fosilbulent
defnder 110
Türkiyenin gururu ve mirası olan türk çoban köpekleri.Türk çoban köpeklerinin hepsi biribirleri ile kan bağı içindedirler.Bu sebebten karakterleri birbirine benzer. Fakat eskiden yapılmış çaprazlamalar tip olarak farklılıkları meydana getirmiş. Gündemde olan bütün ırkları yani pitbull, rottweiler,golden retriever,doberman,bull terrier,tosa,mastiff,akita,jack rusell,cocker,puanter,seter gibi tanıyoruz. Peki kendi köpeklerimiz olan ülkemizden çıkan köpekleri ne kadar tanıyoruz? uluslar arası hayvan kuruluşları ne kadar tanıyor ? ülkemiz yetkilileri bunun için neler yapıyor ?
kangal kaymakamlığı internet sitesinden ve kangal.gen.tr den alınmış bilgi notudur.
Türk Çoban Köpeklerini kategori halinde ele alırsak;
1)Kangal
http://www.kangal.gov.tr/default_B0.aspx?content=110
http://www.dailymotion.com/video/x7vv04_kangal-ve-aslan_animals
2)Orta Anadolu Çoban Köpeği(bilinen adıyla Malaklı)
3)Akbaş
4)Yörük Çoban Köpeği
5)Boz Çoban Köpeği(diğer ismiyle Gureghler)
6)Karadeniz Dağ Köpeği
7)Kars Çoban Köpeği
Bu ırklar genellikle birbirine benzerler ve bu yüzdende çok karıştırılır.O yüzden resimlerle bu ırkların özelliklerini anlatalım.
Kangal
Belkide köpekler arasında en korumacı en sadık olan Kangal dır.Kilometrellerce çobanının yanından ayrılmayan sürüsünü en iyi şekilde koruyan mükemmel bir ırktır Kangal köpeği. Köpek Dövüşlerinde de kullanılan kangallar bilinçli üreticiler tarafından sadece sürü gütmek ve üretim amacıyla kullanılmaktadır. Irk Özellikleri
Kangalların iki çeşidi vardır. Ak baş ve kara baş. Ak başların az tüğüleri vardır, kara başların ise uzun ve çok tüğüleri vardr.
Kangal köpekleri genellikle çoban köpeği olarak nitelendirilirler ancak bekçi köpeği tanımına daha çok uyarlar. Zira diğer çoban köpeği türleri sürüyü korumaktan ziyade yönlendirme ve yönetmekte ustadırlar. Kangal köpeğinin en belirgin özelliği ise sahibine duyduğu aşırı sadakat ve buna bağlı olarak sahibine ait olduğunu düşündüğü şeyleri korumaya yönelik kuvvetli içgüdüsüdür. Bu nedenle çok iyi bir dövüşçüdür. Kurt, çakal gibi yabani hayvanlara karşı çok etkin bir muhafız olmakla beraber aile fertlerine ve özellikle de çocuklara karşı hiçbir tehdit oluşturmazlar. Dünyada kurt boğabilen tek köpek ırkıdır.
Kişiliği
Kangal köpekleri, örnek olarak Namibya’da, Alman çoban köpeklerinden daha üstün koruyucu yeteneklere sahip oldukları için, yaygın bir şekilde yerli çiftçiler tarafından kulanılırlar.
Hiç çekinmeden bir ayıya saldıracak kadar cesur, bir pumayı, domuzu öldürecek kadar güçlüdür. Afrika’da manda sürülerini çitalardan, sırtlanlardan ve hatta aslanlardan korumak için kullanılmaktadır. Bilinen en güçlü köpek ırkıdır.Ayrıca pitbull u yenebilecek güçtedir.
Tarihi
Kangal köpeği’nin kökeni hakkında “rivayet” sayılabilecek bazı görüşler vardır. Ancak, 11 Temmuz 2003′te düzenlenen I. Uluslararası Kangal Köpeği Sempozyumu’nun sonuç bildirisinde, “büyük Türk göçleri sırasında Türkistan’dan Anadolu’ya getirilen bir köpek ırkı olduğu” kabul edilmiştir.
Kangal ilçesine de adını verdiği düşünülen, Orta Asya’dan göç eden “Kanglı (Kangar)” Türk boyunun, göç ederken bu köpek ırkını da getirdiği düşünülmektedir. Orhan Yılmaz, “Kangal Köpeği / Tarihi-Tanıtımı-Yetiştirilmesi-Islahı” adlı kitabında “Kanglı” Türk boyunun Orta Asya’dan göç ederken yanlarında üç şeyi getirdiklerinden bahseder; bunların at, it ve koyun olduğunu söyler. Kangalların, bu boyun göç sırasında getirdiği bir ırk olduğunu kaydeder.
İlk rivayete göre, Hint Mihracesi tarafından Osmanlı padişahına bir köpek hediye edilir. Bu padişah muhtemelen Yavuz Sultan Selim’dir. Hediye edilen köpek Kangal’ın Deliktaş köyü yakınlarında kaybolur. Köpek, tüm aramalara rağmen bulunamaz. Kangal köpeğinin, bu kaybolan köpekten türediği şeklindeki rivayete göre, Kangal köpeği’nin kökeni Hindistan’dır.
Diğer bir rivayet ise, Kangal köpeği’nin kökeninin Anadolu olduğunu söyler. Eski Anadolu uygarlıklarının vahşi hayvanlardan korunmak için, “aslan gibi güçlü” ve iri yarı olan bu köpekleri kullandıkları söylenmektedir.
Evliya Çelebi de, Seyahatnâme’sinde Kangal Köpekleri’nden bahseder. O da, bu köpeklerin “aslan kadar güçlü” ve cüsseli olduğunu yazmaktadır. Doğan Kartay, hem “Türk Çoban Köpeği Kangal” kitabında hem de I. Uluslararası Kangal Köpeği Sempozyumu’nda sunduğu bildiride, Kangalların, Osmanlı döneminde Yeniçeriler tarafından hem askeri işlerde hem de savaşlarda kullanıldığından bahsetmektedir. Kartay’ın bildirisinde, Romalılarda “aslan” sözcüğünün karşılığı olan “Samson” kelimesinin, Türkçe’ye “Samsun” olarak yerleştiği ve Kangalların aslana benzetildiği için Kangalları kullanan birliğe “Samsoncular” denildiğini söylemektedir.
Malaklı
İri cüssesi kocaman kafasıyla bu köpeği görüpte korkmayacak adam yoktur.Mastiff şeklindeki ağzı ve vücut yapısı her zaman acaba mastiffden mi geldi sorusunu aklıllara getirir. Malaklı ırkı aslında haddinden fazla iridir. Kangal daki o çabukluk ve serilik malaklı ırkında bulunmaz. O yüzden sürü için pek ideal değildir. Ama çenesi bir hayli kuvvetlidir. Irkın doğuşu Aksaraydır.
Akbaş
En az kangal kadar ünlü olan akbaşlar sürü gütme işindede kangallar kadar iyidir. Sevimli duruşu ve golden retrieveri andıran yüzüyle sevimli bir çoban köpeğidir.Oldukça iri ve kulakları kesildiğindede çok sert bir görüntü oluşur. Merkezi Eskişehirdir.
Yörük Çoban Köpeği
Merkezi Denizli olan bu yakışıklı köpekler ırk olarak çok serttirler.O yüzden köylerde bekçilik için yaygınca kullanılırlar.Diğer çobanlar arasında en az bilinenlerdendir.
Boz Çoban Köpeği (gureghler)
Kangalla en çok karıştırılan ırktır. Gerek yapı olarak gerek karakter olarak kangala da çok benzer.Çok yüksek ve geniş hayvanlardır. Merkezleri Konya Karapınar olan Bozlar ağız tipi,renk ve kafa yapısı olarak kangaldan ayrılırlar.
Karadeniz Dağ Köpeği
Tip olarak diğer çoban köpeklerinden farklıdır Karadeniz Çoban Köpeği ama karakter olarak yine onlara benzer. Sürü görevinde çok iyidir. Tüylü bir yapısı vardır. Karakteri kangal özelliklerini barındırır.Artvin,Rize,Ordu merkezlidir.
Kars Çoban Köpeği
Kars Çoban Köpeği diğer çoban köpekleriyle (kangal,malaklı,boz çoban,karadeniz dağ köpeği,yörük,akbaş) aynı özelliklere sahip bir köpektir.Tip olarak en çok karadeniz dağa köpeğine benzer.Sürü görevinde başarılıdır.Kars merkezli köpeklerdir.
Bu nadide ırkları tanıtalım koruyalım ve üretimine elimizden geldiği kadar katkıda bulunalım.
FCI Hakkında
FCI ve KIF hakkında genel bilgiler
--------------------------------------------------------------------------------
FCI ile ilgili genel bilgi:
FCI (Fédération Cynologique Internationale) Dünya Köpek Irkları ve Köpekle İlgili Konular Organizasyo-nudur. Her ülkeden bir tane olmak üzere 84 üyesi ve/veya anlaşmalı ortağı vardır ve bunlar her biri kendi soykütüklerini tutar, ait oldukları ülkede üretilen köpekler için kendi soy kütüğü belgelerini düzenler ve kendi hakemlerini yetştirirler. FCI soy kütüğü belgeleri ile hakemlerin üyesi ülkelerde karşılıklı olarak tanınmaları / kabul görmelerini sağlar / garanti altına alır.
FCI’ın Tarihçesi:
FCI (Fédération Cynologique Internationale) 22 Mayıs 1911 tarihinde, kinoloji/köpekle ilgili her alandaki faaliyetleri ve ayrıca safkan köpekler ve ırklarını gerekli olacak her yol ve yöntemle teşvik etmek, desteklemek ve korumak amacı ile kuruldu.
FCI’ın kurucuları aşağıdaki ülkeler oldu:
• Almanya (Kartel für das Deutsche Hundewesen und die Delegierte Kommission)
• Avusturya (Österreichischer Kynologenverband
• Belçika (Société Royale Saint-Hubert)
• Fransa (Société Centrale Canine de France)
• Hollanda (Raad van Beher op Kynologisch in
Nederland)
Birinci Dünya savaşı sırasında federasyon yok oldu ve 1921 de Société Centrale Canine de France ve Société Royale Saint-Hubert federasyonu yeniden oluşturdular.
Birliğin yeni tüzüğü 10 Nisan 1921 tarihinde onaylandı ve 5 Mart 1968 tarihinde verilen resmi hükümle FCI kanuni/ legal kimliğine kavuştu.
KIF, Tarihçesi, Amaçları, Çalışmaları, Durumu:
Federasyonumuz 2006 yılı Eylül ayında kuruldu. Kuruluşun hemen arkasından, daha önce kurucu dernek temsilcilerinin temas etmeye başlamış bulundukları FCI’a (Federation Cynologiueq Internatinal / Uluslararası Kinoloji Federasyonu) üyelik başvurusunda bulunuldu.
Federasyonumuzun amacı, tüzüğümüzün 4.ncü maddesinde belirtildiği gibi, ülkemize ait köpek ırklarının (Kangal, Akbaş, Anadolu Mastifi, Kars Köpeği ve başkaları) uluslararası platformda ülkemiz adına tescil edilmesinin sağlanması ve FCI’ca kabul edilmiş diğer köpek ırklarına mensup köpeklerin ve bir ırka mensup olsun ya da olmasın tüm köpeklerin üretim, yetiştirme, eğitim ve bakımlarının, FCI ve benzeri veya üyesi kurumlarca tarif edilerek tüm dünyada uygulanmakta olan standartlarda gerçekleştirilmesinin sağlanması ve insanoğlunun neredeyse dünya üzerinde var olduğu ilk günlerden beri insana son derece sadık bir tavır ile hizmet etmiş olan bu asil hayvanın ırk, cins yada görünüşleri ne olursa olsun yurdumuzda da tüm dünyada olduğu gibi herkesten hak ettiği saygı ve muameleyi görmesi için gerekli olan tüm girişimlerin gerçekleştirilmesi ve desteklenmesidir.
Şu anda Federasyonumuza üye dernek sayısı 11 (onbir)e ulaşmış ve üye sayımız her gün yeni kurulan ve Federasyonumuza üye olmak için başvuruda bulunan yeni dernekler ile artmaktadır. Şu anda Yorshire Terrier, Labrador Retriver, Golden Retriver ve Epagneul Breton Irk Dernekleri Üyelik başvurularını yapmış ve Yönetim Kurulumuzdan üyeliklerinin kabulunü beklemekte, Malinois, Dachshund, Dobermann Irk dernekleri de kuruluş aşamasında bulunmaktadırlar.
Federasyonumuz kuruluşundan itibaren FCI üyeliğinin başlatılabilmesi için göstermesi gerekli olan faaliyetleri sürdürmüş, soy kütüğü uygulamasına temel teşkil eden Kayıt Organizasyonları, üretim faaliyetlerinin kontrolu açısından gerekli olan Irk Standartları Değerlendirme Organizasyonları ve Irk Standartları Uygunluk / Köpek
Irkları Güzellik Yarışmaları dernek ve köpek severlerden
talep gelen yurdun bir çok yerinde gerçekleştirilmeye başlanmış ve KIF Soy Kütüğüne kaydedilen köpeklerin sayısı 1500 e yaklaşmış bulunmaktadır.
Ayrıca yerli ırkların gerçek , dejenere olmamış durumları ile FCI nezdinde ülkemiz adına kaydedilmelerini sağlamak için gerekli olan ırk standardı hazırlanması ve gen haritası tespit çalışmaları Kangal Çoban Köpeği ve Akbaş Çoban Köpeği Irkları için başlatılmış, Kangal Çoban Köpeği Irkı ile ilgili çalışmalar tamamlanacak duruma gelmiştir. Rehberimiz Cyn. Dr. Urosevic’in ifadesine göre “Türkiye içinde karayolu ile sadece birkaç bin km seyahat ettiten sonra, bu ilk bakış neticesinde Anadolu’da en az yirminin üzerinde yerli köpek ırkı bulunduğu” söylenebilir.
Federasyonumuza, FCI’ın konu ile ilgili prensibine paralel olarak, sadece her köpek ırkını temsilen bir derneği üye olarak kabul etmeyi prensip olarak kararlaştırmış bulunuyoruz.
Ancak, üyemiz dernekler, tüm diğer FCI üyesi ülkelerde de olduğu gibi, bir üst / çatı kurum fonksiyonu üstle-nerek, yeni kurulup üyelik için başvuran dernekler ile ko-operasyon içinde, bunları kendi üyeleri/temsilcilikleri olarak organize edecek ve FCI Üyeliğimizin kesinleşmesi için gerekli olan 8 ila 10 yıllık sürecin sonuna doğru, Federasyonumuz tüm yurt sathına yayılmış bir organizasyon haline gelmiş olacaktır.
Çok yakında, FCI’ın da talep ettiği üzere, Federasyonumuz adı ile birlikte “Türkiye” adını ve logomuzda da şanlı bayrağımızı kullanabilmek için, İç İşleri Bakanlığımızdan izin almış olabilmeyi umuyoruz.
Federasyonumuza üye dernekler bir yandan yurt içinde, her biri bu yarışma gibi birer ilk olan yarışma, seminer, çalışan köpekler ırkları için iş imtahanları düzenlerken bir yandan da üyeleri tarafından yurt dışındaki benzer organizasyonlarda başarı ile temsil edilmektedirler.
Yaklaşık üç yıl boyunca gerçekleştirmiş bulunduğumuz ve yukarıda özetlemeye çalıştığımız çalışmaları yakından izlemiş olan FCI Yönetim Kurulu, üyeliğimizi toplantılarında tartışmış ve artık üyeliğin ilk aşamasına
hazır olduğumuz kanaatine varmıştır ki, FCI Asbaşkanı Bay Karl Reisinger, Avusturya’nın Eisenstadt kentinde FCI İş Köpekleri Dünya Şampiyonası’nın açılış konuşmasını yaparken éTürkiye önümüzdeki birkaç ay içinde ortaklık anlaşmasını imzalayacak ve üyeliği başlamış olacaktır” ifadesini kullanmıştır.
FCI’a üyeliğimizin gerçekleşmesi ile, gerek kültür varlığımızın parçası olan Anadolumuza ait yerli ırklara tam anlamı ile sahip çıkabilmemize ve gerekse ekonomik açıdan köpek yetiştirici ve üreticilerimize, ülkemizde kural ve prensiplerimize uygun şekilde çalışılarak üretilecek köpeklerin ekonomik değerlerinin dünya ortalamalarına çıkması ile, çok önemli katkılar sağlamış olacağız.
15 Kasım 2009 Irk standartları / Güzellik Yarışması, FCI Üyeliğimiz yolunda, her ne kadar FCI yetkilileri üyeliğizin gerçekleşeceğini daha önce açıklamış olsalar da, son bir sınav niteliğinde idi. Bu yarışmaya köpekleri ile katılarak bu sınavı başarmak imkanını bize veren tüm köpek sahiplerine, köpeklerini KIF Soy Kütüğüne kaydettirerek ülkemizde kinolojinin gelişimine katkıda bulunmuş olan tüm köpek sahiplerine, henüz köpek sahibi olmasalar bile emekleri ile bizi destekleyen arkadaşlarımıza, özetle organizasyonlarımıza katılmış olan tüm köpek sever ve köpek sahiplerine her türlü katkıları için teşekkür eder, bu katkıların giderek yaygınlaşması neticesinde önümüzdeki yıllarda FCI içinde güçlü bir üye olarak yerimizi alabilmeyi ve böylece Köpek Irkları ve Köpek Bilimleri Federasyonu olarak amaçlarımıza ulaşmayı umarız.
Saygılarımızla,
KIF Yönetim Kurulu.
petarkadas.com adresinden alınmış bilgi notudur.
kangal kaymakamlığı internet sitesinden ve kangal.gen.tr den alınmış bilgi notudur.
Türk Çoban Köpeklerini kategori halinde ele alırsak;
1)Kangal
http://www.kangal.gov.tr/default_B0.aspx?content=110
http://www.dailymotion.com/video/x7vv04_kangal-ve-aslan_animals
2)Orta Anadolu Çoban Köpeği(bilinen adıyla Malaklı)
3)Akbaş
4)Yörük Çoban Köpeği
5)Boz Çoban Köpeği(diğer ismiyle Gureghler)
6)Karadeniz Dağ Köpeği
7)Kars Çoban Köpeği
Bu ırklar genellikle birbirine benzerler ve bu yüzdende çok karıştırılır.O yüzden resimlerle bu ırkların özelliklerini anlatalım.
Kangal
Belkide köpekler arasında en korumacı en sadık olan Kangal dır.Kilometrellerce çobanının yanından ayrılmayan sürüsünü en iyi şekilde koruyan mükemmel bir ırktır Kangal köpeği. Köpek Dövüşlerinde de kullanılan kangallar bilinçli üreticiler tarafından sadece sürü gütmek ve üretim amacıyla kullanılmaktadır. Irk Özellikleri
Kangalların iki çeşidi vardır. Ak baş ve kara baş. Ak başların az tüğüleri vardır, kara başların ise uzun ve çok tüğüleri vardr.
Kangal köpekleri genellikle çoban köpeği olarak nitelendirilirler ancak bekçi köpeği tanımına daha çok uyarlar. Zira diğer çoban köpeği türleri sürüyü korumaktan ziyade yönlendirme ve yönetmekte ustadırlar. Kangal köpeğinin en belirgin özelliği ise sahibine duyduğu aşırı sadakat ve buna bağlı olarak sahibine ait olduğunu düşündüğü şeyleri korumaya yönelik kuvvetli içgüdüsüdür. Bu nedenle çok iyi bir dövüşçüdür. Kurt, çakal gibi yabani hayvanlara karşı çok etkin bir muhafız olmakla beraber aile fertlerine ve özellikle de çocuklara karşı hiçbir tehdit oluşturmazlar. Dünyada kurt boğabilen tek köpek ırkıdır.
Kişiliği
Kangal köpekleri, örnek olarak Namibya’da, Alman çoban köpeklerinden daha üstün koruyucu yeteneklere sahip oldukları için, yaygın bir şekilde yerli çiftçiler tarafından kulanılırlar.
Hiç çekinmeden bir ayıya saldıracak kadar cesur, bir pumayı, domuzu öldürecek kadar güçlüdür. Afrika’da manda sürülerini çitalardan, sırtlanlardan ve hatta aslanlardan korumak için kullanılmaktadır. Bilinen en güçlü köpek ırkıdır.Ayrıca pitbull u yenebilecek güçtedir.
Tarihi
Kangal köpeği’nin kökeni hakkında “rivayet” sayılabilecek bazı görüşler vardır. Ancak, 11 Temmuz 2003′te düzenlenen I. Uluslararası Kangal Köpeği Sempozyumu’nun sonuç bildirisinde, “büyük Türk göçleri sırasında Türkistan’dan Anadolu’ya getirilen bir köpek ırkı olduğu” kabul edilmiştir.
Kangal ilçesine de adını verdiği düşünülen, Orta Asya’dan göç eden “Kanglı (Kangar)” Türk boyunun, göç ederken bu köpek ırkını da getirdiği düşünülmektedir. Orhan Yılmaz, “Kangal Köpeği / Tarihi-Tanıtımı-Yetiştirilmesi-Islahı” adlı kitabında “Kanglı” Türk boyunun Orta Asya’dan göç ederken yanlarında üç şeyi getirdiklerinden bahseder; bunların at, it ve koyun olduğunu söyler. Kangalların, bu boyun göç sırasında getirdiği bir ırk olduğunu kaydeder.
İlk rivayete göre, Hint Mihracesi tarafından Osmanlı padişahına bir köpek hediye edilir. Bu padişah muhtemelen Yavuz Sultan Selim’dir. Hediye edilen köpek Kangal’ın Deliktaş köyü yakınlarında kaybolur. Köpek, tüm aramalara rağmen bulunamaz. Kangal köpeğinin, bu kaybolan köpekten türediği şeklindeki rivayete göre, Kangal köpeği’nin kökeni Hindistan’dır.
Diğer bir rivayet ise, Kangal köpeği’nin kökeninin Anadolu olduğunu söyler. Eski Anadolu uygarlıklarının vahşi hayvanlardan korunmak için, “aslan gibi güçlü” ve iri yarı olan bu köpekleri kullandıkları söylenmektedir.
Evliya Çelebi de, Seyahatnâme’sinde Kangal Köpekleri’nden bahseder. O da, bu köpeklerin “aslan kadar güçlü” ve cüsseli olduğunu yazmaktadır. Doğan Kartay, hem “Türk Çoban Köpeği Kangal” kitabında hem de I. Uluslararası Kangal Köpeği Sempozyumu’nda sunduğu bildiride, Kangalların, Osmanlı döneminde Yeniçeriler tarafından hem askeri işlerde hem de savaşlarda kullanıldığından bahsetmektedir. Kartay’ın bildirisinde, Romalılarda “aslan” sözcüğünün karşılığı olan “Samson” kelimesinin, Türkçe’ye “Samsun” olarak yerleştiği ve Kangalların aslana benzetildiği için Kangalları kullanan birliğe “Samsoncular” denildiğini söylemektedir.
Malaklı
İri cüssesi kocaman kafasıyla bu köpeği görüpte korkmayacak adam yoktur.Mastiff şeklindeki ağzı ve vücut yapısı her zaman acaba mastiffden mi geldi sorusunu aklıllara getirir. Malaklı ırkı aslında haddinden fazla iridir. Kangal daki o çabukluk ve serilik malaklı ırkında bulunmaz. O yüzden sürü için pek ideal değildir. Ama çenesi bir hayli kuvvetlidir. Irkın doğuşu Aksaraydır.
Akbaş
En az kangal kadar ünlü olan akbaşlar sürü gütme işindede kangallar kadar iyidir. Sevimli duruşu ve golden retrieveri andıran yüzüyle sevimli bir çoban köpeğidir.Oldukça iri ve kulakları kesildiğindede çok sert bir görüntü oluşur. Merkezi Eskişehirdir.
Yörük Çoban Köpeği
Merkezi Denizli olan bu yakışıklı köpekler ırk olarak çok serttirler.O yüzden köylerde bekçilik için yaygınca kullanılırlar.Diğer çobanlar arasında en az bilinenlerdendir.
Boz Çoban Köpeği (gureghler)
Kangalla en çok karıştırılan ırktır. Gerek yapı olarak gerek karakter olarak kangala da çok benzer.Çok yüksek ve geniş hayvanlardır. Merkezleri Konya Karapınar olan Bozlar ağız tipi,renk ve kafa yapısı olarak kangaldan ayrılırlar.
Karadeniz Dağ Köpeği
Tip olarak diğer çoban köpeklerinden farklıdır Karadeniz Çoban Köpeği ama karakter olarak yine onlara benzer. Sürü görevinde çok iyidir. Tüylü bir yapısı vardır. Karakteri kangal özelliklerini barındırır.Artvin,Rize,Ordu merkezlidir.
Kars Çoban Köpeği
Kars Çoban Köpeği diğer çoban köpekleriyle (kangal,malaklı,boz çoban,karadeniz dağ köpeği,yörük,akbaş) aynı özelliklere sahip bir köpektir.Tip olarak en çok karadeniz dağa köpeğine benzer.Sürü görevinde başarılıdır.Kars merkezli köpeklerdir.
Bu nadide ırkları tanıtalım koruyalım ve üretimine elimizden geldiği kadar katkıda bulunalım.
FCI Hakkında
FCI ve KIF hakkında genel bilgiler
--------------------------------------------------------------------------------
FCI ile ilgili genel bilgi:
FCI (Fédération Cynologique Internationale) Dünya Köpek Irkları ve Köpekle İlgili Konular Organizasyo-nudur. Her ülkeden bir tane olmak üzere 84 üyesi ve/veya anlaşmalı ortağı vardır ve bunlar her biri kendi soykütüklerini tutar, ait oldukları ülkede üretilen köpekler için kendi soy kütüğü belgelerini düzenler ve kendi hakemlerini yetştirirler. FCI soy kütüğü belgeleri ile hakemlerin üyesi ülkelerde karşılıklı olarak tanınmaları / kabul görmelerini sağlar / garanti altına alır.
FCI’ın Tarihçesi:
FCI (Fédération Cynologique Internationale) 22 Mayıs 1911 tarihinde, kinoloji/köpekle ilgili her alandaki faaliyetleri ve ayrıca safkan köpekler ve ırklarını gerekli olacak her yol ve yöntemle teşvik etmek, desteklemek ve korumak amacı ile kuruldu.
FCI’ın kurucuları aşağıdaki ülkeler oldu:
• Almanya (Kartel für das Deutsche Hundewesen und die Delegierte Kommission)
• Avusturya (Österreichischer Kynologenverband
• Belçika (Société Royale Saint-Hubert)
• Fransa (Société Centrale Canine de France)
• Hollanda (Raad van Beher op Kynologisch in
Nederland)
Birinci Dünya savaşı sırasında federasyon yok oldu ve 1921 de Société Centrale Canine de France ve Société Royale Saint-Hubert federasyonu yeniden oluşturdular.
Birliğin yeni tüzüğü 10 Nisan 1921 tarihinde onaylandı ve 5 Mart 1968 tarihinde verilen resmi hükümle FCI kanuni/ legal kimliğine kavuştu.
KIF, Tarihçesi, Amaçları, Çalışmaları, Durumu:
Federasyonumuz 2006 yılı Eylül ayında kuruldu. Kuruluşun hemen arkasından, daha önce kurucu dernek temsilcilerinin temas etmeye başlamış bulundukları FCI’a (Federation Cynologiueq Internatinal / Uluslararası Kinoloji Federasyonu) üyelik başvurusunda bulunuldu.
Federasyonumuzun amacı, tüzüğümüzün 4.ncü maddesinde belirtildiği gibi, ülkemize ait köpek ırklarının (Kangal, Akbaş, Anadolu Mastifi, Kars Köpeği ve başkaları) uluslararası platformda ülkemiz adına tescil edilmesinin sağlanması ve FCI’ca kabul edilmiş diğer köpek ırklarına mensup köpeklerin ve bir ırka mensup olsun ya da olmasın tüm köpeklerin üretim, yetiştirme, eğitim ve bakımlarının, FCI ve benzeri veya üyesi kurumlarca tarif edilerek tüm dünyada uygulanmakta olan standartlarda gerçekleştirilmesinin sağlanması ve insanoğlunun neredeyse dünya üzerinde var olduğu ilk günlerden beri insana son derece sadık bir tavır ile hizmet etmiş olan bu asil hayvanın ırk, cins yada görünüşleri ne olursa olsun yurdumuzda da tüm dünyada olduğu gibi herkesten hak ettiği saygı ve muameleyi görmesi için gerekli olan tüm girişimlerin gerçekleştirilmesi ve desteklenmesidir.
Şu anda Federasyonumuza üye dernek sayısı 11 (onbir)e ulaşmış ve üye sayımız her gün yeni kurulan ve Federasyonumuza üye olmak için başvuruda bulunan yeni dernekler ile artmaktadır. Şu anda Yorshire Terrier, Labrador Retriver, Golden Retriver ve Epagneul Breton Irk Dernekleri Üyelik başvurularını yapmış ve Yönetim Kurulumuzdan üyeliklerinin kabulunü beklemekte, Malinois, Dachshund, Dobermann Irk dernekleri de kuruluş aşamasında bulunmaktadırlar.
Federasyonumuz kuruluşundan itibaren FCI üyeliğinin başlatılabilmesi için göstermesi gerekli olan faaliyetleri sürdürmüş, soy kütüğü uygulamasına temel teşkil eden Kayıt Organizasyonları, üretim faaliyetlerinin kontrolu açısından gerekli olan Irk Standartları Değerlendirme Organizasyonları ve Irk Standartları Uygunluk / Köpek
Irkları Güzellik Yarışmaları dernek ve köpek severlerden
talep gelen yurdun bir çok yerinde gerçekleştirilmeye başlanmış ve KIF Soy Kütüğüne kaydedilen köpeklerin sayısı 1500 e yaklaşmış bulunmaktadır.
Ayrıca yerli ırkların gerçek , dejenere olmamış durumları ile FCI nezdinde ülkemiz adına kaydedilmelerini sağlamak için gerekli olan ırk standardı hazırlanması ve gen haritası tespit çalışmaları Kangal Çoban Köpeği ve Akbaş Çoban Köpeği Irkları için başlatılmış, Kangal Çoban Köpeği Irkı ile ilgili çalışmalar tamamlanacak duruma gelmiştir. Rehberimiz Cyn. Dr. Urosevic’in ifadesine göre “Türkiye içinde karayolu ile sadece birkaç bin km seyahat ettiten sonra, bu ilk bakış neticesinde Anadolu’da en az yirminin üzerinde yerli köpek ırkı bulunduğu” söylenebilir.
Federasyonumuza, FCI’ın konu ile ilgili prensibine paralel olarak, sadece her köpek ırkını temsilen bir derneği üye olarak kabul etmeyi prensip olarak kararlaştırmış bulunuyoruz.
Ancak, üyemiz dernekler, tüm diğer FCI üyesi ülkelerde de olduğu gibi, bir üst / çatı kurum fonksiyonu üstle-nerek, yeni kurulup üyelik için başvuran dernekler ile ko-operasyon içinde, bunları kendi üyeleri/temsilcilikleri olarak organize edecek ve FCI Üyeliğimizin kesinleşmesi için gerekli olan 8 ila 10 yıllık sürecin sonuna doğru, Federasyonumuz tüm yurt sathına yayılmış bir organizasyon haline gelmiş olacaktır.
Çok yakında, FCI’ın da talep ettiği üzere, Federasyonumuz adı ile birlikte “Türkiye” adını ve logomuzda da şanlı bayrağımızı kullanabilmek için, İç İşleri Bakanlığımızdan izin almış olabilmeyi umuyoruz.
Federasyonumuza üye dernekler bir yandan yurt içinde, her biri bu yarışma gibi birer ilk olan yarışma, seminer, çalışan köpekler ırkları için iş imtahanları düzenlerken bir yandan da üyeleri tarafından yurt dışındaki benzer organizasyonlarda başarı ile temsil edilmektedirler.
Yaklaşık üç yıl boyunca gerçekleştirmiş bulunduğumuz ve yukarıda özetlemeye çalıştığımız çalışmaları yakından izlemiş olan FCI Yönetim Kurulu, üyeliğimizi toplantılarında tartışmış ve artık üyeliğin ilk aşamasına
hazır olduğumuz kanaatine varmıştır ki, FCI Asbaşkanı Bay Karl Reisinger, Avusturya’nın Eisenstadt kentinde FCI İş Köpekleri Dünya Şampiyonası’nın açılış konuşmasını yaparken éTürkiye önümüzdeki birkaç ay içinde ortaklık anlaşmasını imzalayacak ve üyeliği başlamış olacaktır” ifadesini kullanmıştır.
FCI’a üyeliğimizin gerçekleşmesi ile, gerek kültür varlığımızın parçası olan Anadolumuza ait yerli ırklara tam anlamı ile sahip çıkabilmemize ve gerekse ekonomik açıdan köpek yetiştirici ve üreticilerimize, ülkemizde kural ve prensiplerimize uygun şekilde çalışılarak üretilecek köpeklerin ekonomik değerlerinin dünya ortalamalarına çıkması ile, çok önemli katkılar sağlamış olacağız.
15 Kasım 2009 Irk standartları / Güzellik Yarışması, FCI Üyeliğimiz yolunda, her ne kadar FCI yetkilileri üyeliğizin gerçekleşeceğini daha önce açıklamış olsalar da, son bir sınav niteliğinde idi. Bu yarışmaya köpekleri ile katılarak bu sınavı başarmak imkanını bize veren tüm köpek sahiplerine, köpeklerini KIF Soy Kütüğüne kaydettirerek ülkemizde kinolojinin gelişimine katkıda bulunmuş olan tüm köpek sahiplerine, henüz köpek sahibi olmasalar bile emekleri ile bizi destekleyen arkadaşlarımıza, özetle organizasyonlarımıza katılmış olan tüm köpek sever ve köpek sahiplerine her türlü katkıları için teşekkür eder, bu katkıların giderek yaygınlaşması neticesinde önümüzdeki yıllarda FCI içinde güçlü bir üye olarak yerimizi alabilmeyi ve böylece Köpek Irkları ve Köpek Bilimleri Federasyonu olarak amaçlarımıza ulaşmayı umarız.
Saygılarımızla,
KIF Yönetim Kurulu.
petarkadas.com adresinden alınmış bilgi notudur.