Ynt: Avrupadaki Motokaravan Üreticilerinin Link Adresleri
Cihat bey, önce yukarıdaki liste aktuel değil, iki senelik. http://www.gezenbilir.com/index.php?action=dlattach;topic=101880.0;attach=1113635
adresinden MB Sprinter'den karavan yapanların adreslerine de ulaşabilirsiniz.
Sorularınıza gelince, tecrübem olmadığı halde müsade ederseniz;
panelvanlar için söylüyorum, dişarıda yaptırmak için maddi, zaman ve dil açısından yeterli imkanlara sahipseniz bence
teoride sorun olmamalı. Tek sorun eğer yat tuvaleti, evler için kullanılan su ısıtma cihazı yada kücük ev kliması benzeri aletleri monte ettirme düsünceniz varsa, gösterilecek müstehzi tavırları içinize sindirebilme kapasiteniz ?
Tabi şaka. Sorunuzdan zaten neyi hedeflediğiniz anlaşılıyor.
Bütün önemli çağdaş karavan malzemelerini Türkiye'de temin etmek mümkün sanırım. Bu durumda komple yapımcı şirketler yerine, sadece iyi bir marangoz ve bir elektrikçi ile eğer karmaşık bir gaz sistemini de hedeflemezseniz neden Türkiye'de yaptırılmasın ? Zaman ve organizasyon bakımından
toplamda fark olmamalı. Avrupa'da işçilik fiatları gerçek ve göreceli yüksek olsada, daha rasyonel çalışma ortamında sonuçta yapım fiatında Türkiye'deki karavan firmalarına nazaran pek uçuk bir oynama olacağını sanmıyorum. Ama yine de ilginiz varsa, ne düşündüğünüzü firmalara detaylı yazarsanız fiat alınabilir. Zamanlama ise unutulmayacak diğer önemli bir nokta.
Türkiye'de ruhsatla ilgili sorularınız bence işin cetrefilli bölümü.
Ruhsat çıkarabilmek için aracınızın gerçekten karavan özellikleri ile yapılmış olması lazım geldiğinden bu noktayı isterseniz es geçelim. Bu durumda sadece panelvan olarak yurtdışına çıkardığıniz aracı içindeki müştemilat ile tekrar nasıl sokacaksınız ? Şansa güvenmek büyük risk. Dışarıda hepsinin vergi iadeli forumla alınıp, bizim gümrükte verginin ödenmesi ise oldukca fazla formalite bence. Üstelik yapımcı şirkete önceden bu durumdan bahsedilmeli, çünkü onlar bu aletleri başka kondüsyonla alıyorlar ! Verecekleri fiat farklı olabilir. Sizin bunları kendinizin alması ise, Avrupa'ya iki kere çıkmanız demek.
Sınır kapısından, karavan olması için yaptıracağınız kontrola kadar polise rastlarsaniz daha evvelden alacağınız randevü ve durumunuzu görevliye açıklamanız sonucunda bir sorunla karşılaşılmamalı ?
Sonuçta ben sizin yerinizde olsam Türkiye'yi tercih ederdim. Elektrikçiden daha önemli olan marangoz. Mesela Adnan bey İzmir'de bu yönden bence şanslıydı.
http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=88092.120
Yarı integre yada alkovan ise daha sorunlu olmalı ?
Sınır kapısının "sinir kapısı" olması işten bile değil.
Fakat WV Bus gibi özel durumlarda, Avrupa seçeneğinin ağırlığı konfeksiyonel çözümler yüzünden tabii ki artıyor.