Devrim Arabaları'na Saygı...

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan aykutturhan Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 24
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 4,717

aykutturhan

Ana Kamp
Devrim Arabaları'nın hikayesine dair hepimizin az çok kulağına birşeyler çalınmıştır elbet. 2008 yılında özgün bir film yapıldı bu hikayeye dair. muazzam bir oyuncu kadrosu ve mükemmel bir anlatımla. tabi filmde carpık ilişkiler, sevişme sahneleri küfür sacan tipler olmadığı için gişeye gömüldü ve görüyorum ki coğu insanın haberi bile yok. Gezenbilir'de farklı yerlerde bahsedilmiş bu konudan, ama işin ilginc yanı kimse en ufak bir yorum bile yazmamış..

''bu konu farklı yerlerde başlık olarak açılmış...'' ya da yanlış yerde yer alıyor denebilir.. l

ama ben ozellikle; bir aracın uzerine basit bir portbagaj imal etmenin, araba yapmayı bırakın arabayı yerden bir kac cm yukseltmenin bile ne kadar zor mesakkatli olduğunu çok iyi bilen,

yardımlaşmanın ne demek olduğunu, emeği ve azmi yasayan off-road'cuların özellikle ve tekrar ilgisini cekmek istedim.

izlemeyenler varsa mıhakkak; en azından su linkten seyretsin.

gözyasları ve gururla seyrettim filmi. sonra o donemin basınına, dalkavuk bürokratlara, bu projenin önünün tıkanmasında emeği gecen ne kadar adam varsa sövdüm hepsine..

düşünsenize, bir koca gemi dolusu bugday veriyor karsılığında iki otobüs alıyoruz, birileri, bilgisayar olmadan, test cihazı olmadan cnc olmadan, memlekette en buyuk presin 2 ton olduğu donemde bunu basarıyor..

özellikçe offroad'cular, mekaniğe gönül verenler, sanayinin tozunu yutanlar, buyrun seyredin ve muhakkak seyrettirin.

video linki:

http://video.yahoo.com/watch/5346560/14091145

film hikaye dısında oyuncu kadrosuyla da kesinlikle hayatınızda seyredebileceğiniz en iyi Türk filmlerindendir kanımca...

Etiketler
Ynt: Devrim Arabaları'na Saygı...

Filim çekim aşamasında duymuştum ama ondan sonra hiç haberim olmadı
teşekkürler hatırlattığınız ve paylaştığınız çin

yunus bey maalesef özenti medyamız sağolsun, 48 yıl önce Türk Malı arabalara yaptığını şimdi de filmine yapıyorlar. hiçbir tv kanalı, köşe yazarı, sözde aydın vs iki satır birşey bile yazmadı bu fillme dair..

çılgın dersane gibi abuk sabuk filmlere gösterdiği ilginin onda birini göstermedi.. ben kendim bile daha düne kadar haberdar değildim..

muhakkak filmi seyredin, seyrettikten sonra da iki kelam etmek isterim sizlerle burada..

oradaki usta mühendis - genc mühendis ilişkisinden cekme mukavemeti testine, tevzi makarasından Türkçe gösterge paneline konusacak cok sey olacak..

ben izledim alabildiğine doğal kişiyi öne çıkarmayan o dönemin zorluklarını ve bir grup mühendisin arabaları yapabilmek için 132 gün boyunca verdikleri insanüstü mücadeleyi çarpıcı ve sade bir dille anlatıyor
herkese izlemesini tavsiye ederim...

Evet aynı düşüncelere sahibiz bu bizim kaderimiz
yanlız filmi izlerken gazete satıcısının kalem kırma denemesinden sonra izleyemiyorum bırkaç deneme yaptım ordan izlenmiyor acaba sorun nedir

o linki sonuna kadar kontrol etmedim ama alternatif baska bir link vereyim.

http://www.binfilm.com/Devrim-Arabalari.html

bu linktern 5 parca halinde online izleyebilirsiniz. parcaların basında 1 dk falan abuk reklam koymus site ama sonrasında tıkır tıkır izleniyor..

Filmi izledim ve koleksiyonuma kattım,inanmış insanların neler yapabileceğine çok güzel bir örnek.İnce mesajlar da var,görmek istemeyenler ya da bugün her fırsatta başka ülkeleri örnek göstermeyi adet edinenlerin üzerinde düşünmeleri gereken...Ve o dönemde de "ustalarımızın" hiç de boş olmadığını,teori ve pratiğin birleşip,inançla harmanlandığı bir ekiple neler yapılabileceğinin kanıtı niteliğinde bir film adeta ama bundan da güzeli başarılmışın gerçek öyküsü olması ;)

Her izledigimde miletimle gururlandıgım ve ardındanda derin bir hüzne kapıldıgım degerli bir eser

ETOX

Etox ikinci yerli spor araba. Ertex araba dekorasyon şirketinin Türk tasarımcılarla çalışarak sipariş üzerine ürettiği motor ve elektrik aksamı yurt dışından alınan diğer parçaları Türk mühendisler tarafından tasarlanan Türk tasarımı araba markasıdır. Şu ana kadar üretilen tek arabanın model ismi Zafer I'dir.

'E' Ertex, 'T' Türkiye, 'O' Otomobil ve 'X' harfi ise Ertex'in oto dekorasyonda kullandığı kurumsal kimliğinde bulunan harftir.

Tasarım aşaması toplamda 14 ay sürmüş ve çalışmada 46 kişi görev almıştır.

Etox Zafer Spor araba (coupe)

Aracın satış fiyatı 75 - 85 bin YTL olarak belirlenmiştir. İkisi sanatçı (Murat Göğebakan, Cem Yılmaz) 20 kişiden sipariş alınmıştır.

reis28' Alıntı:
Her izledigimde miletimle gururlandıgım ve ardındanda derin bir hüzne kapıldıgım degerli bir eser

Reis neresinde en çok gurur duydun bilmiyorum ama gösterge panelinin Türkçe olması yüreğimi şişirdi,filmin tamamında duygulandım ama genç mühendisin göstergeye bakarken gözlerinde çakan pırıltı beni ağlattı resmen :'(

kesinlikle ya.. gösterge tablolarında benzin, yağ, su sıcaklığı gibi seyler yazıyordu.
bir de filmin sonlarında aracın basında toplu fotoğraf cekilecekleri sırasında proje müdürü cama kocaman ''türk malı'' diye bir yazı koyuyor.. o an ben cok duygulandım..
filmle ilgili bir sürü eleştiri yapılmıs internet sitelerinde.. o türk malı yazması cok sacma olmusmus luzumsuzmus vs vs.. sastım kaldım insanların bunu yazabildiğine..

ben uzun yıllar Mercedes-Benz'de calıstım. yurt dısından gelen binlerce arabayı tırlardan teslim aldım, pdi formlarına imza attım. hepsinin de üzerinde essek gibi ''MADE IN GERMANY'' yazıyordu.

''TÜRK MALI'' yazınca mı sacmalık oldu??

şimdi aynı seyleri etox için yapıyorlar. yok cakma tvr'ymiş içinin megane'dan farkı yokmus, sahibi sitesinde milliyetçilik duygularıyla ajitasyon yapıyormus, arabayı alırsak vereceğimiz para sadece bağış makbuzu olurmus. mus da musmus..

biz millet olarak kac yıldır renault'un, fiat'ın peugeot'un sacma sapan arabalarına tahammul ve sabır gostermedik mi? ford'un yaptığı ilk arabada geri vites yoktu. reno'da sağ dikiz aynası opsiyoneldi. etox'un da elbet eksileri olacak cok zayıf yanları olacak. ama diğer dünya devi markalara gosterdiğimiz sabrı tahammulu etox'a da gostersek ne kaybedeceğiz.
bu projeyi de yerden yere vurup bi 40 sene sonra da bu dalkavukları baska bi belgeselde seyretmek istemiyorum...

dino967' Alıntı:
Reis neresinde en çok gurur duydun bilmiyorum ama gösterge panelinin Türkçe olması yüreğimi şişirdi,filmin tamamında duygulandım ama genç mühendisin göstergeye bakarken gözlerinde çakan pırıltı beni ağlattı resmen :'(

gösterge panelinin türkce olması sonunda aracla resim cekilirken camına türk malı yazısının konması daha dogrusu ordaki insanların sıf yapamaz dedikleri için gururlarıyla ve onurlarıyla her şeyleriyle bu işe gönül vermeleri başarmaları benide aglattı ve filmin içindeki halada süre gelen siyaset ve dış etkenlerde bende nefret duygusunu canlandırdı ve kendime neden diye sordum tabiki bu rası cok tartışılır saygılar

Affınıza sığınarak ;

Devrim belgeselinden küçük bir alıntı ;
4 silindirli motorun, gövde ve başlığı Sivas Demiryolu Fabrikalarında dökülüp, Ankara Fabrikasında işlendi. Piston, segman ve kolları Eskişehir’de yapıldı.
ne güzel dimi %100 Yerli.... Gurur Verici..

Aradan kaç sene geçti , Etox zafer'e bakıyoruz motor fransız deniyor...
Benim için Etox zafer sadece türk tasarımı spor bir araba.. ( Yerli degil ) insallah Devrim gibi %100 Yerli olurda ,
bu bahsedilen olumsuz eleştirilere en güzel cevabı verir.. Ben dahil.
Hayırlı Akşamlar Dilerim

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,827
Kayıtlı Üye Sayımız
166,620
Kaydolan Son Üyemiz
questahotel

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR