Bir Doğa Harikası; Kefe Yaylası (Denizli Yatağan)

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan PASIFFLORA Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 20
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 34,650

PASIFFLORA

Kamp III
Yer
İstanbul
Bir doğa Harikası; Kefe Yaylası ( Denizli Yatağan )

Bir türlü vakit bulamadığım ancak uzun zamandır yazmak istediğim yerlerden biri de; Denizli Yatağan Kasabası’nın bir doğa harikası olan Kefe Yaylası idi.

Kefe Yaylası’ndan önce çocukluğumun geçtiği yer olan Denizli Yatağan Kasabasından biraz bahsetmek istiyorum.

Yatağan kasabasına 5 km. mesafede olan Kefe yaylası, Yatağan ile Honaz ilçesinin bazı köylerini birbirine bağlayan asfalt yol üzerinde yer alıyor. 1100 m. rakımlı yaylada karaçam, kızılçam ve ardıç ağaçları bol miktarda bulunuyor.

Denizli-Antalya otoyolu olan yolu takip ederek Serinhisar’a geldikten sonra buradan soldaki yola dönerek Denizli Yatağan’a gelebilirsiniz. Yatağan Kasabası yerleşim yeri olarak çok eskiye dayanan geçmişe sahip. Burada insanlar yıllarca demiri işlemiş, çeliğe su vermiş. Osmanlı askerlerinin kılıç,kasatura ve palalarını imal etmiş. Kasabamızın halkı o kadar çalışkan ve azimli ki hemen hemen her evin alt katında bir demir atölyesi yer almakta, hepsinden de pres ve şahmerdan sesleri duymak mümkün. Keşke kasabalılar bu yoğun emeklerinin ve alın terlerinin karşılığını alabilseler. Denizli`nin Yatağan Kasabası`bıçak imalatı konusunda dünyanın bir numarası. Ancak ne devlet, ne de özel işletmeler ilgilenmediği için, Yatağanlılar bıçaklarını ne iç pazarda nede dış pazarda pazarlama imkanı bulamıyorlar. Yatağan`da 300 adet bıçak imalatı yapan aile var. Almanya`nın ünlü Solingen bıçaklarından bile daha kalitelidir. Halbuki Solingen bıçaklarının sahibi de bu işi Türkiye`de öğrenip, Almanya`ya gitmiştir.

Orman turizmi bakımından yaylarımız insan sağlığına olağanüstü hizmet eden bir zenginliğe sahip. Turizme açılabilecek o kadar çok yaylamız var ki, hiçbirini değerlendiremiyoruz. Kasabanın imalatı olan bu mamulleri tanıtmak için Yatağan Belediyesi her yıl Ağustosun ilk pazarı ( 5-6 Ağustos tarihlerinde ) Kefe Yaylası’nda Bıçak Festivali düzenlemektedir.

Kasabaya ismini veren Yatağan Baba türbesinde metfun bulunan yatır, Selçuklu uç beyi olup 1199 yıllarında yaşamış ve bu bölgeyi feth ederek Türklere geçmesini sağlamıştır. Asıl adı Osman Bey olan Yatağan Baba’nın 1223 tarihinde vefat ettiği mezar taşında yazılıdır.

Kasabanın içinden geçerek Kefe yaylası yoluna yöneliyoruz. Yol halen asfalt ve bakımlı olduğu için araçalarla rahatça çıkılabiliyor. Yaklaşık 5 km. gittikten sonra Kefe yaylasına gelmiş bulunuyoruz. Yatağan Belediyesi buraya büfe, wc, futbol sahası, 5 adet çeşme ve at koşu pisti yaptırarak halkın hizmetine sunmuştur. Yaz mevsiminde buraya çok rahat kamp kurulabiliyor ve bütün ihtiyaçlar buradan temin ederek günlerce kalınabiliyor. Öyle ki kasabalılar ve yakın köylerden gelenler burada yetiştirdiğ sebze ve meyveleri , kasaplar etlerini satışa sunuyor. Yurdumuzda yayla turizmine en güzel örnek burası olsa gerek.

Etiketler
Ynt: Bir Doğa Harikası; Kefe Yaylası (Denizli Yatağan)

Ve işte fotoğraflar;
SL274783.jpg

Hemen kendimize uygun bir yer bulup çadırımız kurduk.

SL274735.jpg

SL274664.jpg

SL274900.jpg

Ertesi sabah misafirlerimiz vardı; sesleriyle uyandık :smiley: :smiley: :smiley:

SL272196.jpg

SL274745.jpg

Çadırın fermuarını açar açmaz mi gibi çam kokularını hissettik

SL274853.jpg

Küresel ısınmadan Kefe Yaylası da etkilenmiş ve bazı çeşmelerin suyu ya azalmış, yada tamamen kesilişti. :( :( :(

SL274805.jpg

Ancak bazı çeşmelerin ise suyu halen akıyor. :D :D :D

SL274816.jpg

SL274813.jpg

Aniden bastıran yaz yağmuruyla beraber hemen çadırlarımıza girdik.

Yağmurdan sonra gökyüzünün güzelliği görülmeye değerdi doğrusu...

SL274819.jpg

Etrafı da mis gibi çam ve toprak kokusu kaplamıştı...

SL274711.jpg

Yağmurla birlikte hava biraz serinlemişti.

SL274751.jpg

Bizde kamp ateşimizi yaktık ve hemen yerimizi aldık, aynı zamanda akşam yemeğimizi pişirecektik bu ateşle :D :D :D

SL274821.jpg

SL274824.jpg

SL274838.jpg

içim açıldı fotoğraflarınız sayesinde :smiley:. payalşım için teşekkürler.

Fotograflar icin Teşekkürler suan okudugum icin sadece seyirci kalıyorum ve içim içimi yiyor. En kısa zamanda okulu bitirip sizleri farklı yerlerle tanıstırmak isterim. :D

Merhaba Selma Hanım,

Bu yazınızı atlamışım. "Denizli Gezilecek Yerler" başlığında bugünkü yazı ve fotoğraflarınızı gördüğümde, Kefe Yaylası ile ilgili linki görünce okudum. Yatağan ve Kefe Yaylası bilgi ve fotoları çok güzel, teşekkürler.

Birkaç yıldır Kefe Yaylası ilgimi çekiyor. Yaz mevsimindeki aşırı sıcakları pek sevdiğim, söylenemez. Bizim Ege Çukuru, Çukurova denli olmasa da sıcağı açısından bayağı bir bezdirici oluyor yaz mevsiminde. O nedenle gözüm, yaz mevsiminde yaylaları arar. Yaylaların o temiz ve serince havası, sağlık açısından belirtmeme gerek yok sanırım... İşte Kefe, bu noktada dikkatimi çekmişti. Gerçi Yatağan'ı biliyordum zaten; bıçakçılığı ile ünlü olması nedeniyle. Tıpkı Yeşilyuva'nın ayakkabıcılığı, Kızılhisar'ın(Niye Serinhisar yaptılar bilmem?...) leblebiciliği gibi..

2007 Temmuz ortalarında, Kızıldağ dönüşü, http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=25710.0 Yatağan'a uğramıştım. Zamanım azdı ve o nedenle Yeşilyuva ve Kefe'yi görememiştim. Yatağan'dan çeşitli özelliklerde bir miktar çakı ve bıçak da almıştım. Aşı bıçaklarını aşıcılıktan anlayan eş dosta armağan etmiştim, keşke daha çok alsaymışım.. (Bıçak almak belki gezi nedeni olur kimbilir?... :smiley:) http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=3894.0 linkinde ilgili birkaç fotoğraf da var..

Size Kefe'yi sormak istiyorum. Gitmek için, sanırım yaz mevsimi daha uygun gibi. Gereksinimleri karşılamak için Yatağan'ın yakın olması da ayrı bir artı olmalı. Havası temiz ve serince olan bir yer ise gidip kalınabilir diye düşünüyorum.. Bu konularda bizleri aydınlatabilirseniz, memnun oluruz.

İyi geziler.
Cavid Sezen

gezmen' Alıntı:
Merhaba Selma Hanım,

Bu yazınızı atlamışım. "Denizli Gezilecek Yerler" başlığında bugünkü yazı ve fotoğraflarınızı gördüğümde, Kefe Yaylası ile ilgili linki görünce okudum. Yatağan ve Kefe Yaylası bilgi ve fotoları çok güzel, teşekkürler.

Birkaç yıldır Kefe Yaylası ilgimi çekiyor. Yaz mevsimindeki aşırı sıcakları pek sevdiğim, söylenemez. Bizim Ege Çukuru, Çukurova denli olmasa da sıcağı açısından bayağı bir bezdirici oluyor yaz mevsiminde. O nedenle gözüm, yaz mevsiminde yaylaları arar. Yaylaların o temiz ve serince havası, sağlık açısından belirtmeme gerek yok sanırım... İşte Kefe, bu noktada dikkatimi çekmişti. Gerçi Yatağan'ı biliyordum zaten; bıçakçılığı ile ünlü olması nedeniyle. Tıpkı Yeşilyuva'nın ayakkabıcılığı, Kızılhisar'ın(Niye Serinhisar yaptılar bilmem?...) leblebiciliği gibi..

2007 Temmuz ortalarında, Kızıldağ dönüşü, http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=25710.0 Yatağan'a uğramıştım. Zamanım azdı ve o nedenle Yeşilyuva ve Kefe'yi görememiştim. Yatağan'dan çeşitli özelliklerde bir miktar çakı ve bıçak da almıştım. Aşı bıçaklarını aşıcılıktan anlayan eş dosta armağan etmiştim, keşke daha çok alsaymışım.. (Bıçak almak belki gezi nedeni olur kimbilir?... :smiley:) http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=3894.0 linkinde ilgili birkaç fotoğraf da var..

Size Kefe'yi sormak istiyorum. Gitmek için, sanırım yaz mevsimi daha uygun gibi. Gereksinimleri karşılamak için Yatağan'ın yakın olması da ayrı bir artı olmalı. Havası temiz ve serince olan bir yer ise gidip kalınabilir diye düşünüyorum.. Bu konularda bizleri aydınlatabilirseniz, memnun oluruz.

İyi geziler.
Cavid Sezen

Teşekkür ederim Cavid Bey

Gerçekten güzel bir yayladır Kefe Yaylası, Yatağan'a yakınlığı nedeniyle ihtiyaçlarınızı karşılamanızın kolay olabileceği gibi, yaylada bir minik market, kasap kamp alanında tuvalet, elektrik ve su mevcut. Bu yüzden kasabaya inmenize gerek kalmayacaktır.

Havası temiz ve serindir. Akşamları giymek üzere yanınıza hırka almanızı öneririm. Ağustos ayının ilk hafta sonu ise festival düzenlenir, ( bu sene sanırım 8 - 9 Ağustos'da olacak ) cıvıl cıvıl olur, ancak daha sakin bir yer isterseniz kamp alanını geçer geçmez sağa saparak daha yukarı çıkabilirsiniz ki orada da yalnız değilsinizdir aslında, kamp bölgesinden kaçanlar kamşularınız olacaktır.

Festivalden hariç Haziran'da okulların kapanmasıyla beraber Denizli'de yaşan Yatağanlılar yada il dışında Türkiye'nin çeşitli illerinde yaşayan Yatağanlılar gelir ve birkaç ayı burada geçirir, öyle ki Ağustos sonu Eylül başı itibari ile yavaş yavaş kamp alanı boşalmaya başlar, ancak o güne kadar minik bir köy havasındadır kamp alanı

Gittiğinizde beğeneceğiniz tahmin ediyorum, iyi tatiller

Resimler ve bilgiler için teşekkürler.
Yine güzel paylaşımlar. Yayla kadar dikkat çekici el işi demir çelik ürünleri var demekki ben Denizli bıçagı v.s bilirdim demekki membası yatağanmış neyseki yinde biliyormuşum.
bıcak var marka yok solingen karşısında yatagangen gibi bir markalaşma olsa ah ah diyor insan
İtalyan,İngiliz tüfeklerinden, daha iyi iş çıkaran. Konya ilimizin Huğlu beldesi gibi çok buna benzer yeteneklerimiz var.
Öncü olacak marka uzmanları, toplulukları, ticaret odaları malum bu işlerle ugraşmıyorlar..
Umarım çok güzel olur..
Sorunsuz seyehatler dilerim..

Teşekkür ederim Selma Hanım. Bu bilgiden en uygun bir zamanda yararlanacağız. Sanırım linkteki yer olmalı. Eğer doğru ise, Yatağan merkeze 7.3 km görünüyor Wikimapia'da. http://wikimapia.org/#lat=37.6260267&lon=29.3822479&z=16&l=36&m=b

Cavid Sezen

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,764
Kayıtlı Üye Sayımız
166,581
Kaydolan Son Üyemiz
dr.cenkay

SON KONULAR

Geri