Ynt: Araba İle Yunanistan Turu
Merhabalar;
11.08.2013 sabahı saat 08 de Kütahya nın Tavşanlı ilçesinden yola çıktık.Normalde İstanbuldan transit geçiş yaparak İpsala da konaklamak olan planımızı , bayram trafiğine takılıp günümüzü rezil etmemek için Çanakkale den yana değiştirdik. “Millet Mersine biz tersine”
Aracımız 2012 model Fiat Doblo maxi.Ruhsatta hususi kamyonet olarak geçiyor.Ben ve eşim öğretmen,8 yaşındaki oğlumuz Egemen, Emekli öğretmen olan Annem ve Babamla beraber 5 kişiyiz.Araçla ilgili hiçbir belge almadan yola çıkıyoruz.Bu işleri sınırda hallederiz dedik.Depoyu fulleyip km de sıfırladık.
Çanakkale Çardak a kadar rahat bir yolculuk yaptık.1 saat gibi vapur sırasında bekledikten sonra karşıya geçtik.Geliboludan Keşan a doğru yol aldık.Keşan a 5-7 km kala KAVAKLIK et restourantında satır et yedik. “ LÖPLÖPÇÜLER e sevgi ve selamlar” .Bu güzergahı kullanan arkadaşlar mutlaka burada satır et ve çoban salata yesin, ayranı içsinler. Rakı da var ama malum araç kullanılması…fiyatları çok makul.5 kişi 82 tl verdik.
Keşana vakitlice ulaşmıştık.planımızda burada dinlenip sabah sınırı geçmek vardı.Yunanistanda oda fiyatları uygun olduğunu düşünüp akşamüstü sınırı geçmeye karar verdik.Acele olarak büyük bir marketten 1 koli 1,5 lt lik , 1 koli de 0,5 lt lik su ,abur cubur ,ekmek,zeytin,peynir vb malzemeler aldık.küçük tüpümüzü değiştirdik.220 v ile çalışan su ısıtıcısı,çay şeker vb malzemeyi aldık ve sınıra doğru yola cıktık.keşan İpsala sınıra kadar olan yolu beğenmedim.
İpsala gümrüğüne ilk girişte Turing bürosuna uğradım. 350 tl karşılığında uluslar arası ehliyet aldım.1 yıllık oluyor.2 fotograf gerekiyor.Uluslar arası sigorta yapılamadı.Aracımın sigortası sistemde çıkmadı.sigorta firması da saat 18:00 olması ve Pazar günü nedeni ile kapalıydı.Araç kamyonet diye geçtiği için 180 euro 15 günlük sigorta parası verecektim.fakat olmadı.Görevli delikanlıya yok mu çaresi dediğimde Yunanistan gümrüğünde yapılıyor ama pahalı dedi.gümrüğe girdik.15 tl yurt dışı çıkış pulu aldık.Hepimizin yeşil pasaportu olduğu için vizeye gerek yoktu.15 dk da Bizim gümrükten geçtik.Yunan gümrüğünde sıra vardı.5-6 araçlık.o esnada gidip sigortayı nereden yaptıracağımı öğrendim.Görevli sadece ruhsatı istedi.aracı görmedi. Fiat mı dedi evet dedim.kamyonet olarak geçtiğini bilemedi.Sanırım o yüzden olacak 180 euro ya 30 günlük sigorta yaptı.Böylelikle sorun aşılmış oldu hemde daha makul fiyata.20-30 dk içerisinde yunan sınırını da sorunsuz geçtik.her iki gümrükte de aracı aramak bir tarafa bakmadılar bile.Demiştim ya millet mersine biz tersine.yunan tarafından ülkemize dönen bayram tatilcileri kilometrelerce kuyrukta beklerken biz yanlarında hemen geçtik.
Masraf:
Fiat doblo maxi için 180 euro sigorta bedeli.30 günlük
Ehliyet için 350 TL 1 yıllık
5 kişi için yurtdışı harcı 15 tl x 5 = 75 TL