Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Not: This feature may not be available in some browsers.
KARAVANİST KARAVAN VE EKİPMANLARI FUARI
10-18 Ocak 2026 Tarihlerinde Tüyap'ta Gerçekleşecek Fuar İçin Ücretsiz Davetiyelerinizi Hemen Alın!
*Davetiyeler sınırlı sayıdadır.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Start akülerinin yaşam aküsü olarak kullanılması kolaylık ve düşük maliyet nedeniyle yaygın olmakla birlikte bu tür akülerin derin deşarja dayanıklı olmamaları nedeniyle pek doğru değil.
Sürekli şarj edilebilmelerini garanti edebiliyorsak sorun olmaz tabii.
Start-Stop akünün yaşam aküsü olarak kullanılması doğru olmaz bence. Kısa sürede yüksek güç vermek için çok sayıda ince plakadan mamül bir akü olduğunu düşünüyorum o akülerin.
Size derin deşarja dayanıklı olması için kalın plakalı (dolayısıyla kapasitesi düşük ve ağır) akü gerekli.
Şu konuyu...
Evet.
Akü dolduğunda panelden gelen gücü keserek aküyü olası zarardan koruyor.
Benimkinde panel gücü az olmasına (dolayısıyla aküye zarar verebilme olasılığı düşük) rağmen zaten elimde bir tane olduğundan kullandım.
Starter akü sizlere ömür olmuş; hatırlarsanız yerli bir firmanın yaptığı bir deneme aküsüydü...
Sonnenschein in 100A lik "start line" aküsünü aldım BAS Akü den; takım tamamlanmış oldu ;)
Güzel iskonto yapıyor BAS akü, haberiniz olsun...
Eveet, bugün montajı bitirdim . Motor aküsünden 2x2.5 kablo ile hattı çektim. Epeyce zor oldu doğru kablolamayı yapmak.
Motor start aküsü
Yaşam aküsü
Güzel ve kullanışlı oldu.
Sağda görünen kablo aracın ilk sahibinin işi bilmeyen birilerine taktırdığı geri vites kamerasının hatları...
Teşekkürler arkadaşlar.
Bugün pek ilgilenemedim panel montajıyla, ama araç aküsü epeyce boşalmış, marş basmadı.
Ben de doğrudan bağlantı yaptım kendine gelsin diye...
Uyarınız için teşekkürler; sözünü ettiğiniz sorun aklımda benim de.
Standart panellerde boşluk bırakabiliyorsunuz altta soğutma için, ancak bu uygulamada panelle tavan arasında sadece 3mm kadar bir boşluk var ve kapalı hücre şeklinde.
Tavana ısı transferi sağlamanın işe yarayacağını...
Destek ve bilgiler için teşekkürler arkadaşlar :)
Bugün panelin tavana montajını yaptım. Daha önceden takılmış yönsüz bir TV anteni vardı karavanda; TV yi de sökmüş olduğumuz için ihtiyacımız da yoktu.
Kabloyu panelin bağlantı kutusunun içine 8mm çapında bir delik delerek buradan geçirdim...
Teşekkürler.
Led eklenebilir tabii, ancak kullandığımız anahtar tipi ve resimler sayesinde gücün nereye yönlendirildiği kolayca anlaşıldığından pek gerek görmedim.
Etiketin üzerine film yapıştırdıktan sonra ince çift taraflı bantla bir kartona yapıştırıp güçlendirdik etiketi; kalınlıklarını siyah asetat kalemiyle "güzelleştirdikten" sonra sıcak tutkal tabancasıyla yerine yapıştırdık:
Anahtarı da monte edilmiş ve bitmiş hali burada regülatörün:
Bu...
Aşağıdaki tasarımı yaptık.
Sol tarafa bir logo, anahtarın iki tarafına da gücün nereye yönlendirildiğini gösteren simgeler yerleştirdik.
Beyaz fonlu olan fazla çiğ göründü gözümüze; siyah fon üzerine olanı seçtik:
Takacağımız anahtar gücü yönlendirecek. Anahtarı da yerine monte ettikten sonra bağlantıları lehimledik:
Sıra keyifli bölüme geldi: hem delikleri kapatacak, hem "marka" :) imajı katacak hem de kullanım şeklini göstercek bir etiket tasarlamamız gerekli...
Altı bağlantı noktasından son ikisini hiç kullanmayacağız zaten; akünün bağlanacağı bölüme küçük bir anahtar yerleştirip panelin gücünü istediğimiz aküye yönlendireceğiz.
Bağlantılar için de iki delik açmamız gerekli regülatörün altındaki aluminyum gövdeye:
Bağlantıları da kesilmiş...
Merhabalar arkadaşlar,
motokaravanımızı park ettiğimiz otoparkımızda elektirik almamız mümkün değil.
Kış döneminde uzun süre kullanmadığımızda akülerin korunabilmesi için kutup başlarını çabuk sökülen tipten yapıp ayırıyorum.
Bu yöntem deep cycle jel yaşam aküsünde işe yaramakla birlikte motor...