Çadır İçin Paratoner Sistemi

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan bohemperest Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 23
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 26,176

bohemperest

Ana Kamp
İyi günler arkadaşlar,

Şu yağmurlu günlerde aklıma takılan bir soru var. Ya karadenizin yaylarında veya benzeri yerlerde yağmura yakalanırsam ve çadırıma yıldırım düşerse?

Düşündüm ki belki, benim gibi düşünenler küçük ama etkili paratonerler yapmışlardır? veya kendi sistemlerini kurmuşlardır.
Herkes buraya doğadayken başına gelen bu tür olayları ve çözüm yollarını yazsın. Ayrıca çadıra takılan paratoner fikrini veya muadili olacak bir sistem kurma fikrini düşünen/yapan varsa paylaşsınlar.
Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler...

Etiketler
Ynt: Çadır İçin Paratoner Sistemi

bulundugun yerin 1-2 metre yaricapina 2-3 metrelik (tasima acisindan icten ice uzayan) bir demiri topraga saplarsan sana hic bisey olmaz.

iPhone 'den Tapatalk aracılığı ile gönderildi

Franklin çubuğu denilen bir yöntem var. Oğuzhan Bey'in bahsettiği gibi; H yükseliğinde bir çubuğun koruyacağı alan h yüksekliğinde ve r=h yarıçapında bir koninin alanına eşittir. Çadırınızı bu koni içerisine kurabilirsiniz. bir çizim de eklemeyi deneyeyim..

IMG_20140611_185059.jpg

Paratoner kursanız dahi toprağa geçen yıldırım yakın çevresini etkiler bunun çapı yıldırımın büyüklüğüne göre değişir kesin birşey söylenemez . O yüzden en garantili yöntem yıldırım tehlikesi bulunan bölgede kamp yapmamaktır.

Sayın ferhat zaten bohemperst arkadaşımız yağmura 'yakanlanmak' demiş. Sizin bakış açınızla düşündüğümüzde en garantisi hiç kamp yapmamak. Sıfır kamp sıfır tehlike.. Karadeniz'de uzun süreli kampa da çıkılmasın o zaman.

Dediğim gibi, açık alanda yıldırım tehlikesi altındaysanız en güzel korunma yöntemi bu çubuktur.

Bir de şunu ekleyeyim: Bazı arkadaşlar, Otomobiller metal olduğu için içinde beklemek yerine aracı terkediyorlar. Böyle bir durumda Kapıları kapatıp araç içerisinde oturursanız bir şey olmaz.

Arkadaşlar çizimler ve fikirleriniz çok yaratıcılar, eminim benim gibi herkes bu sorunun cevabını içten içe merak ediyordu. Yardımlarınız için çok teşekkürler...

Merak ettigim uzun demir çubuğu dikince yildirima davetiye çıkarmış gibi olmuyor muyuz?

Jackalle' Alıntı:
Franklin çubuğu denilen bir yöntem var. Oğuzhan Bey'in bahsettiği gibi; H yükseliğinde bir çubuğun koruyacağı alan h yüksekliğinde ve r=h yarıçapında bir koninin alanına eşittir. Çadırınızı bu koni içerisine kurabilirsiniz. bir çizim de eklemeyi deneyeyim..

Fikir çok güzel fakat çok net hesaplayamasamda Fraklin yöntemine göre benim çadırım 2m X 2m X 1.30 yuksekliğe sahip bu durumda çubuğun boyunun minumum 4 m olması gerekır sanırım.
Doğru hesapladıysam çubuğu kampa göturmek çok zor olucak.

Sn Rabbit sizin çadırınız için 3.30m bir çubuk (dome bir çadır olarak düşünürsek) kurtarıyor. Uç noktadan 50 cm daha yeriniz kalıyor. Çizimi aşağıda. Ama tabii ki 3.30 çok uzun bir çubuk. bunun için teleskobik bir çubuk en mantıklısı.

Sn. Bartek, amacımız burada yıldırımı çubuğa çekmek. Yani bize geleceğine çubuğa gelsin ve direk toprağa aktarılsın diye yapıyoruz.
Eğer tehlike olacak olsaydı camilerdeki paratonerler yıldırımı çekince cami yerle bir olurdu.

Adsız.png

Tesla nin hayatini kismen anlatan bir film ..the prestige . İzlemediyseniz öneririm.

Jackalle' Alıntı:
Sn Rabbit sizin çadırınız için 3.30m bir çubuk (dome bir çadır olarak düşünürsek) kurtarıyor. Uç noktadan 50 cm daha yeriniz kalıyor. Çizimi aşağıda. Ama tabii ki 3.30 çok uzun bir çubuk. bunun için teleskobik bir çubuk en mantıklısı.

Sn. Bartek, amacımız burada yıldırımı çubuğa çekmek. Yani bize geleceğine çubuğa gelsin ve direk toprağa aktarılsın diye yapıyoruz.
Eğer tehlike olacak olsaydı camilerdeki paratonerler yıldırımı çekince cami yerle bir olurdu.

3.30 Çubuk bunun ayakta durması içinde bir 50-60 cm toprağa gömmek lazım. Teleskobik boyle bir çubuk ben karşıma çıkmadı henüz ( çıksaydı brandama ayak yapacaktım.)

Peki bu çubuğun özellikleri nasıl olmalı ? yıldırımın şiddetine dayanıp toprağa vereceğine göre sanırım sağlam olması lazım. :eek:

çakal kardeş yıldırım yıkmaz yakar.camilerin tepesine bağlanan paratoner binadan 3 5 santim uzak kalınca bir iletkenle
toprağa taşınır.bence sizin teori kamtaki frayd çikın olarak yıldırıma gel cızla daveti.on on beş metre yakına düşen bir yıldırımın 100 150 desibel sesi adamın kalın barsağını boşalttırır.kamp dönüşü ömrü psikiyatr da panik tedaviyle geçer.
hiç yıldırım düşmüş bir yer gördünüzmü bilmem ama bazen zeminde camlaşma olur.60 70 metre yarı çap içersinde en yüksek noktaya iner cinsinden bir hesabı var.hiç kamp yapmamak değil ovada bu statiğe yakalanmamaya çalışmak
en yüksek paratoner vazifesi görecek yerden uzakta kamplamak basit çözüm herhalde.
yada yatmadan franklin gibi ucunda iletken olan uçurtmayı iletken bişeyle salıp maceraya dalmak

Sn tyt peki hiç düşündünüz mü camilerin paratonerlerine sık sık yıldırım düşmesine rağmen neden camilerden her seferinde 100-150 desibel ses duymuyoruz ? ya da yağmurlu havalarda gökdelenlerin üzerindeki muhtesem paratonerler o kadar mesafedeki elektirği aktarınca çok daha fazla desibellere maruz kalmıyoruz? Şİmdi camilerdekiler, gökdelenlerdekiler, büyük heykellerdekiler etrafa boyle sesli korku saçmıyor da bizim küçük zavallı çubuğumuz mu saçacak , peki neden saçacak? mantığı nedir?

Ayrıca bizim çubuğumuz ne yapacak biliyor musunuz? yarıçapı kadar alandaki enerjiyi aktaracak. Yani zaten 15 metre uzağa yıldırım düşecekse düşecek. Siz tutup 3 metre çubukla 15 metredeki enerjiye etki edemezsiniz. Bizim korunaklı alanımız sadece yarıçapımız.

Bu çubuk üzerinize yıldırım düşmesin diye var. Yakınınıza düşen yıldırımın sesinden korkup psikolojiniz bozulmasın, panik atak olmayın diye değil.

sen hiç yıldırım gördünmü çakal belgeseller haricinde.100 150metre yakınına yıldırım düştümü.seni meşhur etmiyeyim.sen hz gugılda sondaja devam et.copy paste bilgeliği çağımızın mesleği.sen gogıl amcana parafudur nedir ne işe yarar diye sor.toprağa inen yıldırım dikey olarak arzın merkezine seyahat ediyo zannediyosun sanırım.mega volt kilo amper seviyesinde milisaniyelik bir güç .basit bir şok cihazından çıkan ses le mukayese etme

Syn tyt. üslubunuzdan eğitim seviyenizin düşük olduğu anlaşılıyor. Bazı adab-ı muaşeret kuralları vardır, insanlara nasıl hitap edileceğiyle, tartışma üslubuyla ilgili. Bunları Google'dan bile arayıp öğrenebilirsiniz. Ben kopyala-yapıştır yapmayı severim, öğrenmek isterseniz buraya yapıştırabilirim.

Arazide işim gereği -bütün hava koşullarında- bulunuyorum. Hayırdır? Hangimizin daha yakınına yıldırım düştü yarışı mı yapacağız?

Her neyse, Konuyu okuyan arkadaşlar da eminim gerekli araştırmaları yapıp kararlarını verecekler, daha güzel bir alternatif bulan olursa onu uygulayacaklardır.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,816
Kayıtlı Üye Sayımız
166,614
Kaydolan Son Üyemiz
Tolga Gökova

Çevrimiçi üyeler

SON MESAJLAR