CB Telsiz Balkon Anteni Konusunda Yardım

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan schweps Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 18
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 13,315

schweps

Zirve
Merhabalar,
Yakın zamanda ekte teknik spesifikasyonları bulunan Sirio Boomerang 27W balkon antenini satın aldım.
Şu an binanın yangın merdiveni konstrüksiyonuna bağlı ve arkası tamamen bina. Dikey uzantının yarım metresi filan çatı saçağını aşıyor.
RX fena değil gibi, şu sıralar İtalyan'lar görüşmelerini alıyorum. TX te ise çok fazla swr oluyor.
Radyalin açısını doğru ayarlayamadığımı düşünüyorum.
27A için 150 derece olan benim modelde (27W) 115 derece olarak belirtilmiş.
Anteni aldığım kişi, bu açının radyal ile dikey arasındaki açı olduğunu söylemişti ama ekli sayfa görüntüsünü doğru yorumluyorsam, radyalin yatay ile yaptığı açı olması gerektiğini düşünüyorum. Doğrusu nedir?

[attachment=2]

Bu arada anteni çatıya taşımayı düşünüyorum. Böylelikle 360 derece çevresinde herhangi bir yapı olmayacak. Ancak 7-8 metre yakınında apartmanın paratoner direği mevcut. Bunun olumsuz bir etkisi olur mu?

Görüş ve önerilerinizi bekliyorum.

27w.jpg

Ekli dosyalar

• Id-048__15-01-2008.pdf
    91.8 KB · Görüntüleme: 293

Etiketler
Ynt: CB Telsiz Balkon Anteni Konusunda Yardım

Selamlar,

Bu konularda benden daha konuya hakim olan arkadaşlar var.Ancak bir iki hususa değinmek istiyorum.Balkon anteni ile çatıda çok fazla verim alamayabilirsiniz.Bildiğim kadarıyla bu tip antenler balkon demirinide bir şekilde şasi olarak kullanıyor.Siz çatıya koyduğunuzda şasi olarak ne kullanacaksınız?Ben araç antenini çatıya kurdum.Şasi olarakta küçük bir metal plaka kullanıyorum.Tam performans alamasamda yine fena sayılmaz.Yakın zamanda eski bir uydu çanağını kullanacağım....
Ayrıca anteninizin hemen arkasında duvar varsa pek sağlıklı olmaz.Arkadan gelen hiç bir sinyalı alamadığınız gibi göndremezsinizde...
Çatıyla cihaz arasındaki uzunluk kaç metre?Kablo boyunu ona göre kestirmeniz gerekli...
Cihazınızın çıkış gücü kaç watt?Eviniz hakim bir tepede mi yoksa binaların arasında mı?Sizden yüksek binalar var mı?Bütün bu küçük ayrıntılar sizin çıkışınızı etkiliyor.İtalyanları bende duyuyorum sanıyorum adamların çıkış gücü çok yüksek.

Merhaba,
Yanıtınız ve ilginiz için teşekkürler.
Çatıdaki havalandırma bacasının üstünde ince bir beton var. Daha önce çanak anten montajı için kullanılmış herhalde ki çelik dübelleri halen duruyor.
Bu dübelleri kullanarak 2-2,5m yükseklikte çelik borudan bir montaj direği bağlamayı düşünüyorum. Anten en uçta olacak ve bu çelik yapı şasi için yeterli olur diye umuyorum.

Antenin şu an bulunduğu yerde sadece ön cephesi açık, çatıda ise 360 derece çevresi açık olacak ve civarda daha yüksek yapı yok. Antene yakın sayılabilecek mesafedeki paratoner direğini saymazsak.

Beemer' Alıntı:
Selamlar,

Bu konularda benden daha konuya hakim olan arkadaşlar var.Ancak bir iki hususa değinmek istiyorum.Balkon anteni ile çatıda çok fazla verim alamayabilirsiniz.Bildiğim kadarıyla bu tip antenler balkon demirinide bir şekilde şasi olarak kullanıyor.Siz çatıya koyduğunuzda şasi olarak ne kullanacaksınız?Ben araç antenini çatıya kurdum.Şasi olarakta küçük bir metal plaka kullanıyorum.Tam performans alamasamda yine fena sayılmaz.Yakın zamanda eski bir uydu çanağını kullanacağım....
Ayrıca anteninizin hemen arkasında duvar varsa pek sağlıklı olmaz.Arkadan gelen hiç bir sinyalı alamadığınız gibi göndremezsinizde...
Çatıyla cihaz arasındaki uzunluk kaç metre?Kablo boyunu ona göre kestirmeniz gerekli...
Cihazınızın çıkış gücü kaç watt?Eviniz hakim bir tepede mi yoksa binaların arasında mı?Sizden yüksek binalar var mı?Bütün bu küçük ayrıntılar sizin çıkışınızı etkiliyor.İtalyanları bende duyuyorum sanıyorum adamların çıkış gücü çok yüksek.

Şenol hocam belki anten italyan malı olduğu için orayı duyuyodur. :smiley:

Antenin yangın merdiveninde tek tarafı kapalı olduğu için tx te swr yapması normal.

Benim kullandığım tüm sabit antenlerde radyal antene 90derece açılıydı.bazı antenlerin 120 d. açılı olduğunududa gördüm. 45 - 60 d. civarı radyalli antenler denizcilikte kullanılırır.

Neyse sirionun anten şirketine e posta atmayı denedinizmi?

çatı montajında konnektörü elastik bandla sarmayı unutmayın.

çatı montajında etrafı açıksa swr olacağını düşünmüyorum.
fazla anten kablosunu yuvarlayıp telsize bağlamayın.

kolaylıklar diliyorum.
saygılarımla

Umut hocam,
İlgin ve görüşlerini paylaştığın için teşekkür ederim.
Doğrusu firmaya sormak aklıma gelmemişti. Hemen sorayım.
Anten ile cihaz arasındaki kablolama için kestirme bir yol buldum. Havalandırma bacasının üstüne koyacağımdan bahsetmiştim anteni. Bizim mutfağa inen bacadan kabloyu sarkıtıp mutfağa eriştim. 5-6m civarı bir kablo işimi görecektir ama telsizi salona filan taşımak istediğimde kablo payı olsun diye biraz uzun bırakacaktım. Pay kısmını yuvarlamayıp serbest bıraksam mahsuru olur mu?

umutkaptan' Alıntı:
Neyse sirionun anten şirketine e posta atmayı denedinizmi?

çatı montajında konnektörü elastik bandla sarmayı unutmayın.

çatı montajında etrafı açıksa swr olacağını düşünmüyorum.
fazla anten kablosunu yuvarlayıp telsize bağlamayın.

balkon anteni diye birşey yok hiç duymadım evet balkonada mobil antenler kurulabilir ama catıdaki gibi verim alamazsınız en azından bir yönü kapalı buda cıkış gücünü düşürür ve swr sini bozar herzaman için catıya bile bir boy bir inçlik borunun üstüne koyulması cok daha uygun oluyor en azından güneş enerjileri ve antenlerden swr bozuklugu olmuyor birde 2 sene de bir catı anteninizi indirin bakımını yapın sıfır zınpara yapın ve geciş yerlirini iyi zınparalayın oksiklenmiş vidalarınıda degiştirin verim cok güzel olacaktır swr si 1.1 - 1.2 cok güzel 1.5 gecerse problem olur saygılarımla saim ( akdeniz)

Saim bey merhaba,
Bahsedilen sirio boomerang, balkon anteni diye geçiyor. Belki diğerleri kadar verimli bir sabit anten değildir ama mobil anten de sayılmaz herhalde.
http://www.sirioantenne.it/antennecat.php?idc=1008171241&idg=1008171169
Sizin de önerdiğiniz gibi, anteni çatıya taşıyacağım ve 2,5-3m gibi bir direğin üstüne bağlanacak.
İlginiz için teşekkürler.

ta5che' Alıntı:
balkon anteni diye birşey yok hiç duymadım evet balkonada mobil antenler kurulabilir ama catıdaki gibi verim alamazsınız en azından bir yönü kapalı buda cıkış gücünü düşürür ve swr sini bozar herzaman için catıya bile bir boy bir inçlik borunun üstüne koyulması cok daha uygun oluyor en azından güneş enerjileri ve antenlerden swr bozuklugu olmuyor birde 2 sene de bir catı anteninizi indirin bakımını yapın sıfır zınpara yapın ve geciş yerlirini iyi zınparalayın oksiklenmiş vidalarınıda degiştirin verim cok güzel olacaktır swr si 1.1 - 1.2 cok güzel 1.5 gecerse problem olur saygılarımla saim ( akdeniz)

Bu arada,
Üretici firmadan yanıt geldi.
115 derece, ilk mesajımdaki resimde gözüken "Mounting inclination angle" imiş.
Yani radyalin yatay ile yaptığı geniş açıymış.

şenol bey siz hangi frekans anteni kullanıyorsunuz vhf mi uhf mi ? .

Dün akşam anteni çatıya taşıdım. İç içe iki boru düşünmüştüm daha da yükseltmek için, ama ilk etapta ayar filan gerekir diye kısa olan büyük boruya tutturup eve indim ve swr ölçümü yaptım. 5d kanalında 1,15-1,20 civarı bir swr değeri okudum. 38d kanalında bu değer 1,35-1,40'lara geliyordu.
İnce boru ile 1,8m daha da yükseltmek ve ev içindeki fazla kabloyu kısaltmak daha da iyileştirme sağlayacaktır herhalde.

telsiz anten gaplosunu sakın yuvarlak bir şekilde toplamıyın oldugunca dik dolaşım olmadan gelmesi kısa olmasıda bir avantaj ama 17.5 veya 22.5 bir dalga boyu swr niz daha iyi tutacagına inanıyorum kalın ve ince kaplo olması gümüş ve bakır olmasıda cok önemli kullandıgınız cb anteni uhf -vhf de kullanamazsınız cb antenini . dual bant antenlerde ancak uhf-vhf kullanabilirsiniz cb anteni olmaz asla

uhf- vhf de kullanmak istediğimi belirtmedim ki zaten.

ta5che' Alıntı:
telsiz anten gaplosunu sakın yuvarlak bir şekilde toplamıyın oldugunca dik dolaşım olmadan gelmesi kısa olmasıda bir avantaj ama 17.5 veya 22.5 bir dalga boyu swr niz daha iyi tutacagına inanıyorum kalın ve ince kaplo olması gümüş ve bakır olmasıda cok önemli kullandıgınız cb anteni uhf -vhf de kullanamazsınız cb antenini . dual bant antenlerde ancak uhf-vhf kullanabilirsiniz cb anteni olmaz asla

Aradan baya bi süre geçmiş ama ben yinede fikirlerimi ileteyim belki yardımcı olurum..

CB de yani 27mhz de kablo boyu 11metre 11cm, 22metre 22cm, 33mt,33cm olarak giderse swr yi yakalarsınız.. Kablo rulo halinde değil, çatıda dağınık olarak durmalıdır. Acaba anteni nereye koydunuz, antenden memnun musunuz biraz bilgi verebilirmisiniz ?

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,680
Kayıtlı Üye Sayımız
166,527
Kaydolan Son Üyemiz
yasinturfanda

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR