Dağda Arama Kurtarma Nasıl Yapılmalı?

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Alpinist_25 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 0
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 4,676

Alpinist_25

Ana Kamp
Yer
İstanbul
DAĞDA ARAMA KURTARMA NASIL YAPILMALI?

Milletimiz yardımlaşmayı, yardıma muhtaç olanlara kucak açmayı seven büyük bir ulustur. Savaş zamanı vatan topraklarının ve bütünlüğünün korunmasında, ülkemizde yaşanan ekonomik sıkıntılarda, yastığının altında sakladığı kefen parasını ihtiyaç duyan kişilerle paylaşma erdemliği hiçbir ulusta yoktur.

Türk insanı, afet, olağan üstü hallerde, savaşta, yangında vs. sandığındaki akçesini, yiyeceğini, giyeceğini ihtiyaç sahipleri ile paylaşa bilen erdemliliğe sahiptir. Yakın zamanda yaşanan depremlerde arama kurtarma birimlerine yaptığı bağışlarla belirttiğim yardımsever özelliğini kanıtlayan milletimiz, böylece kişilerin sıkıntılardan kurtarılmasını sağlamıştır. Ayrıca yaptığı hibelerle de hak eden ve etmeyen çok, dernek ve kuruluşun maddi olarak kalkınmasını, güçlenmesini imkân oluşturmuştur.

Amaç, kurtarılmaya muhtaç insanlara yardımcı olmaktır. Yardım konusunda çok hassas olan halkımız, meydana delen her kazada, kendisinin kurtarma bilgi ve birikimini sorgulamadan, düşünmeden, çok iyi niyetle bazı çabaların içine girmektedir.

Yardım severliğin verdiği duygu ile arama kurtarmanın bir bilgi birikimi olduğu, önemli uzmanlıklar gerektirdiğini düşünmeden olayların içerisine giren insanların, daha sonra kendilerinin kurtarılmaya mahkûm olduklarına da defalarca şahit oldum.

Dünyada ‘Dağda Arama –kurtarmada’ bir kural vardır. Olay mahalline ilk giden branşında uzmanlığını kanıtlamış, belgeli ve bilgili arama kurtarma birliği, yapılacak arama kurtarma çalışmasında öncelikli söz sahibi olur. Ülkemizde meydana gelen arzu edilmeyen kazalarda olay yerine en önce gitmek imkân meselesidir. Özellikle Devletimizin helikopterinden ve uçağından faydalanma şansına sahip insanların olay yerine en erken gitme imkânları vardır.

ARAMA- KURTARMADA SANİYELER ÖNEMLİDİR…

Ayrıca Türk Silahlı Kuvvetleri, güvenlik birimlerimizin elamanları diğer kamu personeline oranla kaza yerine en hızlı ve en kısa zamanda intikal etme avantajları bulunmaktadır. Dünyanın en iyi arama kurtarma bilgisi ve ekibine sahip olsanız da hava yollarından faydalanma imkânınız yoksa kıs zamanda olay yerine gitmeniz mümkün değildir.

Arama kurtarma çalışmasında zaman çok önemlidir. Yıllardır dağlarda arama kurtarma ile ilgili çalışmalara katıldım. Katıldığımız arama kurtarma çalışmalarında olay yerine bizden önce giden belgesiz ve bilgisiz kişilerin emir ve komutasında yürütülen nice operasyonlar gördüm. Bu anlayışla yönetilen arama ve kurtarma operasyonların başarısızlıkla, büyük gecikmelerle sonuçlanması kaçınılmaz bir gerçektir.

Örneğin; yakın zamanda ülkemizde yaşanan ve tüm ulusumuzu yasa boğan Kahramanmaraş’ın Döngel Köyü yakınlarında yaşanan helikopter kazasında olduğu gibi.

Yıllardan beri dağlara tırmanırım, şimdiye kadar çok kişiye dağcılık ve dağda arama kurtarma eğitimleri verdim. Yurtdışı ve yurtiçinde arama ve kurtarma operasyon ve seminerlerine katıldım. Bu çalışmalar sırasında, elde ettiğim deneyim ve birikimleri okuyucularla, dağcılarla paylaşmak istiyorum:

KURTARMAYA GİDEN KURTARILMAYA MUHTAÇ OLUYOR..

İlk olarak ‘kurtarma’ ve ‘kurtarıcı’ diye ortaya çıkanların bilgi ve becerisi olması gerekiyor. Aksi halde ‘kurtarmaya giden, kurtarılmaya muhtaç’ duruma düşüyor.

Birkaç kişiye kıyafet birliği sağlayarak, o kişileri dağların doruklarına kurtarma çalışmalarına göndermek, yanlıştır. Çünkü, ‘arama –kurtarma’ ciddi ve sorumluluk isteyen bir iştir.

Dağda yürümesini bilmeyen, yönünü bulamayan, koordinatlardan habersiz, pusulayı kullanamayan, haritayı okuyamayan, meteorolojik değerlerden habersiz kişilerden dağda kurtarıcı olamaz.

Beresiz, eldivensiz, ceketsiz, ayakkabı yerine ayaklarına naylon poşet geçirerek, dağda ‘Arama ve Kurtarmaya’ gidenden, kime ne fayda olur?

Sırtında sırt çantası olmayan, yanına yedek malzeme almayan, ulaşacağı kazazedeye sıcak bir sıvı ve malzeme veremeyenden ne beklenir?

Dağda zor durumda kalması halinde hayatını birkaç gün sürdürebilecek yiyecek ve malzeme taşıyamayan, ağırlık etmemesi için çanta taşımaktan kaçınan, kişi hiç ‘Arama Kurtarma’ yapabilir mi?

Önüne çıkacak kaya, buz engelini aşamayan, tipi ve rüzgârda çaresiz kalan, zorlukları aşabilecek irade, bilgi ve beceriye sahip olmayan kime ne fayda sağlar?

BUNLARDAN ARAMA VE KURTARMACI OLMAZ…

Malzemeleri hangi koşullarda ve nerede kullanacağını, dağda beslenmeyi ilk yardımı bilmeyen ve yanında gerekli ilk yardım malzemeleri taşımayan kişiden Dağda Arama Kurtarmacı olmaz.

Arama- kurtarma tekniklerini bilmeyen, kayadan yaralıyı indiremeyen, sedyede yaralı taşıma bilgi ve fizik gücüne sahip olmayandan dağda arama kurtarmacı olmaz.

Kayada ve buzda tırmanma tekniklerini bilmeyen, kayadan ve buzdan iniş tekniklerini üst düzeyde yapamayan kişilerden Dağda arama Kurtarmacı olmaz.

Çığ nedir, çığda arama kurtarma teknikleri nasıldır, işaretleme ve güvenlik bilgilerini öğrenmeyen kişilerden Dağda Arama Kurtarmacı olmaz.

Dağcılığı bilmeyen, dağcılık eğitimi almamış, dağcı olduğunu kanıtlayacak yeterlilik belgesi olmayan, dağcılık yaz ve kış arama- kurtarma eğitimlerini almamış kişilerden dağda arama kurtarmacı olmaz.

Yüksekliğin insan vücudu üzerindeki etkilerini bilmeyen kişilerden Dağda Arama Kurtarmacı olmaz.

İyi ahlak sahibi, dürüst ve dolaşım özgürlüğüne sahip olmayan kişiden Dağda Arama Kurtarmacı olmaz.

Arama- Kurtarma operasyonlarında can kurtarmak amacından uzak, öncelikle çektiği fotoğraf ve filmlerle medyatik olmaya çalışanlardan Dağda arama kurtarmacı olmaz.

Dağda Arama Kurtarmada süreklilik esastır. ‘Gündüz ara gece gel evde, çadırda, yerleşim merkezinde yat’ anlayışı ile Arama Kurtarma hiç olmaz.

ARAMA- KURTARMA KİM YAPMALIDIR?

Yukarıda yazdıklarımı okuduktan sonra merak ettiğinizi düşünüyorum. Peki, dağda arama kurtarmacı nasıl olur? Dağda Arama Kurtarmacı, Türkiye Dağcılık Federasyonu dağcılık eğitim talimatları doğrultusunda yaz ve kış dağcılık eğitimlerini tamamlamış, aldığı yaz ve kış Dağ Arama Kurtarma Eğitimlerinde başarılı olmuş kişilerden olur. Yaptığı çalışmaları menfaat ve çıkar için değil insanlık görevi olarak kabul edenlerden olur.

KİRLİLİK SON BULSUN

Ülkemizde yıllardır arama kurtarmada yaşanan kirliliğe artık son verilmelidir. Arama kurtarma, gelişmiş ülkelerde olduğu gibi, branşlaşmalıdır. Yangında, depremde, taşkında, trafikte, gölde, derede, denizde, enkazda yapılacak arama kurtarma çalışmaları hepsi özel bilgi ve beceri gerektirmektedir. Farklı bilgi ve beceri gerektiren afetlerde ve kazalarda bir kişinin her şeyi bilmesi hiç de inandırıcı değildir.

Yıllardır giderilemeyen bu soruna yetkililerin bir çözüm bulmaları gerekmektedir.

Biz Türkiye Dağcılık Federasyonu olarak özellikle dağda Arama kurtarma çalışmalarına hazırız.

Hem de yaklaşık 24 bin dağcıdan oluşan sivil bir orduyla arama- kurtarma çalışmaları için gönüllüyüz. Ülkenin tüm dağlarını karış karış biliriz. Ülkenin 79 ilinde faaliyet gösteren Türk Dağcıları olarak ortaya çıkan kurtarma kirliliğin giderilmesini istiyoruz. Bu konuda Devletimizin ilgi ve desteğini bekliyoruz.

Helikopter kazasında şehit düşen, büyük insan merhum Muhsin Yazıcıoğlu ve dava arkadaşlarına tanrıdan rahmet, ailelerine ve yakınlarına başsağlığı dilerim. Tüm doğaseverlere ve dağcılara da

kazasız ve başarılı tırmanışlar…

Alaattin KARACA

Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı

kaynak: www.tdf.org.tr

Etiketler
Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,743
Kayıtlı Üye Sayımız
166,559
Kaydolan Son Üyemiz
Sercantetik

SON KONULAR

Geri