Avrupa Kültür Başkenti’ İstanbul!

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan VitaEsMorte Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 2
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 2,446

VitaEsMorte

Zirve
Mesajlar
2,896
Tepkime Puanı
39
222662.jpg


AB Konseyi, İstanbul’un 2010 yılında ‘Avrupa Kültür Başkenti’ olmasını onayladı.

BRÜKSEL - 2010 Avrupa Kültür Başkenti Projesi kapsamında AB dışı şehirler sınıfında Ukrayna’nın başkenti Kiev ile yarışan İstanbul, geçen Nisan ayında Brüksel’de yapılan jüri toplantısında, Avrupa Parlamentosu, AB Komisyonu ve AB Konseyi’nin ikişer, Bölgeler Komitesi’nin bir temsilcisinden oluşan 7 kişilik Seçici Kurul tarafından seçilmişti. Projenin gerçekleşmesi için AB Konseyi onayı gerekiyordu.

AB Konseyi, proje için gerekli onayını bugün verirken, Kıbrıs Rum Kesimi’nin karara bir not koydurarak, 2010 projesine “tüm AB üyelerinin eşit katılımına” özen gösterilmesi gereği üzerinde durduğu öğrenildi.

YEREL VE MERKEZİ YÖNETİMLERLE STK’LARIN ÖRNEK DAYANIŞMASI
Basına konuya ilişkin bilgi veren Türk yetkililer, bu projede yerel ve merkezi yönetimlerle sivil toplum kuruluşlarının somut dayanışma ve işbirliğinde bir “örnek ve model” oluşturulduğuna dikkat çekerek, Türk Devleti’nin ve Ankara Hükümeti’nin bu projeye destek iradesinin Brüksel’de anlatıldığını ifade etti.

İstanbul’un 2010 Avrupa Kültür Başkenti ilan edilmesinin, kültür turizmini olumlu etkilemesinin yanı sıra birçok tarihi eserin de restore edilerek yeniden kazanılmasına yardımcı olacağına dikkat çekiliyor.

Türk yetkililer, konuya ilişkin bilgi verirken, şunları belirtiyor:
“İstanbul, coğrafi konumuyla, binlerce yıllık kültürel mirasıyla diğer dünya metropolleri arasında ayrıcalıklı bir konuma sahip. İstanbul, aynı zamanda Türkiye’nin de aynası niteliğinde. Kentin genç ve dinamik nüfusu yaratıcı bir enerji oluşturarak İstanbul’u, içinde yer aldığı coğrafyanın en dinamik kentlerinden biri haline getiriyor. İstanbul’da özellikle son on yıldır gelişen kültür bilinci kentin kültür yaşamına yansıyor. Böylece İstanbul yalnız İstanbullular için değil tüm dünya için bir çekim alanı, bir kültür ve sanat merkezi niteliğini kazanıyor. Dünya sanat çevrelerinin buluşma noktası haline gelen İstanbul, böylece farklı kültürler arasında esin paylaşımına olanak sağlıyor; global dünyada yerini alıyor, geleceğini şekillendiriyor. 2010 yılında Avrupa Kültür Başkenti projesiyle hedeflerini daha çabuk yakalama olanağını buluyor.”

21’İNCİ YÜZYIL, DÜNYADA KENTLER YÜZYILI

Türk yetkililer, 21’inci yüzyılın dünyada kentler yüzyılı olarak bilindiğini belirterek, şunları anlatıyor:
“Kentler, kimliklerini, kültürlerini canlandırarak, ileriye taşıyarak ve birbirlerine anlatarak oluşturuyorlar. Birbirlerini kültür aracılığıyla daha iyi anlıyor ve daha iyi tanıyorlar. Böylece kültürün nasıl günlük yaşama katılacağı, toplumun her kesimine nasıl yayılacağı gündeme geliyor. Kentsel gelişimin, kentlilik bilincinin özlenilen düzeye ulaşması için kültürel gelişimin vazgeçilmez olduğu biliniyor. Yaygınlaşması içinse hem yönetimlerin hem de sivil toplum kuruluşlarının daha aktif olmaları gerek, bu konularda profesyonel bilgi ve deneyimden yararlanmaları gerekiyor. Böylece hem Avrupa Kültür Başkenti seçilen kentler zenginleşiyor, hem de dünya kültürüne yaptıkları katkıyla global kültür zenginleşiyor. İstanbul, 2010’da Avrupa Kültür Başkenti olmasıyla Avrupa, İstanbul’da kendi kültürünün köklerini keşfedecek ve ‘birbirini anlama’ yolunda önemli bir adım atılmış olacak.”

İSTANBUL’UN TANITIMINA VE MARKA HALİNE GELMESİNE OLUMLU KATKI

Yetkililer, İstanbul’un 2010 yılında Avrupa Kültür Başkenti olması çerçevesinde düzenlenecek etkinlikler hakkında, şu bilgileri verdi: “İstanbul’un adı, tüm dünyada kültür ve sanatla anılacak. AB adaylık sürecinde Türkiye’nin sembolü İstanbul’un aslında Avrupa kültürüyle yüzyıllardır karşılıklı etkileşim halinde olduğu projelerle ortaya konulacak. Kültürel miras, sürdürülebilir bir biçimde yönetilecek, kenti daha da bir çekim noktası haline getirecek. İstanbul; kentsel dönüşüm, şehircilik, çevresel ve sosyal anlamda kalıcı kazanımlara kavuşacak. Kültür varlıklarımızın korunacağı ve sergileneceği yeni müzeler kurulacak, tarihi binalar yenilenecek ve yeni işlev kazandırılarak halka açılacak. İstanbullular farklı sanat disiplinleriyle kucaklaşacak. Genç ve yetenekli insanlar sanatsal yaratıcılıkla daha yakın bir ilişki kurma olanağına kavuşacak. İletişimden organizasyona, eğitimden tasarıma, yönetimden yaratıcılığa pek çok kişi için istihdam yaratılacak. Kültür ve sanat projelerini izlemek için gelenler İstanbul’un kültürel zenginliğini, camilerini, kiliselerini, saraylarını, müzelerini de gezecek. Kültür turizmi hareketlenecek, gelişecek. Avrupa ve dünyanın çeşitli ülkelerinden pek çok kültür sanat insanı, yazılı ve görsel basın mensupları İstanbul’a gelecek. Bu çerçevede İstanbul’un tanıtımına ve marka haline gelmesine olumlu katkı sağlanacak. Avrupa Kültür Başkenti seçilmek Avrupa ile kültürel ilişkilerin yanı sıra ekonomik ilişkilerin de geliştirilmesine katkıda bulunacak. Yeni yapısal çalışmalarla, yöneten ve yönetilenler hep birlikte, el ele, bilgi ve deneyimlerini paylaşırken gelecek için kalıcı ve sürdürülebilir bir modelin de oluşmasını sağlayacak. İstanbullular kentlerinin güzelliği ve sahip olduğu değerleri keşfederken böyle bir kentte yaşadıkları için gurur duyacaklar.”

‘AVRUPA KÜLTÜR BAŞKENTİ’ FİKRİ
Avrupa Kültür Başkenti fikri, ilk kez 1985 yılında dönemin Yunanistan Kültür Bakanı Melina Merkuri tarafından ortaya atıldı. Aynı yıl AB Konseyi, projenin kapsamını belirledi ve uygulamaya koydu.

1985’ten 2000 yılına kadar AB’ye üye olan ülkelerin kentlerinden biri Avrupa Kültür Başkenti olarak seçildi.

2000 yılına gelindiğinde, yeni binyıl nedeniyle Avrupa Kültür Başkenti unvanı hem birden fazla kente, hem de AB adayı olan ülkelerin kentlerine de verilmeye başlandı.

Daha önce bu unvanı alanlar arasında, Atina (Yunanistan), Floransa (İtalya), Amsterdam (Hollanda), Berlin (Almanya), Paris (Fransa), Madrid (İspanya), Lizbon (Portekiz), Selanik (Yunanistan), Brüksel (Belçika) gibi kentler bulunuyor.

NTVMSNBC
 

Etiketler

Sanatçılar İstanbul 2010 İçin Örgütleniyor

Sanatçılar İstanbul 2010 İçin Örgütleniyor

2010 Avrupa Kültür Başkenti sürecinde aktif rol oynamaya kararlı sanatçılar geniş katılımlı bir toplantı düzenledi. Ufukta bir sanatçı örgütü görünüyor

23/02/2007

MAHMUT HAMSİCİ

İSTANBUL - İstanbul'un kültür-sanat yaşamındaki, 2010 Avrupa Kültür Başkenti projesi başta olmak üzere, yeni süreçlere daha fazla müdahil olmak isteyen sanatçılar örgütlenme yoluna gidiyor. Beral Madra, Feyyaz Yaman, Petra Holzer, Sabahattin Tuncer ve Zeki Coşkun imzasını taşıyan bir çağrı metniyle pazartesi günü Karşı Sanat'ta bir araya gelen çağdaş sanat ortamının farklı kuşaklarından isimler bir sanatçı inisiyatifi oluşturmanın yollarını tartıştılar. Toplantıya aralarında Levent Çalıkoğlu, Korhan Gümüş, Yavuz Tanyeli, Müfit İşler, Nazan Azeri gibi isimlerin de bulunduğu yaklaşık 50 kişi katıldı.
Sanatçılar öncelikle, İstanbul kültür-sanat yaşamının çok dinamik olduğu, ancak bir yandan da pazar ekonomisinin bir parçası haline getirildiği ve yeni süreçlerin içinde yer alamadıkları üzerinde durdu. Onlara göre sürecin en vahim yanlarından biri de sanatın kamusal alandan çekilmesiydi. Özel olarak en çok tartışılan konuysa 'İstanbul 2010 Kültür Başkenti Projesi sürecinde ne yapılması gerektiği sorusu' oldu.
Sanatçılara göre proje doğrudan sanat ve sanatçı ortamını ilgilendirdiği halde kendilerinin süreçte hiçbir etkisi yoktu. 'Kentin bir bölümünü neoliberal politikalar çizgisinde soylulaştıracağı' gerekçesiyle projenin tamamen dışında kalmayı savunan sanatçılar bile vardı. Ama toplantıya katılanların büyük kısmı 2010'a, İstanbul'un kültür-sanat ortamının eksikliklerinin giderilmesi açısından bir imkan olarak yaklaştı ve direnç göstermeyi, örgütlenmeyi önerdi. Toplantıya katılanlar arasında yer alan küratör Beral Madra sanatçılara örgütlenme yolunda her türlü desteği vermeye hazır olduğunu belirtti.
İstanbul Avrupa Kültür Başkenti 2010 Girişim Grubu üyesi mimar Korhan Gümüş'se sanatçıların bir inisiyatif oluşturup, 2010 projesi sürecine somut olarak müdahale etmedikleri takdirde projede sanatın yerinin nispeten az olacağını savundu.

Önce internet portalı
Toplantının sonunda alınan kararlara göre, sanatçılar öncelikle internet üzerinde bir portal oluşturacak. Toplantıdan çıkan sonuçları bir metin haline getirip, kamuoyuna açıklayacaklar.
İlki iki hafta önce Tophane-i Amire Kültür Merkezi'nde yapılan 'Geçmişten Günümüze Avrupa Kültür Başkentleri' atölye çalışmalarının ikincisine hep birlikte katılacaklar. Burada belirlenecek bir tarihte, tüm sorunların ele alınıp tartışılacağı bir sempozyum yapılacak. İlerleyen bir tarihte büyük bir mekânda iki veya üç gün ve gece sürecek workshop dizileri düzenlenecek. Ayrıca inisiyatifin taleplerinin İstanbul'un yeni kültür-sanat süreçlerinde daha fazla dikkate alınması amacıyla hem uluslararası çapta hem de İstanbul halkıyla bağlar kurulacak.

http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=213750
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,827
Mesajlar
1,524,043
Kayıtlı Üye Sayımız
166,620
Kaydolan Son Üyemiz
questahotel

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst