Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Yüzdelik şarj ifadelerine pek takılmayın arkadaşlar. Bu belirlenmesi çok da kolay olan bir şey değil. Panelden şarj eden cihazınız aküye ne kadar akım gönderdiğini hesaplayıp % şu kadar doludur diyebilir ama karavanda şarj cihazına çaktırmadan aynı zamanda kullanım yapıyoruz ve yanlış hesaplıyordur.
Biraz büyük ama araç da genişse güzel bir buzdolabı gibi duruyor. Üstündeki motor değiştirildiğinde muhtemelen daha küçük güçte 75W civarında bir ekovat takılacaktır diye düşünüyorum. Saatte 6.5Ah gibi bir akım tüketimi oluşacaktır. Daha ufak ekovat takılı olduğu için uzun süreler çalışacaktır...
Benim de aklıma gelen en kolay çözüm bu. Eski bir elektrikli battaniyeden elde edilecek rezistansla rahatlıkla yapılabilir. Rezistans 220V'a göre olduğundan 14V gibi düşünsek 1/15 gibi boyutunu kullanabiliriz. Hedef sıcaklık 5 derece civarı olması gerektiğinden rezistansı biraz daha uzun...
Yani 0 derece altında koruma yok demişler. "Şarj edilirse ömrü kısalır" diye anlıyorum. Soğuk havada %100 doldurulamayağı gibi bir kavramımız oldu. Akü doluyken hava soğursa, ne olacağı da, yeni bir soru olarak ortaya çıktı. :worried:
Emin olun ki kendin yaptığında daha pahalıya çıkar. Uygun bataryalar bulacaksın, onları birleştireceksin, uygun değerlerde BMS bulacaksın veya tasarlayacaksın. Bir tane yapmak ile adetli üretmek arasında çok fark olur.
Açıp bakmadım ama tahminen hiç BMS yokmuş gibi önce paralelleri birbirine sonra bu paralel grupları uygun gerilimi elde etmek için seri bağlıyorlardır. BMS devresine seri bağlanan her bir bağlantıdan birer gerilim ölçme ucu alıyorlardır. Böylece 4 seri pilden -'ye göre 4 ölçü ucu çıkar. Bununla...
LiFePO4 piller için gerilim sınırı LiPO ve LiIon gibi 4.2V değil, 3.65V'dur. Nominal gerilimi de 3.2V'dur. 4 Adet seri olduğundan, 12.8V nominal gerilimde, 14.6V max. şarj gerilimine sahip batarya olur.
Sorun çözüldü o zaman. Bizim 100Ah gibi akülerde de bu silindirik tipler kullanılıyorsa bu nedenle -20 °C diye yazmışlardır. Yani ilave düşük sıcaklık koruması yok demek oluyor. -20 °C de iyi bir düşük sıcaklık seviyesi zaten.
Bir kenarından kesip baksam mı acaba. :wink:
Küçük boyutlu piller kullanıldığında her pile ayrı kontrolör koymazlar paralel olanlar için tek bir kontrol söz konusu olur. Bu akülerin içinde 4 grup pil seri bağlı durumdadır. Aynı BMS sistemiyle seri bağlı her grup pil gerilim olarak kontrol...
Bana sorun olmaz gibi geldi. Orbus'un veri sayfasında 14.2-14.6 arası tavsiye etmişler. Ancak grafikten gördüğüm kadarıyla 14V da yeterli. Soğukta 14V'da %90 civarında bir dolum oluyor sorun yok gibi duruyor. Daha emniyetli olur. Ben 14.4V'u kullandım.
Bu karavanda orjinal Dethleffs şarj cihazı var. Henüz iptal etmedim. Ölçtüğüme göre 13.8V ve 7A gibi bir şarjı var. Etiketine göre 14.2V-6h/13.8V-12A gibi bir etiketi var. İlk anda gerilim ve akım kontrolü yapmadığımdan doğrulayamıyorum. Fazla test yapmadım, gerekirse dışardan redresör koyup...
Teşekkürler. Aldığımda bir kapasite testi yapsam mı diye düşünmüştüm ama sonra gereksiz bir deşarj yapmayayım dedim. PWM güneş paneli, redresör ve araç alternatöründen şarj oluyor. 13.2V'un altını henüz görmedim. Hep dolu yani.
Deneyim bilgileri için çok teşekkürler. Eskişehir ciddi soğuk oluyor. Orada bir şey olmadıysa İstanbul'un soğuğunda bir şey olmaz diyebiliriz. Don yapan gecelerde de zaten ne olur ne olmaz ısıtmayı minimumda çalıştırıyorum. Su sistemi de donmasın diye. :smiley: