94 - 97 Arası ZJ Tavsiye ?..

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan marif01 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 68
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 13,758

marif01

Kimdi baktığım aynalarda bana benzeyen....!!!!
Yer
adana
merhaba arkadaşlar. öncelikle aranıza yeni katılan sizlerle beraber bu ailenin bir üyesi olmaktan mutluluk duyuyorum.
siz değerli arkadaşlarıma birkaç naçizane sorum olacaktı. bu konuda oldukça acemi olduğum için yanlış yapmak istemiyorum.
uzun zamandır bir zj hayalim vardı. bu hayalime oldukça yaklaştım en fazla 4 vaya 5 ayın sonunda bir zj alarak ailenize tam olarak katılmak istiyorum. sizlerin önerileri tavsiyeleri benim için oldukça önemli. aslında oldukça değil tamamen önerileriniz ışığında hareket edeceğim. kararım kesinlikle bir zj 5.2 olacaktır. (5.9 düşünüyorum aslında ama beni çok aşıyor hem vergisi hem kendisi :smiley: ) fakat aklımda bir çok soru işareti bulunmakta. aylık olarak gelirim 1500-2000 arası. bu araç için şuan ayırabileceğim bütçem ise 15-16bin lira civarında. bu araçımı yanlızca hafta sonları artı olarak belki hafta içi birgün gezi amaçlı ve hafta sonları hafiften offroad yapmak gezilere turlara katılma amaçlı kullanacağım. ( ileride yükseltme snolkel gibi değişiklikleri yapmayı düşünüyorum) fazla kullanılmayacak açıkçası. extradan şirket arabam olduğu için hafta içi fazla gerek olmayacak. sizlere sormak istediğim kısaca bir ucundan başlamak istiyorum. (uzunca olacak biraz çok özür dileyerek :-\ )

1- modeller arasında belirgin olan farklar (94 ve 97 arası)

2- modeller arasında vergi tutarları(94 ve 97 arası) sitede oldukça araştırdım fakat farklı farklı rakamlar görüyorum. Vergi dairesi 2009 vergilendirmeye baktığımda 1200 ile 2800 (iki yıl arasındaki 94-97 model yaşına göre) arası değişiyor?????? kasko yaptırmayı düşünmüyorum, galiba kasko bedeline görede vergi düşüyormuş.

3- 200.000km ve üzerinde olan bir zj motoru ne kadar sağlıklı olur?

4- şuan için son sorumu örnekleme yaparak anlatmaya çalışacağım. aracın periodik bakımlarında misal clio larda 60.000km triger bakımı yapılıyor. bildiğim kadarıyla en ağır bakımıda bu oluyor. peki 5.2 araçlarda bu şekilde ağır bir bakım süreci varmıdır? var ise bu kaç km de ve ne oluyor? maliyeti ne oluyor?

bu konuda oldukça acemi olduğum için siz değerli deneyimli abilerimin önerileri tavsiyelerine oldukça ihtiyacım var. beni aydınlatıp yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

Etiketler
Ynt: 94 - 97 Arası ZJ Tavsiye ?..

Üstadlar gelene kadar ben birşeyler yazayım.

Öncelikle hoşgeldiniz ...

1- 95 ten sonra yani 96 modellerin , göğüsleri daha farklıdır , ön tampondave yan koruma plastklerinde hafif bir fark vardır , jantları 16 inctir , birde hafızalı koltuklar , koltuk ısıtma gibi birkaç ek donanım mevcut . motor , yürür , elektronik tamamen aynıdır diyebiliriz . 98 lerin bazılarının çekiş sisteminde bir değişiklik varmış gibi birşey hatırlıyorum ama aslı astarı ve yadavarlığından emin değilim .

2- Vergi dairesinde baktığınızdeğer , eğer kasko bedelinin %5ini aşıyorsa motor hacminden bir dilim alt dilime düşülerek vergi geliyor . Bu işlem kaskonuzun olmasına bağlı değil .

3-bakımsız ve ve geçmişi belli olmayan 150 binde bir zj alacağına geçmişi belli bakımlı 200 bnde alınır diye düşünüyorum . Bu motorların düzgün kullanılırsa 1 miyon km yaptığı düşünülürse dügün bir 200 bin sorun yaratmaz . Ama sıkı bir servis incelemesi şart .

4-ZJler de kayış değil zincir vardır . Ortalama olarak 300-350 bini(normal kullanımda) devirdiği söylenmekte ki ömtünü doldurmaya başladığında rolantie bozukluk gibisorunlar yaratıyor . Yani ustası anlar ... Değişimi 600 lira civarı yanılmıyorsam ...

Yanlışları eksiklikleri arkadaşlar düeltecektir ...

Barış

jeep başlığı altındaki konularda aradığınız tüm cevapları bulursunuz, bu başlıktaki konular size yardımcı olacak başlıklardır.

barış bey çok teşekkür ediyorum bilgilendirmeniz için. bu bilgiler bana oldukça faydalı oldu ve bununla beraber 96 veya 97 olarak kafamda netleştiriyorum tabi sizler bu konuda ne dersiniz önerilerinizi bekliyorum. alacağım araçda motorda ve vites takımlarında sorun olmadığı müddetçe gerisi pek önemli değil benim için. şu şekilde önemli değil misal alt takım sorunları yürüyen aksamlar (net olarak pek bilgim deneyimim yok fakat formda edindiğim bilgilere dayanarak düşünüyorum. affınıza sığınarak yanlışım olursa düzeltmenizi rica ediyorum.) ilerleyen dönemlerde yükseltme uygalayacağım için alt takım sorunlarını ve yürüyen aksamları bununla beraber komple yaptırmam daha avantaj sağlayacaktır diye düşünüyorum. sonuç olarak en az düşündüğüm 3'' veya 4,5'' olacak. bu değişimle beraber formda okuduğum kadarıyla birçok eleman yenileniyor. ilerleyen dönemlerde aracımı aldığımda artı olarak yükseltme yardımlarınızı bakleyeceğim.

artı olarak bir sorum daha olacak vergi ile ilgili; diyelim 97 model bir zj aldım. bunun kasko değerini ne şekilde belirtiyoruz veya belgelememiz mi gerekiyor. indirimli vergiden yararlanabilmemiz için ne yapmalıyım. vergi dairesinde vergi ödemeye gittiğim zaman bir belgemi olması gerekiyor.?

Model Marka Model Kasko Kodu 05/2009 Kasko Değeri
1998 CHRYSLER - JEEP GRAND CHEROKEE LIMITED 5.2 33218 25,946 YTL
1997 CHRYSLER - JEEP GRAND CHEROKEE LIMITED 5.2 33218 24,141 YTL
1996 CHRYSLER - JEEP GRAND CHEROKEE LIMITED 5.2 33218 22,697 YTL
1995 CHRYSLER - JEEP GRAND CHEROKEE LIMITED 5.2 33218 20,577 YTL

kasko bedellerini incelediğim zaman bu gibi bir tablo çıkıyor karşıma bundan açıkçası birşey anlamadım. bunun hesabını neye göre yapıyoruz? burda 97 modelde yazmış olan 24,141YTLden ne anlamam gerekiyor? normalde 97 model aracın ödemesi gereken vergi 2.842TL bu kasko bedeliyle nasıl bir karşılaştırma yapıyoruz?

Hocam ateşin dediği gibi sitede çok geniş tartışılıyor bu konular . Baştan sona okumanı kesinlikle öneririm .

Hangi sorunun ne kadar masrafla çözüleceği önemli ki bunuda aracı alırken sağlam bir epertiz yaptırmanız ortaya çıkarcaktır . Motor , şanzıman ve arazi tabi ki önemli ama sonuçta her arızayı masraf ve bütün masrafları çıkartıp fiyatı ona göre düşünmek lazım .

TSRB nin sitesinde veriye esas olan araç bedelleri var . Mesela aşağıda bulduğunuz araç bedelinin %5 ini alıyorsunuz . Eğer yıllık MTV niz Bulduğunuz %5 i geçiyorsa motor hacmi bir dilim alttan hesaplanıyor yani 4000 ve üzeri yerine 3500-4000 den vergilendiriliyor .

Bura herkes elinden geldiği kadar yardımcı olmak için elinden geleni yapacaktır , hem aıken hem modifiye ederken . Ki bu konuda sitede gerçekten çok yetkin arkadaşlar var .

bağlı bulunduğun vergi dairesine bu düzenlemeyi uygulaması için yazılı başvuru yapman, yani dilekçe vermen gerekiyor. bu dilekçenin içine de, yetkili sigorta acentesinden düzenlettireceğin ''motorlu taşıtlar vergisi tutarına esas olan kasko sigortası değeri bildirim formu'' nu koyman lazım, böylece vergi dairesi bu formda belirtilen kasko değeri üzerinden hesaplamayı yapıp vergi borcunu indirimli tarifeden alıyor.

ancak bunun için aracında kosko bulunmasına gerek yok.

prosedür bu şekilde.. formun alınması gereken yetkili sigorta acentesi ise sanırım zorunlu trafik sigortası yaptırdığın acente oluyor. madem kasko yaptırılması zorunlu değil o halde kaskosuz bir araç için başka yetkili acente de yok zaten diye düşünüyorum. yine de burasından tam olarak emin değilim. yanılıyorsam lütfen düzeltin.

bir de bunlara ek olarak benim bir sorum var. halen öğrenci olduğumdan dolayı ben aracın ocak ayı vergisini daha yatıramadım, üstüne bi miktar faiz işledi. ve büyük ihtimalle ağustos sonu gibi yatırabileceğim, temmuz vergisiyle beraber, toptan. peki bu durumda, yani vergi borcunu gecikmeli olarak ödediğimde yine bu indirimden faydalanabilecek miyim? eğer faydalanamıyorsam geçmişler olsun bittiğim andır
yani zamanında ödenmemiş borç için yine vergi dairesine dilekçeyle başvurup kasko değeri nedeniyle indirim talep edebiliyor muyum? aydınlatırsanız çok sevinicem
saygılar

Yav bertan nerelerdesin sen ?

Başvuru ocak ayı içinde yapılıyordu diye biliyorum :( Ama pazartesi sorarım tekrar . Yalnız , diyelim yüksek ödedin sonra başvurup geçmiş yıllarında fazla ödenmişlerini alabiliyorsun ...

Ocak 2009 için ödeme yaparken süre önemli değil şu an yatırmak istersen evraklarını hazırla aynı şekilde kasko değer üzerinden ödeme yaparsın sadece o tutarın bugüne kadar olan gecikme faizini ödersin

Böyle bir araç almaı düşünüyorsanız benim tavsiyem 93-94 model temiz bir tane bulup bu aracı offroada hazırlamak olmanızdır.Hem vergiye vereceğiniz parayı arabanıza harcamış olursunuz.Bu araçları 96 öncesi ve sonrası diye ayırmamız gerekir.Motor olarak hiç bir fark olmayıp aşagıda aklıma gelen farkları size yazıyorum.
1-Tamponlar eski modelde sis farsız olup istenilirse tampon değişikliği yapılabilir.
2- Direksiyon simidi değişik olup eski modellerde koltuk ısıtma yok ve çoğu eski modelde sunroof yok.
3- Arka bagaj camı eski modellerde tek olarak açılmıyor yeni modellerde bağajı açmadan camı açıp bagajı kullanabiliyorsun.
Aklıma gelen farklar bu kadar belki unuttuğum ufak farklarda olabilir ama bu kadar fazla vergi dilimine girmeden bu modeller bana daha cazip geliyor.

barış sorma anca dönebildim ankaraya aylardır antalyadaydım foruma girme fırsatım da pek olmadı.. zj nin de ilk uzun yol deneyimini gerçekleştirmiş oldum bu arada 8) o ibredeki 160 yalannnn ;D kadran duruyo araba gidiyo yav yok böyle bişey

oyoyoy hoşgeldin yav . onu 5.2 zj de test etmişliğim var . 160 a kadar ibreden sonra ancak gps ten görebildik ;D

Haziranda festival var , konuya gözat şimdiden . Etkinlikler /festivaller bölümünde ...

ahahahahaaa :D :D radar olsa geçtikten sonra durup kaçla geçtim abi diye sorcaktım düşünsene :D hemen bakıyorum

yardımlarınız için çok teşekkürler ardaşlar. vermiş olduğunuz bilgiler seçimlerimde oldukça faydalı olacak. anladığım kadarıyla 94 öncesi ve sonrası değişen tek şey aracın makyajlanmış olması galiba. saygılar teşekkürler.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,679
Kayıtlı Üye Sayımız
166,527
Kaydolan Son Üyemiz
Selma Yörük

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR