Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Not: This feature may not be available in some browsers.
KARAVANİST KARAVAN VE EKİPMANLARI FUARI
10-18 Ocak 2026 Tarihlerinde Tüyap'ta Gerçekleşecek Fuar İçin Ücretsiz Davetiyelerinizi Hemen Alın!
*Davetiyeler sınırlı sayıdadır.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Sonuçta bizim yapmaya çalıştığımız şey, olabildiğince küçük ve hafif bir cihaz yaparak karavan akülerini pratik olarak şarj etmek.
Elektronik, elektrikli ya da mekanik devir kontrolü ile sistemi karmaşıklaştırmak bu projenin mantığına aykırı.
Bunları yapacaksak zaten hazır satılan kaliteli...
Bilgi doğru, teşekkürler.
Bu küçük jeneratörün kullanım amacı akü (leri) şarj etmek olduğundan yüke göre dalgalanmalar çok da önemli olmayacaktır. Doğrudan cihaz bağlayacak olursak dediğiniz konu öne çıkıyor tabii.
Devri hassas ayarlayacak vidalı bir düzenek de yapılabilir gerekirse; ya da...
Güzeel, demek ki 3 faz AC taşırsak yükü böleceğimiz için mesafeyi yeteri kadar uzatabiliyoruz. Pahalı, kalın ve kullanışsız kablolardan da kurtuluyoruz.
1.4mm bobin telini bana gereken miktarda satan bir yer bulamadım :(
20m kadar (250g) gerekli; alabileceğim bir yer bilen var mı?
Sitedeki kablo kesit hesabında, 375W, 10m, 15V ve %6 gerilim düşümü için kesiti 4.96mm2 olarak veriyor; 3x2.5=7.5mm2 lik kablo fazlasıyla yeter diye anlıyorum ben.
10m oldukça yeterli bir mesafe diye düşünüyorum...
O zaman iki seçenek arasında karar vermeliyiz:
1. 3 fazlı, karavanda DC ye dönüşecek sistemle 3x2.5 kablo kullanmak
2. Jeneratörde DC ye dönüştürüp 2x6mm kablo kullanmak
Jeneratörü uzağa koymak istediğimize göre hangisi birim uzunlukta daha az kayıp oluşturur ona göre yapmalyız seçimimizi...
Ferhat Hocam önce bir yapalım, sonra sesini de azaltırız :)
Ses kaynağına mesafemizi iki katına çıkardığımızda duyduğumuz gürültü yarısına düşüyor; dolayısıyla kaynağı uzaklaştırmak çok pratik bir çözüm ses açısından.
15V 25A alternatif akımda kabloyu optimum ne uzunlukta tutmalıyız sence?
Yokk, kırılmadım merak etmeyin :smiley:
Tasarım detaylarını vermedim bu aşamada, ama hesaplarını yaptım; kısa ve öz yazmıştım ama biraz açabiliriz konuyu tabii.
Evet, 3 fazlı alternatif akım üreteceğiz, sonradan diyotlarla her bir fazı doğru akıma çevireceğiz.
"Jeneratör" kelimesi genel...
Merhabalar arkadaşlar,
epeydir yazmıyordum, canlandıralım mı bu konuyu :) ....
Bu aralar vakit buldum, elektrik kesintilerinin de katkısıyla bu mini jeneratörden yapmaya karar verdim :)
Küçük bir motor aldım 2 zamanlı; jeneratör kısmını ise outrunner motor yerine rüzgar jeneratörlerinde...
Teşekkürler arkadaşlar :)
Otobüs halıları genelde koyu renkli oluyor; dokuması da uzun süre dayanması için biraz kaba yapılıyor. Minibüs yolunda (Fahrettin Kerim Gökay Cd.) Petrol ofisinden 100m kadar sonra Bostancı yönüne giderken sağda bir Samur bayisi var (Şengül Halıcılık).
Çeşit çok...