Bayburt Yemekleri

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan penguen Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 4
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 7,131

penguen

Zirve
Mesajlar
1,599
Tepkime Puanı
11
Bayburt yöresel yemeklerinde görülen genel özellik, un ve una bağlı yemeklerle, etli yemeklerin sebze ve zeytinyağlı yemeklerden çeşit olarak daha fazla oluşudur. Yörenin yemeklerinin bazıları; tel helvası, tatlı çorba, galaçoş, ekşi lahana, lor dolması, yalancı dolmadır.

Galacoş


Malzemeler :
250 gr Yeşil mercimek
500 gr kıyma
200gr tereyağı
1 Adet Büyük Boy soğan
2 kaşık salça
3 su bardağı süzme yoğurt veya kurut
2 adet pide veya ev ekmeği

Yapılışı :
Mercimekleri 2,5 su bardağı suda hafif diri kalacak şekilde haşlayarak süzülür.Bir kenarda bekletilir.Soğanlar küçük küçük kıyılır. Yağda kavrulur.Kıyma ilave edilerek 5 dakika süreile karıştırarak kavrulur. Mercimek salça ilave edilir.Tuz ve karabiberde ilave edilerek lezzetlendirilir. Servis tabağına pideler doğranır. Kıymlı karışım ekmeklerin üzerine dengeli bir şekilde yayılır.Ezilmiş süzme yoğurt üzerine dökülür.Yağ kızdırılarak yemeğin üzerine gezdirilir.Servis yapılır.

Lor Dolması

Malzemeler :

1 kg. taze lor (çökelek)
1 su bardağı bulgur
2 adet yumurta
1 su bardağı süt kaymağı
4 kaşık tereyağı
dargın
1 kg pancar yaprağı veya evelik
1 deste taze soğan (kuru soğanda olabilir)
tuz

Yapılışı :
Yapraklar yumuşaması için kaynar suda bir taşım haşlanır . Taze lor içerisine yumurta , süt kaynağı , haşlanmış bulgur , ince doğranmış taze soğan , sıkılarak yaprağa sarılır . Yağlanmış tepsiye düzgün bir şekilde dizilir üzerine yarım su bardağı su veya süt ilave edilerek orta sıcaklıktaki fırında pişirilir . Servis yaparken üzerine eritilmiş tereyağı dökülür .
 

Etiketler


Ynt: Bayburt Yemekleri

Bayburt yemeklerinde karalahana ve mısır da çok kullanılmaktadır.
 

Ynt: Bayburt Yemekleri

*dolunay*' Alıntı:
Bayburt yemeklerinde karalahana ve mısır da çok kullanılmaktadır.

O yemekler Karadenizlerin yemek kültürü. Bizler lahana ve mısırı 1919 yılından sonra keşfetmişiz.
ama yinede güzel yemekler. Lor dolmasını kıvamında yemeliyiz ki , tadına varalım.