Ynt: Açılmasını İstediğiniz Kategori Veya Başlıklar
Bir yerden başlamak lazım.Niğde Tava nın tarifini veriyorum.Beş kişilik.
250, 300 gr yeşil biber doğranmış acı tercih
2 baş sarımsak ayıklanmış ,değisede ayıklayın
1 kgr erkek koyunun bel etinden doğranmış kemikli kuşbaşı et
1 kgr domates doğranmış
yarım mt genişliğinde 4 parmak derinliğinde tepsi
Bir adet kara fırın-yani kara düzen taş fırın, odun ateşi kullanan
Domatesler bol sulu olacak Niğde yerlisi diye bilinen Sazala domatesi tavsiye edilir.Et Niğde'nin yaylalarında kekik yiyerek yayılmış 1 yaşını geçmemiş erkek koyun eti olacak.Nerden bulacağız derseniz Niğde'ye geleceksiniz.
Doğranmış yeşil biberi tavanın tabanına yayacaksınız.Arkasından domates en üstede kemikli kuş başı et.sarımsaklarda etin üstüne.Kara Fırında o et sarımsak domates ve biberle ağır ağır pişecek.Fırıncı arasıra pişen malzemeyi kaşıkla alt üst edecek.Yaklaşık bir birbuçuk saat duruma göre.Afiyet olsun.Elektirikli fırındada pişirebilirsiniz ama o tadı vermez etler kavrulur.Soğan yada başka malzeme katılmaz toprak tencerede olmaz.Olursa ismi o zaman ÇANAK olur o zaman başka malzemede katılır onun tarifi farklı.Çatal yada kaşık kullanılmaz.Mahalle fırınından alınan pideyle yada somunla yenir keyfe keder.Enteresan olanda bu yemeği kadınlar yapmaz.Bilmezlerde.yapılırsa yerler.Niğde'de Eve öğle yemeği yemeye gitmeyen çarşı esnafının yarattığı yemek türüdür.EMİN SELAMOĞLU NİĞDE HABER GAZETESİ