Ynt: Araç, Benzin ve Gazı Birlikte Yakar mı?
emre_ozk' Alıntı:
Aynı sorun bendede var 2 depo lpgye 30 litre benzin yakıyor. Galiba lpg ile benzin ayırıcısında birşey var. Ben öyle cevap buldum.
Benim enjektörler benzini tutamıyor veya geri dönüş sistemi kanister çalışmıyorda olabilir.
Sizin sorun farklı olabilir. Hatta belki de sorun olmayabilir.
Şöyle ki; sıralı sistemlerde ilk çalışma benzinde olup motor belli bir sıcaklığa gelince sistem otomatikman LPG'ye geçiyor. Ama bu arada tüketilen benzin özellikle kış aylarında mesafe kısa olsa da inanılmaz değerlerde olabiliyor. Bu durumu yol bilgisayarlı araçlarda izlemek mümkün.
Geçiş sıcaklığı LPG kitinin markasına göre değişiyor. Kaliteli ithal LPG kitlerinde bu sıcaklığın 40 derece altında olması önerilmiyor. Daha erken sıcaklıkta LPG ye geçişin hem motora zarar vereceği hem de LPG nin yanmadan çiğ atılacağı dolayısıyla araçta çekiş düşüklüğü, gaz yememe, tekleme, sarsıntı... vs. sıkıntılar yaşanacağı söyleniyor.
Bazen müşteri bu sorunlarla LPG servisine başvurduğunda bilgilendirme yapılmadan geçiş sıcaklığı 50 gibi derecelere yükseltiliyor. Veya müşteriden şikayet gelmemesi için montaj sonrası direk araç teslim edilirken yüksek ısıda geçişe ayarlı oluyor.
Zaten enjeksyonlu araçlarda benzin pompasının zarar görmemesi için depoda sürekli en az çeyrek depo benzin bulundurulması önerildiğinden kısa kısa yolculuklarda tüketilen benzin ilk planda dikkati çekmeyip araba LPGye geç geçtiğinden LPGde az yakıyormuş hissi veriyor.
Ama özellikle kış aylarında araç sahibinin benzin tüketimi dikkatini çeker de LPG servisine sorunu bildirirse bu ayar düşürülüyor ama belli bir limitin altında yukarda saydığım sorunlar başlıyor.
Özetle 2 depo LPG tüketene kadar giden 30 lt benzin soğuk bir bölgede ve kısa yolculuklar esnasında oluyorsa mesele LPG geçiş sıcaklığında.
Yok bu tüketim uzun yolda oluyorsa veya arazi şartlarında zorlanmalarda oluyorsa büyük ihtimal araç yüksek devirlere çıkınca hissettirmeden benzine geçiyor, devir düşünce tekrar LPGye dönüyor.