Arkadaşlar affınıza sığınarak, yine bir konu açıyorum.
Önceki mesajlarımda bahsetmiştim, 800 Watt DC fırçasız motora sahip bir elektrikli mopedim var. Bu mopedin zaman zaman akü voltajlarını takip etmek ve çok derin deşarja maruz kalmasını önlemek için bir multimetrenin prob uçlarını keserek şarj eski bir şarj makinesinin soketi ile birleştirdim. Böylece şarj girişinden akü voltajlarını ölçüyorum. Birkaç gün önce, kısa bir yolculuk sırasında multimetreyi şarj soketine takılı bırakarak voltajı takip ettim. Dikkatimi çeken ilginç bir durum oldu.
Hareketsiz halde 48.5 okuduğum voltaj, ilk gaza yüklenmede 45 volta düşüyor. Sonrasında moped biraz hızlanınca tekrar ilk durgun haldeki voltaja geliyor. Buraya kadar bir gariplik yok. Ancak düz yolda sabit hızla dip gaz yapmadan ilerlerken voltaj 50-51 volta çıkıyor. Hatta bu durumda gazı bırakınca 53- 54 volta çıkıyor. Aynı şekilde durduğum yerde gaza dokunmadan ayaklarımla ileri - geri motoru yürüttüğümde de voltaj hızlı bir şekilde 53-54 oluyor. Sadece çok aşırı dik bir rampada sürünce voltaj artışı gözlemedim.
Bu durumda arka tekerlek motoru belli bir hıza ulaşıp gaza da yüklenilmediğinde elektrik mi üretip akülere veriyor? Ya da benim kullandığım multimetrede bir anormallik mi var? diye düşünerek ithalatçı firmaya mail atarak meseleyi sordum.
İthalatçı ST Max firmasına attığım konu ile ilgili maile gelen cevap şöyle:
"Arka tekerlek hareket konumuna geçtiği an iç sargı akım üretmeye başlıyor, bunun içinde sizin takmış olduğunuz cihaz voltajı yüksek gösterebilir. Buna emin olmak istiyorsanız motor sehpa üzerinde hareket halindeyken motor içinden çıkan üç adet ana kablo ikisinden kablo ile 55 w bir ampulu yakabilirsiniz."
Demek istediğini çok iyi anlayamadım. Yani motorun elektrik ürettiğini söylüyor, ancak bunun aküleri şarj edip etmediği,
üretilen elektriğin AC mi DC mi olduğunu, bu şarjın ne kadar faydası -zararı var bunu tam net açıklamamış. Ancak "motor içinden çıkan üç adet ana kablo " ifadesi sanırım üretilen elektriğin akülere gittiği anlamına geliyor. 55 watt'lık bir ampulu beslediği söylendiğine göre anladığım doğruysa motor, bir saatte 55 watt üretiyor. Zaten süre olarak aküler kullanım hızına bağlı olarak 1-1.5 en fazla iki saatte bitiyor. Eğer üretilen elektrik aküleri şarj ediyorsa bile akü bitene kadar 50-100 watt civarı bir şarj kazanımı olacaktır. Ortalama 1000 watt'lık bir akü 50 km götürdüğüne göre 3-5 km bir yol demektir. Yorumum doğru mu, bilemiyorum.
Bu konuda firmaya konuyu daha net açıklaması, aküleri ne kadar şarj ettiği ile ilgili ikinci bir mail daha attım. Cevap : "Motor sadece elektrik üretiyor, aküleri şarj etmiyor."
Bu cevap kafamı karıştırdı, motor elektrik üretiyor ancak aküleri şarj etmiyorsa nasıl olur da şarj girişinden voltaj ölçüldüğünde harekete bağlı voltajın arttığı gözlenir?