Selamlar,AZAZIL33' Alıntı:Reha Bey'e katılıyorum. PMR tipi telsizler kaba tabirle antenlerinin birbirini gördüğü alanlarda ve aynı frekanslara ayarlandığında rahat ve etkili şekilde iletişim sağlayabilirler. İki cihaz arasına giren tepelikler, yoğun ağaç toplulukları, binalar vb. etkenler çekim mesafini önemli ölçüde etkiler ( düşürür ). Çoğu PMR telsizlerle ilgili olarak 10 - 15 hatta 20 km çekim alanı olduğu söylense de bu veriler satış strajesi olup engebesiz ve çıplak arazide ( bina ve ağaç toplulukları olmayan ) kumsal yada denizde kullanılırsa ancak bu rakamlara yaklaşık mesafelerde iletişim yapılabilir. ( ki çoğunluğu da açık alanda olsa bile bu mesafelere ulaşamaz ). Bununla birlikte şehir dışı yollarda arada çokda uzun mesafeler olmamak koşulu ile konvoy halinde giderken yada bir kaç km lik alanlarda toplu olarak off road yaparken diğer araçlarla haberleşme yapmanıza ( bu mesafe cihazın kalitesine ve çevresel şartlara göre artabilir ) olanak sağlarlar. Bu arada Reha Bey'den özür dileyerek ve inanıyorum ki farkında olmadan yaptığı bir durumu düzeltmek isterim. CB telsizlere de PMR frekanslar yüklerenerek ( yada ayarlanarak ) karşılıklı görüşme yapılabilmektedir. Saygılarımla....
slm elimdeki vx-7 ile dcs tonu kullanan pmr leri dinleyebiliyorum ama ctcss kullananları dinleyemiyorum bu cihazın ayarları hakkında bilgin varmı?reha' Alıntı:Selamlar,
aslına bakarsanız, CB telsizlere PMR frekansı yüklenemez. Zira, CB telsizler 27MHz civarinda, PMR lar ise 446MHz civarindadir ve teknik olarak (pekcok nedenden ötürü) bu mümkün değildir. Ama, kastınız UHF Amatör Telsiz cihazlari ise evet haklısınız, UHF Amatör Telsiz cihazlarına PMR frekansları yükleyerek kullanabilirsiniz. iyi günler dilerim.. reha