Merhabalar,
kısa süredir çekme karavan sahibi biri olarak sorularınıza yanıt vermeye çalışayım.
Çekme karavan ve motokaravan arasındaki çekişme hiç bitmeyen tarihler boyu süregelen bir durum
Fiyat avantajı olarak çok çok üstün olan çekme karavan tabiki mobilite olarak o kadar şanslı değil.
1. sorunuz biraz teorik geldi bana. Şöyleki sözgelimi bir şehri gezeceğiz öncelikle yapacağımız ilk iş karavan parkı araştırmak olacaktır yoksa çadır kamping oda yoksa açık otopark oda yoksa şehre yakın bir milli park olarak sıralama ilerler. Her ne kadar evimizi sırtımızda taşısakta alalade bir sokakta gecelemek uygun ve keyifli olmayacktır. Güvenlikten değil daha çok keyiften dolayı. Tesislerin sunacağı imkanlar da faydalı oluyor. Çekme karavanı bırakacağınız bir noktadaki insanlara emanet edebilecceğimizi düşünüyorum zaten içinde değerli bir eşya bırakmayacaksınız.
Tesis dışında doğada konaklarken seçeceğiniz konum doğada piknikçilerden uzak bir nokta ise gene güvenlik sorunu yaşayacağınızı düşünmüyorum. Bu konuyu açmak gerekirse her şehirde günübürlik gençlerin akşamcıların piknikçilerin kaçamak yaptığı yoğun gidilen bölgeler vardır buralarda konaklamayı tercih etmiyorum şehsen. Gerçek doğal kamping alanları şehirden ve gözden uzak noktalar olmalı bence.
ikinci sorunuza karşılatırmalı bir yanıt veremiyorum çünkü motokaravanım olmadı fakat çekme karavanda da gayet keyifli ve rahat geceleyebilirsiniz.
Çekme karavan kullanırken tecrübe ettiğim konu karavanı araca takmak ve çıkarmak pekte kolay birşey değil. dört köşedeki denge ayaklarını kaldır, karavanı jokey tekerlekle yükselt, aracı çeki demirine denk getir, Emniyet halatını tak, karavanı indir çeki demirine kilitle, Elektrik soketini tak, aracı hareket ettir sonra tekerlekteki takozları al derken yaz günü ter içinde kalıyor insan stresi de cabası. Manevralarınız daha zor bir hal alıyor ve gireceğiniz yeri önceden düşünmek zorunda kalıyorsunuz. Mobilite yönünden kesinkle motokaravan daha avantajlı onunda tabi çekme karavan gibi bırakılamama durumu dezavantajlı.
Bu gerçekten zor bir ikilem fakat benim açımdan para hesabı yapınca çözdüğüm bir durum şöyleki alkovenli karavanla şehirde dolaşamayacağınız için ikinci bir aracınız olacak dolayısı ile düzgün bir alkovenli karavan ilk masrafı yıllık vergisi bakımı sigortası vs derken maliyet uçup gidiyor ama çekme karavan öyle değil. Ben 15 bin tl ye ikinci el avrupa karavan alarak sorunumu çözdüm. Yıllık işletme masrafım sıfıra yakın. Bu noktada konu ayırabileceğiniz paraya bağlanıyor. Net olarak söyleyebilirim ki para derdim olmasa motokaravan alırım ama eşim ve ben memuruz ve motokaravan hiç gündemimizde dahi olamadı çünkü bizi aşıyor.
Biraz karışık oldu sanırım ama aklıma gelen düşünceler bunlar ama soracağınız başka şeyler olursa yanıtlamaktan memnun olurum.