Ynt: Balta - Kürek - Kazma Aranıyor
Ben de daha önce özellikle Ankara İvedik'de, askeri araç satan yerlerde, askeri araçlardan sökülen küreklerin satıldığını duymuştum.
Ankara'daki bir arkadaştan bunu araştırmasını rica ettim. Aslen ordudonatım astsubay emeklisi olan bu arkadaş, ordudan bir araç hurdaya çıkarılacağı zaman üzerindeki bu tür teçhizatların sökülerek işlem yapıldığını ısrarla söylemişti. Ben de daha fazla ısrar edip "ille de git bir bak" diyemedim.
Bunun üzerine internetten araştırmaya başladım. Ve "amerikan tipi kürek" denen kürek modelinin bu iş için doğru kürek olduğuna kanaat getirdim. Bu küreği üreten firmayı da buldum. Meğer ne çok model kürek varmış, neredeyse her ülkenin farklı kürek modeli var

Üstelik bu küreklerin hepsine farklı sap alternatifleri de uyguluyorlar. Kaynağını bulmuş olmanın sevinciyle firmayı aradığımda, onların bu kürekleri dış pazar için ürettiklerini, ayrıca perakende satış yapmadıklarını öğrendim.
Bunun ardından, önce Metro'da, sonra da Praktiker'de sap alternatifi olmasa da amerikan tipi küreği buldum ve satın aldım. Ancak kürek, normal bahçe küreği gibi uzun saplıydı ve buna takacak bir de tutma kulpu bulmam gerekiyordu. Bu kulpun da tek satılmadığını öğrendim ve sırf bunun için de ayrı bir kürek satın aldım. Onun üçgen tutma kulpunu söktüm. Diğerinin de sapını internetteki resimlerden orantılayarak kestim ve kısalttım.
Sonra da tutma kulpunu kestiğim sapa monte ederek, iki kürekten tek bir kürek elde etmiş oldum, bence çok da güzel ve kullanışlı bir kürek oldu: