Denizli Kale Tabea Antik Kenti

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan AKPINAR07 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 1
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 4,826

AKPINAR07

GEZGİN ÇELEBİ
Mesajlar
293
Tepkime Puanı
3
Yer
ANKARA
Denizli-Muğla karayolu güzergahındaki Kale ilçesinin hemen yakınında bulunan Tabae Ören Yeri içinde bulunan Cevher Paşa Camii görülmesi gereken yerdir.

Kazı çalışmalarının devam ettiği antik şehiri gezmek ve kazı çalışmalarını yerinde izlemek ayrı bir zevktir. Eski Kale'lilerin burada yaşadığı ve 50-60 yıl kadar önce burasının terkedildiği söylenmektedir.

Kale ilçesi Antik yerleşim yeri olan Tabea şehrinin üzerine kurulmuş fakat bu şehir de daha sonra 1950'li yılların başında yaşayan halkı tarafından terkedilerek şehrin birkaç kilometre kuzeyine taşınmıştır.
Tabea antik kenti tarihi Afrodisias kentiyle komşu bir yerleşimdir. Karya bölgesinin Frigya sınırındaki en önemli şehirlerinden biri olup Büyük İskender`in fethederek buradan geçtiği bilinmektedir. Tabea'da tarihten bugüne kadar yerleşim olmuş ve bugün her kültürden kalma eserleri görmek mümkündür. Karya döneminden kalma yazitlar, Büyük İskender`den sonraki devre ait gümüş ve bronz sikkeler, Roma Hamamı ; Bizans dönemi kalıntıları, sadece minaresi ayakta olan Selçuklu dönemine ait camiii, 18. yy Osmanlı Dönemine ait Cevherpaşa Camii, Ege Üniversitesi tarafından restore edilmiştir.









 

Etiketler