Aydınlatma için Tavsiyeleriniz Nelerdir? (El Feneri ve Kafa Lambası)

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan giray2000 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 92
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 99,246
Ynt: Aydınlatma için Tavsiyeleriniz Nelerdir? (El Feneri ve Kafa Lambası)

Zaten portatif aydinlatma/aydinlanmada çözümler ihtiyaca göre belirlenir, bunun 5YTL'lik fener 500YTL'lik feneri olmaz. Önemli olan ihtiyaçları karşılaması!

Okuma : 1~3 lümen ışık kitap okumak için yeterlidir,

Yürüyüş : 5~10 lümen ışık 1~10 metre çevrenizi görmenize ve gezinti yapmanıza yeterlidir,

Kısa mesafe Saha Taraması : 40~60 lümen ışık 50~100 metre çevrenizi kontrol etmenizi sağlar,

Savunma/Saldırı : 65~160 lümen ışık 20 metre çevrenizdeki saldırganların gece görüş adaptasyonunu bozar ve etkisizleştirirken, 200 metre çevrenizi kontrol etmenizi sağlar

Arama / Kurtarma : 200~1000 lümen ışık odaklanarak Uzun mesafe saha taramasına, genişletilerek Geniş alan taramasına yardımcı olur,

Fiyatları belirleyen kriterler ise:

Enerji verimliliği : örneğin flamanlı ampüllerde verimlilik 12 lümen/Watt ile 30 lümen/Watt arasında değişirken, LED'lerde verim 40 lümen/Watt ile 100 lümen/Watt arasında değişmektedir. Daha verimli olan daha yeni teknolojidir ve ilk sahip olma maliyeti daha yüksektir, fakat sağladığı enerji tasarrufu ile toplam aydınlanma maliyetini düşürür. Yada aynı enerjiyle daha yüksek ışık gücü elde etmenizi sağlar,

Taşınabilirlik : ihtiyacınız olan ışık gücünü ne kadar küçük ve hafif bir üründen sağladığınızı belirler. Dizayn ve malzeme maliyetleri ürün fiyatını etkiler,

Dayanıklılık : kullanım alanına göre Plastik, Sert Plastik, Aluminyum, Uçak Aluminyumu gibi gövde materyallarinden üretilir ve işleme zorluğu/kolaylığı ve ham madde maliyetleri dolayısıyla ürün fiyatını büyük oranda etkiler,

Güvenilirlik : ürünün hangi koşullarda çalışabileceğini ve limitlerinin bilinmesi, güvenilirlik testlerinin yapılması ve ürünün ihtiyaca göre dizayn edilmesi ile eklenen maliyetler.

Yani basit olarak gördüğümüz bir aydınlanma aracı, 5 YTL ile 3000YTL arasında fiyat bulabiliyor. Standart bir maglite elfeneri 50YTL iken özel ihtiyaçlara göre tekrar dizayn edildiğinde 150~200 YTL olabiliyor. Tamamen arz ve talep durumu,

Örn:

Maxa Beam 2200$ = http://www.brightguy.com/products/Maxa_Beam_Basic.php

lecmbpkg_b.jpg

Surefire M6 Guardian 399$ = http://www.surefire.com/maxexp/main/co_disp/displ/prrfnbr/419/sesent/00

m6_combo_large.jpg

Maglite 2D 40$ = http://www.ledcozum.com/index.php?main_page=index&cPath=2&sort=20a

Mag.2D.gif

Maglite 2D Özel Dizayn 110$~220$ = http://www.ledcozum.com/index.php?main_page=index&cPath=13

P7.Mag.MOP.jpg

Etiketler

Kafa lambası için Petzl veya Princeton alırsanız senelerce sorunsuz kullanırsınız.

Petzl Zipka veya Tikka plus normal kullanım için yeterli. Daha ciddi birşey arıyorsanız Myo Xp alın.

Kamp yapmadığım için kafa fenerlerinin performansı konusunda bir şey diyemiyorum. Ama küçük bir el feneri kolleksiyonum var :smiley: markalı, markasız, Çin malı veya eşantiyon :smiley:

Maglite Solitaire ve Mini Maglite kullanmıştım. Kesinlikle çok sağlam fenerler ve 1,5m'ye kadar su geçirmiyorlar. Işığı odaklamaları güzel ve merceğin bulunduğu başlığı çıkarttığınızda (özellikle Mini Maglite) etrafı mum ışığı gibi aydınlatıyor. Fakat enerjiyi çok verimli kullandıklarını düşünmüyorum (Gerçi şimdi ledli modelleride çıkmış). Pil, içinde durdukça boşalıyor. Ayrıca uzun zaman kullanmayacaksanız pilleri mutlaka çıkartmalısınız. Alkalin piller bile olsa içeride şişebiliyorlar ve feneri bozabiliyorlar. Ben hayli uğraşıp temizleyebilmiştim.

4x4'lerde veya teknede projektör oalrak kullanılmayacaksa diğer fenerler için sanırım Led teknolojisi en uygun çözüm. Hem yüksek ışık veriyorlar hem de çok az enerji harcıyorlar.

İstanbul'da olanlar Beyazıt'ta Plonya Pazarını duymuşlardır mutlaka. Burada çok uygun fiyata 6-9 ledli aliminyum su geçirmez (iyisine denk gelirseniz) el fenerleri bulabilirsiniz. Ama Polonya Pazarından, mutlaka çantanızda, aracınızda ve evinizde bulundurmanızı tavsiye edeceğim -Pilsiz- diye tabir edilen manyetolu ve led ampullü el fenerlerini tavsiye ederim. Tıpkı şu el kaslarını çalıştıran ceviz kıracağına benzer yaylar gibi fenerin alt kısmındaki plastik kola bastırdıkça (yani avucunuzu kapattıkça) içerideki dişli mekanizması manyetodan elektrik üretiyor ve bu üretilen enerji 2 yassı pilde depolanıyor. 3-4 harekette dahi 15 dakika kadar güçlü ışık elde ediyorsunuz. Ama su geçirmezlik gibi bir özelliği yok. Hatta gelen partiye göre ürün ve plastik kaliteside değişebiliyor. Zaman zaman bu fenerlerin işportada veya mahalle elektrikçilerinde de satıldığını gördüm. Daynıklılık beklemeyin ama pil biti, yedek pili taşı derdine son veriyor.

Her ne kadar Maglite Solitair'i anahtarlığınıza asıp cebinizde taşıyabilsenizde sanıyorum vucut sıcaklığından olsa gerek pili çok çabuk bitiyor ve en gerekli anda sizi ışıksız bırakıyor :smiley: ama yine işporta tezgahlarında piyasaya giren ve sonradan av malzemeleri dükkanlarında gördüğüm yassı anahtarlık şeklinde küçük led fenerler cepte taşımaya çok müsait. Saat pili veya yassı pillerle çalışan bu fenerlerinde aydınlatmaları gayet iyi, pilleride uzun süre dayanıyor. Ben de Micron'un 2 ledli modeli var, sürekli cebimde. Karaköy Atlas Kamp'da ve sanırım Macera Cumhuriyetinde satılıyor (http://www.atlaskamp.com/index.php?page=urun_detay&urun_id=12033&urun_ismi=Micron). Metal kasalı ve su geçirmez farklı modellerde var bu kategoride. Ama fiyatları daha fazla tabi.

Gelelim diğer manyetolu veya krank milli denilen kendi kendimize şarj edebileceğimiz fenerlere. Bir ara internet sitelerinde de satılan sallayarak enerji üreten şeffaf plastik fener iyi bir aydınlatma performansı sağlamıyor. Üretilen enerjiyide çabucak harcıyor. Şimdilerde bazı yapı marketlerinde çevirme kolu ile şarj edilen aynı zamnada flaşörü ve cep telefonu şarj adaptörleri de bulunan fenerler satılıyor. Kolleksiyonuma bunlardan da bir tane ekledim :smiley: Krank mili ile ürettiğiniz enerji yine led lambalarla gayet iyi aydınlatma sağlıyor, dayanımıda hayli iyi. Ama iş cep telefonunu şarj etmeye gelince iki sorun yaşıyorsunuz. Biri adaptör uçlarının kalitesizliği veya uyumsuzluğu diğeride cep telefonunu şarj etmek için krank milini sürekli çevirmek zorunda olmanız. Yani fener içinde depoladığı enerji ile telfonu şarj edemiyor :(

Birde el fenerinizi mutlaka bileğinize asmanızı veya bir iple giysilerinize bağlamanızı tavsiye eden pek çok yazı okumuştum. Kafa feneri kullanmıyorsanız bir denge probleminde herhalde elinizden düşüp kaybolabilecek ilk malzemedir el fenerleri :smiley:

Evde, apartmanda kullanılabilecek ışıldaklar içinde başka bir yazı yazarız artık.

Aydınlatıcı bilgi paylaşımı için çok teşekkürler.

Kafa feneri, hem iki eli de kullanarak çalışmaya imkan vermesinden hem de ışığı iyi yönlendirebiliyor olmaktan dolayı gerçekten faydalı. İş yaparken, bir şeyler tamir ederken çok faydalı...

Her an cebimde taşıyabildiğimden dolayı Maglite Solitaire benim için vazgeçilmez bir alet. kendi içindeki yedek ampulü de dört yılda bir kere gerekti. Yedeklerin yenisini bulmak da sorun olmadı.

Işık çubukları, saatler boyu ışık yaymalarından dolayı, yürüyüş ve kamplar için çantama koyduğum, aracımda bulundurduğum bir malzeme. Gece çadırın içine asınca sabaha kadar aydınlanma derdiniz kalmıyor. Sudan etkilenmez, ucuz, basit...

Kısaca her biri vaz geçemediğim ürünler. Günlük olarak bana en çok faydası olan ise hep cebimde olan maglite.

arkadaşlar ben maglite el feneri almak istiyorum ama bir sorun yaşarmıyım eski ledli fenerlerimde hep oksitlenmeden dolayı ışık hep kısılıyor açılıyordu bu sorunu maglite da yaşarmıyım birde bu modifiyeli magliteleri yurt içine kargoyla gönderiyorlarmı cevaplarınız için şimdiden teşekkürler

Selam trem,

modifiyeli maglite el fenerlerini türkiyeden alabiliyorsun, satıcı zaten türkiyede. Yada elindeki feneri gönderip modifiye yaptırabiliyorsun.

www.ledcozum.com 'dan iletişime geçebilirsin.

eyvallah eprom sen olmasaydın alıyodum uyduruk bisey ya 40 tl le ye büyük boy pilli bişey şimdi led çözümle temasa geçmem gerekiyor

selam,

piyasadaki çin malı çok led'li 5-10 tl fiyata satılan ucuz kafa fenerleri iş yapmıyor. yakından incelerseniz, çoğunda 3 mod var; tek led, 3 yada 5 led, ve tümü şeklinde. tek led modunda oldukça parlak yanan fener led sayısını arttırdıkça led başına daha sönük yanmaya başlıyor. bu pillerin zorlandığının işareti, yani kullanılan led'ler kalitesiz oldukları için fazla akım çekiyorlar ve pillerin toplam gücünün üstüne çıkılıyor. bu tip fenerlerde yeni ve kaliteli pillerin bile 4-5 saat sonunda bittiğini çok gördüm, oysa paketine bakarsanız 100'lerce saat yanması lazım.

dağ başında yanınızda ekstra pillerle dolaşmak istemiyorsanız fener için biraz kesenin ağzını açmak lazım. benim özellikle tavsiye edeceğim marka lumimax, modeli de L4. 1 adet 1W gücünde power led (yeni bir led teknolojisi bu, kendinden mercekli ve reflektörlü led'ler bunlar) kullanıyor, 1 adet AA (kalem pil) ile çalışıyor - evet tek bir pil - yaklaşık 1 yıldır kullanıyorum, 4 yada 5 kampta toplam 15 gece cıvarında (75-80 saat eder) kullanmışımdır, hala ilk taktığım pil içinde, hala canavar gibi yanıyor. kamplarda gördüğüm bütün çok led'li fenerlerden bariz şekilde daha kuvvetli ışığı var, tüy gibi olması da cabası. ucuz değil, pazarlıkla 60 tl fiyata almıştım, euro bazındaydı fiyatı, ve o sırada euro şimdiki gibi 2.15 değil, 1.70 tl gibiydi.
ek olarak kırmızı, yeşil ve mavi 3 tane de normal mini led var üstünde, teker teker yakılabiliyorlar, çeşitli amaçlar için kullanılabilir ama aydınlatma için yeterince güçlü değiller.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

Sevgiler,
Bora Yurtören
Ankara

Çadır içinde lamba olarak bunu kullanıyorum cokta memnunum 4 gecelik kamp boyunca kullandım pili bitmedi ve hatta kampta sokak lambası olarakta kullandık :smiley: daha sonra bir kaç kampta daha kullandım iyi pille uzun süre idare ediyor aynısından işportadan aldım iyi pillere rağmen 1 geceyi zor çıkardı..Yanınızda taşımak içinse kesinlikle kafa lambası derim ama uyduruk bir şey olmasın :smiley:

lamba.jpg

http://www.yatagun.com.tr/grup.asp?ID2=1137
yatagun benim 2 seneden beri üye olduğum forumun sahiplerinin hepsi çok kaliteli insanlar hiç bi sorun çıkmıyıcağına inanıyorum ve en kaliteli fenerler alanlar söylüyor

borayurt' Alıntı:
selam,

piyasadaki çin malı çok led'li 5-10 tl fiyata satılan ucuz kafa fenerleri iş yapmıyor. yakından incelerseniz, çoğunda 3 mod var; tek led, 3 yada 5 led, ve tümü şeklinde. tek led modunda oldukça parlak yanan fener led sayısını arttırdıkça led başına daha sönük yanmaya başlıyor. bu pillerin zorlandığının işareti, yani kullanılan led'ler kalitesiz oldukları için fazla akım çekiyorlar ve pillerin toplam gücünün üstüne çıkılıyor. bu tip fenerlerde yeni ve kaliteli pillerin bile 4-5 saat sonunda bittiğini çok gördüm, oysa paketine bakarsanız 100'lerce saat yanması lazım.

dağ başında yanınızda ekstra pillerle dolaşmak istemiyorsanız fener için biraz kesenin ağzını açmak lazım. benim özellikle tavsiye edeceğim marka lumimax, modeli de L4. 1 adet 1W gücünde power led (yeni bir led teknolojisi bu, kendinden mercekli ve reflektörlü led'ler bunlar) kullanıyor, 1 adet AA (kalem pil) ile çalışıyor - evet tek bir pil - yaklaşık 1 yıldır kullanıyorum, 4 yada 5 kampta toplam 15 gece cıvarında (75-80 saat eder) kullanmışımdır, hala ilk taktığım pil içinde, hala canavar gibi yanıyor. kamplarda gördüğüm bütün çok led'li fenerlerden bariz şekilde daha kuvvetli ışığı var, tüy gibi olması da cabası. ucuz değil, pazarlıkla 60 tl fiyata almıştım, euro bazındaydı fiyatı, ve o sırada euro şimdiki gibi 2.15 değil, 1.70 tl gibiydi.
ek olarak kırmızı, yeşil ve mavi 3 tane de normal mini led var üstünde, teker teker yakılabiliyorlar, çeşitli amaçlar için kullanılabilir ama aydınlatma için yeterince güçlü değiller.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

Sevgiler,
Bora Yurtören
Ankara

Merhaba Bora bey

Bu fenere nasıl ulaşabilirz. yardımcı olursanız sevinirim
saygılarımla

murat

ben bu gun bi fener aldım öğrenci işi 2 ytl 9 letli 3 aaa pille çalışıyor bu gun pilleri takıp açık buraktım bakalım ne kadar dayanıcak size mutlaka resimleri ile sunarım markası panther

Bizim gece yürüyüşleri yapan bir ekibimiz var ve fener işi bizim için adeta bir hastalık gibi. Çok önemlidir.

Bugüne kadar bir sürü fener kullandım. İlk başlarda "fenere de bu kadar para mı verilir" şeklindeki yaklaşımımla çin malı ucuz kafa ve el fenerlerine yöneldim.
Devamında kafa feneri işimizi çözer kesenin ağzını açalım dedik ve Petzl'in yine ec ucuz :D modellerinden biri olan Tikka'yı aldım.
Şu anda Princeton Tec APEX kafa feneri kullanıyorum. Fener olayını kendim için bitirdim diyebilirim. TR'de çok pahalı fakat e-bay'dan uygun fiyata alabilirsiniz. 4 AA pille bütün sene yapacağınız aktiviteleri kurtaracağını belirtebilirim. Işığı ise muhteşem.

Spot Light Konusu da bizim için önemlidir. Bu konuda da önce Çin sonra kaltileri olmak üzere aynı yolu izleyerek daha fazla para harcadık. Sonuç olarak yine Princeton Tec'in Shockwave LED fenerini aldık. Bu fener 150+ metre'yi gündüze çeviriyor. 2 modu var ve yüksek modda 10 saat, düşük modda ise 20 saat çalışabiliyor.
Tabi bu fener biraz abartılı olabilir.

Makul bir el feneri arıyorsanız size Princeton Tec Torrent Led modelini tavsiye edebilirim. Yine e-bay'dan 50 dolar civarına alabilirsiniz. Son derece iyi bir fenerdir. Hafif, su geçirmez ve etkili bir fenerdir.

Benim size tavsiyem, eğer hakkını vererek kullanacaksanız çin malı fener almayın. Hem çok pil harcar, hem de yeterince aydınlatmaz. Sizi yolda bırakabilme ihtimali ise cabası. Gece doğada zaman geçiriyorsanız er yada geç bu söze gelirsiniz. Geldiğinizde ise fenere zaten iyi bir markaya ödeyeceğiniz parayı verdiğinizi farkedersiniz :smiley:

Marka tercihim ise tamamen kişisel tecrübelerden haizdir. Aynı fiyata o kalitede, efektif ve benzer lumende ışık veren başka bir marka malesef mecut değil. Detaylı bilgi isterseniz verebilirim ;) Fener benim ilgi alanımdır :smiley:

benim fener iyi çıktı 3 aaa pille 9 led 90 saat sonra tek tek ledler sonmeye başlıyo 1.5 hafta olunca ledleri çıkardım tek led bile idare eder professional bi çözüm değil ama amatörlerin hertürlü işini görür

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,679
Kayıtlı Üye Sayımız
166,527
Kaydolan Son Üyemiz
Selma Yörük

SON KONULAR

Geri