5000 km' de Karadeniz Gezisi

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan PASIFFLORA Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 86
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 36,055

PASIFFLORA

Kamp III
Mesajlar
536
Tepkime Puanı
8
Yer
İstanbul
Keyif aldığım gezilerden biri de Karadeniz gezisiydi. 2007 yılında 5000 km.de dolaştım Karadeniz’i ancak planladığım halde vaktimin kısıtlı olmasından göremediğim birçok yer vardı.

İstanbul’dan sabaha karşı yola çıkıp gezimize Safranbolu’dan başladık. Ancak Safranbolu gezisini ayrı bir başlık altında yazmak istediğimden fotoğrafları Karadeniz Gezisi’ne eklemedim.
 

Etiketler
Ynt: 5000 km' de Karadeniz Gezisi

Küre dağlarından kıvrıla kıvrıla önce tırmandık, bir süre sonra da denize doğru inmeye başladık. Yolda çektiğim fotoğraflar ise maalesef yanlışlıkla silindi.
Doga5



İnebolu evleri görülmeye değerdi.
4510


Ineboluevi271


Ineboluevi22


Ineboluevi291


Ineboluevleri2
 

Ynt: 5000 km' de Karadeniz Gezisi

İnebolu’dan Sinop’a sahilden giderken manzara süper, ancak yol çok virajlı olduğundan 40 km/hızın üzerine çıkamıyorsunuz.
Inebolusinopyol
 

Ynt: 5000 km' de Karadeniz Gezisi

Sinop’a gelmeden önce Ayancık’taki İnaltı Mağarası’nı görüyoruz..
İnaltı Mağarası, Ayancık ilçesinin 50 km güneyinde, İnaltı Köyü yakınında, Akgöl'e 6km uzaklıkta, denizden 1070 metre yüksekliktedir. Araştırmalarda 2200 metre uzunlukta bir yere ulaşılan mağaranın kesin uzunluğu henüz bilinmemektedir. Ortalama yüksekliği 15 metre, genişliği 12 metreyi bulmaktadır.

Şimdilerde nasıldır bilmiyorum ama o zamanlar fotoğraf çekmeye izin verilmediğinden sadece birkaç tane alabildim.
1


2
 

Ynt: 5000 km' de Karadeniz Gezisi

Sinop’ta gezip gördüğümüz yerlerden biri; Edip Akbayram'ın söylediği Aldırma Gönül şarkısının yazıldığı yer olan Tarihi Sinop Cezaevi’ydi.
Sebahattin Ali bu şarkının sözlerini 26 Aralık 1932 - 29 Ekim 1933 yılları arasında önce Konya sonra Sinop Cezaevinde tutuklu olarak kaldığı dönemde yazmıştır.
 



Ynt: 5000 km' de Karadeniz Gezisi

Gerçekten korkunç görünüyordu, insan oraları gördükten sonra suç işleyeceği varsa da vazgeçer diye düşünüyorum :eek: :eek: :eek:

Cezaevi


CEZAEV2


CEZAEV4


CEZAEV3
 

Ynt: 5000 km' de Karadeniz Gezisi

Merkez, Kaleyazısı Mahallesi, Cumhuriyet Sokağıında hazineye ait 1024 m2. yüzölçümlü tarihi Bölge Kapalı Cezaevi ve Çocuk Islahevi, Sinop kalesinin güney batı ucunda kalan iç kale içinde yer almaktadır. Cezaevi 06 Aralık 1997 tarihinde boşaltılmış ve 02 Ağustos 1999 tarihinde Kültür Bakanlığı'na tahsis edilmiştir.
Sinop Kaleleri ilk defa M.Ö. 2000'de yaşayan yerli kavim Gaşkalılar zamanında kurulmuş, Grek, Pontus, Roma, Bizans, Selçuklular ve Osmanlılar devrinde büyütülerek onarılmıştır. Iç Kale adi verilen hapishanenin bulunduğu alan ise 03 Ekim 1214 yılında Sinop'u zapteden Selçuklu Sultani Izzeddin Keykavus tarafindan, ana kalenin kuzeyden güneye inen dik bir surla kesilmesi ile meydana getirilmiştir. Enine ikinci bir duvar ile iki bölüme ayrılan iç kalenin güneyde kalan kısmı 9500 m2.'lik alanı kapsamaktadır. Sinop Hapishanesi bu alanda kurulmuştur. Surlar ve kalenin yapım şekli buranın hapishane zindan olarak kullanıldığına ilişkin kanıtlar veriyor.


CEZAEV1



Hapishaneyi çevreleyen iç kale 11 adet burç ile desteklenmiştir. Burçların yükseldiği denize hakim güney beden 22 metre ve surların yüksekliği 18 metredir. 3 metre kalınlığında olan surların üzerinde iç kaleyi bir uçtan bir uca kadar gezebilme imkanı veren yollar muhafizların gezi yolu olarak kullanılmıştır.

Üzerlerinde değerli tarihi bilgiler bulunan kitabeleri ile bu gün sapa sağlam ayakta duran ve eski zindan özelliğini yitirmeyen ve bazıları kullanılabilir durumda olan Burçlar bu hali ile görülmesi gerekli kültür varlıklarımızdandır. İç kaleyi oluşturan beden ve burçların yapımında antik devir mimarisine ışık tutacak bol miktarda mimari parçalar kullanılmıştır.

Selçuklular zamanında tersane olarak kullanılan iç kale Osmanlılar zamanında da kullanılmış, zamanın en mükemmel harp gemileri yapılmıştır.
 

Ynt: 5000 km' de Karadeniz Gezisi

Korkunç Sinop Cezaevinden sonra muhteşem bir koya gidiyoruz; Hamsilos Koyu ;)

Hamsilos1b8zb


Hamilos koyu



Hamsilos Koyu
Yemyeşil ormanı, denizin bir nehir gibi kara içine girdiği Hamsilos Koyu (Hamsaroz) ve civarı bir doğa harikasıdır.Sinop il merkezine 11 Km. uzaklıktadır. Akliman-Hamsilos (Hamsaroz) yöresi Kültür Bakanlığı tarafından 1.derecede Doğal Sit alanı ilan edilmiştir. Hamsilos Koyu ( Hamsaroz), çiçek ve ağaçlarla bezenmiş olağanüstü güzellikte bir dinlenme yeridir. Edindiğimiz bilgilere göre; koyun oluşumunda, gerekli olan buzul aşındırması 4 . Jeolojik Zamanda bu yörede oluşmadığından, Hamsilos Koyu (Hamsaroz), Deveci Deresi adlı küçük bir akarsuyun ağzında yer alan 300-400 m.lik bir deniz girintisidir. Hamsilos (Hamsaroz) limanı, morfolojik delillere göre, Deveci Deresi Vadisinin aşağı kesiminin, karada oluşan çöküntüler sonucunda sular altında kalmasıyla oluşmuş, dünyada sadece Norveç ve Sinop'ta bulunan "RIA" tipi kıyıdır.
;)
 

Ynt: 5000 km' de Karadeniz Gezisi

Sinop’un bir başka doğa harikası ise Erfelek’teki Tatlıca Şelaleleri idi.

Erfelek Şelaleleri, Sinop il merkezine 42 km uzaklıkta, Erfelek İlçesi Tatlıca Köyü sınırları içerisindedir. Aynı vadi içinde art arda sıralanmış 30'a yakın irili ufaklı şelaleden oluşmuştur. Bu özelliğiyle dünyada benzeri yoktur. Dar ve 2 km uzunlukta bir vadi içinde, şelaleler kenarında kayın ormanları içinde yapılacak 2 saatlik yürüyüş oldukça zevkli ve heyecanlıdır. Doğal sit alanı olan bölgede trekking, piknik, gezi ve av turizmi olanakları sağlamaktadır.

1


14


13


17


16
 




Ynt: 5000 km' de Karadeniz Gezisi

2 km suyun içinden tırmanarak kaynağa ulaştığızda içtiğimiz ayranın tadı bambaşkaydı. Sohbet ederken edindiğimiz bilgi bizi çok üzdü :'( Çünkü küresel ısınmadan buralar da etkilenmiş ve suyun miktarı azalmıştı.

8


19


18
 



Ynt: 5000 km' de Karadeniz Gezisi

Sinop gezimizde hayran kaldığımız bir başka yer ise Aslan Torunbey Konağı oldu.

18. yüzyılda inşa edildiği bilinen, ancak okunabilen tapu kayıtları 19. yüzyıl başına ait olan konak, Sinop'taki en güzel Osmanlı dönemi sivil mimari örneklerinden birisidir.


1


3


2


14


16
 

Ynt: 5000 km' de Karadeniz Gezisi

Kesme taştan zemin kat üzerine ahşap çatı arası tuğla dolgulu 1. ve 2. katlar bindirme tekniği ile yapılmıştır. Bol pencere, ahşap çatkı ve geniş saçak cepheye hareket sağlamıştır. Zemin katta, geniş bir kemerden geçilip, sağlı sollu iki merdivenle üst kata çıkılır. Yapının 1. ve 2. katında bulunan 4 oda ve 3 eyvan ortadaki sofaya açılmaktadır. Odalar ahşap dolap, ocak gibi fonksiyonel öğelerle zenginleştirilmiştir.

17


15


18


7


11
 



Ynt: 5000 km' de Karadeniz Gezisi

Ağırlıklı olarak ahşabın kullanıldığı yapıdaki bütün ahşap aksam canlı renklerle ve bitkisel motiflerle bezelidir. 1. kat Etnografya Müzesi, 2. kat ise, yaşayan konak biçiminde planlanarak teşhiri yapılmış ve ziyarete açılmıştır.

19


6


10


9


4


5
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,622
Mesajlar
1,521,213
Kayıtlı Üye Sayımız
172,270
Kaydolan Son Üyemiz
Engin paslı

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst