Ankara Yenikent (Akçaören Köyü) Defender Kurtarma Operasyonu (01 Kasım 2009)

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan discovery-V8 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 56
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 20,410

discovery-V8

A Clean Landrover is the Sign of Sick Mind
Mesajlar
5,707
Tepkime Puanı
12
Yer
Ankara.
Sabah erken saatlerde araziye çıkan arkadaşlarımız , Ankara , Yenikent, Akören köyü Keklik Pınarı mevkiinde köy yolundan ayrılıp pınarın dibine LR defender TD5 leri ile inmişler, Yağmur bastırıp aradan 4-5 saat geçince zemin çok ağırlaşmış, yola tekrar çıkmak için iki yol var, ya yarın dibine inip 100 metretelik 40-50 derece rampaya çıkmak zorundasın, yada geldiğin yoldan yine en az 35 dercelik bir meyilden yukarı tırmanmak zorundasın.

Uzun uğraşlardan sonra zeminin killi toprak olması nedeniyle çok kayganlaşması sonucu 4x4 traktörler dahi aracı çıkaramamış, jandarmaya haber verilmiş, gelen jandarma ekibi yolun daha güvenli olduğu giriş yönünden gelmiş ama çekme halatı dışında techizatları olmadığından müdahale edememiş.

Diğer yönden araçlarını çıkarmayı başarmışlar ama kurtarma için yine techizat yeterli olmamış, Aracın geri iniş kısmında çok büyük tehlike atlatmışlar.

Ben haber alıp yola çıktığımda oraya benden daha yakın mesafedeki arkadaşlarımda haberdar edilmiş ve olay yerine varmışlardı.

Çevreyi tanımadığım için Akören köyünde Jandarma ve Köy muhtarını bulup yol tarifi almak istedim , " aklınız varsa oraya çıkmayın , arkadaşlarınız gelsin yağmur durduğunda bir çaresi bulunur bir kaç gün sonra çıkarırız" dediler. Jandarma aracını kullanan askerde iniş yolundaki atlattıkları tehlikeyi kastederek "ben hayatımda bukadar korkmadım" demişti.

Yol tarifini hem Muhtardan hem Telefon ve telsizle olay yerindeki arkadaşlarımdan alıp tırmanmaya başladım, Aracımda AT lastik var hiç hazırlıklı değilim, yokuşlar dik, bir taraf uçurum bir taraf düz duvar, yağmur tüm şiddetiyle devam ediyor, killi toprak sabun kıvamına gelmiş, çoğu yeri yan yan çıkıyorum çıktıkça içime acaba yanlış yolda olabilirmiyim şüphesi takıldı okadar çıktıktan sonra bunun birde geri inmesi var , Hem duracak hem dönecek yer bulamadığım için devam ettim, yolun yer yer yarısının olmadığı 3-4 km dik bir tırmanıştan sonra vardığım düzlükte arkadaşlarımı buldum.

Hep birlikte yayan olarak bir durum tesbiti yaptık, herkesten fikirlerini aldık.

Son sözü MKG Söyledi hemde Hiç düşünmeden "hiç bir landroverı dağda bırakmayız " ;D ;D Yine "Landrover Kardeşliği" devreye girmişti.

Aslında bu konuyu paylaşmayacaktık, fakat sonradan aslında bunun dersler çıkarılabilek bir konu olduğuna karar vedik, Olayın baş kahramanı Mahsur kalan Landrover TD5 in Sürücüsü Hasan ARMUTCU dan iznide kopartınca paylaşmamak için sebep kalmadı. Neden izin aldığımı videoları izlerken anlayacaksınız. ;D

Hem techizatları hemde enerjisiyle Hepimizi ateşleyen Mustafa Kemal GÜNER e (MKG) , Büyük dostluk örneği gösterip gözünü kırpmadan koşarak yardıma gelen daha taze LR ci diyebileceğim ama 40 yıllı LR ci gibi ustalık gösteren Ercan SÜZER e (ercansuzer) , Herzaman Teknik desteğini arkamızda hissettiğimiz Tam bir LR hastası diyebileceğim bize bu imkanı ! veren ;D ;D Hasan ARMUTCU ya. Akören Köylüleri ve Köy Muhtarımıza, Herzaman yanımızda olduklarını hissetiren Jandarma Ekiplerimize Sonsuz teşekkürler.
 

Etiketler
Ynt: Ankara Yenikent (Akçaören Köyü) Defender Kurtarma Operasyonu (01 Kasım 2009)

Hava henüz çok kötü değilken inilen yer, 30-35 derece kadar eğimli 50 metre uzunluğunda dik bir çıkış yapmak gerekiyor, yukarıdaki yol oldukça kaygan, etrafata çekme görevi yapacak araçları sabitleyecek ağaç veya benzeri bir sabit nokta bulamadığımızdan bu yönden kurtarma yapmaktan vazgeçtik.

LAndrover nerede? Tekerlek izlerinin devam ettiğ noktada ama görünmüyor ;D

Inisnoktasi
 

Ynt: Ankara Yenikent (Akçaören Köyü) Defender Kurtarma Operasyonu (01 Kasım 2009)

Bizim kurtarma için tercih ettiğimiz karşı yamaçtaki düzlük ve kurtarma ekibinin araçları.

işaretlediğim yer tek çıkış noktamız, fotoda belli olmasada "sırat köprüsü" sabun kıvamında kaygan, tepenin etrafından 180 derece dönerek 3-4 km kadar aşağı iniyor, yer yer yarısı yokolmuş, bir aracın zor sığdığı , en ufak hatanın ucurum dibinde sonuçlanacağı Jandarmanın "hayatımda bukadar korkmadım" dediği yer, aracı düzlüğe çıkardıktan sonra geri dönmek için bu yolu kullanmak zorundayız. Çıkarken içimden "bittik burayı çıkmayı başarsak bile geri inemeyiz" diye düşünmüştüm. İnişi daha da muhteşemdi ;D ;D gece karanlığında inmek zorunda kaldık milim milim ilerleyerek 3-4 km 30-40 dakika kadar sürdü ;D

Yol
 

Ynt: Ankara Yenikent (Akçaören Köyü) Defender Kurtarma Operasyonu (01 Kasım 2009)

Önce aracı kurtarma yapacağımız yamaca indirmemiz gerekiyordu. Yerler okadar kaygan ve inilecek yer okadar diktiki kimse aracın içinde olmak istemedi, Biraz zorlayınca Defender i en iyi tanıyan MKG gönüllü oldu indirmeye ;D (Paylaşım için neden Hasandan izin almamız gerektiği burada anlaşılıyor. ;D)

Th 40deginis
 

Ynt: Ankara Yenikent (Akçaören Köyü) Defender Kurtarma Operasyonu (01 Kasım 2009)

Dibe indirdik, karşı yamaçta 3 adet basmak benzeri yerler var , sadece ağaç orada bulabildik, MKG nin defenderini 2 basamak aşağı indirdik ama 40 metrelik halat araca yetişmedi, ucuna ikinci halatı ekledik oda yetişmedi , 1 strap, ve 10 merte kadar sentetik halattan bir ek daha yaptık.

MKG nin önünceki bir ağaca makara bağladık, kayma durumunda ona takılsın diye ki çok kaygan bir zemin vardı. MKG nin Defenderini arkasındki ince bir ağaca strapla sabitledik , ikinci aracı (Ercan Süzer in defenderi) MKG nin aracıyla birlikte ağaca sabitleyip safra yaptık, benim aracı ters eğime getirip vinçle Ercan Beyin Defenderine arkadan bağladık.

Kısaca LR Tesbihi gibi bişey oldu 4 landrover, hepsi boncuk gibi ipe dizilmiş ;D

101 6298
101 6299
101 6300
101 6301
 





Ynt: Ankara Yenikent (Akçaören Köyü) Defender Kurtarma Operasyonu (01 Kasım 2009)

Halatlarda çok ek olduğu için 1 defada çıkartmak mümkün olmadı, yukarıdakkiler halat durumunu göremediğinden vinçlerken ben aşağıdan işaret veriyorum yukarıdakiler çekiyor, kameranın sallanması o yüzden havada daire işaret yapıyorum, ;D ;D

Th vinc1
Th vinc2
 


Ynt: Ankara Yenikent (Akçaören Köyü) Defender Kurtarma Operasyonu (01 Kasım 2009)

Halat ek yerleri geldikçe durup aradan bir halat çıkarıyoruz , ama eğim ve zemin berbat , araç durmuyor arkasına çok iri taşlar koyuyoruz, O eğimde ayakta durmak bile zorken birde taş taşımak gerçekten buz gibi havada beni sırılsıklam terletti, o eğimde aşağı indirip yukarı ine çıka sonunda nefesim tükenmiş ama çekmeye devam etmişim ;D

Th nefese

Th nefese2
 



Ynt: Ankara Yenikent (Akçaören Köyü) Defender Kurtarma Operasyonu (01 Kasım 2009)

Aralarda sürekli koşuşturma içince olduğumuz için çekim yapamamışım, ama sonunda ilk basamağa kadar çıkarmayı başardık.

Th cikis
Th cikis2
Th cikis3
Th cikis4
 

Ynt: Ankara Yenikent (Akçaören Köyü) Defender Kurtarma Operasyonu (01 Kasım 2009)

Son 3 videoda vinçleyen Defender yer değiştirdi önce onu bir üst basmağa çektik, sonra vinçlemeye devam, Son videoda Komutan konuşuyor "o çektiğiniz yer 60 derece var heralde" ;D ;D ;D taşlarla inip çıkınca bana 90 derece gibi geldi o başka ;D ;D
 

Ynt: Ankara Yenikent (Akçaören Köyü) Defender Kurtarma Operasyonu (01 Kasım 2009)

En büyük korkumuz benzer bir vinçlemede 2 araç uçurumdan bir aracı vinçlerken yolun ortasında çektkleri araç ikisini birden çekince o araçla beraber üçü birden uçuruma yuvarlanmıştı, Mümkün olduğunca riske girmeden kazasız belasız arkadaşımızı düzlüğe çıkardık

Biz kurtarmayı tamamladıktan hemen sonra hava karardı,o ana kadar aklımıza gelemeyen son iniş ki orada ne telsize cevap verebildim ne sigara içebildim, nede foto çekebildim, belkide nefes bile almamışımdır ;D 3-4 km yeri 30-40 dakikada kelle koltukta indik.

Köye indiğimizde , muhtar bizi köy konağının kapısında karşıladı, ilk lafı sizin aklınız yok oldu ;D ;D

Ama sıcak çayımız hazırdı. Türk insanını çok seviyorum misafirperverliği en üst noktada yaşayabiliyorsunuz. Soba başında talı bir sohbet ve sıcak çay hepimize tüm yorgunluğumuzu unutturdu.

101 6326
101 6327
101 6328
101 6329
101 6330
101 6331
101 6332
101 6333
101 6334
 

Ynt: Ankara Yenikent (Akçaören Köyü) Defender Kurtarma Operasyonu (01 Kasım 2009)

Bunlar son fotolar, Umarım herkes kendine ders çıkaracak birşeyler bulur bu olaydan.

101 6336
101 6337
101 6338
101 6339
101 6340
101 6341
 

Ynt: Ankara Yenikent (Akçaören Köyü) Defender Kurtarma Operasyonu (01 Kasım 2009)

yavuz abi , herkes bu olaydan çıkaracak ders ve öğrenecek bişeyler bulacaktır, en önemliside yardımlaşma ve dayanışma ruhunun nasıl bişey olduğunu bu olayla göstermiş oldunuz, mahsur kalan ve yardıma giden abilerime çok teşekkürler.
 



Ynt: Ankara Yenikent (Akçaören Köyü) Defender Kurtarma Operasyonu (01 Kasım 2009)

Yavuz bende sizi merak ediyordum, bugün telefon açıp soracaktım ne yaptınız diye.
Hasan beyin izin vermesi çok iyi olmuş, böyle önemli ve zorlu bir tecrübenin bizlere katacağı çok şey var.
Geçmiş olsun, herkese güvenli ve keyifli sürüşler diliyorum.
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,622
Mesajlar
1,521,212
Kayıtlı Üye Sayımız
172,270
Kaydolan Son Üyemiz
Engin paslı

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst