Çita Büyük Kedilerin Dostluğu

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan seyyah-34 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 3
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 6,317

seyyah-34

Zirve
Mesajlar
2,976
Tepkime Puanı
9
Yer
istanbul
Çita:
(Sanskritçede benekli anlamına gelen Çitraka sözcüğünden gelir) (Acinonyx jubatus) Kedigiller ailesinin ilginç bir üyesi olup,aslanlar gibi sürü halinde veya saklanarak avlanmak yerine, yüksek hızının avantajını kullanarak avlanan bir hayvandır. Kısa mesafede (460 metreye kadar) 100 km/saatlik bir hızı tutturabildiği gibi, sıfırdan 100 km/saat hıza sadece 3,5 saniyede erişebilmektedir. Vücudu benekli olup başı küçüktür.Gözlerinin altından ağzına ve çenesine inen siyah çizgiler bulunur. En önemli özelliği de dünyanın en hızlı koşan memelisi olmasıdır.
Dişi çitalar yirmi ilâ yirmi dört aylıkken ergenliğe erişirler. Öte yandan erkek çitalar bu sürece on iki aylıkken ulaşırlar. Buna karşılı cinsel birleşme üç yaşından evvel nadiren gerçekleşir.
Çita yavrularında ölüm oranı yüzde 90'dır. Genellikle sırtlan ve kartalların saldırılarına kurban giderler. Yavrular genellikle 13-20 aylıkken annelerinden ayrılırlar. Çitalar 20 yıldan daha uzun süre yaşayabilirlerse de çoğu zaman ilerleyen yaşla birlikte azalan süratleri dolayısıyla daha kısa yaşarlar.
Çitanın avlanma sırasındaki koşusu genellikle bir dakikadan daha kısa sürer. Zira koşu sırasında vücut ısısı ölümcül derecede yükselir. Av girişimlerinin yalnızca yarısında başarılı olur.
Güçlü yırtıcılarla dolu bir dünyada yavrularını koruma mücadelesi verir anne çita. Avlanırken onlara avlanmayı ve kendilerini korumayı da öğretir. Büyüdüklerinde ise onları terk eder ve yeni yavrularını büyütebileceği yeni alanlara doğru yola koyulur.

Aslan ya da sırtlanların yavrularınızı öldüreceği, çakal veya akbabaların yiyeceğinizi çalacağı, sizden daha güçlü yırtıcılarla dolu bir ortamda nasıl hayatta kalırsınız? Sürekli hareket halinde olarak. Anne çita ve yavruları, Yaklaşık altı aylıkken uygulamalı olarak avlanmayı öğrenmeye başladı. Yavruları da aynı eğitimi görecek. Çitalar taze et sever ve dolayısıyla da avlarının peşine düşerek yakalamak zorundadır. Yavru çitalar iyi birer gözlemcidir; anneleri av için çevreyi kolaçan eder, pençelerini biler ya da potansiyel akşam yemeği olan avına sezdirmeden yaklaşırken onu izlerler.
 

Etiketler
Ynt: Çita Büyük Kedilerin Dostluğu


CAPE TOWN - Her şey , bir hayvan barınağında çalışan 46 yaşındaki Riana Van Nieuwenhuzien'ın 2006 yılında Afrika'dan aldığı Fieala ismini verdiği çitayla başladı.
Riana, evinde beslediği 11 kedi, 4 çita, 5 aslan ve 2 kaplanla her ne kadar alışılagelmişin dışında bir dostluk sergilediğini söylese de, evivin her odasını hatta mutfak tezgahını bile onlarla paylaşmaktan mutlu olduğunu söylüyor.

Evinde baktığı vahşi hayvanlarla yaklaşık olarak üç yıldır süren arkadaşlığının insanlara garip geldiğini söyleyen Nieuwenhuzien, "Bir miti yok ediyoruz. Çitalar bir kere zekiler, kişilikleri var ve hatta bence göz yaşı bile dökebiliyorlar" dedi.

22 yıllık kariyerinden Fiela'ya zaman ayıramadığı için vazgeçen kadın, hayvanları için bir barınakta çalışmaya başladı. Güney Afrika'da çitaların yaşamlarını koruma altına alınmasının en büyük hayali olduğunu söyleyen Riana, şimdiden kafasında bununla ilgili bir kaç proje oluşturmuş.

Baktığı çita, kaplan ve aslanların aç olduğunda ne yapacaklarını önceden kestiremediğini belirten Van,"Eğer siz saldırgan davranmazsanız, emin olun onlar da size karşı gayet sakin yaklaşırlar. Tehdit altında hissetikleri zaman korkutucu oluyorlar. Onlar evimde istedikleri gibi dolaşıyor. Onlarla beraber yatıyoruz beraber kalkıyoruz hatta beraber yemek yiyip beraber bulaşık yıkıyoruz. Her şeyi birlikte yapıyoruz" şeklinde konuştu.

[attachment=1][attachment=2][attachment=3][attachment=4][attachment=5]

ÇİTALARIN DOSTLUĞU AMA BÜYÃÂÂ


ÇİTALARIN DOSTLUĞU AMA BÜYÃÂÂ


ÇİTALARIN DOSTLUĞU AMA BÜYÃÂÂ


ÇİTALARIN DOSTLUĞU AMA BÜYÃÂÂ


ÇİTALARIN DOSTLUĞU AMA BÜYÃÂÂ
 


Ynt: Çita Büyük Kedilerin Dostluğu


BAZI BİLGİLER

Gün boyunca aktif bir hayvan: Özellikle sabah erken, akşamüstü, geceleri dolunay ışığında.
Genellikle tek dolaşır.
Yavrular 1 yıl anne yanında kalıyor.
Bazı erkekler alanlarını 4-6 yıl koruyor. Koalisyonlar daha başarılı.
Alanını idrar püskürterek belirliyor. Ama 1-2 günlük eski işaretler dikkate değer görülmüyor. Yani “zaman paylaşımı” sistemi var.
Avlamak amacıyla hızlı çıkışlar yapıyor.
2 saniyede 70 km/hız max, 500-600 mt kadar takip yapabiliyor.
Ağaca av aramak için çıkıyor.
Avını en kuvvetsiz olan grup elemanlarından seçiyor.
Başarılı bir av için 30 mt yaklaşmalı ama 100 metreden de deniyor.
30 mt.de avı onun farkına varmamışsa başarılı.

DERİ YEMEZ
Denemelerin 2/7’si başarılı olur.
Avını ön iki pençesini kullanarak devirir. Pençeleri sivri ve kuvvetli, ayrıca hız kazanmasına da yardımcı.
Aslanlar ve benekli sırtlarlar çitaların avlarını çalabilir.
Avını yemeğe derinin ince olduğu kasıktan başlıyor. Sırasıyla kasık, uyluk, karın, diğer uyluk, ön bacakları yer, deri ve bağırsakları yemez.
Zayıf dişleriyle ancak küçük kemikleri çiğneyebiliyor.
Genelde avı küçük tip antiloplar, springbok, impala gibi veya daha büyük antilopların yavruları. Yabani tavşan, kirpi, kuş ta yer. Büyük antilopları takım olarak avlar.
3 erkeğin Suikerbosra Doğal Rezervinde genç bir zürafayı avladıkları bilinir.
Grup halinde avlanırken biri annenin saldırılarını savuştururken diğeri yavruyu avlar.

İDRAR KOKUSU
Kızgınlıktaki dişi idranını kokusuyla bunu belli eder.
Bu süre içinde erkekler fazlaca idrar ve dışkı ile işaret bırakırlar ve aralarında çekişirler.
1-2 hafta sonra dişi kabulgendir.
Dişi erkeğin önüne geçerek onu davet eder ve erkek onun boynunu ısırarak birleşir.
Birleşme diğer kedi türleri kadar sık olmaz.
Yavrular kör doğar ve anne onları korumak için sürekli yeni yerlere götürür.
6-8 hafta anne onları taşır.
3 aylıkken sütten kesilirler.
5 aylıkken av ile tanışırlar.
6-7 aylıkken kendi avlarını avlarlar.

YAVRU KİRPİYİ ANDIRIR
Yavrular 3 aylık döneme kadar sırtlarında tüylerle dolaşırlar ve bir kirpiyi andırmaları sayesinde bir şaşırtmaca ile kolay av olmazlar.
İnce-kuş benzeri ses çıkardıklarında: karşılama
Kısa menzilli ses çıkardıklarında “çağrı” anlamına gelir.
Yüksek, gürleyen mırıldama “grubunu selamlama”dır.
Yüksek, tükürüklü ses ve ön ayaklarla yeri eşeleme “ürkütülmüş, saldırıya hazır” anlamını taşır.
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,827
Mesajlar
1,524,046
Kayıtlı Üye Sayımız
166,621
Kaydolan Son Üyemiz
Gamze Erol

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.

SON KONULAR



Geri
Üst