Büyük Lastik ve Yükseltilmiş Jeep'ler İçin Direksiyon Kutusu Çözümleri

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Jeepcj7 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 39
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 25,804

Jeepcj7

BUILD IT! RUN IT! BREAK IT! FIX IT! REPEAT!
Yer
ISTANBUL
Hepimizin ortak problemi, direksiyon sistemi.
Aracımızı hem limitliyor, hem yok yolda tutamıyoruz, geziyor, rot başı bozuldu, rot kolunu kayaya vurdum vs...vs..vs.. gibi şikayetler oluyor..

Amerika'da kayaya tırmananlar PSC marka ( www.pscmotorsports.com ) direksiyon sistemi kullanıyor. Bu sistemde alışıla gelmiş direksiyon kutusu, pitman, draglink vs... yok..

Direksiyon kutusu yerine rotlara giden kolları piston sistemi hareket ettiriyor, ve hassasiyeti çok iyi. Burada hassasiyet dediğimiz zaman anlamamız gereken yüksek hızlarda aracın gezmemesi. Piston sistemi, ön dingile monte ve ana sisteme 2 tane hortumlla bağlı. Yani ön dingil süspansiyon sistemi dışında 2 fren hortumu, 2 direksiyon hortumu ile aracınıza bağlı. Piston sistemi direk dingilde olduğu için drag link veya pitman kolu açıları eğimleri gibi dertler yok...

Ben bu sistemle ilgili araştırma yaparken, iş makinelerinde de benzer sistemin kullanıldığını öğrendim. Bunun üzerine çevresinde iş makineleri olduğunu bildiğim Göktuğ Bey'den bir kaç resim çekmesini rica ettim.
Aramızda iş makineleri ve benzeri sistemlerle ilgili bilgisi olan varsa lütfen paylaşalım...
Bu sistemi Jeep'e adapte edebilirmiyiz? Hassasiyeti ne olur?

Resimler yükleniyor. Ama şahsi kanaatim iş makinelerinde ki hidrolik pompanın gücü çok yüksek. Bu kadar gücü cj motorundan almak çok mantıklı olmayacak gibi..

İşte JCB Beko Loader denilen iş makinası. Direksiyon pompası yada pistonu ve bağlantı kolları

Resimek-0065.jpg

Resimek-0066-1.jpg

Resimek-0068.jpg

Resimek-0064.jpg

Resimek-0063.jpg

Kendisi
Resimek-0069.jpg

Size zahmet oldu, JCB'nin sistemi çok benziyor :smiley:
çalışması için ne kadar basınç gerektiğini bulmak lazım, PSC küçük bir pompa kullanıyor. Acaba basınç arttıkça hassasiyet artar mı? Hurdacılardan çıkmasını aramaya başlıyayım :smiley:

Amerikada kayacıların bu sistemi kullandığını zaten söyledin Orkun ..!!! Montaj konusunda mı terettüdlerin var ?

İlave olarak şunu söyleyebilirim. İş makinelerinin çalışma prensibi yağ basıncı üzererine. Yağı insan kalbi gibi devamlı sirküle eden bir pompa var. Pompa enerji motordan alıyor. Motorun tek görevi hidrolik pompayı çevirmek. Geriye kalan bütün işleri pompa ve valfler (yağ yönlendiricileri) yapıyor. Binlerce iş makinesi çeşidi var. Yukarıda orkun beyin REsmini vermiş olduğu direksiyon sistemini oluşturan parçaları yapmak zor değil. Olay hidrolik yağ basıncını sağlayan pompayı bulmak. Onların değerleri vardıır.Yaparsınız basınç az gelir direksiyonu çevirene kadar gidersiniz bir taraflara.Bizim orijinal direksiyon pompasının gücü yetmeyecekmiş gibi geliyor bana. Kesin bilmiyorum ama. Şunu söyleyebilirim son olarak. Sistem bizim sistemlerden en az 10 kat sağlam olur. Yani rot başı 5 defa kopana kadar, 1 kere hortum patlatmazsınız.

Montaj konusunda yok, benim derdim;
1. ABD'den getirmeden JCB'nin sistemini adapte edebilirmiyiz?
2. JCB'nin sistemi yüksek süratte ne kadar hassas, sonuçta iş makineleri çok yavaş gidiyor.. bizim araçlar 100km'nin üstüne çıkıyor.
3. Pompa basıncı ne olmalı (bir yandan da PSC'nin teknik verilirini bulmaya çalışayım).

Astarı yüzünden pahalıya gelecekse deymez tabii, sistemin ABD fiyatı 1300USD civarı...

Sistem gayet mantıklı. Bence Amerikada sıfırdan araç toplayan bunu yapıyor. Ama bizim gibi zaten var olanı değiştirmenin mantığı yok gibi.

Sağlam ve bakımlı bir ön düzen ile bu sistem arasında yol tutuş farkının olacağını zannetmiyorum. Bozuk yola girildiğindeki yol tutuş probleminin başı tabiiki süspansiyon sistemidir.

Sistem için gerekli olan malzemeler. Bu fiyatlar jcb markası için geçerli.
1- Direksiyon sensörü- 400 YTL
2- Hidrolik pompa- 350 YTL Normal bir pompa .. 150 bar a kadar çıkabilen
3- Direksiyon Pistonu- 300 YTL
4- Hidrolik tankı - 150 YTL
Bu sistemde direksiyon mili olmayacak. araç stop ettiği anda direksiyon kilitlenecektir.

size bir önerim olacak bu direksiyon sistemini burda yerli imkanlarlada yapa bilirsiniz bunun için her hangi bir pinomatik malzemeler satan yerler var ne yapmak istediginizi ve ne amacla nasıl bir kulanım istiyorsanız size bu malzemeleri tedarik ederler sizde birleştirir kulanırsınız direksiyon için kulanacagınız sistemde hassas bir şartlandırıcı kulandınızmı iş cözülür isterse 150 yle gidin zaten normalden fazla yükseltilmiş aracların direksiyon sistemleride cok hassas calışmıyordur yolda gezme vs olur hidrolige gecildimi sorun kalmaz

yanlız bir problemvar bu sistemlerde yüksek hızlarda teknik bir nedenle arac ıstop ederse sorun büyük olur cünki direksiyonu kontrol edemezsiniz

buldum motor stop etse bile devre dişi kalmaması için elektirikli bompa kulanırsınız akü bitene kadar bir sorun kalmaz

Sismak firması CJ için direksiyon kutusu üretiyor bildiğim kadarıyla, sorun yaşayan varsa sıfır ve garantili olarak temin edebilirim ;D

Uğur abi, bu sistemi yapabilirsek önede limitör ve revolver shackle tarzı açılan küpeler yapılabilir. Hem daha büyük lastik takınca lazım olacak alt yapı hazırlayalım ;D Bende şu anda nerdeyse sıfır Grand Cherokee kutusu var ama ne kadar dayanır bilmiyorum, şaseye sapasağlam bağlıyken bile 37'ler kutuyu esnetiyordu bir tane daha takviye kol attık zımba gibi oldu... ama yakında boşluk yapacak biliyorum :smiley:

Stop etme olayı tehlikeli olursa buna çözüm şart... arazide asfaltta başa bela olabilir..
Göktuğ Beyin verdiği fiyatlar sıfır fiyatları ise ABD'den getirmek mantıklı olabilir. Ama çıkmalarla yarı yarıya bu iş bitebilir gibi.. yine bana ikitelli yolları göründü :smiley: Direksiyon sensörü hangi yana çevirdiğimiz anlıyor dimi?

Sırf CJ için bakmamak lazım XJ'lerde de problem yaşayan bir sürü insan var... bazı sistemlerde pitmanla bile çözülmüyor sıkıntılar..
Bu arada resimden anladığım kadarıyla JCB'nin rotbaşı kolla beraber değişiyor galba ;D

Bizde ki JCB orijinal ingiliz. Adamlar öyle yapmışlar ki parçaları ve sökme takma alet edavatları başka hiçbir metrik yada inch sisteme uymuyor. Jcb diyor.

SON KONULAR - FORUM

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,904
Kayıtlı Üye Sayımız
166,706
Kaydolan Son Üyemiz
Ayhnn

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR