Anadolu Çoban Köpekleri / 7 Irk / FCI Çalışmaları

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan fosilbulent Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 49
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 52,162

fosilbulent

defnder 110
Mesajlar
1,398
Tepkime Puanı
15
Yer
istanbul
Türkiyenin gururu ve mirası olan türk çoban köpekleri.Türk çoban köpeklerinin hepsi biribirleri ile kan bağı içindedirler.Bu sebebten karakterleri birbirine benzer. Fakat eskiden yapılmış çaprazlamalar tip olarak farklılıkları meydana getirmiş. Gündemde olan bütün ırkları yani pitbull, rottweiler,golden retriever,doberman,bull terrier,tosa,mastiff,akita,jack rusell,cocker,puanter,seter gibi tanıyoruz. Peki kendi köpeklerimiz olan ülkemizden çıkan köpekleri ne kadar tanıyoruz? uluslar arası hayvan kuruluşları ne kadar tanıyor ? ülkemiz yetkilileri bunun için neler yapıyor ?

kangal kaymakamlığı internet sitesinden ve kangal.gen.tr den alınmış bilgi notudur.

Türk Çoban Köpeklerini kategori halinde ele alırsak;
1)Kangal

http://www.kangal.gov.tr/default_B0.aspx?content=110
http://www.dailymotion.com/video/x7vv04_kangal-ve-aslan_animals

2)Orta Anadolu Çoban Köpeği(bilinen adıyla Malaklı)

3)Akbaş

4)Yörük Çoban Köpeği

5)Boz Çoban Köpeği(diğer ismiyle Gureghler)

6)Karadeniz Dağ Köpeği

7)Kars Çoban Köpeği

Bu ırklar genellikle birbirine benzerler ve bu yüzdende çok karıştırılır.O yüzden resimlerle bu ırkların özelliklerini anlatalım.
Kangal
Belkide köpekler arasında en korumacı en sadık olan Kangal dır.Kilometrellerce çobanının yanından ayrılmayan sürüsünü en iyi şekilde koruyan mükemmel bir ırktır Kangal köpeği. Köpek Dövüşlerinde de kullanılan kangallar bilinçli üreticiler tarafından sadece sürü gütmek ve üretim amacıyla kullanılmaktadır. Irk Özellikleri
Kangalların iki çeşidi vardır. Ak baş ve kara baş. Ak başların az tüğüleri vardır, kara başların ise uzun ve çok tüğüleri vardr.
Kangal köpekleri genellikle çoban köpeği olarak nitelendirilirler ancak bekçi köpeği tanımına daha çok uyarlar. Zira diğer çoban köpeği türleri sürüyü korumaktan ziyade yönlendirme ve yönetmekte ustadırlar. Kangal köpeğinin en belirgin özelliği ise sahibine duyduğu aşırı sadakat ve buna bağlı olarak sahibine ait olduğunu düşündüğü şeyleri korumaya yönelik kuvvetli içgüdüsüdür. Bu nedenle çok iyi bir dövüşçüdür. Kurt, çakal gibi yabani hayvanlara karşı çok etkin bir muhafız olmakla beraber aile fertlerine ve özellikle de çocuklara karşı hiçbir tehdit oluşturmazlar. Dünyada kurt boğabilen tek köpek ırkıdır.
Kişiliği
Kangal köpekleri, örnek olarak Namibya’da, Alman çoban köpeklerinden daha üstün koruyucu yeteneklere sahip oldukları için, yaygın bir şekilde yerli çiftçiler tarafından kulanılırlar.
Hiç çekinmeden bir ayıya saldıracak kadar cesur, bir pumayı, domuzu öldürecek kadar güçlüdür. Afrika’da manda sürülerini çitalardan, sırtlanlardan ve hatta aslanlardan korumak için kullanılmaktadır. Bilinen en güçlü köpek ırkıdır.Ayrıca pitbull u yenebilecek güçtedir.
Tarihi
Kangal köpeği’nin kökeni hakkında “rivayet” sayılabilecek bazı görüşler vardır. Ancak, 11 Temmuz 2003′te düzenlenen I. Uluslararası Kangal Köpeği Sempozyumu’nun sonuç bildirisinde, “büyük Türk göçleri sırasında Türkistan’dan Anadolu’ya getirilen bir köpek ırkı olduğu” kabul edilmiştir.
Kangal ilçesine de adını verdiği düşünülen, Orta Asya’dan göç eden “Kanglı (Kangar)” Türk boyunun, göç ederken bu köpek ırkını da getirdiği düşünülmektedir. Orhan Yılmaz, “Kangal Köpeği / Tarihi-Tanıtımı-Yetiştirilmesi-Islahı” adlı kitabında “Kanglı” Türk boyunun Orta Asya’dan göç ederken yanlarında üç şeyi getirdiklerinden bahseder; bunların at, it ve koyun olduğunu söyler. Kangalların, bu boyun göç sırasında getirdiği bir ırk olduğunu kaydeder.
İlk rivayete göre, Hint Mihracesi tarafından Osmanlı padişahına bir köpek hediye edilir. Bu padişah muhtemelen Yavuz Sultan Selim’dir. Hediye edilen köpek Kangal’ın Deliktaş köyü yakınlarında kaybolur. Köpek, tüm aramalara rağmen bulunamaz. Kangal köpeğinin, bu kaybolan köpekten türediği şeklindeki rivayete göre, Kangal köpeği’nin kökeni Hindistan’dır.
Diğer bir rivayet ise, Kangal köpeği’nin kökeninin Anadolu olduğunu söyler. Eski Anadolu uygarlıklarının vahşi hayvanlardan korunmak için, “aslan gibi güçlü” ve iri yarı olan bu köpekleri kullandıkları söylenmektedir.
Evliya Çelebi de, Seyahatnâme’sinde Kangal Köpekleri’nden bahseder. O da, bu köpeklerin “aslan kadar güçlü” ve cüsseli olduğunu yazmaktadır. Doğan Kartay, hem “Türk Çoban Köpeği Kangal” kitabında hem de I. Uluslararası Kangal Köpeği Sempozyumu’nda sunduğu bildiride, Kangalların, Osmanlı döneminde Yeniçeriler tarafından hem askeri işlerde hem de savaşlarda kullanıldığından bahsetmektedir. Kartay’ın bildirisinde, Romalılarda “aslan” sözcüğünün karşılığı olan “Samson” kelimesinin, Türkçe’ye “Samsun” olarak yerleştiği ve Kangalların aslana benzetildiği için Kangalları kullanan birliğe “Samsoncular” denildiğini söylemektedir.


Malaklı
İri cüssesi kocaman kafasıyla bu köpeği görüpte korkmayacak adam yoktur.Mastiff şeklindeki ağzı ve vücut yapısı her zaman acaba mastiffden mi geldi sorusunu aklıllara getirir. Malaklı ırkı aslında haddinden fazla iridir. Kangal daki o çabukluk ve serilik malaklı ırkında bulunmaz. O yüzden sürü için pek ideal değildir. Ama çenesi bir hayli kuvvetlidir. Irkın doğuşu Aksaraydır.

Akbaş
En az kangal kadar ünlü olan akbaşlar sürü gütme işindede kangallar kadar iyidir. Sevimli duruşu ve golden retrieveri andıran yüzüyle sevimli bir çoban köpeğidir.Oldukça iri ve kulakları kesildiğindede çok sert bir görüntü oluşur. Merkezi Eskişehirdir.

Yörük Çoban Köpeği
Merkezi Denizli olan bu yakışıklı köpekler ırk olarak çok serttirler.O yüzden köylerde bekçilik için yaygınca kullanılırlar.Diğer çobanlar arasında en az bilinenlerdendir.

Boz Çoban Köpeği (gureghler)
Kangalla en çok karıştırılan ırktır. Gerek yapı olarak gerek karakter olarak kangala da çok benzer.Çok yüksek ve geniş hayvanlardır. Merkezleri Konya Karapınar olan Bozlar ağız tipi,renk ve kafa yapısı olarak kangaldan ayrılırlar.

Karadeniz Dağ Köpeği
Tip olarak diğer çoban köpeklerinden farklıdır Karadeniz Çoban Köpeği ama karakter olarak yine onlara benzer. Sürü görevinde çok iyidir. Tüylü bir yapısı vardır. Karakteri kangal özelliklerini barındırır.Artvin,Rize,Ordu merkezlidir.

Kars Çoban Köpeği
Kars Çoban Köpeği diğer çoban köpekleriyle (kangal,malaklı,boz çoban,karadeniz dağ köpeği,yörük,akbaş) aynı özelliklere sahip bir köpektir.Tip olarak en çok karadeniz dağa köpeğine benzer.Sürü görevinde başarılıdır.Kars merkezli köpeklerdir.

Bu nadide ırkları tanıtalım koruyalım ve üretimine elimizden geldiği kadar katkıda bulunalım.

FCI Hakkında
FCI ve KIF hakkında genel bilgiler



--------------------------------------------------------------------------------
FCI ile ilgili genel bilgi:
FCI (Fédération Cynologique Internationale) Dünya Köpek Irkları ve Köpekle İlgili Konular Organizasyo-nudur. Her ülkeden bir tane olmak üzere 84 üyesi ve/veya anlaşmalı ortağı vardır ve bunlar her biri kendi soykütüklerini tutar, ait oldukları ülkede üretilen köpekler için kendi soy kütüğü belgelerini düzenler ve kendi hakemlerini yetştirirler. FCI soy kütüğü belgeleri ile hakemlerin üyesi ülkelerde karşılıklı olarak tanınmaları / kabul görmelerini sağlar / garanti altına alır.

FCI’ın Tarihçesi:
FCI (Fédération Cynologique Internationale) 22 Mayıs 1911 tarihinde, kinoloji/köpekle ilgili her alandaki faaliyetleri ve ayrıca safkan köpekler ve ırklarını gerekli olacak her yol ve yöntemle teşvik etmek, desteklemek ve korumak amacı ile kuruldu.
FCI’ın kurucuları aşağıdaki ülkeler oldu:
• Almanya (Kartel für das Deutsche Hundewesen und die Delegierte Kommission)
• Avusturya (Österreichischer Kynologenverband
• Belçika (Société Royale Saint-Hubert)
• Fransa (Société Centrale Canine de France)
• Hollanda (Raad van Beher op Kynologisch in
Nederland)

Birinci Dünya savaşı sırasında federasyon yok oldu ve 1921 de Société Centrale Canine de France ve Société Royale Saint-Hubert federasyonu yeniden oluşturdular.
Birliğin yeni tüzüğü 10 Nisan 1921 tarihinde onaylandı ve 5 Mart 1968 tarihinde verilen resmi hükümle FCI kanuni/ legal kimliğine kavuştu.

KIF, Tarihçesi, Amaçları, Çalışmaları, Durumu:
Federasyonumuz 2006 yılı Eylül ayında kuruldu. Kuruluşun hemen arkasından, daha önce kurucu dernek temsilcilerinin temas etmeye başlamış bulundukları FCI’a (Federation Cynologiueq Internatinal / Uluslararası Kinoloji Federasyonu) üyelik başvurusunda bulunuldu.

Federasyonumuzun amacı, tüzüğümüzün 4.ncü maddesinde belirtildiği gibi, ülkemize ait köpek ırklarının (Kangal, Akbaş, Anadolu Mastifi, Kars Köpeği ve başkaları) uluslararası platformda ülkemiz adına tescil edilmesinin sağlanması ve FCI’ca kabul edilmiş diğer köpek ırklarına mensup köpeklerin ve bir ırka mensup olsun ya da olmasın tüm köpeklerin üretim, yetiştirme, eğitim ve bakımlarının, FCI ve benzeri veya üyesi kurumlarca tarif edilerek tüm dünyada uygulanmakta olan standartlarda gerçekleştirilmesinin sağlanması ve insanoğlunun neredeyse dünya üzerinde var olduğu ilk günlerden beri insana son derece sadık bir tavır ile hizmet etmiş olan bu asil hayvanın ırk, cins yada görünüşleri ne olursa olsun yurdumuzda da tüm dünyada olduğu gibi herkesten hak ettiği saygı ve muameleyi görmesi için gerekli olan tüm girişimlerin gerçekleştirilmesi ve desteklenmesidir.

Şu anda Federasyonumuza üye dernek sayısı 11 (onbir)e ulaşmış ve üye sayımız her gün yeni kurulan ve Federasyonumuza üye olmak için başvuruda bulunan yeni dernekler ile artmaktadır. Şu anda Yorshire Terrier, Labrador Retriver, Golden Retriver ve Epagneul Breton Irk Dernekleri Üyelik başvurularını yapmış ve Yönetim Kurulumuzdan üyeliklerinin kabulunü beklemekte, Malinois, Dachshund, Dobermann Irk dernekleri de kuruluş aşamasında bulunmaktadırlar.

Federasyonumuz kuruluşundan itibaren FCI üyeliğinin başlatılabilmesi için göstermesi gerekli olan faaliyetleri sürdürmüş, soy kütüğü uygulamasına temel teşkil eden Kayıt Organizasyonları, üretim faaliyetlerinin kontrolu açısından gerekli olan Irk Standartları Değerlendirme Organizasyonları ve Irk Standartları Uygunluk / Köpek
Irkları Güzellik Yarışmaları dernek ve köpek severlerden
talep gelen yurdun bir çok yerinde gerçekleştirilmeye başlanmış ve KIF Soy Kütüğüne kaydedilen köpeklerin sayısı 1500 e yaklaşmış bulunmaktadır.

Ayrıca yerli ırkların gerçek , dejenere olmamış durumları ile FCI nezdinde ülkemiz adına kaydedilmelerini sağlamak için gerekli olan ırk standardı hazırlanması ve gen haritası tespit çalışmaları Kangal Çoban Köpeği ve Akbaş Çoban Köpeği Irkları için başlatılmış, Kangal Çoban Köpeği Irkı ile ilgili çalışmalar tamamlanacak duruma gelmiştir. Rehberimiz Cyn. Dr. Urosevic’in ifadesine göre “Türkiye içinde karayolu ile sadece birkaç bin km seyahat ettiten sonra, bu ilk bakış neticesinde Anadolu’da en az yirminin üzerinde yerli köpek ırkı bulunduğu” söylenebilir.

Federasyonumuza, FCI’ın konu ile ilgili prensibine paralel olarak, sadece her köpek ırkını temsilen bir derneği üye olarak kabul etmeyi prensip olarak kararlaştırmış bulunuyoruz.

Ancak, üyemiz dernekler, tüm diğer FCI üyesi ülkelerde de olduğu gibi, bir üst / çatı kurum fonksiyonu üstle-nerek, yeni kurulup üyelik için başvuran dernekler ile ko-operasyon içinde, bunları kendi üyeleri/temsilcilikleri olarak organize edecek ve FCI Üyeliğimizin kesinleşmesi için gerekli olan 8 ila 10 yıllık sürecin sonuna doğru, Federasyonumuz tüm yurt sathına yayılmış bir organizasyon haline gelmiş olacaktır.

Çok yakında, FCI’ın da talep ettiği üzere, Federasyonumuz adı ile birlikte “Türkiye” adını ve logomuzda da şanlı bayrağımızı kullanabilmek için, İç İşleri Bakanlığımızdan izin almış olabilmeyi umuyoruz.

Federasyonumuza üye dernekler bir yandan yurt içinde, her biri bu yarışma gibi birer ilk olan yarışma, seminer, çalışan köpekler ırkları için iş imtahanları düzenlerken bir yandan da üyeleri tarafından yurt dışındaki benzer organizasyonlarda başarı ile temsil edilmektedirler.

Yaklaşık üç yıl boyunca gerçekleştirmiş bulunduğumuz ve yukarıda özetlemeye çalıştığımız çalışmaları yakından izlemiş olan FCI Yönetim Kurulu, üyeliğimizi toplantılarında tartışmış ve artık üyeliğin ilk aşamasına
hazır olduğumuz kanaatine varmıştır ki, FCI Asbaşkanı Bay Karl Reisinger, Avusturya’nın Eisenstadt kentinde FCI İş Köpekleri Dünya Şampiyonası’nın açılış konuşmasını yaparken éTürkiye önümüzdeki birkaç ay içinde ortaklık anlaşmasını imzalayacak ve üyeliği başlamış olacaktır” ifadesini kullanmıştır.

FCI’a üyeliğimizin gerçekleşmesi ile, gerek kültür varlığımızın parçası olan Anadolumuza ait yerli ırklara tam anlamı ile sahip çıkabilmemize ve gerekse ekonomik açıdan köpek yetiştirici ve üreticilerimize, ülkemizde kural ve prensiplerimize uygun şekilde çalışılarak üretilecek köpeklerin ekonomik değerlerinin dünya ortalamalarına çıkması ile, çok önemli katkılar sağlamış olacağız.


15 Kasım 2009 Irk standartları / Güzellik Yarışması, FCI Üyeliğimiz yolunda, her ne kadar FCI yetkilileri üyeliğizin gerçekleşeceğini daha önce açıklamış olsalar da, son bir sınav niteliğinde idi. Bu yarışmaya köpekleri ile katılarak bu sınavı başarmak imkanını bize veren tüm köpek sahiplerine, köpeklerini KIF Soy Kütüğüne kaydettirerek ülkemizde kinolojinin gelişimine katkıda bulunmuş olan tüm köpek sahiplerine, henüz köpek sahibi olmasalar bile emekleri ile bizi destekleyen arkadaşlarımıza, özetle organizasyonlarımıza katılmış olan tüm köpek sever ve köpek sahiplerine her türlü katkıları için teşekkür eder, bu katkıların giderek yaygınlaşması neticesinde önümüzdeki yıllarda FCI içinde güçlü bir üye olarak yerimizi alabilmeyi ve böylece Köpek Irkları ve Köpek Bilimleri Federasyonu olarak amaçlarımıza ulaşmayı umarız.

Saygılarımızla,
KIF Yönetim Kurulu.
petarkadas.com adresinden alınmış bilgi notudur.
 

Etiketler
Ynt: Anadolu Çoban Köpekleri / 7 Irk / FCI Çalışmaları

verdiği bilgiler ve konuya duyarlılığı için Sn. Esra akeroğluna teşekkür ederim.

http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=37831.0
 

Ynt: Anadolu Çoban Köpekleri / 7 Irk / FCI Çalışmaları

Kangal ve Akbaş özellikle Amerika, Kanada ve Afrika da fazlası ile sahiplenilmeye başlandı son yıllarda. Türkiye Köpek federasyonu henüz Uluslararası Kinoloji(köpek bilimi) Federasyonu üyesi olmadığından hali hazırda kendi üzerimize tescilleyemiyoruz. Ama FCI kabaca bir genelleme yaparak 2. gruba (Molos ırklar-çoban köpekleri) kendi tescili olarak (ülke belirtmeksizin) eklemiş 1989'da.

Anatolia (F.C.I.)
Coban Köpegi (331) (Anatolian Shepherd Dog)

Irk Standarlarına bakacak olursak verilen tarif Kangal'a da, Malaklı'ya da (Orta Anadolu Çoban Köpeği), Akbaş'a da uyuyor.. Fazla genel :smiley:

http://www.fci.be/uploaded_files/331gb2002_en.doc

Öncelikle kendi köpek türlerimize sahip çıkmak ve Ülkemiz adına tescillemek sonrasında da yine ülkemizde beslenen, üretilen köpek ırklarının üretimlerini ve ırk standartlarını korumak doğru üretim ve sahiplendirme bilincini insanlara aşılamak adına 2006 yılının Eylül ayında 5 dernek birleşerek Köpek Irkları ve Köpek Bilimleri Federasyonu (KIF) nu kurduk..

KIF Kimdir?

KIF Hakkında

KIF, Tarihçesi, Amaçları, Çalışmaları, Durumu:

Federasyonumuz 2006 yılı Eylül ayında kuruldu. Kuruluşun hemen arkasından, daha önce kurucu dernek temsilcilerinin temas etmeye başlamış bulundukları FCI’a (Federation Cynologiueq Internatinal / Uluslararası Kinoloji Federasyonu) üyelik başvurusunda bulunuldu.

Federasyonumuzun amacı, tüzüğümüzün 4.ncü maddesinde belirtildiği gibi, ülkemize ait köpek ırklarının (Kangal, Akbaş, Anadolu Mastifi, Kars Köpeği ve başkaları) uluslararası platformda ülkemiz adına tescil edilmesinin sağlanması ve FCI’ca kabul edilmiş diğer köpek ırklarına mensup köpeklerin ve bir ırka mensup olsun ya da olmasın tüm köpeklerin üretim, yetiştirme, eğitim ve bakımlarının, FCI ve benzeri veya üyesi kurumlarca tarif edilerek tüm dünyada uygulanmakta olan standartlarda gerçekleştirilmesinin sağlanması ve insanoğlunun neredeyse dünya üzerinde var olduğu ilk günlerden beri insana son derece sadık bir tavır ile hizmet etmiş olan bu asil hayvanın ırk, cins yada görünüşleri ne olursa olsun yurdumuzda da tüm dünyada olduğu gibi herkesten hak ettiği saygı ve muameleyi görmesi için gerekli olan tüm girişimlerin gerçekleştirilmesi ve desteklenmesidir.

Şu anda Federasyonumuza üye dernek sayısı 11 (onbir)e ulaşmış ve üye sayımız her gün yeni kurulan ve Federasyonumuza üye olmak için başvuruda bulunan yeni dernekler ile artmaktadır. Şu anda Yorshire Terrier, Labrador Retriver, Golden Retriver ve Epagneul Breton Irk Dernekleri Üyelik başvurularını yapmış ve Yönetim Kurulumuzdan üyeliklerinin kabulunü beklemekte, Malinois, Dachshund, Dobermann Irk dernekleri de kuruluş aşamasında bulunmaktadırlar.

Federasyonumuz kuruluşundan itibaren FCI üyeliğinin başlatılabilmesi için göstermesi gerekli olan faaliyetleri sürdürmüş, soy kütüğü uygulamasına temel teşkil eden Kayıt Organizasyonları, üretim faaliyetlerinin kontrolu açısından gerekli olan Irk Standartları Değerlendirme Organizasyonları ve Irk Standartları Uygunluk / Köpek

Irkları Güzellik Yarışmaları dernek ve köpek severlerden talep gelen yurdun bir çok yerinde gerçekleştirilmeye başlanmış ve KIF Soy Kütüğüne kaydedilen köpeklerin sayısı 1500 e yaklaşmış bulunmaktadır.

Ayrıca yerli ırkların gerçek , dejenere olmamış durumları ile FCI nezdinde ülkemiz adına kaydedilmelerini sağlamak için gerekli olan ırk standardı hazırlanması ve gen haritası tespit çalışmaları Kangal Çoban Köpeği ve Akbaş Çoban Köpeği Irkları için başlatılmış, Kangal Çoban Köpeği Irkı ile ilgili çalışmalar tamamlanacak duruma gelmiştir. Rehberimiz Cyn. Dr. Urosevic’in ifadesine göre “Türkiye içinde karayolu ile sadece birkaç bin km seyahat ettiten sonra, bu ilk bakış neticesinde Anadolu’da en az yirminin üzerinde yerli köpek ırkı bulunduğu” söylenebilir.

Federasyonumuza, FCI’ın konu ile ilgili prensibine paralel olarak, sadece her köpek ırkını temsilen bir derneği üye olarak kabul etmeyi prensip olarak kararlaştırmış bulunuyoruz.

Ancak, üyemiz dernekler, tüm diğer FCI üyesi ülkelerde de olduğu gibi, bir üst / çatı kurum fonksiyonu üstle-nerek, yeni kurulup üyelik için başvuran dernekler ile ko-operasyon içinde, bunları kendi üyeleri/temsilcilikleri olarak organize edecek ve FCI Üyeliğimizin kesinleşmesi için gerekli olan 8 ila 10 yıllık sürecin sonuna doğru, Federasyonumuz tüm yurt sathına yayılmış bir organizasyon haline gelmiş olacaktır.

Çok yakında, FCI’ın da talep ettiği üzere, Federasyonumuz adı ile birlikte “Türkiye” adını ve logomuzda da şanlı bayrağımızı kullanabilmek için, İç İşleri Bakanlığımızdan izin almış olabilmeyi umuyoruz.

Federasyonumuza üye dernekler bir yandan yurt içinde, her biri bu yarışma gibi birer ilk olan yarışma, seminer, çalışan köpekler ırkları için iş imtahanları düzenlerken bir yandan da üyeleri tarafından yurt dışındaki benzer organizasyonlarda başarı ile temsil edilmektedirler.

Yaklaşık üç yıl boyunca gerçekleştirmiş bulunduğumuz ve yukarıda özetlemeye çalıştığımız çalışmaları yakından izlemiş olan FCI Yönetim Kurulu, üyeliğimizi toplantılarında tartışmış ve artık üyeliğin ilk aşamasına

hazır olduğumuz kanaatine varmıştır ki, FCI Asbaşkanı Bay Karl Reisinger, Avusturya’nın Eisenstadt kentinde FCI İş Köpekleri Dünya Şampiyonası’nın açılış konuşmasını yaparken éTürkiye önümüzdeki birkaç ay içinde ortaklık anlaşmasını imzalayacak ve üyeliği başlamış olacaktır” ifadesini kullanmıştır.

FCI’a üyeliğimizin gerçekleşmesi ile, gerek kültür varlığımızın parçası olan Anadolumuza ait yerli ırklara tam anlamı ile sahip çıkabilmemize ve gerekse ekonomik açıdan köpek yetiştirici ve üreticilerimize, ülkemizde kural ve prensiplerimize uygun şekilde çalışılarak üretilecek köpeklerin ekonomik değerlerinin dünya ortalamalarına çıkması ile, çok önemli katkılar sağlamış olacağız.

15 Kasım 2009 Irk standartları / Güzellik Yarışması, FCI Üyeliğimiz yolunda, her ne kadar FCI yetkilileri üyeliğizin gerçekleşeceğini daha önce açıklamış olsalar da, son bir sınav niteliğinde idi. Bu yarışmaya köpekleri ile katılarak bu sınavı başarmak imkanını bize veren tüm köpek sahiplerine, köpeklerini KIF Soy Kütüğüne kaydettirerek ülkemizde kinolojinin gelişimine katkıda bulunmuş olan tüm köpek sahiplerine, henüz köpek sahibi olmasalar bile emekleri ile bizi destekleyen arkadaşlarımıza, özetle organizasyonlarımıza katılmış olan tüm köpek sever ve köpek sahiplerine her türlü katkıları için teşekkür eder, bu katkıların giderek yaygınlaşması neticesinde önümüzdeki yıllarda FCI içinde güçlü bir üye olarak yerimizi alabilmeyi ve böylece Köpek Irkları ve Köpek Bilimleri Federasyonu olarak amaçlarımıza ulaşmayı umarız.


Kimileri bu çalışmalarımıza "Her şey bitti de itle köpekle mi uğraşıyorsunuz" diyor :smiley: Onlar hayatımızın bir parçası. Hele yerli ırklar kültürümüzün bir parçası.. Onla uğraşma bunla uğraşma nereye gider kültür? Nereye gider etnik?

Bu can dostlarımız için verdiğim emeklerin hepsi helal olsun.. Karşılığını bakışlarından kat be kat alıyorum :smiley:
 

Ynt: Anadolu Çoban Köpekleri / 7 Irk / FCI Çalışmaları

FCI Nedir?
FCI Hakkında

FCI ile ilgili genel bilgi:

FCI (Fédération Cynologique Internationale) Dünya Köpek Irkları ve Köpekle İlgili Konular Organizasyonudur. Her ülkeden bir tane olmak üzere 84 üyesi ve/veya anlaşmalı ortağı vardır ve bunlar her biri kendi soykütüklerini tutar, ait oldukları ülkede üretilen köpekler için kendi soy kütüğü belgelerini düzenler ve kendi hakemlerini yetiştiriler.FCI soy kütüğü belgeleri ile hakemlerin üyesi ülkelerde karşılıklı olarak tanınmaları / kabul görmelerini sağlar / garanti altına alır.



Bu noktada her Türk Vatandaşı için önemli olduğuna inandığımız şu açıklamayı yapmak isteriz:

KIF ve ülkemiz için FCI’ın köpek ırklarını, bu ırkları ait oldukları meşei ülke adına, bu ülkede faaliyet gösteren FCI Üyesi milli kinoloji organizasyonunun (ki, FCI bugün KIF’ı Türkiye’deki bu tarife uygun kinoloji organizasyonu olarak algılamaktadır) başvurusu üzerine kaydetme prensibi, Anadolumuza, Türkiye’ye ülkemize ait ve bugün sayılarının 20 (yirmi) nin üzerinde olduğu deneyimli kinologlarca tahmin edilen ve kültürümüzün de çok değerli bir parçası olan köpek ırklarımızı Türkiye adına kaydetmemize imkan veriyor olması açısından çok büyük önem taşımaktadır. Özetle bugün FCI ait Köpek Irk Gruplarında yer alan ve örneğin meşei ülke olarak Afganistan’ın gösteriliyor olmasına rağmen İngiltere adına kayıtlı olan “ Afgan Tazısı / Afghan Hound “ veya meşei ülkesi ırk standartlarında Çin olarak yer alan ancak yine İngiltere adına kayıtlı bulunan “ Chow Chow” ırklarının başına gelmiş olanlar, Anadolu’ya, Türkiye’ye yani ulus olarak bize ait olan çok değerli çoban ve av köpeği ırklarımızın başına gelmeyecek.



FCI’ın Tarihçesi:

FCI (Fédération Cynologique Internationale) 22 Mayıs 1911 tarihinde, kinoloji/köpekle ilgili her alandaki faaliyetleri ve ayrıca safkan köpekler ve ırklarını gerekli olacak her yol ve yöntemle teşvik etmek, desteklemek ve korumak amacı ile kuruldu.

FCI’ın kurucuları aşağıdaki ülkeler oldu:

· Almanya (Kartel für das Deutsche Hundewesen und die Delegierte Kommission)

· Avusturya (Österreichischer Kynologenverband

· Belçika (Société Royale Saint-Hubert)

· Fransa (Société Centrale Canine de France)

· Hollanda (Raad van Beher op Kynologisch in

Nederland)

Birinci Dünya savaşı sırasında federasyon yok oldu ve 1921 de Société Centrale Canine de France ve Société Royale Saint-Hubert federasyonu yeniden oluşturdular.

Birliğin yeni tüzüğü 10 Nisan 1921 tarihinde onaylandı ve 5 Mart 1968 tarihinde verilen resmi hükümle FCI kanuni/ legal kimliğine kavuştu.

http://www.kif.gen.tr
 

Ynt: Anadolu Çoban Köpekleri / 7 Irk / FCI Çalışmaları

Öncelikle sadece bu konuya değil tüm dünyadaki ırkların özellikle ülkemizde yaşayan yerli ve yabancı ırkların soyağacının ırkının korunması artık karıştırılmaması konusunda mutlak ve mutlak halkımız ve ilgili kurumlar son derece bilgili olmalı gerekli duyarlılığı göstermeli saflığını korumak için azami özen göstermelidir. bu hayvanlar dünyanın kültürel mirası elimizden geldiğince korumak vazifemiz. Bu vazifeyi kendine görev adletmiş kişi yada kurumlara başka işiniz yokmu diyen kara cahilin örümcek kafalının önde gidenidir.

kangal hakkında ek bilgiler
Dünyada emsali görülmemiş bir köpek türü olan Kangal çoban köpekleri, Türkiye’de ve yabancı devletlerde haklı bir üne sahiptir. özellikle İngiltere ve Amerika’da bu köpekleri sevenler tarafından dernekler kurulmuş, yarışmalar yapılmıştır. Ne acıdır ki yabancı devletlerin göstermiş oldukları ilgiyi, bizler maalesef son on-on beş yıldır göstermekteyiz.

Kangal çoban Köpekleri çok cesur, gayet hızlı ve çeviktirler. Kadın ve çocuklara karşı gayet muhlis, kötü niyetli kişilere karşı son derece caydırıcı bir silah olan Kangal köpekleri çok zeki, ön sezileri kuvvetli ve sahibine aşırı bağlıdırlar. Sahibi tarafından azarlandığı zaman suçlu bir çocuk gibi başını öne eğer,sahibinin gözlerine mahsun mahsun bakarak af edilmesini bekler. Hislerini yalnız hal, hareket, mimik ve jestlerle değil çıkardıkları çeşitli tonlardaki havlamalarla belli ederler.

Kangal çoban Köpekleri görevlerine çok sadıktırlar şöyle ki; dağda sürüden ayrılan veya geride kalan koyunun başından günlerce aç ve susuz bekledikleri Kangal çiftçileri tarafından anlatılmaktadır. Kangal çoban Köpeğine sahip çiftçilerin en büyük gurur kaynağı köpeklerinin kurt boğmalarıdır. Kurt boğan köpeğe sahip olmak onlar için bir ayrıcalık ve övünç kaynağıdır.

Yüzyılların ihmaline rağmen ne ırk vasıflarından ne de yüksek ruh yapısından en ufak bir taviz vermemiştir. Kan asaletine çok bağlıdır. Doğuda serbest iken bile başka bir karnivorla çiftleşmesi mümkün değildir. 1975 yılında askeri amaçla eğitime alınmış ve asırlardır bu yönde eğitim gören köpek türlerinden çok daha yetenekli olduğunu kanıtlamıştır.

Ek 2
Kangal köpekleri topluca kurt boğdukları gibi tek başlarına da kurt boğabilirler. Eğer köpek tek başına kurt boğmuşsa genellikle günlerce yerinden kalkamaz . Zira hem yaralı olur hem de gösterdiği üstün efordan dolayı aşırı yorgun olur. Yarasının ---cög---u tırnak yarasıdır. Kurdu boğmak için altına aldığında yaraların ---cög---u karın bölgesindedir.

Kurt arka ayağının tırnaklarıyla üstündeki köpeği kaldırıp atmaya çalışırken yaralar. Kurdun arka ayak kasları çok kuvvetlidir. Kurdun açmış olduğu diş yarası ise bıçakla kesilmiş gibidir. Kangal köpeği kurdu çok süratli kovalar ve yetiştiği zaman bazen yan taraftan süratli döş vurur, bazen de rastgele arkadan da çarpar. Bu çarpışma sırasında haliyle kurtta köpekte yıkılır. Sonra her ikisi birden kalkmaya çalışır.

Eğer köpek kurttan evvel kalkarsa, hemen kurdun boğazından tutar ve ölünceye kadar bırakmaz. Fakat kurt daha evvel kalkarsa bu kovalamaca devam eder. Eğer köpek iki veya daha fazla ise kurt kalkmadan köpeğin öbür eşleri kurdu boğarlar.

Bu köpekler kurdun ölüsüne kulağını dayayarak dinler ve en ufak bir harekette yeniden boğarlar. Bu anda köpeklerin sahibi dahi gelse o hırsla hücum edip kurdun ölüsünün yanına yaklaştırmazlar. Bu olaydan birkaç saat sonra köpekler uysallaşırlar ve boğazlarına kaçan kurdun kılları dolayısıyla öksürmeye başlarlar. Bunun için köpeklere hemen bir koyun kesilir ve koyunun kuyruğu yedirilir. Böyle bir olaya tanıklık etmek ve böyle bir köpeğe sahip olmak sahibi için övünç kaynağıdır.

Ek 3
Sadakati, cesareti ve dost canlısı karakteriyle gerek Türkiye'de gerekse İngiltere, ABD ve Kanada başta olmak üzere tüm dünyada haklı bir üne sahip olan kangal çoban köpeklerinin değeri özellikle 1970'li yıllardan sonra anlaşılmaya başlanmıştır. özellikle İngiltere ve Amerika'da kangal koruma dernekleri oluşturulmuş; ülkemizde ise bu özen ancak son yıllarda gösterilmeye başlanmıştır.

Kangal çoban köpekleri ülkemizde ilk kez 1970'li yıllarda Gemlik'te askeri amaçlı köpek eğitim programına alınmıştır. Eğitim programının sonucu hakkında farklı kaynaklar farklı bilgiler vermektedir. Bir bölümü, eğitim programı sonucunda, kangal çoban köpeklerinin, yıllardır bu yönde eğitim gören köpeklerden çok daha yetenekli olduğunun ortaya çıktığını söylerken; bir bölümü ise, eğitim sürecinin istenilen sonucu vermemiş olduğunu ve eğitimlerinin sınırlı tutulmasına karar verildiğini söylemektedir. Kaynaklardan hangilerinin daha güvenilir sonuçlar içerdiğini bilemiyoruz; ancak ikinci varsayımın doğruluğu halinde dahi, zeka seviyeleri diğer köpeklerden az olmayan bu köpeklerin eğitimlere yeterli cevabı vermemiş oluşunu iki etmene bağlamak bizce mümkündür:

Kangal çoban köpekleri tüm insancıllıklarına ve güçlü sorumluluk duygularına rağmen, geçmişten beri süregelen yaşam biçimlerinden ve genel karakter özelliklerinden kaynaklı olarak özgürlüklerine son derece düşkündürler. Ayrıca, çok gururlu olan kangal köpeklerinin, sürekli emirlere itaat etmesini ve bir anlamda köle-sahip ilişkisini benimsemesini beklemek kanımızca onlara haksızlık olur. Bizim gözlemlerimize göre, kangal çoban köpekleri bir çok komutu kolaylıkla öğrenmekte; ancak yalnızca istedikleri zaman bu komutlara uymaktadırlar. Fakat zaten içgüdüleri çok güçlü olan kangal köpekleri, önemli durumlarda genellikle ne yapması gerektiğini herhangi bir komuta gerek duymaksızın bilmektedir.

İkinci bir faktör ise, eğitimin verildiği saatler olabilir. Koruma köpeği olarak yetişmiş oluşundan dolayı performansı geceleri maksimum seviyede olan, ancak gündüz saatlerinde, hele de öğlenleri minimuma inen kangal çoban köpeklerine, araştırdığımız kaynaklarda yazdığına göre, eğitim hep gündüz verilmeye çalışılmıştır; ki dediğimiz gibi performansının en düşük olduğu zaman dilimidir gündüz...

Yine 1970'li yıllarda yurtdışına götürülmesiyle de önemi anlaşılmaya başlanmış ve Anadolu köylüsünün yıllardır sadık dostu olan, ancak özellikleri geniş çevrelere yayılamayan kangal çoban köpekleri tüm dünyada tanınmaya, Türk ve dünya basınında yer almaya başlamıştır.

Tüm yeteneklerine karşın yine de çok sakin ve mütevazı bir görünüme sahiptir. Mimikleriyle, hal ve hareketleriyle ve hatta havlama şekilleriyle, üzüntüsünü, sevincini, kızgınlığını çok rahat ifade eder. Fazlasıyla hassastır. Kendisine kızıldığını anladığında, başını öne eğer, mahzun mahzun bakmaya başlar. Pek kaprislidir; bazen keyfi tekrar yerine gelsin diye uzun uzun onunla konuşmak, kendisine neden kızıldığını anlatmak bile gerekebilir.

üzüldüğünde yemeğini yemez, durgunlaşır, sürekli mahzun bir ifade olur yüzünde.

Kendileriyle ilgili konuşurken dikkatli olmak gerekir. övüldüklerini veya yerildiklerini gayet iyi anlarlar. Son derece kıskançtırlar ve gözlerinin önünde bir başka köpeğin sevilmesine hiç dayanamazlar.

özellikle son yıllarda evlerinde bekçi köpeği olarak kangal besleyenlerin sayısında büyük artış olmuştur. Bunda en çok kangal çoban köpeğinin aile bireylerine karşı son derece sevecen, kadın ve çocuklara karşı çok uysal oluşu etkilidir. Ayrıca koku alma duyularının da diğer köpek türlerine göre daha güçlü olduğu söylenmektedir.

çobanlar için önemi ise, esas olarak, kangal çoban köpeklerini, diğer bütün sürü koruma köpeklerinden üstün kılan özelliklerinden kaynaklanır. Diğer sürü koruma köpekleri kurt için yalnızca caydırıcı özellik gösterirken, yalnızca kangal çoban köpeği kurdu öldürebilme özelliğine sahiptir. Kurda karşı erkek ve dişi köpek ortak çalışıp birbirlerinin eksikliklerini kapatırlar. Dişi köpek daha hızlı ve çeviktir; erkek ise daha güçlü... Bo---güs---urken esas olarak göğüs darbeleriyle düşmanlarını sersemletip savunmasız duruma getirirler. Elbette ki, kurt boğan bir köpeğe sahip olmak çobanlar tarafından bir gurur kaynağı olarak görülmektedir. Ancak kurt boğmasının yanı sıra, sürü koruma köpeği olarak birçok başka yeteneklere de sahiptir.

çok hızlı koşarlar ve çok çeviktirler. Yaklaşık 200 başlık bir sürüyü korumak için yalnızca bir erkek ve bir dişi kangal yeterlidir. Görevlerine çok bağlıdırlar. Sürüdeki hayvanların sayısını bilirler ve dağda kaybolan, sürüden ayrılan, geride kalan koyunların başında günlerce aç ve susuz bekledikleri çobanlar tarafından anlatılmaktadır.

Doğada çok zorda kalmadıkça başka köpeklerle çiftleşmeyi kabul etmezler. Hatta kardeşlerin de genellikle çiftleşmediği bilinmektedir. Bu özellikleri, yüzyıllardır ihmal edilmiş olmalarına ve değerlerinin yeni anlaşılmaya başlamış olmasına rağmen, genel karakter özelliklerini yitirmemelerini ve saflıklarını büyük ölçüde korumalarını sağlamıştır.

Ek 4
Yüzyıllardır Anadolu insanının cesur, zeki ve bir o kadar sadık dostu olan kangal çoban köpeklerinin tarihçesi hakkında çok kesin bilgilere ne yazık ki ulaşılamamaktadır.

Kangal çoban köpeği yüzyıllar boyunca Anadolu'da çobanların yanında sürüyü her türlü tehlikeye karşı korumuş olan bir köpek türüdür. Geçmişiyle ilgili üç ayrı varsayıma ulaşabildik.

Asurlular ve Babilliler döneminde ortaya çıktığı ve aslan gibi vahşi hayvanlardan korunmak için kullanıldığı ileri sürülmektedir.

İkinci bir varsayıma göre; kangal çoban köpeği bir Hint mihracesi tarafından Yavuz Sultan Selim veya IV. Murat olduğu tahmin edilen Osmanlı padişahına hediye olarak getirilmiştir. Bu köpeğin aslanı öldürmesi, padişahı çok etkilemiş ve padişahın bu köpeğe çok değer vermesini sağlamıştır. Ancak Osmanlı ordusuyla birlikte gittiği doğu seferinde, Kangal Deliktaş civarlarında köpek kaybolmuş ve tüm aramalara rağmen bulunamamıştır. Kangal çoban köpeklerinin bu soydan geldiği söylenmektedir.

üçüncü bir varsayım da; Evliya çelebi'nin Seyahatname'sinde bahsedilen köpek hakkındadır.Evliya çelebi, 'aslan kadar kuvvetli' diye tanımladığı bir köpekten bahsetmektedir. Osmanlı'nın kurucularının bu köpeği kendileriyle birlikte Anadolu'ya getirdikleri tahmin edilmektedir. Yine bu varsayıma göre, Osmanlı'nın Avrupa'ya yayılmasıyla birlikte, bu köpek de Avrupa'nın çeşitli yerlerinde bulunmuş ve birçok Avrupa çoban köpeği de bu ırktan türemiştir.

Bu varsayımlar dışında bilinen bir olgu, kangal çoban köpeğine Osmanlı İmparatorluğu döneminde çok önem verildiği ve pedigrili olarak yetiştirildiğidir. Bu dönemde kangal çoban köpeği Osmanlı İmparatorluğu'nda genellikle saray eşrafı ve İmparatorluğun ileri gelenleri tarafından yetiştirilmiştir. Osmanlı İmparatorluğu'nun çöküşünden itibaren ise, pedigrili yetiştiricilik kaybolmuştur.

Asıl köpek türü, yani Latince ismiyle 'canis familaris', kendine özgü birtakım karakter özellikleri taşımaktadır. Sadakat gibi, cesaret gibi, güvenilirlik gibi... Ne yazık ki, çakal, kurt gibi dış görünüş itibariyle köpeğe benzeyen; ancak karakter yapısı itibariyle yukarıdaki özelliklere sahip olduğu tartışılır olan hayvanlarla yüzyıllar boyunca çiftleştirilen köpeklerin saflıkları bozulmuş, insanın gerçekten iyi dostu olan köpeklerin genlerinden gelen karakter özellikleri başlangıçtaki niteliklerini kaybetmeye başlamıştır. Bu bilinçsiz çiftleştirme olgusundan kendini koruyabilen ender köpek türlerinin başında kangal çoban köpeği gelmekte ve günümüzde hâlâ Anadolu insanının en sadık dostlarından biri olma özelliğini korumaktadır.

öylesine ki, kangal çoban köpeklerinin geçmişini araştırmaya başladığımızdan beri, görüştüğümüz her kangal çoban köpeği sahibinin, köpeklerinin sadakati, duygusallığı, cesareti veya zekasıyla ilgili ve bu köpeği kendileri için vazgeçilmez kılan, başlangıçta bizim de inanamadığımız, sonrasında ise alıştığımız ve hatta kendi köpeklerimizde yaşadığımız öyküleri vardı. Bunların bir bölümünü sitemizin 'Anılar, Efsaneler ve Haberler' bölümünde okuyabilirsiniz.

Kangal çoban köpeklerinin saflıklarını büyük ölçüde koruyabilmiş olmalarının en önemli sebeplerinden biri olarak bu köpeklerin yapı itibariyle çok iri oluşları ve bu nedenle diğer tür köpeklerle çiftleşmeyi kabul etmemeleri gösterilmektedir.


--------------------------------------------------------------------------------

Kaynakça
Evcil Köpekler, bilgilerinden yararlanmamıza izin veren kaynaklarına teşekkür eder. (kaynakça bilgileri)
http://www.evcilkopekler.com/kopek-irklari/kangal
 



Ynt: Anadolu Çoban Köpekleri / 7 Irk / FCI Çalışmaları

A.A 11 Şubat 2010

Hatay'ın Serinyol Beldesine bağlı Üçgedik köyünde 6 çocuk, yüksek kesimlere yağan karda oynamak için gittikleri ormanda yollarını kaybetti. Çocuklar, jandarmanın saatler süren araştırması sonucu sabah erken saatlerde bulundu

çocuklar soğuk tan korunmak için yanlarında bulunan KANGAL cinsi köpeğe sırayla sarıldıklarını söylediler.
 

Ynt: Anadolu Çoban Köpekleri / 7 Irk / FCI Çalışmaları

Bunlarda benden olsun Gezenbilir ailesi has kangal görsün...

11663409.jpg


9725309.jpg


9725326.jpg


9863416.jpg


9863420.jpg
 



Ynt: Anadolu Çoban Köpekleri / 7 Irk / FCI Çalışmaları

Kangallar hakkında çok şeyler okudum ve seyrettim. En çok dikkatimi çeken iki özelliği var.......(Tabi çok fazla özellikleri var.)

1- Özgürlüğüne düşkün olması, (Bağlanıp yada dar bir yere kapatılınca hayvan bunalıma giriyor)
2- Tek eşli olması. (Eşi öldüğünde hayvanın durumunun bozulduğunu ve bunalıma girdiğini çoğu zaman yerini yurdunu terk edip gittiğini yada bir yere kapanıp aç susuz günlerce kaldığını biliyorum)
 



Ynt: Anadolu Çoban Köpekleri / 7 Irk / FCI Çalışmaları

Merhabalar,
Güzel paylaşımlarınız için teşekkürler, benim kendi köpeğim haricinde pek bilgim olmasa da bu konuda artık otorite sayılan birisinden sizlere bahsetmek istedim, herhalde ülkemize has çoban köpekleri üzerine O'nun kadar çok çalışmış ve adeta hayatını adamış bir başkası yoktur, en azından ben bilmiyorum, Doğan KARTAY. Bende bir kangal sahibiyim ve köpeğimle gurur duyuyorum, Doğan Amcayla tanışmamız çok eski olmasa da yaptıklarını gerek kitabından gerekse basındaki haberlerinden takip ediyordum. Şimdilerde bir tavukçuluk firmasının desteğiyle Manisa'nın Akhisar ilçesinde ki çiftlikte Karabaş ve Akbaş cinsleri üzerine tamamen ticari amaç dışı çalışmalar yapıyor. Yolu düşen arkadaşların uğraması, bu köpeklere gönül vermiş kişilerin bilgi paylaşımı açısından çok yararlı olacaktır, zira Doğan KARTAY yaklaşık 50 yıllık bir araştırma birikimine sahip. Kendisine ait internet sitesinde de makalelerini ve çalışmalarını bulabilirsiniz.

http://www.kangal-akbas.com/

Resimde kide benim prensim, 2 yaşında. Yanında ki köpekte sizin bizim bölgenin çoban köpeklerinin kırması

5.jpg
 


Ynt: Anadolu Çoban Köpekleri / 7 Irk / FCI Çalışmaları

öncelikle değerli katkılarınızdan dolayı teşekkür ederim. bu konu ile ilgili şuan ve öncesinde yapılan bir çok araştırma var çogu sanırım kişisel araştırmalar ve kurumsal anlamda da çabalar sürmekte yanlız hernekadar elimizden akademik olarak bir şey gelmesede bu çabalara destek vermek için, bu konuya dikkat çekmek için, diğer türlerin cinslerin yada ırkların tek tek kazandığı dünya standartlarında bir isim hakkının anadolu çoban köpekleri olarak tek başlıkta toplamanın yanlışlığını izah etmek, anadolu ve bağlı kültürlere ait olduğu söylenen 20 ayrı ırka özellikle 7 sine saygın bir isim kazandırmak için bir ışık yakmak istedik. Ben şahsen bunda bir eksik olduğunu elimize ulaşan araştırma notlarından fark etmekteydim ve bundan üzüntü duymaktaydım neden bu listeye kangal akbaş girmemiş diye düşünürdüm bunun bir cinsin kültüre ait olduğunu tescillenmesi gerekliliğini duyduğumdan beri ülkemiz yetkilileri bunun için ne ler yapıyor merak ediyordum işte müm kün olduğunca bu başlıkta bunların gelişiminide takip edeceğimizi umut ediyorum.

umarım konuya vakıf bizden daha yakın olan arkadaşlarımız bize bu konuda bilgi aktarımını sürdürürler
şimdiden çalışmaları için teşekkür ederim. verdikleri bilgiler içinde minnettarım.

saygılar sevgiler
 

Ynt: Anadolu Çoban Köpekleri / 7 Irk / FCI Çalışmaları

Rica ederim,
Karabaş ve Akbaş cinsi köpekleri gerçekten çok seviyorum, niyetim kendi köpeğime uygun bir eş bulunca cinsi bozmadan yavrulatmak, malum bu cinslerin ömrü sanıldığının aksine çokta uzun değil. İlgili başkalarını görünce yazmadan edemedim.
Bildiğim kadarıyla Karabaş cinsi birkaç ya da daha fazla yıldır koruma altında; Anadolu'dan çıkışı bile yasak, böylece bu tür diğerlerine göre daha şanslı. Ama ülkemizde bir hevesle karabaş edinip sonra layıkıyla bakamayanlar yüzünden cins bozulmaları yine de oluyor. Akbaşlar içinse hala bir gelişme yok. Doğan Beyle son görüşmemizde bu konu için çok uğraştığını ama hala sonuç alamadığını söylemişti. Umarım Akbaş, Zağar gibi türlerde bir an önce resmi olarak koruma altına alınırlarda, onları korumak uğruna hayatları boyunca çalışmış kişilerin ve biz hayvan severlerin içini rahatlatırlar. Çiftliği son ziyaret edişimde epey fotoğraf çekmiştim, birkaçını ekliyorum. Tesiste gerçekten çok sağlıklı ve türlerinin güzel örnekleri olan köpekler var.

1 (2).jpg
 





Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,816
Mesajlar
1,523,900
Kayıtlı Üye Sayımız
166,614
Kaydolan Son Üyemiz
Tolga Gökova

Çevrimiçi üyeler

SON MESAJLAR

SON KONULAR



Geri
Üst