Pandemi ile birlikte tabi ki imkanı olanlar ve hayalini kuranlar karavan ve kamp olayı ile daha fazla ilgilenmeye başladılar ve bu sektörde her geçen gün daha çok ilgi görmeye başladı. İnsanlar otel yerine daha izole bir tatili, doğayı tercih etmek istediler. Dediğiniz gibi karavan sayısında patlama olduğu gibi aynı zamanda araç üstü çadır satışı da çok. Geçen yaz bir çok araçta port bagaj ile birlikte araç üstü çadırda gördüm. Pahalı olduğunu düşündükleri bu hayatın ertelenmeyecek kadar değerli ve bir o kadar pahalı olmadığını da gördüler.
Düne kadar karavan imalatı yapan birkaç firma varken şimdi onlarca reklam ile karşılaşıyorum. Kaportacı bile motokaravan veya çekme karavan imalatı yapıyor. İşini çok iyi yapan, çok güzel eserler ortaya koyanların olduğunu da görmek beni ziyadesiyle memnun ediyor.
Aynı zamanda kamping sayısında da artış olduğunu görüyorum. Talep olduğunu gören bir kaç uyanık, bir kaç dönüm yer çeviren hemen kamping tabelasını dikmiş giren araçtan 100 kişi başı da 25 lira istiyor. Oysa bunun da bir kriteri olmalı, belirli bir yüzölçümden azına, kriterleri karşalamayana ruhsat verilmemeli. Neredeyse bir apart veya pansiyon fiyatına yaklaşan bu fiyatlara karavancı veya kampçıların gereken değeri vereceğini düşünüyorum.
Bu esnada uzun zamandır karavan hayatı yaşayanlar da artan fiyatlarla birlikte araçlarını değiştirme, model veya hacim yükseltme imkanı da bulmuş oldular. Senelerdir kullandıkları, kendilerine küçük gelen, isteklerini karşılamayan, geliştirme-değiştirme imkanı bulamadıkları araçlarını neredeyse aldıkları fiyatın iki katına elden çıkarma imkanı buldular. Böylece senelerdir deneyimledikleri karavan hayatını daha iyi yaşayabilmek için araçlarını değiştirme-yenileme imkanı buldular.
Bir süre sonra heyecanla karavan hayatına yeni atılanlar da bu minimalist, tiny kısıtlı imkanlarla yaşama hayatının kendilerine göre olmadığını görüp karavanlarını satışa koyacaklarını ve ilan sayısında artışın devam edeceğini düşünüyorum.
Lakin bu talep ve döviz kurunun azizliği karavan fiyatlarını arttırdığı gibi, düne kadar 1500 lira seviyesinde olan çadır fiyatları da 5000 liranın üzerine çıkmış oldu. Aylar sonrasına çadır siparişi veren firmalar oldu. İthal ürünlerle yarışan, hatta daha iyi ürünler de görüyorum.
Talep sayısının azlığı nedeniyle, ithal ürünlere mecbur kaldığımız için bu pahalı olan ürünlerin yerine, gerek karavan gerek kamp hayatı için talebin artmasıyla yerli üreticilerin piyasaya girerek oldukça kaliteli ürünler sunma gayretlerini de beğeni ile takip ediyorum.
Boş, sahipsiz, değer görmeyen karavan ve kamp hayatı pandemi ile değer görmeye başladı. Ülkemizde bu hayatı yaşatacak alan çok. Umarım kamp ve karavan hayatı yaşamayı tercih edenler doğaya saygı duyma ve korumada gerekli özeni gösterirler ve neden bu hayatı tercih ettiklerini unutmazlar.
Umarım devletimiz karavan severleri ve kamp severleri, bu memlekette yaşayan halkı yeni bir gelir kapısı olarak görmez, doğayı, tabiatı bizden esirgemez, manzaralı her yeri, kamp kurulan, karavan çekilen her yeri ücretli hale getirmez, orası olmaz burası olmaz demez, tam tersine teşvik edecek, koruyacak, yönlendirecek tedbirler alır.