EDC (Everyday Carry) Hergün Yanınızda Taşıdığınız Bıçağınız Var mı? Varsa Nedir?

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan CQC7 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 397
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 176,503
Ynt: EDC (Everyday Carry) Hergün Yanınızda Taşıdığınız Bıçağınız Var mı? Varsa Nedir?

Arkadaslar, ustumuzde tasiyabilecegimiz bir cakinin yada bicagin yasal olculeri hakkinda bilgi alabilirmiyim. Ozel bir tipte olmasi ve tasirken herhangi bir ruhsat gerekmekte midir? Ustte tasinan caki veya bicagin herhangi bir kuruma kaydi sozkonusu mudur? Tasima esnasinda yasal prosedur nedir? Tesekkurler.
 

Etiketler
Ynt: EDC (Everyday Carry) Hergün Yanınızda Taşıdığınız Bıçağınız Var mı? Varsa Nedir?

bildiğim kadari ile avrupada 7 cm gecmeyen çift tarafi keskin olmayacak otomatik olmayacak ve kan oluğu olmayan diye .
ama daha iyi bilen arkadaslar kesin vardir. bizde öğrenelim
 

Ynt: EDC (Everyday Carry) Hergün Yanınızda Taşıdığınız Bıçağınız Var mı? Varsa Nedir?

Tekrardan merhabalar.
Sizin bir uzmana ihtiyacınz varmış öyle dediler. Ben de geldim. :p
Önce canım İbrahim'ime cevap vereyim. Özel güvenlik personeli kolluk kuvvetinin yetkilerine sahip değildir. Hiçbir özel güvenlik görevlisi elle üst araması yapamaz. Ancak kişiye temas etmeden elektronik sistemlerle arama yapabilir. Sahih olmayan, suç unsuru ve emaresi bulunmayan bir gözaltı "kişi hürriyetini kısıtlamaya" girerki cezası çok yüksektir. AVM'ler özel mülküyet değildir. Kamuya açık alanlardır.
CEZA MUHAKEMESİ KANUNU
Madde 90 - (1) Aşağıda belirtilen hâllerde, herkes tarafından geçici olarak yakalama yapılabilir:
a) Kişiye suçu işlerken rastlanması.
b) Suçüstü bir fiilden dolayı izlenen kişinin kaçması olasılığının bulunması veya hemen kimliğini belirleme olanağının bulunmaması.
(2) Kolluk görevlileri, tutuklama kararı veya yakalama emri düzenlenmesini gerektiren ve gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde; Cumhuriyet savcısına veya âmirlerine derhâl başvurma olanağı bulunmadığı takdirde, yakalama yetkisine sahiptirler.
(3) Soruşturma ve kovuşturması şikâyete bağlı olmakla birlikte, çocuklara, beden veya akıl hastalığı, malûllük veya güçsüzlükleri nedeniyle kendilerini idareden aciz bulunanlara karşı işlenen suçüstü hallerinde kişinin yakalanması şikâyete bağlı değildir.
(4) (Değişik fıkra: 25/05/2005-5353 S.K./7.mad) Kolluk, yakalandığı sırada kaçmasını, kendisine veya başkalarına zarar vermesini önleyecek tedbirleri aldıktan sonra, yakalanan kişiye kanunî haklarını derhal bildirir.
(5) (Değişik fıkra: 25/05/2005-5353 S.K./7.mad) Birinci fıkraya göre yakalanıp kolluğa teslim edilen veya ikinci fıkra uyarınca görevlilerce yakalanan kişi ve olay hakkında Cumhuriyet savcısına hemen bilgi verilerek, emri doğrultusunda işlem yapılır.
(6) Yakalama emrine konu işlemin yerine getirilmesi nedeniyle yakalama emrinin çıkarılma amacının ortadan kalkması durumunda mahkeme, hâkim veya Cumhuriyet savcısı tarafından yakalama emrinin derhâl iadesi istenir.
Bu haller dışında yakalama yapan kim olursa olsun Anayasanın "Temel HAk ve Özgürlükler" bölümüne muhalefetten işlem yapılır.

Şimdi gelelim bıçak ve benzeri kesici alet taşımanın hukukî boyutuna.
Her türlü, kesici delici ve ateşli silahınki tırnak çakısı denilen minicik çakılar da silah kapsamındadır taşınması yasaktır. Ancak ateşli silahlarda oldugu gibi ruhsat alınarak kanuna uygun şekilde taşına bilir. İşin bir ilginç tarafı da belli kurallar ile "nakline" müsade edilmiştir. Hemen kanunun gerekli maddesini de ekleyelim :D
ATEŞLİ SİLAHLAR VE BIÇAKLAR İLE DİĞER ALETLER HAKKINDA KANUN
Madde 4- (Değişik: 12/6/1979 - 2249/5 md.)
Ülke içinde kama, hançer, saldırma, şişli baston, sustalı çakı, pala,kılıç, kasatura, süngü, sivri uçlu ve oluklu bıçaklar, topuz, topuzlu kamçı, boğma teli veya zinciri, muşta ile salt saldırı ve savunmada kullanılmak üzere özel nitelikteki benzeri aletlerin yapımı yasaktır.
Bunlardan bir sanat veya mesleğin icrası için kullanılması zorunlu bulunanların yapımına İçişleri Bakanlığınca yapılacak bir yönetmelikte belirlenen kurallara göre izin verilir.
Yalnız sporda kullanılan yivli ateşsiz silahlar ve mermileri ile yivsiz av tüfekleri ve mermilerinin, ev gereçlerinden olan veya tababet, sanayi, tarım, spor için kullanılan aletlerle bir meslek veya sanatın icrası için gerekli bıçak, şiş, raspa ve benzerlerinin kullanılması bu Kanun hükümlerine tabi değildir. (Burdan belki izci olan arkadaşlar faydalana bilir)
Madde 6- (Değişik: 22/11/1990 - 3684/1 md.)
Bu Kanun kapsamına giren silahlar için verilen taşıma ve bulundurma ruhsatları yenileme harcı alınmak şarti ile beş yıl için geçerlidir. Ruhsatların veriliş sebeplerinin ortadan kalkması halinde ruhsat sahibi durumu ruhsatı veren makama altı ay içinde bildirmekle yükümlüdür. Aksine hareket edenlere bir daha silah ruhsatı verilmez.
Madde 15- (Değişik 1.Fıkra:08.02.2008/26781-5728/158.md.) Bu Kanun hükümlerine aykırı olarak 4 üncü maddede yazılı olan bıçak veya diğer aletleri veya benzerlerini satanlar, satmaya aracılık edenler, satın alanlar, taşıyanlar veya bulunduranlar hakkında altı aydan bir yıla kadar hapis ve yirmibeş günden az olmamak üzere adlî para cezasına hükmolunur.
Bu madde kapsamına giren bıçak veya diğer aletlerin veya benzerlerinin sayı veya nitelik bakımından vahim olması halinde yukarıdaki fıkraya göre hükmolunacak cezalar yarıdan bir katına kadar artırılır.
Bu Kanunun 4 üncü maddesine göre yapımına izin verilen bıçakları veya diğer aletleri veya benzerlerini kullanma amacı dışında satanlar, satmaya aracılık edenler, satın alanlar, taşıyanlar veya bulunduranlar hakkında birinci fıkradaki; o bıçak veya diğer aletlerin veya benzerlerinin sayı ve nitelik bakımından vahim olması halinde de ikinci fıkradaki cezalar hükmolunur.
(Ek Fıkra:08.02.2008/26781-5728/158.md.) Bu Kanunun 4 üncü maddesinin üçüncü fıkrasında yazılı olan yivli ve yivsiz silahlarla bıçak ve diğer aletleri, hal ve şartlara göre sırf saldırıda kullanmak amacıyla taşıyanlar, üç aya kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.
Geçici Madde 2- Her nevi bıçak imal ve satışını mutat meslek ve sanat ittihaz etmiş olanlar, ellerinde bu kanuna göre menedilmiş bıçak ve benzerleri bulunduğu takdirde, bunları Hükümetçe tesbit edilecek müddet zarfında bir beyanname ile mahallin en büyük mülkiye amirine bildirmeye mecburdurlar.
Bunlardan 4 üncü maddenin ikinci fıkrasında gösterilen işlerde kullanılmaya elverişli olanlar damgalanarak sahibine iade olunur ve diğerleri maliyet bedelleri ödenerek teslim alınır.
Yukarki fıkra hükmü mahfuz kalmak üzere ellerinde bu kanunla menedilen bıçak ve benzerlerini bulunduranlar bu kanunun meriyete girdiği tarihten itibaren altı ay içinde mahalli zabıta makamlarına teslime mecburdurlar.
Geçici Madde 3- Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte meslek ve sanat erbabı tarafından kullanılmakta olup 4 üncü maddede imali izne bağlı olan bıçaklar ilgililerin üç ay içinde müracaatı üzerine mahalli zabıtaca damgalanır.

İşin hukukî boyutu bu şekildedir. Daha ayrıntılı incelemek isteyen arkadaşım http://www.cankiri.pol.tr/kanun_6136_.htm (Çankırılıyım da :D )adresinden kanunu inceleye bilir.

Şimdi gelelim işin uygulama boyutuna. Kolluk kuvvetlerinin insiyatifi ile çakı taşınılmasına göz yumulmaktadır. Bazı iş güzar güvenlik görevlileri de bazı AVM'lerde sıkıntı çıkarmaktadır. İbrahim kusura bakma ama çakınızı almak istediklerinde vermeye gönlünüz varsa mutlaka tutanakla, yoksa ise silah teslim defteri ve dolabı isteyinki hiçbir yerde bu tür kanuni gereçler bulunmaz.

Daha ayrıntılı sorularınız olursa cevaplamaya çalışırım. Saygılarımla
 

Ynt: EDC (Everyday Carry) Hergün Yanınızda Taşıdığınız Bıçağınız Var mı? Varsa Nedir?

Merhaba Ceyhun bey verdiğiniz bilgiler için sağolun.Anladiğim kadarı ile AVM girerken o zaman çakıları vermek zorunda değiliz.Birde kaç cm kadar çakı taşımak serbest.
bunun tam ölçü ve şekli var mı.?
selamlar
 

Ynt: EDC (Everyday Carry) Hergün Yanınızda Taşıdığınız Bıçağınız Var mı? Varsa Nedir?

Konuyu bölmek gibi olmasın ama yeni aldığım bıçağımı göstermeden edemedim...

Gerber gator folding mate;


 



Ynt: EDC (Everyday Carry) Hergün Yanınızda Taşıdığınız Bıçağınız Var mı? Varsa Nedir?

buda benim yeni şirin SOG BLINK
 

Ynt: EDC (Everyday Carry) Hergün Yanınızda Taşıdığınız Bıçağınız Var mı? Varsa Nedir?

Ceyhun sonunda hayat belirtisi gösterdin ya sevindim :smiley:
Abicim AVM'ler kamuya açık özel mülk olarak geçer Özel Güvenlik Şubeleri bunu bu şekilde kabul ediyor.
Ama bahsettiğin gibi tutanak vs şeyle teslim etmek en doğrusudur her zaman.
Birde ben üst araması derken elle arama diye yazmadım diye hatırlıyorum yazıda...Dedektörle arama mutlak şarttır.
Özel güvenlik görevlileri; görev yaptıkları ÖZEL MÜLK'te kolluk kuvvetleri gelinceye kadar onların yetkisini taşırlar.
Ha bu yetkiler nedir?
elektronik cihazlarla geçiş kontrolünü sağlamak.
belirlenmiş kişilerin girişi yasak ise bunları engellemek
suç unsuru oluştuğunda kolluk güçleri gelinceye kadar kelepleçeme ve delillerin korunmasını sağlama
gibi gibi...
 

Ynt: EDC (Everyday Carry) Hergün Yanınızda Taşıdığınız Bıçağınız Var mı? Varsa Nedir?

Benim olmazsa olmaz çakım Victorinox Climber modeli. 92 de ilk aldığımdan beri yanımda olmadan dağa gittiğimi hatırlamıyorum. Çok ağır işlerde kullanmam gerekmediği ve iyi temizlediğim için de halen sapasağlam ve tertemiz durumda. Burada bahsedilen bir çok bıçağa göre ufak, Victorinox'ları düşünürsek az özellikli bir model ama nihayetinde dağcılıkta ağırlık önemli ve bu modelde bana dağda gereken her şey var. İsmine boşuna Climber (tırmanıcı) dememişler diyorum :smiley:
Bunun dışında gençken heves edip aldığım Gerber Gator, Spyderco Q, Buck Folding Hunter bıçaklarım var fakat dediğim gibi kullanımdan çok hevesle almışım, neredeyse hiç bir zaman kullanmıyorum.

[attachment=1]

Climber cep çakısı özellikleri:
1-Büyük bıçak
2-Küçük bıçak
3 -Küçük tornavidalı konserve açacağı
4-Kapak açacağı
5-Tornavida
6-Kablo soyucu
7-Anahtarlık
8-Cımbız
9-Kürdan
10-Delici
11-Tirbuşon
12-Makas

Victorinox Climber
 


Ynt: EDC (Everyday Carry) Hergün Yanınızda Taşıdığınız Bıçağınız Var mı? Varsa Nedir?

Annemin anlattığı bir bıçak hikayesi vardır.

12 Eylül sonrası bir vakit İstanbul'a gitmek için mi ne otobüse binmişler. Annem yanına yol için elma falan almış. (Annemin yolda yiyecek bulundurma adetine laf ederdim. "2-3 saatlik yol için yiyecek mi alınır?" diye... Ama bir keresinde çok fena madara olduk. Yol 7-8 saate çıkınca iş değişiyor!) Elmayı soymak için de ufak meyve bıçaklarından varmış çantasında. Otobüsün patlak lastiğini değiştirmek isterken jant kapağını janta bağlayan ipi kesmek ya da sökmek kabil olmamış. Ara tara, bir tırnak çakısı bile bulamayınca anons etmişler de bizim meyve bıçağı ile meseleyi halletmişler.

Bu sıkıyönetim zamanlarına uygun, nereye çekersen oraya sünen kanun değiştirilmelidir! Yoksa her birimiz öyle görmek isteyen gözler için potansiyel suçlular olarak yaşarız. Kanunlarda yoruma açık yasaklamalar olmamalı, yasaklar insanlara amaçsızca çile çektirmemelidir.

İnsanlar birbirlerini ekmek ve kasap bıçaklarıyla, baltayla, satırla da pek alâ insan öldürülebiliyorken; balta ve keser sapı ile, beyzbol sopası ile, kemer ile birbirini dövebiliyor iken; insanların önüne böyle yasaklar ile gelinmesi... Peh!

Japon ustalar hala en güzel katanaları yapabiliyor iken bizde Şam çeliğinin sırrı çoktan unutuldu! Demircilerimizin serbestçe meç, hançer, kılıç, yatağan, gürz, şeşper yapabildiği ve bunları kalfalarına öğretip el verebildiği, Tatar yayını sadece Macar'ların değil, yine en alâ şekilde bizim yaptığımız bir Türkiye isterim.

Ama bu kanun ile olmaz...
 



Ynt: EDC (Everyday Carry) Hergün Yanınızda Taşıdığınız Bıçağınız Var mı? Varsa Nedir?

deserteagle' Alıntı:
Annemin anlattığı bir bıçak hikayesi vardır.

12 Eylül sonrası bir vakit İstanbul'a gitmek için mi ne otobüse binmişler. Annem yanına yol için elma falan almış. (Annemin yolda yiyecek bulundurma adetine laf ederdim. "2-3 saatlik yol için yiyecek mi alınır?" diye... Ama bir keresinde çok fena madara olduk. Yol 7-8 saate çıkınca iş değişiyor!) Elmayı soymak için de ufak meyve bıçaklarından varmış çantasında. Otobüsün patlak lastiğini değiştirmek isterken jant kapağını janta bağlayan ipi kesmek ya da sökmek kabil olmamış. Ara tara, bir tırnak çakısı bile bulamayınca anons etmişler de bizim meyve bıçağı ile meseleyi halletmişler.

Bu sıkıyönetim zamanlarına uygun, nereye çekersen oraya sünen kanun değiştirilmelidir! Yoksa her birimiz öyle görmek isteyen gözler için potansiyel suçlular olarak yaşarız. Kanunlarda yoruma açık yasaklamalar olmamalı, yasaklar insanlara amaçsızca çile çektirmemelidir.

İnsanlar birbirlerini ekmek ve kasap bıçaklarıyla, baltayla, satırla da pek alâ insan öldürülebiliyorken; balta ve keser sapı ile, beyzbol sopası ile, kemer ile birbirini dövebiliyor iken; insanların önüne böyle yasaklar ile gelinmesi... Peh!

Japon ustalar hala en güzel katanaları yapabiliyor iken bizde Şam çeliğinin sırrı çoktan unutuldu! Demircilerimizin serbestçe meç, hançer, kılıç, yatağan, gürz, şeşper yapabildiği ve bunları kalfalarına öğretip el verebildiği, Tatar yayını sadece Macar'ların değil, yine en alâ şekilde bizim yaptığımız bir Türkiye isterim.

Ama bu kanun ile olmaz...

Aynen katılıyorum tarih buyunca bu silahlar zafer kazandık şimdi bunları yapacak ustalarımız ac kalıoyor.hatta kalmadı bile.acı ama gercek bu japonlar bir katana için 10000 lerce dolar verirken bizde yatagan kılınç yapacak usta kalmadı. bu durum çok acı
 

Ynt: EDC (Everyday Carry) Hergün Yanınızda Taşıdığınız Bıçağınız Var mı? Varsa Nedir?

Merhaba Ceyhun bey

Verdiğiniz bilgiler için çok sağolun.
 

Ynt: EDC (Everyday Carry) Hergün Yanınızda Taşıdığınız Bıçağınız Var mı? Varsa Nedir?

Herkese merhaba,

Ben EDC sınıfında İsviçre'de yaşayan kuzenimin bana hediye ettiği Victorinox SwissChamp çakıyı kullanıyorum. Daha iyisi yoktur herhalde :D

Merak edenler için adresi:
http://www.victorinox.ch/index.cfm?site=victorinox.ch&page=167&lang=E
 

Ynt: EDC (Everyday Carry) Hergün Yanınızda Taşıdığınız Bıçağınız Var mı? Varsa Nedir?

bedava sirke baldan tatlıdır :D
 




Ynt: EDC (Everyday Carry) Hergün Yanınızda Taşıdığınız Bıçağınız Var mı? Varsa Nedir?

normalde ufak bıçakları sevmem ama sog'un twitch modelinin 1 numarası eskiden hep işime yaradı ve çok sağlam bir model şimdi ise bir cold steel recon 1 tanto düz bıçak birde sog'un twitch modelinin xlarge boyunu taşıyorum.[attachment=1][attachment=2]

27LT Cold Steel Recon 1 Tactical Tanto Pt


SOG Twitch XL Black Handle TWI 22 600x508
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,624
Mesajlar
1,521,260
Kayıtlı Üye Sayımız
172,270
Kaydolan Son Üyemiz
Engin paslı

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst