Dağlara Giriş Kapısı Yapılacak!

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan erthem Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 13
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 4,813

erthem

Moderatör
Yer
Ordu
2760.jpg

Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karaca, ülkede dağlara giriş çıkışta kontrol sistemi bulunmadığını belirterek kontrolü sağmak amacıyla geliştirdikleri proje kapsamında dağlara çıkış yolları üzerinde kontrol noktası gibi kapı kurulacağını söyledi. “Ülkemizde dağcılık çok başlı yürüyor” Kuruluşunun birinci yıl dönümünü kutlayan Rize Verçenik Dağcılık kulübünün Öğretmen evinde düzenlediği geceye katılan Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karaca açıklamalarda bulundu.

Türkiye’de dağcılığın her geçen gün geliştiğini belirten Karaca 1997 yılında 23 dağcılık kulübü, 919 lisanslı sporcu ile 25 ilde yapılan dağcılık sporunun bugün 203 dağcılık kulübü, 20 bin lisanslı dağcı ile 72 ilde aktif olarak devam ettirildiğini söyledi. Dağcılık Federasyonuna müdahale eden bazı kurum ve kuruluşların var olduğunu ifade eden Karaca, “Ülkemizde dağcılık çok başlı bir şekilde yürütülüyor. Turizm boyutuyla Turizm Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı farklı boyutu ile Türkiye Dağcılık Federasyonuna ise kalıyor sadece mihmandarlık hizmeti verecek gençler yetiştirmek. Fakat ülkemize gelen yabancı dağcılarda mihmandarlık hizmetini uygulamakta büyük sıkıntılar yaşıyoruz” dedi.
“Giriş çıkış noktaları oluşturacak”
Ülkede dağlara giriş çıkışta pek kontrol sistemi bulunmadığını ifade eden Karaca, “Burada bizi aşan konularda var. Bu iş birkaç kurumun denetim ve gözetiminde yapılıyor. Bize kalan iş sadece yabancı ülkelerden gelen dağcıların çıkış yapacağı dağa mihmandarlık görevlendirmek kalıyor. Biz mihmandarımızı görevlendiririz ama bakarsınız ki o dağcı grup ya gelmez veya gelip başka biriyle gider, kimsede bu konuya dikkat etmez. Bu konuda çalışma başlattık. Bu sezon bunu gidermeyi hedefliyoruz.” dedi. Her dağ için düşündükleri proje kapsamında dağlara giriş yolları üzerinde kurulacak bir nokta ile dağların giriş çıkışın kontrol altına alınacağını ifade eden Karaca, “Buradaki ofislerde bölgeyi bilen yabancı dili olan bir görevli bulunacak. Bölgenin haritaları mevcut olacak. Bu uygulama sayesinde gelecekte dağlara inip çıkanların istatistiklerini tutmuş olacağız. Çıkarken dağcılara vereceğiniz poşetle geri dönerken çöpünü de isteyebileceğiz. Çöpünü geri getirmeyene de bir müeyyide uygulayacaksınız. Bunları yaptığınız sürece hem dağlarınız değer kazanacak, temiz kalacak ve dağlarda ne gibi faaliyetler yapıldığından haberdar olacaksınız. Dağlarımız sürekli kirleniyor ve konuyu bilmeyenler bunu dağcılara mal ediyor. Hiçbir dağcı dağa götürdüğü malzemeden çıkan çöpünü dağa bırakmaz, tekrardan şehre geri getirir. Ancak dağcı olmayan gruplar gelip dağları kirletip gidiyor” dedi.

Etiketler

Ynt: Dağlara Giriş Kapısı Yapılacak!

Proje Güzel Ama Sistemin İşleyiş Şekli Merk Konusu.

alt yapı çok önemli proje geliştirmekte üstümüze yok malasef, bu işin peşinden koşacak ve uyum içinde çalışacak ekip olmadıkça bu tür projelerin ömrü kısa olacaktır. elbette güzel projeler ve geliştirilmesi gereken projeler. Sayın alaattin karaca'nın dediği gibi çok başlılık var ülkemizde. bu çok başlılık devam ettiğince projelerimiz yarım kalacaktır. bir takım gibi çalışırsak zirveye ulaşırız. ama başlamak bitirmenin yarısıdır derler en azından bir adım başlatılıyor.

böyle bi düzenleme yapılır ama bi süre sonra işleyişi durur diye düşünüyorum . . .

gecen sene zirve dağcılık ve doğa sporlar kulübünün yaptığı agrı dağı temizlik tırmanışında 1 kamyon cöp toplanmıştı bu çöplerin coğunu iranlı dagcıların ve turizm şirketlerinin bıraktığı kanıtlanmıştı ama cok üzücü bir olay agrı dağı ülkemize turizm konusunda cok büyük destegi olan bir dağımız ülkemize milyonlarca dagcı hersene dağa tırmanmaya geliyor biraz duyarlı davransalar ağrı dağıda cöp olmaz

yasarergun' Alıntı:
Kesinlikle karara katılıyorum. Ağrının 3200'ündeki yeşil kamptaki durum içler acısı. Umarım dağların temizliğine katkısı olacak bir uygulamanın başlangıcı olacak.

Dostum bırak ağrıyı kaçkarlar bile çöplük deryası oldu her taşın arkası çöplük....projenin faydalı olacağına inanıyorum umarım işletim sistemi düzgün çalışır.Malum ülkemizde projeler kişi yada kişilere göre şekil alıyor...

Şayet turizm belgesi ile gelen turistleri dağlara bedava salıpta kendi ülkesinin lisanslı dağcılarından ayak bastı parası almak gibi titizlikler ile bu işe kalkışılırsa bu projeden hiç birşey olmaz.Fikir güzel hoş eyvallah ama önce mantık çerçevesine konulmalı.Buda bizim ülkemizde ne yazık ki çok zor...

konu insanın canını sıkıyor güzel ülkemin güzel insanları kaç türkiye var acaba neden bukadar çaba sarfediliyor doğayı yıpratmak kirletmek için temiz tutmak kirletmekten 2 kat daha kolay halbuki

[attachment=1]

Dağ kapısı dediğin böyle olur ;D

Kapısı olan gördüğüm tek dağ japon nantai dağıydı. Güney rotasında bir tapınağın bahçesinden geçiliyor. Bahçenin çıkış kapısını dağın giriş kapısı yapmışlar. Geçen dağcılar tapınağa 1000 yen bağış yapıyor. Dileyen bedevada geçebilir. Ayrıca kapı sezon açıldığında açılıyor ve devamlı açık kalıyor sezon sonunda ise kapanıyor. Sezon dışında giderseniz kapıyı açmaları için ricada bulunmanız yeterli oluyor. Ayrıca fotoğrafta pek seçilmiyor ama kapının bittiği yerden rahatlıkla geçilebiliyor. Ben kuzey rotasından çıktım kapı falan yoktu. ;D

Türkiyede dağlara kapı yapılabilmesine şu anda imkan yoktur 10 yıl kadar sonra belki yapılabilinir. Bir çok kanunun değişmesi gerek ayrıca dağların bir tek giriş çıkış rotası yoktur. Her hangi bir yönden kapıyı s geçip rotaya girilebilinir. Yani bir kapı yapmak kontrolü sağlamaz. Ayrıca kapıda duran kişinin ve kişilerin kontrolü bu kez sorun olacaktır. İnsanımızda otokontrol olmadıktan sonra dağları duvarla çevirmek bile bir fayda sağlamaz. Fotoğraftaki kapı otokontrole çok güzel bir örnektir. Merdivenin bitimide kapının ortasında duran kırmızı kutu para kutusu. Kapı devamlı açık ve bekleyeni yok ama geçen para atmadan geçmiyor. Bizde durum öyle olmaz fuji tırmanışında yanımızda bulunan türkiyeli bir arkadaş dilek kutusu gibi bazı yerlere japonların attığı bozuk paraları yürütmeye çalışıyordu. ;D Biz kapı gibi adam olsak kapıya hacet kalmaz.

kapi-01.jpg

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,703
Kayıtlı Üye Sayımız
166,545
Kaydolan Son Üyemiz
Behcet001453

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR