Bu Haberle İlgili Görüşleriniz?...

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan hunter06_1 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 18
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 4,905

hunter06_1

Kamp II
Yaşlı araca yüksek vergi
Strateji Belgesi'yle araçların vergilendirme sistemi sil baştan yenilenecek. Yakıtta cimri araçlara teşvik verilecek, yaşlı araçların vergisi de artırılacak.
Güncelleme:04 Nisan 2011 06:14
Gözler uygulamaya son şeklini verecek Maliye Bakanlığı'na çevrilirken, vergi artışının ikinci el oto pazarının büyümesini engelleyeceğinden endişe ediliyor. Ekonomideki canlanmayla birlikte sıfır otomobil satışlarında peş peşe rekorlar kırılırken ikinci el otoda belirsizlik hakim. Birkaç ay öncesine kadar hareketli günler geçiren ikinci el oto piyasası, Enerji Verimliliği Strateji Belgesi'yle yaşlı araçlara geleceği belirtilen ek vergiler, alıcı ile satıcıyı olumsuz etkiliyor. Sektör temsilcileri, enerji verimliliği için araç muayenelerinin titizlikle yapılmasını isterken uygulamanın Türkiye'de birçok mağduriyetleri beraberinde getireceğini belirtiyor.

Zaman'ın haberine göre; Enerji tasarrufu için geliştirilen 'Enerji Verimliliği Strateji Belgesi'ne son hali verilerek onay için Yüksek Planlama Kurulu'na (YPK) gönderildi. Strateji Belgesi'ne göre, çevre kirliliğini önlemek ve enerji tasarrufu için "yaşlı araçlara yüksek vergi ve küçük motorlu araçlara teşvik" konusuna Maliye karar verecek.

Belgenin önceki halinde yaşlı araçlar için getirilen '15 yaş sınırı' kaldırılırken motorlu araçlarla ilgili uygulamada Maliye Bakanlığı yetkilendiriliyor. Küçük motor hacimli araçlara verilecek teşviki de Maliye belirleyecek. YPK onayına sunulan Strateji Belgesi ile enerjinin verimli kullanımı ve çevrenin korunması hedefleniyor. Bunun için emisyon salınımı yüksek araçlara yüksek vergi uygulanacak. Vergi ve yaş sınırı oranını Maliye belirleyecek. Belgenin motorlu araçlarla ilgili maddesine göre, emisyon seviyesi düşük çevre dostu (yürürlükteki tip onayı mevzuatına uygun) küçük motor hacimli, yakıt pilli veya elektrikli hibrit araçlar özendirilecek ve ekonomik ömrünü doldurmuş araçların kademeli olarak trafikten çekilmesi sağlanacak. Bakanlığın belirleyeceği kriterler çerçevesinde, emisyon seviyesi düşük çevre dostu küçük motor hacimli araçlarda MTV indirimi, yakıt pilli ve elektrikli hibrit araçlarda MTV ve ÖTV muafiyeti ve ekonomik ömrünü doldurmuş araçlarda kademeli MTV artırımı uygulanacak. Belgeyle uygulamadan Maliye Bakanlığı sorumlu tutuluyor. Ulaştırma Bakanlığı da deniz ve demiryolu taşımacılığının özendirilmesi ve artırılması için yetkilendiriliyor.

Belgeyle ayrıca, AB direktifleri esas alınarak verimsiz enerji kullanan buzdolabı, televizyon, lamba gibi ürünler denetlenerek satışına kısıt getirilebilecek veya tamamen yasaklanabilecek. Büyükşehir belediyeleri de belgenin yayımı sonrası Ulaşım Master Planı'nı 12 ay içerisinde hazırlayacak. Onay için YPK'ya gönderilen Enerji Verimliliği Eylem Planı'na göre kamu kurumlarının, 2015 yılına kadar bugün kullanılan enerjiden en az yüzde 10 ve 2023 yılına kadar yüzde 20 tasarrufta bulunmaları zorunlu olacak. Kamu alımlarına asgari enerji verimlilik kriteri getirilecek. Böylece kamu kuruluşları artık enerji verimliliği belgesi olmayan malı alamayacak.

Etiketler
Ynt: Bu Haberle İlgili Görüşleriniz?...

alım gücü düşük 10 ve yukarısı yaş grubunda araç kullanan vatandaşın vay haline, tabii bizim de....

Ya bizim avrupa birliğine falan gireceğimiz yok ama ne hikmetse şartlarına zorlanıyoruz bi zevkimiz arabamız var onuda kursağımızda bırakacaklar içimden çok güzel şeyler yazmak geliyor ama neyse ben o küçük motorlu ufak dandik araçlara binmek zorundamıyım kardeşim ne biçim bir ülkede yaşıyoruz anlamıyorum resmen araçları zorla sattıracaklar bize bu kanunları çıkaranlar hepsi 12 silindir arabalara biniyolar benzin beleş bizim araçların zaten çoğu lpg li yeni dizellerden bile daha çevreciler ama kimse bunu görmüyo baştaki şerefsiz baronlar herşeyi yaptırıyolar bu kadar basit...

bence bu uygulama bizim araçları etkilemez çünkü biz zaten en son dilimden en pahalı vergiyi ödüyoruz.....

panik yapmayın bence bu işin olması zor. olursa ancak bundan sonra trafiğe çıkacak araçlar için olur veya tüm araçlar için geçerli olsada bizim araçlarımız için ancak şimdiki kadar rakamlarda olur. belki ufak tefek oynamalar olabilir ama fahiş bir rakam çıkmaz çıkamaz. 15000 tl lik zj ye 5000 tl vergi çıkmaz hukuka aykırı. cebimdden para çalmış olur devlet bu vergiyi aşan bir durum hiç korkmayın derim. zaten 15 yaş ve üstü olan araçlarımız bu trafiğe çıktıklarından beri eşek yüküyle vergi ödediler. daha bunun üstüne birşey olmaz olamaz o zaman bu araçları trafikten çekmek hurdaya çıkarmak gerekir ki böyle olsa bile devlet bir ayrıcalık tanıyacaktır ne yani çöpe mı atacaz araçları saçmalamayın

Böyle durumlarda panik yapmayıp sakin olmak iyidir. Türkiyedeki araçların büyük bir çoğunluğu 10 yaşından büyük. Bunların vergileri kullanılmalarına imkan tanımayacak kadar artarsa o arttırımı yapanın seçimleri birdaha kazanamayacağına emin olabilirsiniz.

GEZGİN' Alıntı:
Ya bizim avrupa birliğine falan gireceğimiz yok ama ne hikmetse şartlarına zorlanıyoruz bi zevkimiz arabamız var onuda kursağımızda bırakacaklar içimden çok güzel şeyler yazmak geliyor ama neyse ben o küçük motorlu ufak dandik araçlara binmek zorundamıyım kardeşim ne biçim bir ülkede yaşıyoruz anlamıyorum resmen araçları zorla sattıracaklar bize bu kanunları çıkaranlar hepsi 12 silindir arabalara biniyolar benzin beleş bizim araçların zaten çoğu lpg li yeni dizellerden bile daha çevreciler ama kimse bunu görmüyo baştaki şerefsiz baronlar herşeyi yaptırıyolar bu kadar basit...

Aynen katılıyorum sana eline saglık

ben bu uygulamayı hiçbir hükümetin yapabilecegine nede buna fırsat bulabilecegine inanmıyorum heleki bu seçim arefesinde bu memlekette hibrit araba alabilecek vatandaş sınıfından kaç kişi var allahını severseniz o iş kaymak tabakanın işi agalar kim hibrit alırsa alsın ben binerim baba arabama zaten eşşek yüküyle vergi veriyom daha ne vercegim spor uçak sahibide benimle aynı vergiyi veriyor varmı bundan ötesi sonra kimse mecbur tutulamaz hibrite bin yok efendim kibrite bin küçük arabaya bin şudur budur diye avrupada cherokee kullanılmıyormu yani ben sekiz sene yurt dışında kaldım nelerini gördüm ..bıraksınlar milletin cebiyle ugraşmayı bu memelekette 10 yaşın üzerinde sayısız araç var ne olacak şimdi at bunu kullanamazsın mı diyecekler üstelik şu son dönemde en baba arabalarda dahi lpg takılı durumdayken napcak millet taş gibi arabasını bırakıp uyduruk çeng çing çong marka arabalaramı bincez sonra türkiyede bir otomobil sanayisi var kim koçmu sabancımı tüm üretimini hibrite tamamen nası döndürecek hibritinde bir alt yapısının sanayisininde ihtiyaç olarak gelişmesi en önemlisi hakim ülkelerin evet beyler biz size artık petrol satmayalım bu bagımlılıktan sizde kurtulun hadi bir başka enerji kaynagını kullanabilecek donanım ve teknolojiyi ülkenize yerleştirin demesi lazım bu işler böyle arkadaşlar biz pazar ülkelerin başında gelen herşeyi dışarıdan alan dışa bagımlı bir ülkeyiz abi birde ucuz sanki at abicim arabanı napıcan sekiz silindirli öküz gibi bagıran arabayı al bak kutu gibi hafif pilli milli hee biraz pahalı emme yassah artık buna mı binceniz diycekler baba kalem pille çalışmıyor ya bu meret onunda akü sorunu onunda şarj sorunu olmayacakmı dolayısıyle onunda kimyasal atık sorunu olacak onu napıcaz küçük yada hibrit sanmıyorum kolay oturmaz enerji savaşları halen sürüyor işte libya -ırak-kerkük-tunus yakında suriye arkasından arap dünyasının tümü ve görceniz ortadogu kaynıycak tek nedeni siyah elmas kimse böyle bir enerji kaynagını eline geçirmişken bagımlılıkları degiştirecek teknolojik gelişmelerin genel olarak önünü açmaz petrol savaşları sürerken dominant ülkelerin hiçbir bizim gibi pazar ülkelerde bu türden gelişmeleri istemez abicim o zaman bana ona buna şuna ne satacak nası beni elinde tutacak ne diycekler artık petrole bagımlılıktan kurtuluyoruz çünki aldıgımız petrolün en büyük tüketimi iç piyasada gidiyordu bizde trafikte millete benzinli dizel arabaları attırdık şimdi pilli arabalarmı kullandıracaz diycekler.çevre mevre hikaye kardeşim..neyse fazla uzatmayayım başımıza iş sarmayalım

bir ihtimal yapabilirler kazıkladıkça oyları artıyor yani deve meselesi ben bulduğum kazıkları biriktiriyorum olaki ellerinde kalmazsa kargoyla göndereceğim

Biz çok zengin bi ülkemiyiz ki ya baştakiler halkı öyle görüyo heralde kendi çok zengin oldukları için heralde olabilir tabii zaten dünyanın en pahalı mtv sini her altı ayda bir g..tümüze sokuyolar daha da yolun arkadaş şeye giren şemsiye açılmazmış dünyanın hangi ülkesinde 15 yaşındaki araca 800 lira vergi alınıyor ya böyle bi saçmalık varmı bütün rezilliklerde türkiye lider zaten neyse ya çok doluyum daha fazla konuşmıyım umarım bizi fazla acıtmaz..

küçük ağa' Alıntı:
bir ihtimal yapabilirler kazıkladıkça oyları artıyor yani deve meselesi ben bulduğum kazıkları biriktiriyorum olaki ellerinde kalmazsa kargoyla göndereceğim

12 haziran geliyor ağam.

muratbilici' Alıntı:
söz milletin ;) uğurlar ola ;D
yoksa nasıl yeniden istanbul yapılacak ;D

benim umudum yok,bir torba kömüre satılmışız,..zülfü evaneli'nin dediği gibi rüzgarla yarışan,atlar'da satılık.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,790
Kayıtlı Üye Sayımız
166,604
Kaydolan Son Üyemiz
mehmedoah

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR