Yenipazar'a 'Sakin' Bir Gezi

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan gezmen Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 0
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 3,406

gezmen

Karavan Yönetim
Mesajlar
4,757
Tepkime Puanı
77
Yer
Akhisar
Yenipazar'a 'sakin' bir gezi

Giriş tarihi : 18.02.2012, Cumartesi 15:20
Güncelleme : 15:20
Tarihse tarih, doğaysa doğa.. Her şeyi barındıran, eskinin ve yeninin buluştuğu Yenipazar, Türkiye'nin "sakin şehir" ayrıcalığını kazanan 5 ilçesinden biri..

İlçeye giden herkes, makamanının kapısı hep açık olan Belediye Başkanı Yüsran Erden ile de tanışabilir. Erden, "sakin sakin" ilçeyi dolaştırıp bizzat rehberlik yapabilir..


ALİ SOYDEMİR

Yenipazar adı son yıllarda sıkça duyulmaya başladı. Neden? İlki, ilçeye yeni bir vizyon geldi. Yenipazar'ı tanıtmak için üstün çaba gösteren Belediye Başkanı Yüsran Erden'in çabası bu. Dünyada ünlü kentlerin estetik yapısına benzemese de Yenipazar'ın yerel değerlerini öne çıkararak bilinirliğini artırmak için çaba gösteriyor. Erden, bu çabasına ortak etti ilçe halkını. Kısa sürede tarihini, kültürünü, geleneklerini bir sepetin içine koyup, kaybolmaya başlayan değerlerini elde tutmak için çabalayan kentlerin başını çekmeye başladı Yenipazar. Bunun için de dünyada ender kentlere verilen "Sakin şehir", orijinal adıyla "Cittoslow" unvanını hak etti.
Yenipazar'ı eskiden bilen bilir ama şimdi yeniden gitmenin zamanı. Ege'nin her yerinden kolayca ulaşılabilir. Aydın'dan Denizli'ye 30 kilometre ilerledikten sonra tabela, "Yenipazar 8" yazısıyla sizi sağa yönlendirir. Büyük Menderes nehrini geçtikten sonra Madran dağlarının eteklerine doğu-batı yönünde yerleşen bu şirin kente girişte sizi ilk önce milli mücadele kahramanlarından Yörük Ali Efe'nin anıtı karşılıyor.
Tüm cadde ve sokakları taş parke kaplı. En fazla iki katlı evlerin kapılarının iki yanı çiçeklerle dolu. Tarihi, doğası, yerel lezzetleri, el sanatları, organik tarım ürünleriyle özgün bir kent. İnsanları da çok sıcak ve konuksever.

GELECEĞİN KENTİ

İlçe, 17. yüzyılda Cihanoğulları adındaki bir aşiret beyinin bugünkü yeni yerleşim alanına geldiği ve haftada bir pazar kurularak bölgedeki ticaretin yapıldığı yer anlamında 'Yenipazar' adını almış. 7 bine yakın nüfusuyla bakir kalmış ender yerleşim merkezlerinden birisi olan bu ilçe 2011 yılı sonunda Türkiye'de sadece 5 kente verilen "Sakin şehir", yani "Cittaslow" unvanı almış. Bir de bu şirin kenti vizyonuyla geleceğe taşıyan Belediye Başkanı Yüsran Erden'i tanıyanlar, burada kalmayı ister. Belediye yönetimi, yerel üretimi ve ticareti geliştirirken çevreye, doğaya ve tarihe saygılı bir yol haritası olan uluslararası "Sakin şehir" hareketini bir rehber olarak benimsemiş.

EL SANATLARI

Yöreye özgü giyim tarzını yansıtan folklorik bebek yapımı ve giydirme ile Yenipazar'ın simgesi olan kadın ve erkek efelerle geleceğe yatırım yapılıyor. İlçenin bir de "El sanatları atölyesi" var. 7'den 70'e herkes Halk Eğitimi Merkezi tarafından açılan kurslarda eğitim görmüş. Kadınlar, tel kırma, iğne oyası ve folklorik bebek kursları, geleneksel efe kültürünü folklorik anlamda yaşatacak olan folklorik bebek üretimine katılarak ev ekonomisine de katkıda bulunuyor.

KÜLTÜREL ETKİNLİKLERE KATILIN
Yenipazar Belediyesi, 60 yılı aşkın süredir deve güreşi şenliği yapıyor. Şubat ayının ilk haftasına denk gelen güreşler keyifli oluyor. Ayrıca 6. Geleneksel Karaçakal Yörükleri Kültür ve Tanıtım Şenliği, bisiklet şenliği, hıdrellez şenliği, bu yıl ilk kez düzenlenen tohum takas şenliği, gencer, yaz dinletileri ve belediye başkanı başta olmak üzere Yenipazarlıların rol aldığı tiyatro etkinlikleri ile yerel beslenme ve yaşam tarzları gelecek nesillere aktarılmaya çalışılıyor.

Sakin şehir nedir?
Sakin şehir kriterlerinin özünde, kültür varlıklarına yerel üretime sahip çıkmak, el sanatlarını ve meslekleri korumak var. Dünyada 24 ülkeden 145 yerleşim yerinin dahil olduğu bu harekete katılmakla Yenipazar'ın pek çok kardeşi olmuş. Büyük kentlerin beton yığınları arasında itiş kakış içerisindeki insanlar, kendilerini huzurlu hissedebilecekleri yerleri arzuluyor. Bir kentin "Sakin şehir" olabilmesi için çevre politikaları, altyapı politikaları, kentsel kalite için teknolojiler ve tesisler, yerli üretimi korumak, misafirperverlik, farkındalık ve slow food (yavaş yemek) aktivitelerinin desteklenmesi adı altında yedi ana başlıktaki 59 kriteri hayata geçirmesi gerekiyor.

Neler göreceksiniz?

İlçenin sembolü olmaya aday tarihi yeldeğirmeninin bulunduğu Çamlık mesire alanına çıkmak gerekiyor. 1870'li yıllarda yapıldığı tahmin edilen yeldeğirmeninin penceresinden Yenipazar'ı izlemek farklı duygular verir. Kentin batısındaki Yörük Ali Efe Evi ve Müzesi'ni, ortada çok katlı yapılaşmanın olmadığı şirin evleri, kentin kuzeyinde Saklıbahçe'yi, yemyeşil verimli ovaları ve heybetle uzanan Aydın dağlarını, doğuda Aydın dağlarının paralelinde yer alan Madran dağı yamaçlarına sırtını dayamış Orthosia Antik Kenti'nin bulunduğu Donduran köyünü görebilirsiniz.

Neler yenir?

Yenipazar'da yetişen sağlıklı hayvanların etlerinden, peynirinden, sütünden elde edilenlerin hünerli ustaların yoğurduğu hamurla birleşerek odun ateşinde fırında pişirilen ünü Ege Bölgesine yayılmış leziz kıymalı, peynirli ve tahinli pidelerden tadabilirsiniz. Ayrıca yerel lezzetler olan cızdırma, dağma, otlu ısırganlı kır pidesi, hurma (yuvarlama), ev kurabiyesi, kuru patlıcan dolması, kavrulmuş susam dövmesi, el açması, saraylı, burma ve incir tatlılarından yiyebilirsiniz.

Neler yapılabilir?
Büyük Menderes nehrinin yakınındaki ova göllerinden Aşağıdip gölü, ekolojik zenginliği ve manzarasıyla muhteşemdir. Olta balıkçılığını sevenlerin uğraması gereken bir yer. Aşağıdip gölünün doğal özelliği korunarak, gölün ekolojisini ve yaban hayatını rahatsız etmeden, göl çevresinde yürüyüş parkuru, yaban hayatı izleme kuleleri, sulak alanlar eğitim alanı, öğrenci eğitim kulübesi gibi eklemelerle yenileme projesi uygulanıyor.

*******************************************************************************
Alıntı: http://www.yeniasir.com.tr/Sarmasik/2012/02/19/yenipazara-sakin-bir-gezi

Cavid Sezen
 

Etiketler
Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,425
Mesajlar
1,517,803
Kayıtlı Üye Sayımız
172,072
Kaydolan Son Üyemiz
egedeba

Çevrimiçi üyeler



Geri
Üst