Bıçak Bakımı Nasıl Olmalı?

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Replades Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 23
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 40,116
Ynt: Bıçak Bakımı Nasıl Olmalı?

Zeytinyağı ahşap ürünlerin finişinde çok kullanılan, benim daha çok ayrı bir yatırımı gerektirmemesi ve kolay bulunurluğundan dolayı önerdiğim bir çözüm. Aklıma gelen diğer yöntemlerin daha üstün olduğundan bahsetmiştim ancak aşağıdaki(*) örnekteki gibi zavallı durumdaki çıplak bir bir ahşap sap mutfakta, elinizdeyken en kolay çözüm bildiğimiz, basit zeytinyağıdır. Raftan alırsınız, sürer, fazlasını sonra silersiniz.

* :
Bicak bakimi  suda kalmis sap 01

.

Eğer en ufağı 1 kilo olan beziryağını ve tiner/terebentini almaya razıysanız ya da balmumu karnuba mumu gibi şeylere erişiminiz varsa, bir bıçak sapını kaplayacak epoksiye yada japon yapıştırıcısına para vermek ve bunu temiz uygulamak gereğince zımparalamak sorun değilse, vakuma ve stabilizasyon ürününe erişiminiz varsa bunlar tabii ki daha güzeldir. Eğer koşullar o kadar da elverişli değilse zeytinyağı hiç yoktan basbayağı iyidir.

Aratırsanız zeytinyağı ile finişi yapılmış ekmek tahtaları ya da mutfak ürünlerini görebilirsiniz. Doğal bir finişi için tercih ediliyor.

Google'layalım: https://www.google.com.tr/search?q=wood+finish+olive+oil&tbm=isch

"Önerdiğimiz bir çözüm değildir" derken bunun gerekçesini, koşulunu söylemeleri gerekir. Örneğin bizim kendi bıçaklarımızda kullandığımız ahşabın türünden dolayı herhangi bir finişe gerek yoktur der anlarız. Ancak başka da bir önerileri yokken bunu da önermemesi çok da katkı sağlamıyor.
 

Etiketler
Ynt: Bıçak Bakımı Nasıl Olmalı?

Bezir yağı ile bitirişini yaptığım bir balta sapının fotoğrafını vereyim.

Dovmebalta01 son 11
.

Bunun sapına selülozik tinerle incelttiğim Türk nevi bezir yağını sürmüştüm. Öncesinde de sapı kalından inceye doğru değişen zımparalarla zımparalamıştım. İş bitince verdiği hissin, kaba rendelenerek bitirilen bir balta ya da çekiç sapından çok çok farklı olduğunu söylemeliyim.
 

Ynt: Bıçak Bakımı Nasıl Olmalı?

deserteagle' Alıntı:
"Önerdiğimiz bir çözüm değildir" derken bunun gerekçesini, koşulunu söylemeleri gerekir. Örneğin bizim kendi bıçaklarımızda kullandığımız ahşabın türünden dolayı herhangi bir finişe gerek yoktur der anlarız. Ancak başka da bir önerileri yokken bunu da önermemesi çok da katkı sağlamıyor.

Eylem Bey merhaba,
Sanıyorum bana yanıt veren kişi teknik olarak konuya hakim değil. Zeytinyağı önermemesinin sebebini sorduğumda aşağıdaki gibi bir yanıt geldi:

Bir zararı var mı yoksa yok mu bilemiyorum; sonuç olarak zeytinyağını yağ olarak kullanılan yerlerde kullanılması gerektiğini düşünmekteyim :smiley: . Yine de tercih sizin kullanmak isterseniz bıçağınızda siz bilirsiniz.
 

Ynt: Bıçak Bakımı Nasıl Olmalı?

Arkadaşlar zeytinyağı asiditesi yüksek bir yağdır. Herhangi bir çıplak ahşap yüzeye sürdüğünüzde kötü koku, çürüme, sararma yapabilir. Ağacı korumak için uygun bir yağ değildir. Komşumun yazdığı gibi bezir yağı, ceviz yağı, kamelya yağı gibi yağları kullanmanızı öneririm. Bunlar sertleşen ve koruyucu yağlardır.

Bir alternatif olarak mineral yağ ve balmumunu 1 e 1 oranında karıştırıp da uygulayabilirsiniz.


Uzun süre kullanmayacağınız her türlü kesici gerecinize(yiyecek için kullanmadığınızı varsayarak) wd40 sıkmanız her zaman hazır olmasını sağlar. Ayrıca büyük enli bıçaklarla yakacak odun yararken wd40 sıkmak işinizi kolaylaştırır.

Yiyecek için kullanılacak bıçaklarda ise ballistol kullanabilirsiniz.

Bulaşık makinesi 70-80 derece gibi yüksek sıcaklıklara ulaştığından ince profilli mutfak bıçaklarında körelmenin yanında bükülme de yapabilir. Bunun dışındaki çakılarda bir miktar köreltebilir. Çünkü ağzın en uç kısmındaki mikro ağız suyun ısısından deforme olabilir. Fakat çeliğin kimyasal yapısı bozulmaz, yumuşamaz. Bunun için çok daha yüksek sıcaklıklar gerekir. Ben sizlere artık gelişmiş teknolojinin harika ürünleri olan elmas bileme taşlarını öneririm. Doğa koşullarında detaylı bileme yapacak ne yeriniz ne zamanınız olacaktır. İyi bir elmas taş çok ısa zamanda kolayca gayet güzel iş görecek bir kesici ağız yaratacaktır. Yapısı gereği yumuşak çelik, karbon çeliği, alaşım çeliği dinlemez hepsini kolayca aşındırır. Önerim DMT marka olanlarından almanızdır. Benim mesleğim lüthiyelik. Dolayısıyla kesici gereçler, bakımları, bilenmeleri, bileme ekipmanları sürekli haşır neşirim. Usturalarım için kullandığım ekipmanın bir kısmı:

20121109221628.jpg


Aklınıza takılan varsa özel mesajla sorabilirsiniz.
 

Ynt: Bıçak Bakımı Nasıl Olmalı?

sarelle500gr' Alıntı:
Arkadaşlar zeytinyağı asiditesi yüksek bir yağdır. Herhangi bir çıplak ahşap yüzeye sürdüğünüzde kötü koku, çürüme, sararma yapabilir. Ağacı korumak için uygun bir yağ değildir.

4-5 yıl önce edindiğim, zeytin ağacından tornalanmış ve zeytin yağıyla yağlanmış bir çanağım var. Kemeraltı'ndaki bunu aldığım mekanda bunun gibi zeytinyağı ile yağlanmış bir çok ürün vardı. Bu çanakta herhangi bir koku ya da başka bir olumsuzluk yok. Mekandaki ustanın da herhalde ustasından aldığı bir yöntemdi bu yağlama. Aynı şekilde Çukurcuma'da uğradığım bir mekanda da ahşap ürünlerde yine zeytinyağı kullanılıyor.

Ben de bulabildiğim en kıymetsiz ahşaptan sapı bulup bir deneme yapayım dedim. Sapı muhtemelen kavak olan bir spatüla buldum. Bunu yağlayacaktım. Yağlarımızın olduğu dolabı açınca elim gayri ihtiyari olarak sızma zeytinyağına gitti. Neyse, bu sapı yağlayıp bir kenara koydum ama aklıma bu ayrıntı takıldı. Google'layınca akşapta zeytinyağı kullananların "virgin olive oil" kullandıklarını fark ettim. (Yani sızma zeytinyağı) Bu asitlenme şeysi rafine yağ kullanımıyla olabilir. Ne de olsa birinde %0.8 diğerinde %3 filan.

Artık rafine yağı nasıl yapıyorlarsa...

-- o --

Bu arada ben olabildiğince masrafsız, erişilir çözümleri söylemeye çalışıyorum ama hazır ürünleri de atlamamam gerek. Halihazırda ben de bu tür ürünleri çok kullanıyorum. Tik yağı adı altında satılan yağların iyi iş gördüğünü de söyleyeyim. bunlar akışkan, kolay sürülen, iyi emilen yağlar.
 



Ynt: Bıçak Bakımı Nasıl Olmalı?

Eylem bey şöyle söyleyeyim; ben lütiye'yim. Dolayısıyla her türlü ahşap malzeme cilalar, yağlar ile haşır neşirim. Şimdiye kadar ahşap üzerinde sayısız yağ, cila vs kullandım. Ben kişisel olarak zeytinyağını önermiyorum. En güzeli kurunca sertleşen ve koruyuculuğu yüksek yağlar kullanmak. Misal bezir yağı, çin kamelya yağı gibi.
 

Ynt: Bıçak Bakımı Nasıl Olmalı?

Bu, listenin en en altına koyduğum bir yöntem. Zaten listedeki herhangi başka bir yöntemi yapma imkanı olana gidip de zeytinyağı ile yağla demem. Ancak herkese git şuradan şunu al, bıçağın fiyatının mislini yağa, muma, kimyasala ver diyecek değilim. Sizin gibi benim gibi çeşit çeşit ürün stoklayanların zaten derdi olmayan bir konudan bahsediyoruz.
 

Ynt: Bıçak Bakımı Nasıl Olmalı?

WD 40 sadece temizleme amacıyla kullanılmalı, WD 40 uzun süre kaldığı yerde sakızlaşır ve aşındırma yapar. Bıçağı WD 40 ile temizledikten sonra "koruyucu" özelliği olan silah yağı sürüp saklayabilirsiniz.
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,622
Mesajlar
1,521,201
Kayıtlı Üye Sayımız
172,267
Kaydolan Son Üyemiz
Aylin aksoy

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst