Ynt: Acil Suzuki Vitara Almam Lazım
Nelere dikkat edilmesi lazım? sorunuza potpori bir cevap olabilir kanısındayım.
Vitara Rehberi http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=60387.0
Birkaç Öneri http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=74376.0
Hadi Vitara Alalım http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=40579.0
4×4 Araç Alırken…
KAYNAK http://www.4x4dergi.com/2011/02/25/4x4-arac-alirken.html
Günümüzde insanların 4×4 araçlara ve araçları ile yol dışına çıkmaya eğilimleri gittikçe artmaya başladı. Bu nedenle hem 2. elde hem sıfır araçlarda piyasa canlandı, kimi araçlar kıymete bindi, kimi firmalar çok farklı segmentlerde, farklı amaçlar için 4×4 ler piyasaya sürmeye başladılar. Araç modifiye markalarının ülkemizdeki sayısı arttı, farklı markaların farklı modellerini artık daha kolay bulabilmeye başladık. Bu durumdada bir off road sever, off road aracı sahibi olarak her geçen gün daha fazla, “Ben off road’a merak sardım sizce hangi aracı almalıyım?” sorusuna muhatap olmaya başladım. Ve bunun için bir dizi 4×4 araç satın alma klavuzu hazırlamaya karar verdim. Bu yazımda bunun ilk aşaması ve bence en önemlisi olan, “Neden ve ne için 4×4 araç ? ” sorusuna cevap aramakla ilgili.
Öncelikle 4×4 araçlar , adları üstünde “ARAÇ”, ve esas önemli olan ise bu araçlarla yapacağınız amaçdır. Araca göre amaç belirlemek yerine amaca göre araç seçmek en doğru olan yoldur. Ama malesef günümüzde bir çok 4×4 kullanıcısının araçları amaçlarının önene geçmiş bulunmaktadır.
Araç alıcak kişi en azından kısa vadedeki amacına karar vermelidir, aracı ne kadar asfaltta, ne kadar yol dışında kullanıcak? Bu yol dışı kullanımında aracı nasıl zeminlerde nasıl şartlara sokucak? Eğer off road yapıcaksa ne türde ve ne dozda off road yapıcak? Alacağı aracı sadece bir hobi aracımı yapıcak, yoksa aracı çok amaçlı olarakmı kullanıcak?
Bu sorulara verilen cevaplara göre alınacak aracın kabaca dış hatlarını ve özelliklerini belirleyebiliriz.
Örneğin, benim 4×4 bir aracım olsun, şehirde günlükde kullanayim, ara sıra eşimi çocuğumuda alıp, yaz günlerinde pikniğede giderim, yaylaları gezmeye giderim diyorsa kişi, piyasada 4×4 araçların hemen hepsi onun işini görür , çok düşünmeye çok plan yapmaya gerek yok. Bütçesine uyan, içine sinen, şeklini şemalini sevip üreticisine vede servisine güvendiği herhangi bir markanın herhangi bir modelini alabilir.
Diğer bir örnek olarak, 4×4 aracım olsun, biraz modifiye edip toprak yollar dışındaki yol olmayan alanlarda da, aracımın haddini bilecek şekilde dozu düşük off road yaparım, ama o aracı gündelikde kullanmak isterim diyorsa kullanıcı, o zaman araçlar içerisinde standart hali ile bu isteklerini standart hali ile karşılayabilen araçlara bakılır. Eğer bu araçlar bütçe veya başka sebeplerle uymazsa, kolay modifiye edilebilen, Türkiye’de modifiye parçaları ucuz vede kolay bulunabilen. Az masrafla çok iş yapabilen araç markaları, araç modelleri tavsiye edilebilir. Ve bu dozda bir kullanım içinde abartmadan , aracın dengelerini , dinamiklerini bozmadan ufak çaplı modifiyeler vede doğru lastik seçimi ile araç sahibi mutlu olabilir.
Başka bir örnekde, ben aklıma gelen heryere, her mevsimde aracımı off roada sokucam, ama bu araçla şehirler arasıda giderim zaman zaman şehir içindede kullanırım, diye düşünen ve amacı bu olan kullanıcılardır. Eğer böyle iseniz sizin seçeceğiniz araç marka ve modelleri, seçenek olarak daha azalır, bunlara yapacağınız modifiyeler ve masraflarınız daha fazla olur. Hatta 4×4 araç seçenekleri içerisinde en yüksek bütçeyi bu tip araçlar ister. Çünkü hem off road arazi şartlarında çok başarılı bir araç, hemde asfaltta sizin can ve mal güvenliğinizi tehlikeye sokmayacak bilinçli , kaliteli modifiye edilmiş bir araç olmalıdır. Bir aracı modifiye ederken ne kadar yol dışı şartlarına uygun hale getirirsek, asflat yol şartlarından aracı o kadar uzaklaştırmış veya asfalt kullanımında aracı daha teklikeli bir araç haline getirmiş oluruz. Bu tehlikeyi azda olsa azaltmanın tek yolu, kaliteli ve doğru modifiye parçaları kullanmak, doğru lastik seçimleri yapmak, ve aracınızın artık bir off road aracı olduğunun bilinci ile kullanmaktır.
Son örnekde ise , ben tamamen bir hobi aracı istiyorum, sadece off road amaçlı kullanıcam ve asfalt veya şehir içi kullanımında 2. bir aracım olucak diyen kullanıcılar için. Bu kullanıcılar işin off road kısmı için en rahat olanlardır. Off road yaptıkları arazi şartları bir araçda neleri gerektiriyorsa onu korkmadan yapabilirler. Off road yapacakları yere araçlarını ya bir röpork üstünde çekerek götürürler, yada tamamen bir off road aracı yapmış olmanın bilinci ile asfaltta en düşük süratler ve en sağ şeritten off road yapacakları yere kadar akıllıca yol alarak giderler. Diğer tip kullanıcılar gibi asflar yol performansı kaygıları olmadığından, en agresif desenli extreme şart lastiklerini takıp, arazide çok başarılı performasn alabilirler, en sert modfiiye kitleri ile araçlarını modifiye edip bunu arazideki keyfini çıkartabilirler. Bu amaç içinde tamamen bütçe ve yapılacka off road stiline göre araç seçenekleri, markaları önerilebilir. Yine dikkat edilecek olak araçdan çok aracın , amaca göre modifiye seçeneklerinin olup olmadığıdır. Bu tip ve bir önceki tip araçlar alınmadan önce, amaç net olarak ortaya konup, aracın bu amaca uygun hale gelmesini sağlayacka tüm modifiye parçaları araştırılıp, satıcılarında bulunup bulunmadığı, araca uygunlukları, alternatif seçenekleri iyice gözden geçirilmelidir. Tüm bunları gözden geçirmeden, hatta yapıcak ustalarlada konuşmadan bir araç alıp ne bulduysak takalım şeklinde bir modifiyeye girişilirse hem sonucu kötü bir araç , hem boşa zaman kaybı, hemde boşa giden paralar olur.
Tüm bu örneklerde en önemli bağlayıcı “bütçe” dir. Günümüzde 5000 tl den 300 000 tl fiyat aralıklarına kadar arazi aracı, off road aracı, SUV, 4×4 araçlar bulunabilir, yapılabilir. Önemli olan neden? sorusuna, ne amaçla? sorusuna cevap verip, bu amaca ne kadar bütçe ayırabileceğinizi öncelikle ortaya koymakdır.
Ayağımızı yorganımıza göre uzattığımız, amacımıza göre araç yaptığımız zaman, off road ve doğa bize uzun yıllar büyük keyif veren hayatımızın önemli bir parçası haline gelir. Ama ne istediğimizi bilmeden, doğru hesaplar yapmadan girilirse bu işe, kısa sürede sizi maddi manevi sıkıntılara sokan, bıktırıp bezdiren, arazi araçları ve off roaddan soğutan bir hal alır.
Kötü 4×4 araç yoktur , amaca ve kişiye uymayan araç vardır.
Yazan: Kürşad Ergan