Yüzyıllardır kullanılan sözcüklere karşılık bulunmazken diyorsunuz sizin yazdığınız ifadelerde geçen kelimelerin birçoğu Osmanlı devrinde kullanılmıyordu. Demek ki Türkçeleştirme ve yeni kelimeler türetme faaliyetlerinden bu şekilde bir netice alınabilmiş.
Siz uçucu kelimesi için yanlış yere bakmışsınız. TDK Güncel Türkçe Sözlük'te uçucu sözcüğünün üçüncü anlamı olarak "pilot" verilmiştir. Zaten bu anlamda kullanıldığına dair örnekler de bulunmaktadır. Bu sözcük teklif olmaktan çıkmış, bilfiil kullanılmakra olan bir sözcüktür.
Siz hâlâ uçurcu ile manavcı arasındaki farkı anlayamayacak kadar dil bilgisi kaidelerinden bihaberseniz bence bu tartışmalara hiç girmeyin.
Ve üslubunuzun yanlış olduğunu belirteyim. Ben size "siz" şeklinde hitap ediyorsam, sizden de aynı şekilde karşılık vermenizi beklerdim. Ne ara "sen'li ben'li" olduk da bana "sen" diye hitap ediyorsunuz?
Sen ve siz konusunda haklısınız.Kabul ediyorum hatamı.
Kullandığım kelimelerin Osmanlı devrinde kullanılmıyordu derken abartı yapmışsınız.
Türk dilin varoluşu sadece Osmanlı tarihinden ibaret değil herhalde.
Yabancı bir kelimenin karşılığını bilmediğiniz için alışagelinen yöntem ;kelimeyi TDK nın Yabancı Sözlere Karşılıklar Kılavuzunda türettilip türetilmediğine bakmaktır.
Yabancı bir kelime olan "PİLOT" karşılığının bulunacağı yer TDK nın Yabancı Sözlere Karşılıklar Kılavuzu nda yazması gerekirdi.
"Uçucu kelimesi bilfiil kullanılmakta olan sözcüktür" demişsiniz, (bilfiil arapça kökenlidir)
Yerli ve milli olan devlet kurumu THY de pilotlar için Uçucu kelimesi mi kullanılıyor?
Gündelik hayatta hangi devlet dairesi resmi yazışmalarında bu kelimeyi kullanıyor?
Günlük gazetelerde, haberlerde pilot yerine bu kelimeyi kullanan varmı?
".....dil bilgisi kaidelerinden bihaberseniz" derken de arapça kökenli iki kelimeyi kullandığınızın farkındamısınız?
uçurcu ile manavcı arasındaki ilişkiyi hala kuramamanız sizin sorununuz.
Manavcı Türkce dil bilgisine uyumlu olmadığı gibi ,uçurcu kelimeside Türk dil bilgisine uyumlu değildir.
Siz istediğiniz kadar ısrar ediniz.
Ayrıca,yetkin dil bilim uzmanı değilseniz bana"....dil bilgisi kaidelerinden bihaberseniz bence bu tartışmalara hiç girmeyin." deme hakkına sahip değilsiniz.