93 Vitara Şanzuman Yağ Değişimi

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan MİCOMİCO Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 14
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 5,017

MİCOMİCO

93 VİTARA JLX 3K HARDTOP - 2009 HYUNDAİ TUCSON
Yer
İZMİR
arkadaşlar 93 jlx 3k hardtop düz vites 125.000 kmde vitara kullanıyorum. 10 yıldır sanzuman difransiyel yağları kontrol ediliyor eksik değil deyip tıpayı kapatıyoruz ama hiç değiştirmedim. Aracı alırken sorduğumda Benden önceki sahibide değiştirmemişti. Değiştirmek konusundada tereddütteyim. yağlamacılar gerek yok abi diyorlar. Nadiren araziyede giriyorum ve soft off road yapıyorum.fikrinizi alayım istedim. ayrıca asıl önemlisi 93 vitaraya şanzuman difransiyel yağı ne kullanayım. ?_

Etiketler
Ynt: 93 Vitara Şanzuman Yağ Değişimi

arkadaşım bu konuda cok yazı yazdık yağlar yağ değişimi gibi konulara bakarsan mutlaka önüne cıkaçaktır bırak 125 000 kim en fazla 70 veya 80 binde değişmesi lazım

Araçlarda belirli km de ,yağları değiştirmelisiniz,
Vitaraların değişim km lerini bilmiyorum,konuyu bilen arkadaşlar yazacaklardır,
ama bence çoktan km yi 2 ye- 3 e katlamışsınız.

biraz haklısınız galiba 16 yıl olmuş. ben yağımı yanıma alıp ustaya gitmeyi istiyorum ki kafalarına göre yağ koyulmasın. Sitedeki arkadaşların yorumlarına çok güveniyorum.bu model araca ne marka ve kaç numara kullanmamı tavsiye ederler acaba.

Burda 40,000 km denmiş ,şanzıman yağı için .
http://www.gezenbilir.com/index.php?topic=40731.0

Diffransiel yağları için pajerodan örnek verirsek, 40.000 km de değişmesi lazım.
Herhangi bir yetkili servise sorsanızda söyleyeceklerdir.

marka tercihi ve numara bilgisi verebilecek arkadaş varsa sevinirim. araç düz vites ve ihtiyar (93)

Merhaba

Ön - arka diferansiyeller,manuel ana şanzıman ve arazi şanzımanına 80-90 yağ kullanın ve her 40.000 km de bir yenileyin.Yağcılar hangi akla hizmet bu yağların ömür boyu dayandığını söyler anlamak zor.Her parçanın olduğu gibi her akışkanında bir ömrü vardır,söylenenlere aldırmayıp zamanı geldikçe hepsini yenileyin.(Hatta fren hidroliğini en başta!)

Eliniz deymişken diferansiyel havalandırma hortumlarını ve kelepçelerinide kontrol edin,hatta yenileyin.Çürüyen,yerinden çıkan hortum,diferansiyelinize su girmesine neden olur.

Ben daha önce vitara şanzıman ve diferansiyel yağları adlı bir başlık açmıştım. Sizinkine benzer bir durum benim 2000 model vitara'da da söz konusuydu. Forumda arama yaparsanız o konuda arkadaşlar beni aydınlatmıştı. Faydalı bilgiler var.
Sonuç olarak ben yağları değiştirdim ve vites geçişleri rahatladı, özellikle geri vitese geçirirken bazen garç diye bir ses gelirdi (debriyaja tam basılı olduğu halde tam basılı değilken vites değiştirmeye çalışınca çıkan bir ses) bu olay ortadan kalktı. Aracın yüksek devirle giderken (düz yolda veya kompresyonda rampa inerken) sesi azaldı.
Yağlarda motor yağı gibi tam sentetik, yarı sentetik ve petrol türevi hipoloid yağlar var, tam sentetik en kalitelisi, lt'si 18-20 tl civarı. Numara kitapçıkta 75 w-90 geçiyor ve her 45000 km'de değişim öneriyor. Fakat benim araç 2000 model olduğundan kitapçığı Santana yani İspanyol. Sizin araç Japon olduğundan numara farklı mıdır bilemiyorum. Miktar olarak şanzıman+arazi şanzımanı+ön diferansiyel+arka diferansiyel toplam 6.4 lt. Marka olarak ben Mobil koydum, bilindik bir marka tercih etmek iyi olur.
Bu konuda bazı ustalar "şanıman ve diferansiyel yağları değişmez" deyip kafa karıştırabiliyorlar. Olayın aslı şu; şanzıman ve diferansiyel yağları zamanında değiştirilmeyince dişlileri koruma görevini yerine getiremez ve dişlilerde aşınmalar oluşur fakat yağ ile dişliler arasında bir tür uyum oluştuğundan aşınmış dişliler tamamen bitinceye kadar ses yapmazlar. Bu arada yağlar değiştirilirse şanzıman ve diferansiyelde dişliler aşınmış oduğundan yeni yağ daha önce kamufle olan arızayı ortaya çıkarır ve ses başlar ustaların deyimiyle "diferansiyel öter". Bu durumla daha önce karşılaşmış olan ve risk almak istemeyen ustalar "şanzıman ve diferansiyel yağları ömürlüktür eksikse tamamlanır ama değiştirilmez" der geçerler.
Biz de onların aklına uyarsak belki sorunlarla biraz daha geç yüzleşiriz fakat iş son aşamaya geldiğinde daha doğrusu dişller iyice aşınınca daha büyük sorunlarla karşılaşırız. Yine ustaların deyimiyle "şanzımanı veya diferansiyeli kucaklarız".Bu sefer de aynı adamlar "ne yapalım ömrü dolmuş değişecek " derler.
Bu nedenle size tavsiyem; aracınıza uygun numara yağı ve miktarı kesin öğrendikten sonra işi iyi bilen bir servis veya ustaya gidin eski yağı temiz bir kaba boşalttırın zaten eski yağın renginden ve yaptıkları bazı testlerle dişlilerde aşınma olup olmadığını dolayısıyla yeni yağ konulduğunda ses yapıp yapmayacağını biliyorlar. Eğer dişlilerde aşınma yoksa yeni yağı koyup devam edersiniz. Testlerde aşınma görülüyorsa şanzıman veya diferansiyel açılıp aşınan dişliyi de değiştirirsiniz parça stokta yoksa (veya siz değiştirmek istemezseniz) idareten eski yağı koyup parçayı bulana veya değiştirmeye kadar devam edersiniz. Fakt yukarıda da dediğim gibi bu bir çözüm değil sorunla yüzleşmeyi ertelemek olur. Araç 125 binde diye korkmayın zararın neresinden dönülse kardır.
Ben 225 bin de değiştirdim bir sorun yaşamadım.

Arkadaş sen baya bir geç kalmışsın şanzuman yağını değiştirmekte. Bence bir an önce değiştirmende fayda var.

arkadaşlar bugün sansuman difransiyel yağlarının hepsini değiştirdim(90 numara castrol) . ancak Adanada kimseyi tanımadığımdan gözümü kestirdiğim bir yağlamacıya gittim. Adamın ilk söylediği eksilme yoksa değiştirmene gerek yok oldu. ben işi sağlama aldım 16 yıldır kullanılan yağın değiştirilmesini istedim. Araçta herhangi bir değişiklik hissetmedim ancak için artık rahat.

araazi şansumanı dahil hepsini değiştirdim. hatta fotoğrafladım ama yuklemesi zor bu sitede. Arazi şanzumanından yağın üzerinde çok çok az su gibi birşey çıktı. korukleri filan kontrol ettirdim. Buharlaşmayı sağladığını düşündüğüm bi hortum vardı motora doğru ve tıkalıydı . onu temizledik.

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,670
Kayıtlı Üye Sayımız
166,524
Kaydolan Son Üyemiz
cixman

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.