5 Sonbahar Yürüyüşü

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan gezmen Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 2
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 2,110

gezmen

Karavan Yönetim
Mesajlar
4,757
Tepkime Puanı
78
Yer
Akhisar
Hürriyet'ten alıntıdır.
http://www.hurriyet.com.tr/seyahat/12620074.asp?gid=56

Cavid Sezen
Not: Çok bilindik yerler belki ama yine de paylaşmakta yarar olur diye düşündüm.
********************************************************************************************


5 Sonbahar yürüyüşü



Ayten SERİN 5 Ekim 2009

Sonbaharda doğada yürümenin tadı başkadır. Sizin için Türkiye’nin farklı bölgelerinden beş yürüyüş rotası seçtik. Bazı rotalar kolay olsa da bilmeyenler için ormanda kaybolma riski içerebilir. Yakınlardaki yerleşimlerden rehber almakta fayda var.

[attachment=1]

ABANT GÖLÜ / BOLU

Çevresi yedi kilometre

Abant Gölü, Bolu’ya yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta. Abant Dağları üzerindeki kaymalarla oluşmuş. Deniz seviyesinden 1328 metre yüksekte, yüzeyi 1.2 kilometrekare. Küçük akarsularla besleniyor. Çevresindeki tepeler çam, göknar ve kayın ağaçlarıyla kaplı. Gölü çevreleyen yürüyüş yolu yaklaşık 7 kilometre. Burada 1,5 saatlik yürüyüş yapabilirsiniz. Kendi keşfedeceğiniz orman yollarını da güzergahınıza ekleyebilirsiniz. Göl çevresi ile yetinmeyip daha sıkı bir yürüyüş isterseniz Abant civarındaki yaylalar, sizin için iyi bir alternatif. Yayla yürüyüşlerinin sonunda göl manzarasını yukarıdan seyredebilirsiniz. Abant civarı özellikle sonbahar ve kar yürüyüşü için
tercih ediliyor. Göl kıyısındaki üç tesiste konaklamak mümkün.

LİKYA YOLU / MUĞLA-ANTALYA

Tüm dünyadan yürüyüşçü çekiyor

Likya Yolu, Türkiye’de ortaya çıkarılan en eski, en uzun yürüyüş yolu; dünyadaki en popüler 10 uzun yürüyüş rotası arasında. Üç bin yıl önce Likya uygarlığının kurulduğu Teke Yarımadası’ndaki patikaların bir kısmı 1999’da Kate Clow ve Terry Richardson tarafından işaretlendi, haritalandı. Kitap olarak yayımlandı. Fethiye’den Antalya’ya uzanan rotanın tümü 509 kilometre. Fethiye’den başlayıp Akdeniz’in en bakir koylarını, Toros Dağları’nın zirvelerini, Xantos, Patara, Olympos ve Phaselis gibi Likya’nın en önemli antik kentlerini geçerek Antalya’ya ulaşıyor. İlkbahar ve sonbalarda bu rotada dünyanın dört bir yanından gelen yürüyüşçülere rastalabilirsiniz. İstediğiniz etabı seçip, günübirlik yürüyüşler yapabilirsiniz. Örneğin Kaş’taki ya da Oympos’taki etaplardan başlayabilirsiniz. Parkurun tamamı kırmızı, beyaz işaretli. Likya Yolu’nun birinci bölümünde Faralya, Dodurga köyü, Sdyma, Pınara - Letoon - Xanthos kentleri ve incecik kumlarıyla eski bir liman bölgesi olan Patara yer alıyor. İkinci bölümünde Antiphellos, Apollonia, Simena, Myra, Limyra, Olympos ve Phaselis var.

KÜRE DAĞLARI / KASTAMONU

Sonbaharın tüm renkleri Küre’de

Batı Karadeniz kıyısında, Bartın’dan Sinop’a uzanan Küre Dağları’nda en popüler yürüyüş merkezi Kastamonu’nun Pınarbaşı ilçesi. İstanbul’a uzaklığı yaklaşık 470 kilometre. Kanyon, mağara ve şelale görme imkanı sunan bu muhteşem bölgeye gitmek için sonbahar en güzel mevsim. Yapraklar bu dönemde kızarmaya başlıyor, 20 Ekim’den itibaren de muhteşem Yaprak Dökümü manzarasında yürüyebiliyorsunuz. Küre Dağları’nın çekirdek bölgesi olarak tanımlanan bölümü, 2000 yılında milli park, ardından Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfı’nca (WWF) Avrupa’nın öncelikli korunması gereken orman alanı ilan edildi. Küre Dağları Milli Parkı’nda yer alan bitki, memeli ve kuş türlerinin bir çoğu endemik. Mağaralar, dev kanyonlar, dolin ve çukurların gür ormanlarla birleşmesiyle oluşan doğal yapısıyla eşsiz bir alan. Küre Dağları’nda 3-4 saatlik birçok yürüyüş rotası var. Örneğin 1 saatte Ilıca Şelalesi’ne ulaşabilir, 1300 metreyi bulan derinliği ve 12 kilometre uzunluğuyla dünyanın en büyük kanyonlarından
Valla’yı görebilirsiniz. Ilgarini Mağarası da uğramanız
gereken yerlerden.

SÜLÜKLÜGÖL / SAKARYA

İki göl arası dört saat

Sülüklügöl, Akyazı’ya bağlı Dokurcun yakınlarındaki Akyokuşkavağı Köyü’nde. İstanbul’dan otomobille yaklaşık üç saat uzaklıkta. Milli park statüsündeki Sülüklügöl, 1200 irtifadaki bir set gölü. Üç asır önce, heyelanla meydana gelmiş. Göle düşen göknar, meşe gövdeleri yüzeyden seçilebiliyor. Çoğu yürüyüşçü aracını parkın girişine bırakıyor. Patika ya da dere boyundan dokuz kilometre yürüyerek, göle ulaşıyor. Dileyen, gölün kıyısına kadar aracıyla gidebiliyor. İçine alabalık bırakıldıktan sonra, gölde sülük kalmamış. Samanlı Dağları’yla Köroğlu Dağları’nın birleştiği ormanlarla kaplı bölge, doğaseverlere farklı alternatifler de sunuyor. Dağın diğer tarafında Çubuk Gölü var. Eğer bu iki gölü birden görmek istiyorsanız arada uzanan Samanlı Dağı’nı aşmanız gerekir. Yaklaşık dört saatlik bir yürüyüş diğer göle ulaşmanız için yeterli. Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerini dar sokaklarında barındıran, Taraklı ve Göynük üzerinden Çubuk Köyü’ne ulaşabilirsiniz. Bu tarihi mekanlardan geçerken fotoğraf çekebilir alışveriş yapabilirsiniz.

ERİKLİ YAYLASI / YALOVA

Yolda kestane toplayın şelalenin suyunu tadın

İstanbullu yürüyüşçülerin olağanüstü bir şansı var: Marmara’nın karşı kıyısındaki Samanlı Dağları. Yaylaları, şelalesi ve ormanlarıyla Armutlu Yarımadası’ndan başlayıp Yalova, Gölcük ve İzmit’ten Abant bölgesine kadar gidiyor bu dağ silsilesi. Dağın aşağılarında ıhlamur, meşe, çınar ağaçları, 1000’li rakımlarda çamlar görülüyor. Yalova’nın Çınarcık ilçesi yakınlarındaki Erikli, doğa turizminin ilk yöneldiği bölgelerden. Zaman içinde Erikli ve yukarısındaki Delmece Yaylası, Samanlı Dağları’nın en popüler yürüyüş parkuruna dönüştü. Bu yayla uzun patikaları, şelalesiyle yürüyüşçülere çok şey sunuyor. Parkur, Teşvikiye Köyü’nden başlıyor. Ormaniçinden geçen eğimli bir patikadan tırmanıp, Erikli’ye ulaşılıyor. Yaylanın geniş, düzlük alanı yazın mesire yeri olarak kullanılıyor. Yürüyüş sırasında bol bol kestane, ceviz ağacı göreceksiniz. Şu anda kestane mevsimi. Yere dökülmüş kuzu kestanelerini toplamak istiyorsanız, yanınızda küçük bir torba bulundurmanızda yarar var. Parkurun sonunda dere kenarından yapacağınız yürüyüşle şelaleye ulaşabilirsiniz. İki katlı şelalede mola verip dönüşe geçebilirsiniz.

8965586.jpg
 

Etiketler
Ynt: 5 Sonbahar Yürüyüşü

Cavid Bey,
Paylaşım için teşekkürler. Yedigöller'i de eklemek gerek. Özellikle fotoğraf meraklıları için güzel anlar oluşturuyor. Diğer bir rota da Kazdağlarının Kuzey'inda Ayazma olabilir.
 


Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,744
Mesajlar
1,523,058
Kayıtlı Üye Sayımız
166,559
Kaydolan Son Üyemiz
Sercantetik

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst