Boğaziçi Üniversitesi'nde Sesli Betimleme Gala'sına Davet

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan YOL Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 0
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 2,248

YOL

SEDAT AÇIL
Mesajlar
10,408
Tepkime Puanı
531
Yer
İstanbul, Acıbadem
Web
www.sedatacil.com
Telsiz Çağrı Kodu
TB2FKL
BOGAZIÇI ÜNIVERSITESI’NDE SESLI BETIMLEME GALASI

Bogaziçi Üniversitesi Sesli Betimleme Çalisma Grubu Türkiye’de ilk kez bir filmin, görme engelliler tarafindan da takip edilebilmesi için, sesli betimlemesini gerçeklestirdi.

24 Kasim 2006 Cuma günü görmeyenler için özel bir gün. Türkiye’de ilk kez yapilan bir çalismayla Bogaziçi Üniversitesi ögrencileri görme engellilerin de sinema filmlerini özgürce izleyebilmeleri için Umut Aral’in Çarpisma adli kisa filminin sesli betimlemeli versiyonunun galasini Bogaziçi Üniversitesi Albert Long Hall (BTS) Konferans Salonu’nda gerçeklestirecek.

Bilindigi gibi sinemada görsellik çok ön plandadir. Filmlerdeki görsel sahnelerin çoklugu ve önemi bir görmeyenin film izlemesini önemli ölçüde zorlastirmaktadir. Görme engelliler sinema filmlerinin büyük bir bölümünü anlayamamakta ve filmleri tek baslarina izleyememektedirler. Eger yanlarinda bir arkadaslari varsa bu arkadaslari filmi izlerken konusma olmadigi anlarda görme engelliye filmi canli olarak anlatmaktadir. Oysa bu sorunun çözümü amaciyla Kuzey Amerika’da ve Avrupa ülkelerinde Sesli Betimleme (Audio Description) adi verilen bir sistem uygulanmaktadir. Sesli betimleme bir filmde herhangi bir anlaticinin veya konusmanin olmadigi sahnelerde görme engelliler için mekânin, kisilerin ve sessiz gelisen olaylarin betimlenerek anlatilmasi anlamina gelmektedir. Örnegin, filmde konusma olmadigi ve müzigin yükseldigi bir anda içeri baska biri girebilir, bir kisi odayi terk edebilir vb... Ancak bu durum üçüncü bir ses tarafindan anlatilmazsa görmeyen o an filmde ne oldugunu anlayamayacaktir.

Engellilik kavraminin aslinda toplumdaki düzenleme ve önyargilardan kaynaklanan bir engellenmislik durumu oldugu inanciyla hareket eden ve toplumdaki bu engellerin ortadan kaldirilmasi için projeler üretip uygulamayi amaçlayan Engelsiz Erisim Grubu, geçtigimiz yaz aylarinda Bogaziçi Üniversitesi Mithat Alam Film Merkezi ve Bogaziçi Üniversitesi Engelliler Komisyonu ile ortaklasa bir çalisma baslatarak Sesli Betimleme Grubu’nun kurulmasinin saglamistir. Tamamiyla gönüllülerden olusan bu grup ülkemizde de sesli betimleme uygulamasinin yapilmasi yönünde ilk adimlari atmistir. Teknik ekip, organizasyon, tanitim ekibi ve film betimleme ekibi olmak üzere kendi içinde kollara ayrilan Sesli Betimleme Grubu hizli bir çalismayla öncelikle yurt disindan getirdikleri ve örnek alabilecekleri sesli betimlemeli filmleri izlediler. Daha sonrasinda grup üyeleri degisik öneriler arasindan Umut Aral’in Çarpisma isimli kisa metrajli filminin sesli betimlemesini ilk proje olarak gerçeklestirmeyi kararlastirdi. Yaklasik iki aylik yogun bir çalisma sonucunda filmin sesli betimlemesi tamamlandi ve 24 Kasim 2006’da Bogaziçi Üniversitesi Albert Long Hall (BTS) Konferans Salonu’nda galasinin yapilmasi kararlastirildi.

Sesli Betimleme Grubu’nun hedefleri arasinda görme engelli okullarinda sesli betimlenmis film gösterimleri yapmak, sivil toplum örgütlerinin ve medyanin bu konu hakkindaki destegini almak ve Türkiye’deki görme engellilere Türkçe sesli betimlemeli filmlerin ulasmasini saglamak bulunmaktadir. Daha ileriye dogru atilacak adimlar kisa metrajli filmlerin ardindan uzun metrajli filmleri betimlemek yönünde olacaktir. Bunun için de Sesli Betimleme Grubu’nun daha profesyonel atilimlar yaparak stüdyo açarak çalismalara hiz kazandirmasi gerekmektedir. Grubun önemli hedeflerinden birisi de Türkiye’de gittikçe yayginlasan DVD’ler içinde de tipki dil ve altyazi seçenekleri gibi sesli betimleme seçeneginin de bulunmasini saglamaktir. Diger hedefler arasinda ise bu uygulamadan olabildigince çok görme engellinin faydalanabilmesi için sinemalarin gerekli teçhizatla (kulaklik gibi) donatilmasi bulunmaktadir. Bu uygulama görme engelli insanlarin bir baskasina ihtiyaç duymadan filmin tamamina hâkim olabilmesini saglayacagi gibi sinema sektörüne yeni bir boyut kazandiracaktir. Projenin büyüyebilmesi için kamuoyunun destegi de kuskusuz oldukça önemlidir. Bu sayede sesli betimleme uygulamasi yurdun her yerine yayilabilecek ve ülkemizdeki tüm görme engelli insanlara bu hizmet sunulmus olacaktir.

Sesli Betimleme Grubu’nun çalismalarina dahil olmak için seslibetimleme@boun.edu.tr adresine bir e-posta gönderebilirsiniz.

BASINA NOT: Grup üyeleri ile söylesi yapmak isterseniz grubun iletisim koordinatörü Hatice Kaymak ile iletisime geçebilirsiniz. Tel: (544) 838 32 39 E-Posta: seslibetimleme@boun.edu.tr
 

SON KONULAR - FORUM