Araç Telsiz Anteni

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan bigalı Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 16
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 9,769

bigalı

Kamp II
Yer
çanakkale
Öncelikle herkese selam.Arkadaşlar benim aracıma Midland Alan28 araç telsizi taktım.Anteni de araç üsttarafına arkaya yakın kenara yağmur suyu oluklarına tutturdum.Şimdi bu antenin araçtan şase alması mı gerekiyor.Ayaklık biraz küflü .birde telsizde severe düğmesi var ona basıp mayk a bastığımda ancak iki kademe ışık yanıyor bu nedemek.Randıman sağlamam için ne yapmalıyım.Telsiz konusunda acemiyim.Yardımlarınızı bekliyorum.Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.

Etiketler

Ynt: Araç Telsiz Anteni

Evet antenin şase alması kesinlikle gerekli . Bence gerekli yerlerin temizliğini yapın , küf ve korozyondan ötürü şase almıyor olabilir .

SWR : SWR telsize ger dönen güçtür diyebiliriz özetle ... Yani çıkış yaptığınızda cihazınızdan çıkan wattın bir kısmı cihaza geri döner ve buna SWR denir . Yüksek olursa arızalara ve haberleşmede bozulmaya yol açar .

Kullandığınız cihazda kaç ışık yanınca SWR kaç oluyor bilemeyiz tabi ama mümkün olan en az ışık yanması en iyidir sanırım Sistemde bir sıkıntı yoksa : Yani uygun bir anten , sorunsuz bir kablo ve düzgün şase var ise SWR sorunu yaşanmayacaktır .

Konuyu biraz detaylandıralım .

Liycy kablolar genelde içi çok telli ve sinyal vs taşımada kullanılan kablolardır . Telsiz sistemlerinde kullanılan anten kabloları bildiğimiz koaksiyel(coaxial) kablolardır . Coax kablolar özelliklerine göre RG-X(x rakamdır) şeklinde kodlanır . Değişik omaj değerlerine sahip olanları mevcuttur .

Televizyon , rado , uydu anteni sistemlerinde kullanılan coax kablolar 75ohm dur . Örneğin RG59 - RG6 ... Bu kablolar Telsiz sistemlerinde kullanılmazlar .

Telsiz sistemleri (istisnalar hariç ki hiçbirimizin kolay kolay bu istisnalarla işi olmaz) , 50ohm değerine sahiptir . RG58-RG213-RG214 gibi kablolar 50ohm dur ve telsiz sistemlerinde bu kabloların kullanılması gereklidir . Kablo satan yerleden veya internetten bu kablo kodlarıyla araştırılırsa çokca örnek ve sonuca ulaşabilirsiniz .

Bu kısım gerçekten önemli . canlı ıç ile şase arasında kısa devre olmamalıdır .

Saygılarımla ...
Barış

Kablo konusunda verdiğiniz bilgler dogrudur. Genelde bağlantı hatalarından dolayı kayıplar ve parazitler olabilir. Bir arkadaşın anteninde alt kapak bölümünü açtıgımda canlı uç ile şasi bölününün temas ettiğini görmüştüm, bağlarken kendi etrafında bir iki tur çevirmişler. Sanırım sıkarkende birşeyler olmuş, sonuç olarak lehimle ve düzgün bağlantılar ile yeniledik şimdi güzel ve sorunsuz çalışıyor. Özetle bağlatıların temiz olması çok önemli, kablo örneği verirken benzerdir şeklinde yazdım, en azından herkez anten kablosunu bilir, kimse aynısıdır diyemez, ozaman dünya üzerinde anten sis. için bir tip kablo olurdur.

Açıklmalar için tşkler.

Rica ederim hocam ,yanlış anlaşılma olmasın size yönelik yazmadım , zaten başta yazdım detaylandırayım diye Piyasa da öyle gariplikler oluyor ki . Geçenlerde bizim semtteki yapı market ki pekte ufak biryer değil ... RG58 sordum adam ısrarla bana rg59 var daha iyisi buda olur diye tutturdu diyorum bak farklıdır adam diyor yok valla biz çok veriyoruz bundan falan fıstık bir sürü hikaye ... Yani anlamıyor olsam adam ayaküstü tutuşturacak elimize kabloyu ;D Bu sebeple ayrıntıya girdim ...

Bağlantılan temizliği gerçekten önemli , bağlatılardaki ve konnektörüdeki lehimlerin düzgün olması , soğuk lehim vs olmaması önemli . Bu etkenler hep SWR yi yükseltir .

Görüşmek üzere , saygılar ...

Barış

Arkadaşlar cevaplarınız için teşekkürler.Şimdi kromdan paslanmaz bir ayaklık yaptırıyorum.Birde kabloyu değiştirmek istersem kablo boylarının bir uzunluk ölçüsü var mıdır.Yoksa yettiği kadar mı alayım.

Hocam daha önce yazdığım özel mesajı buraya kpyalayayım hem belki başka ihtiyacı olan arkadaşlarda yararlanırlar .

Kablo boyunu mümkün olduğu kadar kısa tutmaka fayda var aslında ... Yani yetecek kadar kullanın . Bazı arkadaşların araç için diyelim 10 metre kablo alıp yeten kadarını kullanıp fazlalığıda toplayıp bir kenara koydduğunu gördüm ki bu yanlıştır .. Yani kabloyu öyle sarmak toplamak vs tavsiye edilmez .

Aslında kullanılan frekansa göre kablo boyu kullanılması bir miktar iyileşme sağlar ben Cb frkenasları için hesaplamasını yaptım .3,62metre - 7,25 metre - 10,87 metre kablo kullanmak biraz daha iyi sonuç verebilir SWR yi bir miktar düşürülebilir . Diyelim çok kısa yada uzun geldi bu ölçüler , 4 metrede kestirsen olur .Yani 3.62 kısa geldi diye ,7.25 alıp 2 metresini sarmamak gerekli kablonun açık şekilde olması herzaman iyidir .Dediğim gibi yeteri kadar kablo kullanmak en güzeli .

Saygılarımla ...
Barış

Üstad illa bu metreler arasındamı yapmalıyız ? yani 5 metre yapsak dezavantajı nedir. Bir hesaplama yöntemi varmı.?

Kullanılan frekansa göre hesabı var hatta bununla ilgili bir excel dosyası da hazırlamıştım ama sanırım bulamam şimdi başka bir arkadaşın hazırladığı vardı onu bulmaya çalışayım ...

Ama CB için ölçüler bunlar . İlla bu ölçüde olacak diye birşey yok Bunlar en ideal ölçüler . Düzgün bir sistemde çok kritik değil aslında bu değerler . 5 metre de olsa olur tabi . Ama yedi metre alıp 2 metre kabloyu dürüp bir yere sokmamak lazım . Yeterince Kablo en ideali ...

Saygılarımla ...
Barış

düz gün legım sart saseye dıkkat ve swr yuksek olursa mayk a basınca telsız ın cıkısını yakarsınız cıhaz off olur

kablonun ıhtıyac kadar alınıp kullanılması cok dogrudur fazlasını kesın ayırın bır kenara yada anten ıle telsız arasını olcmek ıcın ıp kullanın kabloyu ona gore kesıp baglantılerınızı yapın

benim anlamadığım arkadaşları biri şaseye bağlanacak biri bağlanmayacak peki telsizin ayağını yani vidayı sıkarhen bu şaseden bağlandısı olmayacakmı anlıcak olursak şaseden hic bir bağlantısı olmayacak..teşekkürler

Telsiz cihazının(kutusunun)da şaseye bağlanması mühimdir.Ama antenin şasesinin bağlanması şarttır.Anteni ayaklık vasıtası ile araca bağlıyorsanız aracın şasesi ile temas etmesini sağlamasınız?boyayı kazıyın yada ikisine değecek şekilde vida takın

Suzuki vitara da telsizi çalıştıramadım.Anten montajını stepneye yaptım ve ok güzel oldu..yakında resimlerini koyacağım.yalnız beslemeyi çakmaktan yaptım,telsiz çalışıyor fakat gönderme yapmıyor..çünkü voltaj yetmiyor.okuduğum değer genelde 8 volt civarı ..telsiz için 12-13,8 volt lazım..bu sorunu nasıl çözeceğim.sorun aküden mi? akü mü değişmeli yoksa başka bir çözümü var mı?