Geçen yıl 'Sukuşu'nun burada yazdığı 'Divle Peyniri'konulu nefis yazı üzerine bu yıl orayı görmek farz olmuştu benim için. Ve geçen hafta motosikletime atladığım gibi soluğu Konya Ereğlide aldım. Divle yani yeni adıyla Üçharman köyü eskiden Ereğliye bağlı bir köydü, şu anda Karaman ilinin Ayrancı ilçesinin bir köyü durumunda.Köye geldiğimde Ramazanın ilk cuma namazı henüz bitmiş ve vatandaşlar evlerine çekilmek üzereydi.Motosikletli olarak bir yabancının köylerine geldiğini görünce benimle ilgilenip sohbete koyuldular. Niyetimi öğrenince hemen Mağara bekçisini bulup beni obruğa götürmesini sağladılar. Obruk köyün güneyindeki tepede olduğu için bekçiyi motosikletin arkasına alıp virajlı ve dik bir yoldan mağara kapısına ulaştık. Mağara girişinde basit bir asansör mevcut ancak bu peynirlerin transferi için kullanılmaktaymış. Bekçi önde ben arkada,bir başka girişten,zaman zaman dizlerimiz üzerinde sürünerek obruğa ulaştık. İçeride yaz kış % 60 nem ve 5 derecelik bir sıcaklık hiç değişmiyormuş. Divle Tulumlarıda bu şartlarda 6 ay burada kalarak olgunlaşmasını tamamlayıp Ekim ayı ortalarında buradan asansörle çıkartılıyormuş. Mağara bir iki kulaç genişliğinde 60-70 metre uzunluğunda ve 30-40 metre yüksekliğinde bir yer.Aslında mağaradan çok iki büyük kayanın üst kısımlarının birbirine yaslanarak yukarıdan ışık sızdırmayacak biçimde birleşmiş bir form demek daha doğru olur sanırım. Köyde yaşayanların anlatımına göre bu mağaradaki koşullarının benzerini Fransızlar kopya ederek o meşhur Rokfor peynirini üretmişler.
[attachment=1]
[attachment=1]