Bakım Ve Temizlik

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Buggy Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 11
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 7,649

Buggy

DemirBeygir
Yer
İzmir - Aliağa - Çaltıdere
Web
www.vosvos.net
Yeni Konu,
Araçlarımızın mekanik ve kaporta aksamında, döşemelerde ve plastik parçalarda temizlik, bakım ve koruma amacıyla kullandığımız çözücüler, kimyasallar, mekanik malzemelerle ilgili olumlu/olumsuz görüşler, tavsiyeler ve yorumlarınızı bekliyoruz.

Ynt: Bakım Ve Temizlik

İlk mesaj bir tavsiye,
Boya üzerinde pasta ve cila kullanmayın. Sarı pasta 2000, beyaz pasta 4000, cila 8000 numara zımparaya tekabül eder. Zaten araç üzerinde birkaç mikron kalınlığında boya var. Parlak görünüm için pasta cila kullanırsanız önce koruyucu verniği alır ve bir süre sonra astar boyaya ulaşırsınız.
En iyi çözüm 3 ölçek gazyağı + 1 ölçek ince makine yağı (10 numara). Püskürtün, silin ve iyice kurulayın. Plastik ve lastik parçalara uygulamayın.
Bu işlemden sonra boyanız daha parlak olacaktır. Su ve çamur tutmaz, yumuşar ve beslenir. Daha uzun ömürlü olur. Tek dezavantajı biraz toz tutması. O da üflerseniz gider.

Benzin hortumları ile ilgili ;

Piyasadaki kauçuk benzin hortumlarına itibar etmeyin. Hem dış etkenlere hem de benzine fazla dayanıklı değildir. İlk sorun, malzemenin yapısının bozulduğu kelepçe ile sıkılan bölgelerde ortaya çıkar ve zamanla kopar.

Lastik.jpg

PU.jpg

Image2.jpg

Ekli dosyalar

• Image1.jpg
    Image1.jpg
    57.8 KB · Görüntüleme: 170

Buggy' Alıntı:
Yeni Konu,
Araçlarımızın mekanik ve kaporta aksamında, döşemelerde ve plastik parçalarda temizlik, bakım ve koruma amacıyla kullandığımız çözücüler, kimyasallar, mekanik malzemelerle ilgili olumlu/olumsuz görüşler, tavsiyeler ve yorumlarınızı bekliyoruz.

Hah,bu iyi oldu işte.Geçen sene niyetlenip te taa bugüne kadar yaptıramadığım ve şu günlerde biraz ilham gelip ufak ufak kaşınmaya başladığım emektar Willys'in genel bir kaporta,boya,branda yapımında dostlar elini çabuk tutarda biraz birşeyler yazarsa bende ne yapacağıma yada nasıl yapacağıma fazlaca kafa yormadan işlerin yapımına konsantre olur bol bol hayır duası ederim.
Tabi konuyu açtığın için sana biraz daha iltimas geçerim.

Emin şu benzin hortumu olayı için teşekkürler.Şu an benim jeeplerin her ikisinin de benzin hortumları değişecek,bu uyarıyı dikkate alacağım.
Bir de sorum olacak; kutu profil gibi kapalı yerlerin üzerinde oluşmuş çukurluklar varsa macun yerine metal 404 macun yerine sürülse daha kalıcı olurmu? Alt kısımdan ulaşıp düzeltilmesi mümkün olmayan 2-3cm karelik bu tarz yerlerde biraz kalınca doldurulan macun bir süre sonra dökülüyor. 404 veya varsa başka bir çözüm mevcut mu?

seyit' Alıntı:
Emin şu benzin hortumu olayı için teşekkürler.Şu an benim jeeplerin her ikisinin de benzin hortumları değişecek,bu uyarıyı dikkate alacağım.
Bir de sorum olacak; kutu profil gibi kapalı yerlerin üzerinde oluşmuş çukurluklar varsa macun yerine metal 404 macun yerine sürülse daha kalıcı olurmu? Alt kısımdan ulaşıp düzeltilmesi mümkün olmayan 2-3cm karelik bu tarz yerlerde biraz kalınca doldurulan macun bir süre sonra dökülüyor. 404 veya varsa başka bir çözüm mevcut mu?

Piyasada pops-a dent denilen bir alet dolaşıyor bu günlerde. Kendisi de kullanımı da çok basit bir alet. Arkası dişli, süpab'a benzer bir parçaya silikon tabancasıyla silikonu sürüp göçük yere yapıştırıyorsun, soğuduktan sonra da çektirmeye benzer parçasıyla geri çekiyorsun göçük düzeliyor (eğer basit bir göçükse ve göçerken sacda kırılma yapmadıysa). Ben kızımın pajeroda market taşıma arabasının yaptığı 2 santimlik göçüğü onunla düzelttim, belli bile olmuyor.
Çelik 404, sun-fix gibi karışımlı sert macunlar metale yapışma sorunu yüzünden polyester macunun yerini tutmuyor. En uygunu galvanizli polyester macun. Göçükteki boyayı iyice temizleyip metali açığa çıkarman, varsa pasını alman gerekiyor. Kalın (40 - 60) zımparayla biraz çentik atabilirsen çok daha iyi olur. Macunu ne kadar kalın atarsan at esneme yapan bir yer değilse kesinlikle dökülmez. Püf noktası macunun hiçbir şekilde boyanın ucuna bile temas etmemesi, yoksa oradan kabardı mı metalden de kurtulur.

Galvenizli polyester macun dediğin maddeye biraz daha odaklandım.Zemin temizliği kolay.Aslında önceki yazımda alan için 2-3 cm kare dedim ama daha ziyade metal 5-10-25 kuruş büyüklükteki alanlardan söz ediyorum.Sanki 6-8-10 mm gibi civataların uç yada baş kısmını metal üzerine koyup tepesine çekiçle vurulmuş tarzı göçükler.
Bu macunu bir araştırayım bakalım bizim memlekette mevcut mu.Yoksa biryerlerden getirtmek gerekecek.Özellikle marin ürünler satan yerlerde vardır diye düşünüyorum.Biz buralarda sabahın alaca karanlığında denizi görünce dümdüz ova sandığımızdan bulunacağına pek ihtimal vermiyorum.

Buggy' Alıntı:
Marin malzeme değil. Boya satan her yerde bulunuyor. Polikor marka, 1 kg'lık kutusu 10 lira civarında. Gri polyester macun diye de biliniyor. Sarı olanı sade polyester.

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk

Anladım.Yarın hortum konusu için sanayiye ineyim,bu arada bu macunu da sorarım.

Dün sanayiye gittim.Son yıllarda mekanik onarımları yaptırdığım bir usta vardı,o da işi bırakmış veya şehirden ayrılmış.Hemen hemen son kaleydi o da yıkıldı.Şimdi en basitinden dört tekerlek bakımı yaptıracak bile kimse kalmadı.Sözünü ettiğim usta bizim çok eski yıllardan jeep üzerine çalışan/çalışabilen ustaların birer birer ya emekli olması veya bu dünyadan göçüp gitmesinden sonra kamyon tamiri üzerine çalışan tanıdık bir usta yanında haftalık ücret yerine araç başı yaptığı işe göre bir tür prim hesabı işe başlamış ,kalfalık döneminin sonu,ustalık döneminin başında olan birisiydi .Benim gibi jeepi olan bir diğer arkadaşında teşviki ile gereken yönlendirmeleride sandalyeyi çekip yanında bizler yapmak suretiyle bu ustayı yavaş yavaş jeep tamiri de yapar hale getirmiştik.Şu son on yılı aşkın süredir de yine pek çok yerinde işi kendim yönlendirmiş olsam da itirazsız hemen her sorunda kapısını çalabiliyordum.Dün adeta sanayinin ortasında kala kaldım.Nedense yeni yetişen nesil görmeye çok alışık oldukları yeni nesil araçlar dışında kapılarının önünde durmuş olan jeepe şöyle bir baktıktan sonra yan çiziyor.Bakalım şu günlerde sanayiyi biraz daha kurcalayacağım.Kendime bu araçlara el atabilecek birini bulmam ne derece mümkün olacak açıkçası kestiremiyorum.Gelecek yıllar için ise alnımdaki kırışıklıkların iyice arttığını ve ciddi olarak endişelendiğimi itiraf etmek istiyorum.Pek te ümitli olmadığımı söyleyebilirim.Artık bu jeeqlerin her ikisini ya rafa kaldırıp bu jeep sevdasından vaz geçeceğim,ya da hala potansiyel olan Aydın gibi bir ile taşınacağım .Görülen o ki benim jeep ile serüvenimin de artık sonu gelmiş durumda.
Delikli demir çıktı mertlik bozuldu,ne diyelim.
Herkese kolay gelsin.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
104,836
Kayıtlı Üye Sayımız
166,939
Kaydolan Son Üyemiz
kgulum

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR