşük bir şey ortaya çıkarmak pek mümkün değil. Benzin ocaklarında yakıt genelde basınç altında çalışır, ufak bir kaçak bile ciddi sorunlara yol açar. Bunun dışında benzin ocağı yapmakla ilgili aklıma gelen sayısız sorun da var. (püskürtme jeti, ön ısıtma borusu, yakıt pompası, benzin ayarı, gaz dağıtıcı plakalar vs.)

öncelıkle selamlar ben yasın sanayıye yakın ve elım tornavıda tuttugu ıcın elımde bolca ımkan var yakıt sısesı ve pompasını aldıgımızı varsayalım en pahalı olan ocagın kendısını yapmakcokmu zor olur yakıt ısıtma borusu pırıncten yapabılırım jet denılen sıstem arabalardakı yakıt enjeksıyon sıstemı gıbımıdır (yanı puskurtme memesı)....

eskiden av malzemeleri satan dükkanlarda benzinli gazlı çalışan lüx lambalar vardı.onlarda aynı mantıkla çalışırdı.pompa ile hava basıyorsun basınç oluşuyor ısınma borusundan geçen yakıt gazlaşıyor ve yanıyordu.acaba ondan bozma bir alet mi yapsak? hani amaç yaptım demek...hem bakarsınız işlevli olur aktivitelerde kullanılır. hemde ucuza gelir.... foruma aslında bir Kendin Yap - Do It Yourself (DIY) bölümü açsak güzel olur nede olsa üretken insanlarız...

Arkadaşlar sakın benzin denemeyin! Şakaya gelecek bir şey değil özel teknik bilgi ister. İki üç yıldır bu tip ocaklarla ilgiliyim ve bir sürü bilgiyi araştırdım el yapımı benzin ocağı yapabilen yok zaten benzinin yapısını sizde biliyorsunuz. Alkol ile kolay kolay bomba yapamazsınız ama benzin ile yaparsınız ;D. Benzini deneyip hala yazı yazabildiğinize göre siz o alkol ocağını yanlış yapmışsınız o nedenle verim alamamışsınız ;D. Genel olarak alkolden diğer yakıtlara göre az verim alırsınız ama bu alet o kadarda kötü değil iş gören bir şey. Hiç verim almamış olmanız da bir yerde hata yaptığınız anlamına geliyor. Şeklini ve çalışmasını göremediğim için ancak bu tahminleri yürütebiliyorum. Bu ocakların çalışma mantığını biliyor musunuz bilmiyorum ama eğer bilmiyorsanız yazdıklarımdan belki nerde hata yaptığınızı bulabilirsiniz. Sıvı yakıt ocakları basınçla çalıştıkları için öncelikle yakıtla basınç oluşturmanız lazım (Benzin denememenizin nedeni de bu basıncı yakalarsanız benzin yaptığınız ocağı parçalar. Basınç için alkolün kaynama derecesine gelmesi gerekir benzin kaynama derecesinde çok tehlikelidir.). Bunun için önce yaptığınız ocağın ısıtılıp içindeki alkolün buharlaşması gerekiyor sizin almak istediğiniz verimli ısıyı bu buharlaşmış alkolün yanması sağlar aksi halde ocak bir mumdan farksız olur. Ön ısıtma ile kaynattığınız alkolün buharı oluşturduğunuz jetlerden çıkarak yanmaya başlar. Ön ısıtmayı daha hızlı hale getirmek için ocağın çevresine fiber ya da yanmaz bir malzemeden yapılmış emici bir şey sarabilirsiniz. Alkolü ocağa doldurduktan sonra bir miktarda çevresine dökerseniz daha çabuk buharlaşma sağlarsınız. Ayrıca dikkat etmeniz gereken bir nokta ocağın alkol doldurmak için bir girişi ve aynı şekilde buhar için bir çıkışı olması başka hiçbir yerden giriş çıkış olmaması gerekiyor. Üst orta kısımda alkol doldurmak için açtığınız deliklerden ihtiyaç olduğunda hava da girmesi gerekiyor. O nedenle deliklerin yetersiz olması ya da çok büyük olması sonucu çok fazla etkiler. Bunu ayarlamak için küçük ve hafif bir bozuk para kullanabilirsiniz. Alkol doldurduktan sonra parayı deliklerin üzerini kapatacak şekilde koyup ateşlerseniz hava ihtiyacı olduğunda kaynamanın da etkisiyle para otomatik olarak hava kalkıp inecektir. Bu şekilde otomatik bir hava ayarlama mekanizması oluşturmuş olursunuz basit bir şekilde ama burada dikkat etmeniz gereken kullandığınız paranın havaya kalkmayacak kadar ağır olmaması. Diğer bir nokta ise açtığınız jetlerin delik büyüklükleri ve oranı. Çok fazla delik açarsanız ya da çok büyük genişlikte içerideki basıncın oluşmamasına neden olur. Tersi ise aşırı basınçtan ocağın parçalarının bir birinden ayrılmasına ve dağılmasına neden olur. Alkol ile kolay kolay olmamasına rağmen patlayabilirde. Alkolün ateşini daha görünür yapmak için içine biraz tuz atabilinirsiniz. Her şeyden önce yeterli araştırma yapmadan denemeye geçmemeniz sağlığınız açısından çok önemlidir. Ateşle oynadığınız unutmamalısınız. Kendinden basınçlı benzin ocağı yapmak istiyorsanız biraz karamsar olacak ama unutun. Tehlikesinden ve kullanışsızlığından dolayı tanınmış markalar bile üretmiyorlar. Benim bildiğim kendinden basınçlı tek bir ocak var borde bomb. Adından benzine neden bomba muamelesi yapmamı anlarsınız. Sizi güldürecek bir şey daha söyleyeyim bu ocak tamamen el yapımı olarak üretiliyor. Üretim adedi yılda sadece 100-200 adet kadar bununda çoğu Japon koleksiyoncular tarafından alınıyor. Yaptığınız ocağı kesinlikle satın alacağınız sıvı yakıtlı ocakların ya da gazlı ocakların yerini tutmayacağını bilmelisiniz. Bu tip ocaklar az miktarda su kaynatıp kahve yapmak ya da hazır çorbaya su katmak gibi işlerden başka işe pek yaramıyorlar. Birçok kişi hafifliğinden dolayı hayatı idame için gerekli olduğunu söylüyorsa da pek doğru değil. Bu ocağı tek başına taşırsanız hafiftir ama yanına yakacağınız yakıtı eklerseniz mantıken benzin ocaklarından bile daha ağır olur. Ayrıca istediğiniz zaman söndürme şansınız yoktur. Yakıtın bitmesini beklemeniz gerekiyor bu da iyi hesaplamamışsanız uzun zaman ocak başına beklemeniz anlamına geliyor ya da aksi durumda daha ısıtacağınız suyun ortasında ocağı bir daha doldurup yakmak zorunda kalıyorsunuz. Kısaca bunu yapmanızda tek amaç olmalıdır hobi eğlence ama ateşle oynayarak eğlendiğinizi unutmadan.
Sevgiler saygılar

Yukarda yazdıklarımın hemen hemen tamamı basınçlı alkol ocakları içindir. Basınçsız yapıyorsanız zaten basit bir kaç delik açmanız ve ateşin o deliklerden çıkması yeterlidir. Zippo çakmaklarla aynı mantık. Sorun verim alamayacak olmanızdır. Onun yerine esbit ya da benzeri malzemeleri kullanmanız daha mantıklı. Filmde ocağın içine yerleştirilen şey sizinde doğru tahmin ettiğiniz fibetglass Türkçesiyle cam pamuğu yani izocam dediğimiz şey.
Yasin arkadaşım senin sorularına gelince bu ocakları yapmak için elin tornavida tutması ve sanayi yetmiyor. Nedenlerini örnek olarak msr xgk EX i alırsak (şu anda hemen yanımda bir tane var diye bu örneği seçtim ayrıca yeterince de pahalıdır). İnternette resimlerine bakarsan yazdıklarım daha iyi anlaşılır sana öncellikle bir şişe bir de şişe için pompa gerekecek. Bunları özellikle plastik pompayı elle yapmanın bir mantığı olmadığı için bir adet şişe ve bir adet pompa satın alacaksın. Ocağın ayaklarını herhangi bir metalden bir şekilde yapacağın için orijinali gibi olmasına gerek olmadığını düşünüyoruz ayrıca bu en kolay yapacağın parçalardan biri. Burada büyük sorun olarak karşına çıkacak ilk şey ocağın benzin hortumunu üretmek. Bu benzin hortumu esnek bir hortum içinde bisiklet fren tellerine benzer bir tek var ve ocağın dibinde ocağın ana borusuna bağlanıyor. Bu hortumu pompaya bire bir sızdırma yapmadan bağlayacak bir şekilde üretmek için bile inan bana ya bir tane fabrika açman lazım ya da bir fabrika ile anlaşman. Tabi bu hortumu da boru ile birlikte yedek parça olarak satın alabiliyoruz. Ayrıca contaları da satın almamız gerekecek. Borudan geriye kalan kısmı üretmemize zaten hiç gerek yok çünkü fincana benzer metal bir çerçeveden oluşuyor bu kadar şeyi aldıktan sonra onu da alırız. Bize gerekli olan ana malzeme bu hortum ve boru. Yani ocak bir hortum ve bir borudan oluşuyor üretilmesi en zor parçalar bunlar. Jet denilen şey vidalı üzerinde delik olan ufak bir parça. Kullanılan yakıta göre değiştiriliyor üretmenin anlamı yok yedek olarak satılıyor. Aslında tamamen orijinal olarak üretmek istiyorsan ayakları da yedek olarak satılıyor. Uğraşıp başardık diyelim ki bu ocağı el yapımı ürettik. Fazla araştırmadım ama baktığım bir sitede bu ocağın Türkiye fiyatı 330 tl daha ucuza da bulunabilir sanırım. Şimdi eğer bu parçaları orijinal olarak alıp montajını yaparsak fiyatı 500 ü bulur belki aşarda. Amacımız ucuza mal etmekse bunun şişesinin fiyatında ocaklar var onları alırız. Eğer bütün parçaları tamamen üretirsek 1000 den fazla harcarız o da şanslıysak. Amacımız hobi olsun eğlenelim ise bu kadar para harcayıp parçaları monte etmek hiç eğlenceli değil çünkü monte edilmişi daha ucuz. Yinede ocağı 50 TL ye mal ettin diyelim. İnan bana eğer benim bu ocağa ihtiyacım varsa senin yaptığını değil gider orijinalini alırım. Şimdi onun da nedenlerini anlatayım tam uzatayım ;). Bu tip ocaklar herkes için üretilmiş aletler değiller. Yani kampa gideyim bir kahve yapıp içebileyim ya da çorba makarna yapayım diyorsan senin ocağa harcayacağın para en fazla 30 tl civarındadır. Yukarda yasarergun ün sorduğu gibi “primus multifuelle 3 ay boyunca yemek pişirdiniz mi desem ?” soruların tamamı olmasa bile bir kısmı aklınızdan geçiyorsa. 3-4 gün boyunca ocak kullanacaksınız bununla yemek yapacaksınız kar eriteceksiniz ayrıca acaba beni yarı yolda bırakır mı diye düşünmek istemiyorsanız o zaman size bu tip ocaklar gerekiyor. Zaten bu tip ocakların en çok ihtiyaç duyulduğu kamplar kış kamplarıdır ki kardan su elde edilebilinsin. Ayrıca bu ocağı öyle kolay kolayda bozamıyorsun üzerine kaya düşüyor ya da bazen karın üzerinde dikkatsizlik yüzünden kayıp gidip bilmem kaç metreden aşağı düşüyor. Siz taşı kaldırıyorsunuz ya da oflaya puflaya gidip alıp geliyorsunuz çayınıza kaldığınız yerden devam ediyorsunuz. Yani öyle bir kampa gideceğim zaman güvenip kendi yaptığım ocakla gitmem mantıksızlık olur. Ben bu ocaklara bile güvenmeyip iki ocak götürüyorum. Şimdi bütün bunları niye yazdım çünkü bir zaman benim de aklımda kendi benzinli ocağımı kendim yapayım fikri vardı. Bu sorunlarla karşılaşınca vazgeçtim. Amacım sizi vazgeçirmek değil ama sorunlar bunlar yapılması imkânsız değil yapılır ama yapacağımız şeyin bir noktada vakit ve para öldürmekten başka değeri olmalı.
Yazılar uzun ve birazda olumsuz oldu kusura bakmayın.
Sevgiler saygılar

suplilumas verdiğiniz bilgiler için çok teşekürler.Aslında ne yalan söyleyim kendi yaptığım mazlemeye bende çok çok güvenebileceğimi sanmıyorum nede olsa MSR nin eline su dökecek halim yok :smiley: .merak ettiğim konulardan biri ise başkasının bunu denemeye kalkıp kalkmadığı yönünde olmuştu....gerçekleri görmeme yardım ettiğiniz için sağolun...saygılar...

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,752
Kayıtlı Üye Sayımız
166,565
Kaydolan Son Üyemiz
ömer sarıhan

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR