Bu konuda daha bilgiliysen bize pek sormana gerek yok öyleyse
Su deposuna klor vb. bişey atsak bakteriyi önlemez mi?
Zaten yukarıda sormadım farkındaysan elzem olan şeyleri ekler misiniz dedim?
Karavanda yaşayacağız diye suyun hijyenik olmasına gerek yok diyemeyiz. Evimiz gibi olacak orası yeri geldiğinde.
Bulaşık yıkamada da kullanılacağı için ve de gerektiğinde ağzımı çalkalayacağım için bence temiz su deposu gerçekten temiz olmalı. Zorda kalırsam o suyu içebilmeliyim bile.
Bakteriler sadece halojenli bileşiklerle engellenir diye bir şey söz konusu değil malesef. Cl bir halojen'dir. Suyla belirli oranlarda birleşmesinde bir sıkıntı yaratmaz. Ağır metalleri engellemez, sadece bakterinin daha zor üreyeceği bir ortam yaratır. Achromobacter, Spirillum, Vibrio, Pseudomanas, E-Coli v.b bakteriler bizim kamp alanından doldurduğumuz suların içerisinde zaten muhtemelen olacaktır. Fakat bu bakterilerin tamamı zararlıdır diye bir şey söylemek mümkün değil. Mide'miz için yararlı olan bakteriler var fakat o da belirli oranlarda.
N.Ş.A 25C'de ve 1 atm basınç altında eğer su deposu ışık almıyorsa bakterilerin çoğalması sıcak bir ortama göre daha güç olacaktır. Karavanda da bu şartları sağlamak malesef pek mümkün değil. Madem öyle ne yapmalıyız? Depoyu nasıl almalı ya da nasıl yaptırmalıyız?
Ben o depodaki suyu yaklaşık 500 liralık bir masrafla çeşme suyundan içilebilir kılacağım 30 gün boyunca konakladığım kamp alanında ya da karavan parkında temiz su depom hiç boşalmasa bile, 30 gün sonra çoluğum çocuğum karavanımın mutfağından ya da banyo tuvaletinden su içebilecek, dişini rahatlıkla fırçalayabilecek, hanımım yemeğini yapıp, bulaşığını yıkayabilecek. Peki ben bunu nasıl HEM HAFİF HEM DE SAĞLIKLI yapacağım;
Cl Ekleme (Bunda hepimiz hemfikiriz ama ben bu sisteme herkesin eklediğinden çok daha az Cl ekleyeceğim) > Polyethylene(Hafif) ve Köşeleri Keskin Hatlı Olmayan Bir Su Deposu (Alg ve Yosun Tutmasını minimuma indirmek için) > Tank Çıkış Vent Filtre (Yıllık Masrafı 100TL ve Cl ile bileşik oluşturabilecek Magnezyum Klorür ve Kalsiyum Klorür gibi çökeltileri süzebilecek) > İp + Carbon + Reçine Filtre > Belki de Post Carbon Filtre (Suya Tat vermek için Hindistan Cevizi Kabuğundan Yapılır) > Ayrıca Alkali Filtre'yi halen araştırmaktayım.
Bu konfigürasyonla yaklaşık olarak Tip 3 kalitesinden biraz daha az kalitede iletkenliği içilebilir seviyede ve de borularda koku yapmayacak bir sistemim olacak. Toplam ağırlık depo hariç 10-15Kg'ı geçmez ve de kafam rahat bir şekilde su derdim olmadan istediğim yere seyahat edebilirim. Gittiğim yerde herkesin doldurduğu yerden depomu doldururum, herkes içme suyu damacanalarla taşırken ben karavanımın içinden misler gibi suyumu içerim ve keyfime bakarım.