2001 Vitara jlx Lastik Ebadı - Yakıt Tüketimi

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Juniper Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 7
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 8,307

Juniper

Yeni Üye
Herhaba
2001 model Suzuki vitara jlx kullanıyorum. Kasım 2011 de 195/80/15 olan lastikleri 215/80/15 dört mevsim lassa competuslarla değiştim. Her iki lastikte AT lastiklerdi. Kışın beni yolda bırakmadı. ama lastikleri değiştikten sonra araç içinde yolu daha fazla hisseder oldum, titreşim arttı biraz. Serviste lastiklerden kaynaklandığı söylendi? Ayrıca, Aaraç boşken sorun olmasada arka koltuklar dolu olduğu zaman özellikle virajlarda sürtme yapıyor. Araçta yükseltme yapmadım. Yakıt tüketimi atiker tüpte şehirler arası 27 kuruş, şehir içi 40 kuruş.
Lastikleri değişmeden yakıt tüketimine bakmamıştım. Bana biraz fazla gibi geldi. Yorumlarda çoğunlukla lastik ebadının yakıta çok etki etmediği söyleniyor. Ama etkisinin olduğunu düşünüyorum. Önerileriniz doğrultusunda artık ya lastikleri değişeceğim yada yükseltme yaptıracağım.
Araçta yükseltme yapmam mı daha iyi olur, Yoksa eski lastik ebatlarına geri dönmem mi?
Önerilerinizi bekliyorum.

Etiketler
Ynt: 2001 Vitara jlx Lastik Ebadı - Yakıt Tüketimi

Bahsettiğiniz her iki ebadı da 2000 JLX aracımda kullandım. 215-80'de yanak yükseldiğinden 195-80'den daha konforlu oldu. Yolu daha fazla hissetmeniz 215-80'e geçince 195-80'e nazaran yere basan yüzeyin artması ile alakalı da olsa tahminim öncelikli sebep aracınızın yürüyen aksam-mekaniğinde yıpranmaların da etkisi var, çünkü yanağın yükselmesinin getirdiği avantaj aracı daha konforlu yapıyor. Ancak geniş tabanda aracı yollarda kamyonların asvalta yaptığı izlere daha kolay kaptırır ve zemini direksiyonda daha çok hissedersiniz.

Ben ve 215-80 kullanan birkaç arkadaşım arka koltuk dolu iken sorun yaşamadık.
Belki sizin arka helezonlar yıllar içinde kullanıla kullanıla fazla kapanmıştır. Arka amortisörleri de kontrol ettirin.

Yakıt tüketimi için lt/100 km yazarsanız,araç düz-otomatik belirtirseniz ve kullanım stilinizden bahsederseniz daha doğru yorum yapılabilir.
Verdiğiniz rakamlar düz vites ve sakin sürüş için fazla gibi. Ama araç otomatikse veya biraz da devirli kullanıyorsanız normal.

Benim araçta (düz vites benzinli) sakin kullanımda 215-80 e geçtiğimde yakıt tüketimi değişmedi, şu an bir boy daha büyük olan 235-75-15 kullanıyorum bundan da bir şikayetim yok.
Bu konu kullanım şartlarına göre değişken. Şöyle ki daha büyük ebat lastikle şehir içi sürekli dur kalk trafiğinde 195-80'e göre biraz fazla yakar, ama sürekli dur kalk yapılmayan sabit sürüşlerde veya dur kalklarda yavaş yavaş araç ivmelendirilirse de tam tersi 215-80 daha az yakar.

Son olarak 215-80 ebad lastik 195 80 e göre yaklaşık %4.5 daha büyük çapa sahip olduğundan km sayacınız gidilen yolu %4.5 civarı eksik gösteriyor. Bu nedenle yakıt hesabı yapmak için ya navigasyon cihazı kullanın ya da km sayacında gidilen yolun %4.5 fazlasını hesaplayın.

Yükseltme işi ihtiyaç ve zevk meselesi. Yükseltirseniz araç daha heybetli göze hoş görünür. Bilinçli bir yükseltme ile yakıt tüketimi ve sürüş güvenliği - konforu etkilenmez.

Cevap için teşekkürler.
Araçla günlük ortalama 20 km yapıyorum. yollar ortalama %10-15 eğimli. Kısaca hergün ortalama 10 yokuş çıkıyorum ve şehir içi dur kalk olayı çok oluyor maalesef. Kullandığım devir 2700-3000 civarı. Çok sık olmasada yokuş yukarı hızlı çıkabilmek için 3000 deviri geçtiğimde oluyor. Zaten bu eğimde 2 vitesten yukarısını kaldırmıyor araba. Aracım düz vites. Amortisörleri yeni değiştirdim. Değiştikten sonra sarsıntısı azaldı ama az da yinede var. Sanırım 2-3 cm yükseltme işimi görür. (?)

Yakıt tüketimi biraz daha düşsün istiyorsanız, rampa çıkarken daha yavaş, biraz daha düşük devirle mesela 2000- 2200 civarı 3 veya mümkünse 4. vitesle, gazı diplemeden sabit hızla deneyin.
İnişlerde de devir saati 1600 civarında olmak şartıyla mümkün olabildiğince büyük vites gaza dokunmadan,
devir düştükçe vitesi düşürüp gaza dokunmadan deviri 1600 ve üzerinde tutmaya çalışın,
bu mümkün olmadığında boş vites,
şehir içi sürüşlerde de çok hızlı vites yükseltip 5. vites 1500-2000 devir arası sürmeye çalışın, trafiğin ilerisini takip edip gerektiğinde ayağınızı gazdan çekme- boşa atma taktiğini uygulayın.
Tahminimce %20 civarı daha düşer.
Dikkatli kullanılırsa az yakabileceği konusunda fikir vermesi açısından kendi tüketimimden örnek vereyim. Bende de aynı aracın benzinlisi var, 235-75 -15 competus AT lastik ve 2.5 inch suspaniyon yükseltme kiti dışında orjinal. Az önce, bir önceki fullemeden itibaren tam 700 km yapıp depo fulledim, 46.52 lt benzin aldı, ortalama 6,65 lt/100 km. Parasal olarak 30.5 krş/km. Yarı şehir içi yarı şehir dışı, fakat şehir dışı dediğim uzun tek yol değil ortlaması 25-30ar km'lik şehir-köyler arası yolculuklar.
Fullemeden sonra sizin bahsettiğiniz gibi rampa yolu olan bir köye gittim, 400 mt'den 800 mt rakıma çıkış ve dönüşü toplam 25.6 km yol bilgisayarında ortalama tüketim 5.6 lt/100 km.

Yükseltme için de imkanınız varsa 3 inch 4xfourart kit kullanın.
Bu pahalı derseniz aynı veya yakın ölçülerde alternatif kit tarzı bir yükseltme deneyin,
Son ihtimal get ile yükseltme yapsanız da mümkün olduğunca 3 inch civarı yapmaya çalışın.
Çünkü bu işler hep böyle başlıyor, ama illa arkası geliyor.
Mesela bu lastik eskiyince 235-75 -15 ebat aklınıza takılabilir, baktınız o da kesmedi 30-9.5-15, belki ilerde vinç-off road tamponu , bu sefer onların ağırlığından bir çökme olacak vs..
en iyisi en baştan en uygun yükseltmeyi yapıp tekrar masraf etmemek.
Selamlar.

bahsettiğiniz yakıt değerleri özellikle şehiriçi fazla gibi. zira bende de 2000 jlx 'te 215/70/15 lastik ebadı ile ş.içi 0,25 krş yakıt sarfiyatım var

831601' Alıntı:
bahsettiğiniz yakıt değerleri özellikle şehiriçi fazla gibi. zira bende de 2000 jlx 'te 215/70/15 lastik ebadı ile ş.içi 0,25 krş yakıt sarfiyatım var

Yalnız şehiriçinden, şehiriçine de fark eder sanırım. Yani İstanbul şehir içi trafiğiyle Ağrı şehir içi trafiği arasında büyük fark vardır. Dolayısıyla sizin şehir içi tüketiminiz de şehirler arası sayılır İstanbul trafiğine göre :smiley:

831601' Alıntı:

Bahsettiğiniz değerleri Suzuki Swift le bile yakalayamıyorum. 2006 Swift le şu anda 35-40Krş yakıyorum ki 25Krş yaktığım dönemleri unuttum bile. Sanırım 2007 lerde falandı...

Yani demek istediğim şu:
Bu işin özel bir formülü mü var? Nasıl bu derece düşük sarfiyat olabiliyor?

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,828
Kayıtlı Üye Sayımız
166,622
Kaydolan Son Üyemiz
mustgok

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR