Mutlaka bir sebebi vardır...
Kimi sağlamlığıyla ilgili duyduğu/tecrübe edindiği doğrultuda seçimini yapıyor kimi de sadece görüntüsünden kaynaklı yapabiliyor. Ama görüntüsüne bağlı olmayan mekanik sorunları çözmek durumunda maliyeti kaldırabileceği doğrultuda seçimini yapıyor tabi. Nedenler değişebiliyor..
Kendi arabamı almadan önce "..Japon al kafan rahat etsin" diyen eş-dost cidden fazlaydı. Bedava verseler almayı düşünmüyordum (Toyota'nın Land Crusier'ları mesela hariç tabi) ve hala aynı hissiyatı paylaşıyorum. Vitara, Grand Vitara, Jimny, velhasıl Suzuki markası söylendiği gibi sağlam ve dayanıklı 4x4 üreticisi olabilir ama koltuğuna oturmak istediğim arabalar değil.
"Yav niye kardeşim?!"
"E hoşuma gitmiyor güzel abim!
"
O marka, şu marka, bu marka... Ne olursa olsun dert çıkarmayacak araba bana kalırsa yok gibi.
Gönlünüze yatan arabayı gidin görün. Sonra onu ADAM gibi bir ustaya gösterin, hatta vaktiniz varsa gidin ADAM gibi bir ustaya daha gösterin. Öyle ustayı alıp arabanın olduğu yere götürmeye de kalkmayın,
arabayı ustanın tamirhanesine götürün.
Bak üstadım, ben bir Grand Cherokee aldım, 96 model, 5.2'lik V8 motor var. Forumdaki bir iki kişi gayet iyi bilir ne gibi sorunlar yaşadığımı. Ben tamamen usta mağduru olduğumu düşünüyor bunu da her fırsatta dile getirmekten artık çekinmiyorum. Belki bu zamana kadar başıma gelenlerin sebepleri arasında "yanlış" arabayı seçmem de olabilir. Başka bir GC alsaydım durum farklı mı olurdu? Tabi ki! Ama daha mı iyi olurdu daha mı kötü olurdu onu bilemem. Çünkü sizin de dediği gibi, biri Discovery alıyor keçi gibi diyor bir diğerine Land Rover dediğinizde basıyor küfrü.. Hem de öyle bir basıyor ki, kraliyet ailesinden kim varsa kulakları çınlayacak gibi...
Bugün yağış var diye eşime dedim ki, otoparka inip bagajdan şemsiyeyi alalım önce. Gittik arabanın yanına şemsiyeyi aldım çıkmadan önce bi arabaya bakayım dedim... 30 saniye kadar sonra eşim dürtüp dedi ki "E hadi geç kalıyoruz!.." Bıraksa bilmem kaç dakika izleyeceğim bizim kızı durduğu yerde.
Şimdi ben bu arabayı aldığım için pişman mıyım? Hayır! Ben olması gereken yerde/lerde bakım-kontrolünü yaptırmadığım için pişmanım. Hem de çok!.. Allah kimsenin başına vermesin böyle mağduriyeti. Ayrıca bir - iki ufak tefek sorun haricinde arabam da taş gibi maaşallah, maddi durumu düzelttikten sonra onları ilk fırsatta hallettireceğim de.
Yazarak anlatmaya çalıştığım şey "bir off-road aracı böyle böyle yaparak alınır ve X marka alınacaksa alınır" değil. Bu konuda benden çok çok daha deneyimli ve işi bilen forum üyeleri var. Kimi düşüncelerini paylaşmış ve paylaşacak olanlar da çıkacaktır elbet. Yine de anlattıklarımın bir faydası olur umarım. Bugün olsa ben yine tercihimi büyük motor hacmine sahip bir 4x4'ten yana yaparım.
Ha bir de şu var; (fazla otomobil deneyiminiz olmadığı bilgisini paylaştığınızdan mütevellit yazıyorum) bir 4x4'ün koltuğuna oturduğunuzda "Ulan ben bunu nasıl kullanacağım!" diyeceksiniz büyük ihtimal. Kamyon gibi...
Merak etmeyin, zamanla öyle bir alışıyorsunuz ki...