1992 Vitara JLX G16A Sıvı Radyatörü Soğutma Fanı Modifikasyonu

• Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan dino967 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 53
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 28,385

dino967

Selam olsun Suzuki dostu doğa severlere
Yer
Bursa
Merhabalar,konuyu doğru yere açtığımdan emin olamadım ama Vitara'ya yapılan bir uygulama olması nedeniyle sanırım en doğru yer burası 8) Kısaca özetlemek gerekirse,1992 model 1.6/8V G16A motorlu 3 kapı Vitara'nın eksantrik milinden tahrikli klasik radyatör fanının iptal edilerek,elektrikli fan uygulanmasıdır konumuz.Yakıt tasarrufu+performans beklentisi olan arkadaşların işine yarayacağını düşündüğümden paylaşma gereği hissettim.
Standart fan,davlumbazı ile birlikte demonte edilip,bağlı bulunduğu puli uygun şekilde körlendikten sonra,40 cm. çaplı / 6 kanatlı fan braketler ile radyatör üzerinde boşta kalan davlumbaz deliklerine monte edilir;

[attachment=1]

Takip eden aşama,fanın motor sıcaklığına göre devreye girip/çıkmasını sağlayacak termostatın stabil bir şekilde monte edilmesi olacaktır ki,ustamla bulabildiğimiz en uygun yer aşağıdaki fotoğrafta 2.numara ile refere edilen radyatör çıkış borusudur;

[attachment=2]

Termostatın seçimi(çalışma aralığı) önemlidir,G16A motorun nominal sıcaklığı Haynes Sevice Manual'de 85C olarak verilmiş.Bu veriye dayanarak yaptığımız araştırma da en uygun ve ekonomik seçeneğin Tofaş kuş serisi standart termostadının en uygun seçenek olduğunu tespit ettik.Termostadın çalışma aralığı 82-87C(piyasada "yaz termostadı" olarak da biliniyor).
Radyatörcüde, termostadın monte edileceği yuva,radyatör çıkış borusu üzerine,brakete en yakın noktadan kaynaklandı ve sızdımazlık kontorü yapıldıktan sonra araç üzerindeki yerine monte edildi.

[attachment=3]

elk.fan1.jpg

elk.fan0.jpg

elk.fan3.jpg

Etiketler
Ynt: 1992 Vitara JLX G16A Sıvı Radyatörü Soğutma Fanı Modifikasyonu

Buraya kadar olan kısım,elektrikli fan uygulamasının mekanik montaj aşamalarının kısaca anlatımıydı.Elektrik bağlantısının yapılması takip eden aşamayı oluşturuyor.Fanın güç beslemesinin termostat üzerinden yapılmasının sakıncalı olabileceğini düşünerek,fan akımını karşılayacak uygun bir röle ile( 12 VDC NO/40A) kablo bağlantıları yapıldı.

[attachment=1]

[attachment=2]

Maliyet;
- Universal fan 120 TL.
- Termostat&montaj 10 TL.
- Röle&montaj 20 TL.

TOPLAM 150 TL.

Sonuç;
:smiley: 3" yükseltme kiti & 235/75 R15 MT lastikli ve tavan sepeti olan bir araçla
8) 1000 km.lik test sürüşünde hissedilir bir performans artışı ve
:eek: ortalamada 28 Krş./km. benzin sarfiyatı

Faydalı olması dileklerimle,Sevgi ve Selamlar ;)

elk.fan4.jpg

dia1.jpg

Teşekkürler Erdin Bey, elinize sağlık. Selamlar.

Mustafad' Alıntı:
Teşekkürler Erdin Bey, elinize sağlık. Selamlar.

Rica ederim faydalı olması dileklerimle :smiley: Selamlar...

yasarergun' Alıntı:
ellerinize sağlık çok güzel resimler ve anlatım

Teşekkürler Yaşar Bey,yukarıda fan tipini eklemeyi unutmuşum,fan "emici" türden seçilmelidir.Selamlar :smiley:

elinize saglık sizi takip edip uygulamaya gecicek vitaralarda hararet sorunuda kalkıcaktır.

fan motorunu yaz azlarında tamirciler şu şekilde test eder 30 saniye calışıp 60 saniye dinlenmesi gerekir calışması 20 saniyelere inerse dinlenme süreside 60 saniye üzerine cıkabiliyorsa cok daha verimli olucaktır süreler istenen düzeyde degil ise termostat ve müşir ısı derecelerinde degişikliklere gidilir.
kullanılan fan motorunun marka ve model nosunu verebilirseniz uygulamayı yapacak arkadaşlara kolaylık olucaktır.

erdin bey.verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler.benim kendi orjinal fanıda sürekli dönüyor.bu uygulamayı yaza doğru bende yapabilirim.verdiğiniz bilgiler için tekrar teşekkürler.fanın markasını ve nereden temin ettiğinizide yazarsanız çok makbule geçer.

Bağlantıyı radyatör su çıkışındanmı yaptınız ben mi öyle görüyorum motor su çıkışından yapmama sebebiniz nedir birde sanırım kuş serisinden aldığınız 82-87 derecelik elemnın adı fan müşürü termostat değil yanılmıyorsam

sahin05' Alıntı:
Bağlantıyı radyatör su çıkışındanmı yaptınız ben mi öyle görüyorum motor su çıkışından yapmama sebebiniz nedir birde sanırım kuş serisinden aldığınız 82-87 derecelik elemnın adı fan müşürü termostat değil yanılmıyorsam

Müşür elektrikçilikte sensorün ifadesidir(gösterge olarak da kullanılıyor),genellikle termik hareketle kontak açıp/kapama işlevi yapan devre elemanına termostat deniyor.Bu işlem kontak açıp/kapama olabileceği gibi,mekanik valfde de olabilir(radyatör devresinde bulunan termostat gibi).Fanın görevi radyatörde bulunan suyu soğutmak olduğu için radyatör çıkışına takıldı...

hudev' Alıntı:
erdin bey.verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler.benim kendi orjinal fanıda sürekli dönüyor.bu uygulamayı yaza doğru bende yapabilirim.verdiğiniz bilgiler için tekrar teşekkürler.fanın markasını ve nereden temin ettiğinizide yazarsanız çok makbule geçer.

Hudev dostum,bence imkanlar ölçüsünde yazı beklemeyin derim,motorun optimum çalışma sıcaklığına ulaşması daha kısa sürede oluyor,bu da daha kısa sürede yağlama işleminin gerçekleşmesi,yakıtın yanmasının daha verimli olması demek.Tasarruf& performansın yanında atmosfere bırakılan çiğ gaz miktarını da düşürüyor.Fanın markasını almadım,piyasada kısaca üniversal olarak radyatör işi yapanlardan temin edebilirsiniz,marka olunca malumunuz fiyatlar el yakmaya başlıyor.Dikkat etmeniz gereken önemli bir konu,fan emiş yönünde çalışacağından motor gövdesini ısıtabilir,bu nedenle metal gövdeli bir motor seçmenizi öneririm.Faydalı olması dileklerimle :smiley:

oguz1134' Alıntı:
elinize saglık sizi takip edip uygulamaya gecicek vitaralarda hararet sorunuda kalkıcaktır.

fan motorunu yaz azlarında tamirciler şu şekilde test eder 30 saniye calışıp 60 saniye dinlenmesi gerekir calışması 20 saniyelere inerse dinlenme süreside 60 saniye üzerine cıkabiliyorsa cok daha verimli olucaktır süreler istenen düzeyde degil ise termostat ve müşir ısı derecelerinde degişikliklere gidilir.
kullanılan fan motorunun marka ve model nosunu verebilirseniz uygulamayı yapacak arkadaşlara kolaylık olucaktır.

Oğuz Bey,geçtiğimiz cumartesi günü yoğun şehir trafiğinde test ettim,fanın devrede kalma süresi 10 sn. ama devreye girme sıklığı daha az yani 60 sn.değil yaklaşık 2 dk. alıyor.Şu an yakıt ve performans benim için tatmin edici düzeyde.Devri daha düşük bir fan seçilirse yukarda sözünü ettiğiniz süreler yakalanabilir :smiley:

dino967' Alıntı:
Müşür elektrikçilikte sensorün ifadesidir(gösterge olarak da kullanılıyor),genellikle termik hareketle kontak açıp/kapama işlevi yapan devre elemanına termostat deniyor.Bu işlem kontak açıp/kapama olabileceği gibi,mekanik valfde de olabilir(radyatör devresinde bulunan termostat gibi).Fanın görevi radyatörde bulunan suyu soğutmak olduğu için radyatör çıkışına takıldı...
Radyatörden çıkan su motorun içindeki ısıyı tam yansıtmaz kanısındayım yani fan devreye girdiğinde motor sıcaklığı daha üst seviyelerde olabilir

Ben de 1993 tek kapı Vitara'ma bu uygulamanın aynısını yapmıştım ama söktüm..
Aradaki fark herhalde fan çapı olmalı,zira biz daha küçük bir fan kullanmıştık.(Doğan SLX fanı)
Yeterli gelmedi,radyatörde hava emiş yeri soğuyordu diğer yeri sıcak kalıyordu ,
düz yolda iyiydi ama kış olmasına rağmen rampalarda hararet göstergesi yarıya çıkıyordu yani yazın sorun yaratırdı..
Ben 3 seçenekli anahtar taktırmıştım.
1.seçenek otomatik çalışma
2.Manuel çalışma (gerektiği zaman)
3.Stop (su geçişlerinde suyu atmaması için ama bu durumda uyarıcı lamba veya ses uyarıcısı konmalıdır,unutmamak için..)
Benim arabada tesisat hazır, şimdi 40 Cm çaplı 6 kanatlı bir fan bulursam yeniden deneyeceğim..
Bu uygulamada motordan gelen fan uğultusu da kesiliyor yani motor daha sesiz çalışıyor..
Hararet mişürünü radyatör girişine koymuştuk olmadı,sonra çıkışa koyduk daha randımanlı çalıştı,bilginize.

dogan54' Alıntı:
Ben de 1993 tek kapı Vitara'ma bu uygulamanın aynısını yapmıştım ama söktüm..
Aradaki fark herhalde fan çapı olmalı,zira biz daha küçük bir fan kullanmıştık.(Doğan SLX fanı)
Yeterli gelmedi,radyatörde hava emiş yeri soğuyordu diğer yeri sıcak kalıyordu ,
düz yolda iyiydi ama kış olmasına rağmen rampalarda hararet göstergesi yarıya çıkıyordu yani yazın sorun yaratırdı..
Ben 3 seçenekli anahtar taktırmıştım.
1.seçenek otomatik çalışma
2.Manuel çalışma (gerektiği zaman)
3.Stop (su geçişlerinde suyu atmaması için ama bu durumda uyarıcı lamba veya ses uyarıcısı konmalıdır,unutmamak için..)
Benim arabada tesisat hazır, şimdi 40 Cm çaplı 6 kanatlı bir fan bulursam yeniden deneyeceğim..
Bu uygulamada motordan gelen fan uğultusu da kesiliyor yani motor daha sesiz çalışıyor..
Hararet mişürünü radyatör girişine koymuştuk olmadı,sonra çıkışa koyduk daha randımanlı çalıştı,bilginize.

Doğan fanı konusu benimde aklımdan geçmedi değil,ancak Cemil Usta mümkün mertebe orjinal fan çap ve kanat adedine sadık kalmak gerektiğini söylediğinde hak verdim,ustalığını ispatlamış bir insan,sistemin mantığında hata olduğunu düşünüyorsa kendisiyle kesinlikle tartışmam :smiley: Müşürün radyatör çıkışında olması motora giden soğutma suyunun kontrol edilmesinde daha etkin olacaktır.Motorun sesinin azaldığını ben de farkettim :D

Tat ve dosluklar paylaştıkça artar..sana da bu yakışır Erdin Abi..
Senin gibi teknik,meraklı ve titiz insanların yaptıklarında vardır bir hayır şeklinde yorumluyor ve fayda konusunda sana aynen katılıyorum..

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,847
Kayıtlı Üye Sayımız
166,644
Kaydolan Son Üyemiz
sailortr

SON KONULAR

Geri