ATO'dan Unutulan Manşetler

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan SEVAL Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 4
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 19,364

Etiketler
Ynt: ATO'dan Unutulan Manşetler

ATO'ya bravo... Müthiş bir iş başarmışlar.

Teşekkürler Seval arkadaşım.
 

Ynt: ATO'dan Unutulan Manşetler

Haber için, teşekkürler. hemen linki tıklayıp ato nun sayfasından 1919 yılının manşetlerine baktım. şaşırdığım şey şu oldu. yıl 1919 olmasına rağmen gazeteler latin harfleriyle basılmış ve kullanılan dil günümüz türkçesi. hatırladığım kadarıyla harf inkılabı 1 kasım 1928 yapıldı. bu gazetelere baktığımızda zaten 1919 da tüm gazeteler latin harfleriyle basılmış. azınlıkların gazetelerinin latin harfleriyle basılması normal belki , ama yazılanlara baktığımda bana pekde azınlık gazeteleri gibi gelmedi doğrusu.
[imgzoom]http://static.flickr.com/24/103124643_0814449fa2_o.jpg[/imgzoom]
burada ilk teklif edilen alfabe var. dikkat ederseniz meğerse bu alfabe hali hazırda kullanılıyormuş gibi bir şey.
kafam karıştı doğrusu. konu ile ilgili yeterli malumatı olan konuyu aydınlatırsa sevinirim
 

Ynt: ATO'dan Unutulan Manşetler


Soru sorulalı çok zaman geçmiş ama mademki sitemizde kalıcılıktan ve süreklilikten bahsediyoruz ben çok kısa olarak cevaplandırayım.
Harf inkılabından önce medreselerde ders veren Müderrisler asgari Fransızca, Latince, Arapça ve Farça dillerini biliyorlardı. Fransızca ve latince kitaplar okuyup yine bu kitapların kenarına bu dillerle not aldıklarını biliyorum. Latin harflerini bilmeyen halktı. O yüzden latin harflerine çok süratli bir şekilde geçmeyi başarabilmiştik. Atatürk bu inkılabı resmi dairelerde 3 ay, ve altı ay içerisinde de tamamen uygulamayı başarmıştır. Ancak bizden önceki nesil Latin harflerini kullanıyor olmasına rağmen hızlı not aırken osmanlıcayı kullanmaya devam etmiştir.