Bıçak Bakımı Nasıl Olmalı?

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Replades Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 23
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 40,114

Replades

Ana Kamp
Mesajlar
27
Tepkime Puanı
0
Yer
Istanbul
Merhaba,
Forumda bir çok konuda üyelerin ihtiyaçlarına göre çeşitli bıçak önerileri mevcut. Bunun yanı sıra satın alınan bıçakların kullanımdan sonra ne şekilde bakımının yapılması gerektiğiyle ilgili pek detaylı bilgi bulamadım, yalnızca alakasız konuların içinde 1-2 satır olarak temizlenmesi gerektiğinden bahsedilmiş. Bir de Eylem Bey'in burada yazdığı balta bakımı ile ilgili bir yazı var, hakikaten çok faydalı bilgiler içeriyor. Fakat bu bilgileri bıçak veya çakılara birebir uygulayabilir miyiz çok emin değilim.

Bu bilgileri bir arada toplamak bir çok üye ve bu işte tecrübesiz olan arkadaşlara faydalı olacaktır diye düşünüyorum. Yukarıda yazan bilgileri bıçaklar için uygulayabilir miyiz? Siz bıçak, çakı ya da multi-tool diye tabir edilen çok amaçlı aletlerin bakımını ne şekilde yapıyorsunuz? Temizlemek için nasıl bir işlem uyguluyorsunuz?

Şimdiden teşekkürler.
 

Etiketler
Ynt: Bıçak Bakımı Nasıl Olmalı?

Konuyu şimdi farkettim. Bir şeyler toparlamaya başlıyorum. Ama önceden küçük bir başlangıç yapayım.

Kişinin bıçaklar konusundaki bilgisi ne kadar azsa o kadar az sorun çıkarsın ister. Bu düşüncesi de onu kolay körelmeyen bıçaklara yöneltir. Kolay körelmeyen bıçakların kolay da bilenmediğini öğrenmesi de pahalı bir bıçağa sahip olmasından sonra gerçekleşir. Böyle kolay bilenmeyen bıçaklarla karşılaşan bir kişi, böyle bir bıçağı kalitesiz diye de nitelendirebilmektedir. Bunun örneklerine zaman zaman rastlıyorum.

Kişi bıçak bakımını yapmayı öğrendikten sonra ise o kaçındığı bakımdan çekinmemeye ve bundan keyif almaya başlar. Bundan sonra bütçesinin %100'ünü bıçağa harcamaz; birazıyla taş, seramik, zımpara kağıdı, yağ, elmas gibi şeylerden kesesine uygun olanını alır. Bilgi ve becerisiyle kaliteli bıçaktan da ucuzundan da daha iyi faydalanabilir hale gelir.

Bıçaklar genelde paslanmazına denk geldiğimizden dolayı muhtemelen ilk olarak körelerek sorun çıkarır. Bundan sonraki diğer popüler problem de mutfaklardaki bıçaklarda görülen sap problemleridir. Suda çok kalan bıçağın sapının şişmesi, sapın kolayca dağılması ya da kırılması çok gördüğümüz sorunlardandır. Korozyon da bunları takip eden problemdir.

devamı gelecek....
 

Ynt: Bıçak Bakımı Nasıl Olmalı?

Merhaba
Bicak bakiminda yapilan en büyük hata bicagin sicak su ile temizlenmesidir,celigin suyu kacar kolay körlenir,bicaklarin sertligi rockwell sertligine göre ölcülür,celik ne kadar sertse okadar zor körelir,bilenmeside o kadar zor olur,celik ne kadar yumusaksa okadar kolay körelir,ama o kadarda kolay bilenir.
Selamlar
Muzaffer Kargu
 

Ynt: Bıçak Bakımı Nasıl Olmalı?

Suyun alabileceği her hangi bir sıcaklık çeliğin suyuna zarar vermez. Ne de olsa su 100 derece Celsius'ta kaynar ve meneviş sıcaklıkları en düşük olan çeliklerde bile 100C sorun çıkarmaktan çok uzaktır. Paslanmaz çelikler ise nispeten daha da dirençlidir. Belki yüzlerce saat boyunca kaynar suda kalırsa küçük bir ihtimalle az bir etkisi olabilir. Ancak 100-120 derecelerdeki menevişleme hiç menevişlenmemiş çeliğin sertliğini çok az da olsa arttırabilir de. Tabii çeliği menevişlenmemiş bir bıçağa rastlamazsınız.

Ancak sıcaklık bıçak için gerçekten de zararlı olur. Bıçağın sap kısmında etkisi çok olur. Ahşap nemden de sıcaklıktan da çok etkilenir. Ahşabı verniklemek de yaygın ve kötü bir uygulamadır ve bu vernik tabakası bütünlüğünü zamanla kaybeder. Ahşabın sapla birleşimi zaten bir süre sonra suda beklemekten ve ısınmaktan dolayı açılınca kalkan vernikle beraber ahşabın bozulmasını çok kolaylaştırır.
 




Ynt: Bıçak Bakımı Nasıl Olmalı?

Merhaba
Benim kendi tecrübem bulasik makinesinde temizlenen bicaklarin elle yikanan ve islak bezle temizlenen bicaklardan daha hizli köreldigidir,bunu belirtmek istedim.
Selamlar
Muzaffer Kargu
 

Ynt: Bıçak Bakımı Nasıl Olmalı?

Eylem Bey çok teşekkürler, devamını merakla bekliyoruz.

Bıçağın bilenmesi bana göre çok fazla bir iş yükü değil, yani her zaman elimizin altında olan aletin bakımını yapmak çok da yormaz beni aksine mutlu eder. Zira bıçağa bir sonraki ihtiyaç duyduğumda yarı yolda bırakmasını ya da teklemesini istemem.

Anladığım kadarıyla bıçağın sapının bakımı da en az çeliği kadar hatta daha fazla önemli hale gelebiliyor. Bıçağın sapı için nasıl bir bakım yapılmalı?
 

Ynt: Bıçak Bakımı Nasıl Olmalı?

Muzaffer Kargu' Alıntı:
Merhaba
Benim kendi tecrübem bulasik makinesinde temizlenen bicaklarin elle yikanan ve islak bezle temizlenen bicaklardan daha hizli köreldigidir,bunu belirtmek istedim.
Selamlar
Muzaffer Kargu

Sıcak sudaki "sıcaklığın" etkisini ele aldım ama eğer konu bulaşık makinesinde yıkanmanın etkisiyse o zaman daha geniş düşünmek gerek... Fazla ince hesaba girmeğe gerek yok. Eğer bulaşık makinesi cam eşyaları çizerek matlaştırıyorsa bıçakların ağzını da aşındırıp pekala köreltebilir. Bunun sıcaklıktan değil de deterjanın mekanik ya da kimyasal etkisinden olduğunu düşünüyorum. Kesin olan şu ki bulaşık makinesinden her daim kaçınmak gerek.
 

Ynt: Bıçak Bakımı Nasıl Olmalı?

Ben bıçaklarımı yağlamak için GUNSLİCK GUN FOAM kullanıyorum. Bıçakları kullanmadığım zaman kılıfı dışında ve yağlı olarak saklıyorum. Deri kılıfın tabaklanmasında kullanılan kimyasalların bıçakta paslanmaya neden olabileceğini okumuştum.
 

Ynt: Bıçak Bakımı Nasıl Olmalı?

tamahagane' Alıntı:
Ben bıçaklarımı yağlamak için GUNSLİCK GUN FOAM kullanıyorum. Bıçakları kullanmadığım zaman kılıfı dışında ve yağlı olarak saklıyorum. Deri kılıfın tabaklanmasında kullanılan kimyasalların bıçakta paslanmaya neden olabileceğini okumuştum.

Dediğiniz ürün bu değil mi? http://www.hilalavmarket.com/default.asp?git=9&urun=519
 



Ynt: Bıçak Bakımı Nasıl Olmalı?

tamahagane' Alıntı:
Ben bıçaklarımı yağlamak için GUNSLİCK GUN FOAM kullanıyorum. Bıçakları kullanmadığım zaman kılıfı dışında ve yağlı olarak saklıyorum. Deri kılıfın tabaklanmasında kullanılan kimyasalların bıçakta paslanmaya neden olabileceğini okumuştum.

Ben böyle akla çok yakın gelen kurallara zaman zaman uymuyorum. Malum, zaman zaman bana bıçaklarla ilgili soru soran oluyor, ben de kndi namıma merak ediyorum ve deniyorum da... Böylece kimi rivayetlerin üstüne gidip doğrulama şansım oluyor.

----------------

Bakım ile ilgili soru üzerine önce bloguma bir şeyler karaladım. şimdi onları buraya yapıştırıyorum:

Bıçak bakımı için öncelikle bıçaklarda ortaya çıkabilecek sorunlar hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Bunların en azından yaygınlarını bilmekle başlayıp sonra da bu sorunlarla baş etmeyi bilmek bıçak bakımının temelini oluşturur. Baştan külfetmiş gibi gelen bakım, alışkanlığa dönüşünce bulunmaz bir nimet olur.

Nüfusunun çokluğuna rağmen hak ettiği ilgiyi en az gören buna karşılık en çok iş yapan bıçaklar mutfak bıçaklarıdır.

Mutfak bıçakları çok zaman tavsiye edilen şekilde kullanılmaz, yıkanmaz ve saklanmaz. Bunların bir çoğu mutfak şartlarına dayanacak saplara ya da kolayca körelmeyecek namlulara sahip değildir.

Sapın korunması

Aşağıdaki ilk örnekte çok defa suda bırakılmış bir bıçağın ahşap sapı görülmektedir. Bu sap, suda kalmaktan dolayı namlu ve perçin malzemesinin etkisiyle yer yer kararmıştır.

Bicak bakimi  suda kalmis sap 01


Şekil 1: Suda kalmış sap.

Bicak bakimi  suda kalmis sap 02


Şekil 2: Suda kalmış sap.

Eğer bu bıçak her seferinde zaman kaybetmeden olabildiğince kurutulsaydı belki sapı bu kadar kötü duruma düşmeyecekti. Yine de sudan korunması için üreticisinin sadece üzerine sürülen verniğe bel bağladığı bu bıçak, sudan asla uzun bir süre korunamayacaktır. Vernik sadece yüzeyi örten, kısa sürede çizilmeye ve kalkmaya başlayan, böylece işlevini yitiren bir tabakadan ibarettir.

Eğer bir bıçak sapı ahşap olacaksa o zaman bu ahşabın dış etkilerden korunması gerekir. Ahşabı dış etkilerden korumak için suyun ve kirin ulaşabileceği her noktada koruma gerekir. Ahşap en azından yağlanarak yağın suyu itmesi sağlanabilir. Ancak söz konusu olan mutfak ise bu çok yetersiz kalabilir. Mutfaktaki deterjanlar, "kir" olan yağların olduğu gibi bıçağı koruyacağını umduğumuz yağların da hakkından gelir. O nedenle popüler bir koruyucu olan zeytinyağına mutfakta bel bağlamamak gerekir.

Zeytinyağının bu yetersizliğini, keten tohumunun yağının kaynatılması ile elde edilen bezir yağı aşar. Bezir yağı hızlı polimerleşen bir yağdır. Bıçak sapının emdiği keten yağındaki moleküller birleşerek uzun zincirler oluştururlar. Yani, bıçak sapına plastik emdirilmiş gibi olur.

Bir bıçak sapına tiner ya da terebentinle inceltilmiş bezir yağı sürüp artanını silmek ve ahşap yağı emmez olana kadar bir iki gün aralıklarla bu işlemi tekrarlayarak bezir yağını uygulayabilirsiniz.

Ahşabı korumak için balmumu karnuba mumu ve benzeri malzemeler ve bunların karışımlarını kullanmak da bezir yağı gibi faydalıdır.

Bunlardan da sağlam ve kalıcı bir yöntem olarak sapın siyanoakrilat yani bildiğimiz Japon yapıştırıcısı ile kaplanması tercih edilebilir. Ahşaba yapıştırıcı uygular, kuruyunca ince su zımparasıyla zımparalar ve güzel bir yüzey elde edene kadar bu yöntemi tekrarlarsınız. Bu yöntemle verniklenmiş gibi bir yüzey elde edersiniz. Ancak bu verniğin aksine göre ahşaba bir derece nüfuz ederek daha kalıcı olabilen bir yöntemdir.

Ahşap bıçak sapının mutfaktaki hor kullanıma tüm bu koruma yöntemlerinden daha iyi dayanmasını sağlayabilecek çözüm ahşabın stabilize edilmiş olmasıdır. Ahşap, en derin noktasına kadar emdirilen takviye malzemesi sayesinde artık sudan etkilenmeyecek bir hal alır. Bu, diğer koruma yöntemlerine göre çok daha ikna edicidir.

Bıçağın saklanması, kılıfın etkileri

Mutfak bıçaklarının aksine üzerimizde taşıdığımız bıçaklar bunu sağlayan kılıflara sahiptirler.

Deri kılıflar, özellikle de krom tabaklanmış olanları ile yapılan kılıfların bıçağın paslanmasına neden olurlar diye bir rivayet vardır. Bu iddianın her deri tipi için geçerli olmasından şüphe ettiğimden ve biraz da tembellikten dolayı kılıfı olan neredeyse her bıçağımı kılıfında saklamaya başladım. Bir süre sonra etkilenen tek bir bıçağımın olduğunu, başka bir deyişle bıçağı etkileyen tek bir kılıfımın olduğunu gördüm.

"Etkileyen" kılıfı eğip büktüğümde bunun daha elastik olduğunu yani eski biçimine kolayca döndüğünü gördüm. Halbuki vegetal tabaklanmış deriler aldığı biçimi koruma eğilimindeydi, eğilip bükülmeleri de nispeten daha güç oluyordu. Bu kılıfın krom tabaklı deriden yapıldığını anladım. Kokusu da farlıydı zaten...

Bu kılıf içinde bıraktığım bıçağın pirinç balçağını, pirinç perçinini ve hatta paslanmaz namlusunu etkilemişti. Bu etkiyi aşağıda görebilirsiniz. Pirinç üzerindeki yeşil lekeler ve paslanmaz çelik üzerindeki meneviş rengi gibi duran koyulaşma, deri kılıfın etkileridir.

Bicak bakimi  kilifin etkisi 01


Şekil 3: Krom tabaklı deriden yapılmış kılıfın bıçağa etkisi

Bicak bakimi  kilifin etkisi 02


Şekil 4: Krom tabaklı deriden yapılmış kılıfın bıçağa etkisi

Bıçak bu durumdan etkilenen yüzeylerini ince kumlu su zımparasıyla zımparalayarak kurtarılabilir. Ancak bundan sona bu kılıfta saklanmamalıdır. Hatta kılıfın da vegetal tabaklanmış olanıyla değiştirilmesi akıllıca olacaktır.

Son olarak, bıçak saklanmadan önce her türlü kirden ve tozdan arındırıldıktan sonra yağlanmalıdır.

Bıçağın keskinliği

Bıçaklar, özellikle de mutfak bıçakları kabul edilebilirden çok daha kör olabilmektedirler. Bıçakların güzel bilendiklerinde ne kadar keskin olabildiğini bilmeyince körlüğün ne kadar ileri derecede olduğunu kavramak zordur.

Çok kör bir bıçağı, yüzünüz oda lambası yönüne dönükken ağzı tavana bakacak şekilde tutarsanız ağzın çok kör olduğu yerlerde parlamalar görebilirsiniz. Bıçağı bilerken ilk hedefiniz bu parlamaları yok etmek olmalıdır.

Bicak bakimi  keskinlik01


Şekil 5: Çok kör bir bıçağın ağzındaki parlamalar
 


Ynt: Bıçak Bakımı Nasıl Olmalı?

deserteagle' Alıntı:
Zeytinyağının bu yetersizliğini, keten tohumunun yağının kaynatılması ile elde edilen bezir yağı aşar. Bezir yağı hızlı polimerleşen bir yağdır. Bıçak sapının emdiği keten yağındaki moleküller birleşerek uzun zincirler oluştururlar. Yani, bıçak sapına plastik emdirilmiş gibi olur.

Bir bıçak sapına tiner ya da terebentinle inceltilmiş bezir yağı sürüp artanını silmek ve ahşap yağı emmez olana kadar bir iki gün aralıklarla bu işlemi tekrarlayarak bezir yağını uygulayabilirsiniz.

Ahşabı korumak için balmumu karnuba mumu ve benzeri malzemeler ve bunların karışımlarını kullanmak da bezir yağı gibi faydalıdır.

Eylem Bey merhaba,
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Üstte belirttiğiniz bezir yağını tiner ya da terebentinle nasıl (hangi ölçüde) inceltebiliriz?
 

Ynt: Bıçak Bakımı Nasıl Olmalı?

Bezir yağının sürülebilmesine göre inceltme kıvamının kararını verirsiniz. Hatta belki ilk katın daha kolay nüfuz etmesi için biraz ince başlayabilirsiniz. Tabi karışımı daha çok inceltirseniz daha çok selülozik tinerin uçması için zaman vermeniz gerekebilir.

Bu yöntem outdoor ürünlerinde hiç fena performans vermeyecektir. Ancak altı ay bir yıl sonra yeniden yapmak gerekebilir. Gerçi bir yerden bezir yağı bulursanız bunu bıçak sapıyla bitirmeniz pek kolay olmayacaktır. :smiley:

Mutfak bıçaklarında yine de peşin peşin plastik saplı alıp işin içinden sıyrılmak bence hiç fena olmaz. ;)
 

Ynt: Bıçak Bakımı Nasıl Olmalı?

Bu arada, Bora bıçaklarından bir yetkiliye email yolu ile bıçak sapını korumak için zeytinyağı kullanımını sordum. "Önerdiğimiz bir yöntem değildir." cevabı geldi.

Bilginize,
 



Ynt: Bıçak Bakımı Nasıl Olmalı?

Ağzını taşa vurmadıkça veya üstüne çıkıp eğmedikçe bıçağa bişey olmaz...
sonuçta dal sopa vs. sert cisimleride kesmek için kullanıyoruz... kullandıktan sonra bi silersin, devam..

Kullanılmayan bıçak paslanırda körlenirde.. onun için çok düşünmeden, kullanın gitsin derim..
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,621
Mesajlar
1,521,168
Kayıtlı Üye Sayımız
172,266
Kaydolan Son Üyemiz
tomas1984.cat@gmail.

SON KONULAR



Geri
Üst